Studiu – Când începe viaţa umană?

2347
2

formation-of-embryo-1Rezolvarea problemei referitoare la momentul în care începe viaţa umană este un aspect critic pentru promovarea unei dezbateri publice logice referitoare la politica privind avortul şi cercetarea pe embrioni umani. Studiul „Când începe viaţa umană? O perspectivă ştiinţifică ia în considerare dovezile ştiinţifice actuale în domeniul embriologiei umane şi abordează două probleme centrale privind începutul vieţii: 1) în cursul interacţiunii spermatozoid – ovul, când se formează o nouă celulă care este diferită şi de spermatozoid şi de ovul? şi 2) această nouă celulă este un nou organism uman — cu alte cuvinte, o nouă fiinţă umană?

Pe baza criteriilor ştiinţifice unanim acceptate, o nouă celulă, zigotul uman, ia fiinţă la momentul fuziunii spermatozoid – ovul, proces care durează mai puţin de o secundă. În momentul formării, zigotul declanşează imediat o secvenţă complexă de procese care stabilesc condiţiile moleculare necesare pentru dezvoltarea embrionară continuă. Comportamentul zigotului este în mod radical diferit şi de acela al spermatozoidului şi de acela al ovulului, considerate separat, şi este caracteristic organismului uman. Astfel, dovezile ştiinţifice susţin concluzia conform căreia zigotul este un organism uman şi că viaţa unei noi fiinţe umane începe la un „moment de concepţie” foarte bine stabilit din punct de vedere ştiinţific. Această concluzie este obiectivă, în conformitate cu dovezile faptice, şi independentă de orice punct de vedere de natură etică, morală, politică sau religioasă cu privire la viaţa umană sau la embrionii umani.

Autor: Maureen L. Condic, Coordonator ştiinţific, Institutul Westchester pentru Etică şi Persoana Umană, Profesor Universitar Asociat de Neurobiologie şi Anatomie la Facultatea de Medicină a Universităţii din Utah

Versiunea în limba română.

Accesaţi studiul aici.

Sprijină „Cultura vieții”

Fii alături de noi în efortul de promovare a fundamentelor morale ale societății.

Personal Info

Donation Total: 25€

2 COMENTARII

 1. In momentul imediat fecundarii, celula ou rezultata este un organism de sine statator, care are potentialul de a deveni uman. Corect.

  Totusi, trebuie luat in calcul ca din punct de vedere ontogenetic (dezvoltarea individuala) organismul va trebui sa refaca drumul filogenetic (dezvoltarea speciilor) pana cand devine uman din punct de vedere structural (sistem circulator, nervos, …).

  De ce nu se poate considera respectivul organism ca fiind uman in momentul in care dezvolta structurile si functiile (in speta, la nivelul sistemului nervos) care ne deosebesc de alte animale ?

 2. @ Bogdan

  Multumim de mesaj.

  Intai doresc sa-ti spun ca teoria lui Haeckel cu ‘ontogenia recapituleaza filogenia’ a fost dovedita ca o simpla escrocherie. Omul a falsificat pur si simplu plansele.

  Presupunand ca ea este totusi corecta, acest proces de dezvoltare morfo-functional este unul continuu pana la o varsta care depaseste cu mult nasterea (de ex. la nastere copilul este aproape orb si surd, ceea ce nu-l face mai putin om), deci un moment anume in timp nu poate fi determinat, spre deosebire de momentul fecundatiei.

  Acum vine partea a doua, la care poate vei obiecta: curentul antropologic si etic crestin considera omul valoros ‘per se’, adica prin ceea ce este (membru al speciei umane) si nu prin ceea ce are sau face, iar apartenenta la specia umana este un continuum din momentul in care s-a realizat conceptia (omul ca ‘chip si asemanare a lui Duumnezeu’).

  Pentru amanunte vezi explicatia despre sistemele etico-sociale de la http://provitabucuresti.ro/Bioetica/bioetica.html

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here