Pro-vita București a depus denunț penal împotriva unor medici ieșeni

730
0

Asociația Pro-Vita – Filiala București a înaintat Parchetului de pe lângă Tribunalul Iași un denunț penal contra a doi medici din municipiul Iași, care fac ilegal întreruperi de sarcină.

Elena Stratan, de la cabinetul privat „Avicena“ și Doina Iancu, de la Spitalul „Elena Doamna”, au fost filmate cu camera ascunsă de reporterii cotidianului „Adevărul”, cum îşi iau angajamentul să provoace avortul unei femei însărcinate în 4 luni şi jumătate, contra unor sume de bani. Ancheta a fost publicată în data de 1 august în ediția electronică „Adevărul de Iași” și poate fi consultată aici.

Denunțul a fost motivat de conducerea Pro-vita prin obiectivul statutar principal al asociației, anume protejarea copilului născut și nenăscut și afirmarea valorilor vieţii persoanei umane încă de la concepere.

„Avem cunoștință de multe astfel de cazuri, dar este prima dată când reacționăm pentru că e prima dată când avem dovezi clare”, declară pentru presă președintele organizației, Bogdan Stanciu. „După ce că legea este foarte permisivă, ea este și permanent abuzată, întrucât pedepsele sunt mici și nu sperie pe nimeni.”

După aprecierile departamentului juridic al Asociației Pro-vita, este vorba despre o tentativă la săvârșirea faptei penale.

O sesizare a fost adresată și Colegiului Județean al Medicilor Iași, care poate lua sancțiuni pe linie profesională contra celor două „cadre medicale”.

Codul penal sancționează avortul când vârsta sarcinii a depășit 14 săptămâni, însă pierderea automată a dreptului de liberă practică are loc numai când infracțiunea se soldează cu consecințe foarte grave pentru mamă. Totuși, și Colegiul Medicilor poate decide suspendarea temporară a acestui drept.

Atât Asociația Pro-vita cât și organizațiile similare din România, care apără viața umană începând cu momentul concepției, nu se limitează însă la opoziția față de avortul ilegal, ci deplâng îngăduința societății și a legii față de fenomenul avortist în general.

„Facem apel la medici ca, indiferent cât de laxă ar fi legea, să respecte atât Jurământul lui Hipocrate cât și Jurământul medicului în formele lor originale, nepolitizate și neideologizate și să prețuiască viața umană de la concepție, renunțând la practica barbară a avortului.”

Întreaga mișcare provita din România are ca scop final extinderea protecției legii asupra copiilor nenăscuți, drept garanție a unei justiții sociale durabile. Mijloacele de acțiune sunt dintre cele mai diverse, de la campanii de conștientizare privind efectele devastatoare ale avortului și sprijinul acordat femeilor aflate în situații dificile, până la acțiunea juridică sau lobby.

Donați pentru Cultura Vieții

Dacă apreciați eforturile noastre de a vă oferi conținut de calitate și inedit, vă rugăm să ne sprijiniți cu o donație, pentru găzduire și traducerile ocazionale.
Puteți dona cu cardul, prin PayPal. Mulțumim!

Personal Info

Donation Total: 10€

LASĂ UN RĂSPUNS

Please enter your comment!
Please enter your name here