Dezechilibrele demografice se adâncesc. Odată cu ele și problemele

875
0

Cu puţin timp înainte ca populaţia globului să treacă de şapte miliarde de oameni, experţii în demografie se tem că dezechilibrul dintre sexe favorizează apariţia unor “ţări de burlaci”, în care bărbaţii se vor lupta pentru a-şi găsi soţii, scrie Agerpres. Nu se cunosc deocamdată consecinţele exacte a ceea ce demograful francez Christophe Guilmoto numeşte “masculinizare alarmantă” în ţări ca India sau China, ambele cu peste un miliard de locuitori.

Una din cauzele acestui fenomen ar fi practica avorturilor selective, multe familii preferând copii de gen masculin. […]

Consecinţele sunt greu de estimat sau prezis. Lipsa posibilităţii găsirii unei partenere de viaţă pentru zeci sau sute de milioane de bărbaţi poate duce la preschimbări sociale, economice, politice si biologice de proporţii. S-ar putea înregistra o creştere a homosexualităţii în rândul populaţiei şi a infracţiunilor de natură sexuală (dar nu numai), din cauza frustrărilor ce pot apărea în rândul multor indivizi. Imigraţia va creşte masiv, burlacii indieni sau chinezi fiind nevoiţi să-şi caute partenere în alte părţi ale lumii. Deasemenea turismul sexual va cunoaşte o explozie fără precedent, care va aduce cu sine alte hibe sociale precum prostituţia, răspândirea bolilor venerice pe scară largă şi traficul de carne vie.

Mulţi experţi consideră că, peste 50 de ani, lipsa femeilor va avea un impact similar cu cel al încălzirii climatice, invizibile, dar reale. Statisticile arată că se nasc între 104 şi 106 băieţi la 100 de fete şi cea mai mică schimbare a acestei proporţii se explică doar prin factori anormali. În India şi Vietnam, cifra este de 112 băieţi la 100 de fete. În China, proporţia a ajuns la 120 de băieţi la 100 de fete, depăşind în unele regiuni 130/100. Tendinţa se extinde în Azerbaidjan, Georgia, Armenia, unde proporţia este de 115 băieţi la 100 de fete. Acelaşi fenomen se constată şi în Serbia şi Bosnia, dar la un nivel mai redus.

Lumea a luat cunoştinţă de această problemă în 1990, când câştigătorul premiului Nobel, economistul indian Amartya Sen, a publicat un articol cu titlul şoc “Lipsesc peste 100 de milioane de femei”. Conform Agerpress, experţii în demografie apreciază că cifra a depăşit între timp 160 de milioane, ca efect al preferinţei tradiţionale pentru băieţi, al scăderii fertilităţii şi, mai important, al ecografiilor ieftine care permit mamelor să avorteze, ilegal, dacă au fete. Chiar dacă proporţia naşterilor băieţi-fete ar reveni la normal în India şi China peste zece ani, Guilmoto consideră că, în aceste două ţări, căsătoria va rămâne o problemă pentru bărbaţi timp de câteva decenii.

[Preluare a articolului cu titlul „Alarma demografica: CHINA si INDIA raman fara femei! Cum ar putea fi afectat restul lumii?”, sursa FrontPress.ro]

Sprijină „Cultura vieții”

Fii alături de noi în efortul de promovare a fundamentelor morale ale societății.

Personal Info

Donation Total: 25€

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here