„Eggsploitation” – documentar despre o nouă formă de exploatare

1464
0

La 9 august 2009 a fost lansat la New York documentarul Eggsploitation (Exploatare pentru ovocite), care scoate la iveala fata ascunsa a industriei fertilitatii si consecintele periculoase ale donarii de ovocite pentru sanatatea femeilor.

Documentarul prezinta cazul a trei tinere femei, care au suferit importante complicatii de sanatate in urma donarii de ovocite. Calla a suferit leziuni cerebrale si a devenit sterila. Alexandra a pierdut un ovar, dupa complicatiile legate de stimularea ovariana si a dezvoltat cancer mamar. Sindy a suferit un sindrom al hiperstimularii ovariene severe. Toate trei s-au aflat in pragul mortii.

Industria stie ca asta se va intampla mai devreme sau mai tarziu. Ei doar au aruncat zarurile, iar eu am fost cea care «a picat». Doar banii conteaza pentru ei, afirma Calla.

Aceste marturii fac apel la constientizarea pericolelor din industria nereglementata, care atrage miliarde de dolari si pune in pericol starea de sanatate a femeilor tinere in favoarea implinirii dorintei de copii a altora. Industria fertilitatii ascunde aceste pericole in spatele „unei publicitati inselatoare, a unor stimulari financiare mari si face apel la altruism”. Ea tinteste in mod tactic femei vulnerabile tinere pentru a obtine ovocite.

Donarea de ovocite este prezentata ca o procedura sigura, dar in realitate, potrivit documentarului, este cu totul altceva. Odata cu aparitia tehnicilor de reproducere asistata, clinicile de fertilitate din SUA fac publicitate in randul femeilor tinere sanatoase din campusurile universitare, in ziarele institutiilor de invatamant superior si pe Internet.

Documentarul a fost produs de „The Center for Bioethics and Culture”, care a realizat si Lines That Divide (2009) si Anonymous father’s day (2011). (Provita.ro)

Documentarul este disponibil pentru împrumut de la biblioteca Asociației PRO VITA Filiala București.

Vă recomandăm
Magazin Anacronic

Sprijină „Cultura vieții”

Fii alături de noi în efortul de promovare a fundamentelor morale ale societății.

Personal Info

Donation Total: 25€

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here