Apariție editorială: „Eroare fatală. Lupta pentru controlul populației lumii” (ed. Provita Media)

2643

„Eroare fatală. Lupta pentru controlul populației lumii”
de Matthew Connelly
Editura Provita Media, 2013, 352 pagini

eroare-fatala-controlul-populatiei-lumiiEditura Provita Media va ofera spre lectura cartea despre istoria cea mai recenta a controlului populației lumii. Autorul carții, Matthew Connelly, profesor de istorie la Universitatea Columbia (SUA), ne propune, de fapt, un dosar foarte complex, realizat cu metode științifice, din domeniul istoriei, in care prezinta modul cum a evoluat acest razboi ascuns, indreptat impotriva populațiilor lumii. „Eroare fatala. Lupta pentru controlul populației lumii” este una dintre cele mai importante lucrari despre ingerința unor mari organizații și oameni politici și de știința in viața cea mai intima a oamenilor. E vorba de organizații internaționale și oamenii influenți, care s-au aflat in spatele marilor scenarii privind stoparea creșterii populației lumii, de la inceputul secolului XX și pana in prezent.

Din punctul nostru de vedere, temele dezvoltate in aceasta carte, impanate cu multe detalii și informații, ar putea provoca in societatea noastra dezbateri necesare atat in ceea ce privește conceperea de politici demografice naționale, cat și in ce privește crearea unor atitudini generale, astfel incat sa se evite abuzurile și suferințele oamenilor.

Prefața la ediția in limba romana

Mulți observatori au susținut ca ceea ce s-a intamplat in Romania, in perioada Ceaușescu, in legatura cu politicile de control al populației este un caz unic in lume. Romania fost, e adevarat, un caz singular in lagarul socialist, iar rezultatele politicilor comuniste de control al populației au fost dramatice și dezastruoase pentru toata lumea. Regretatul profesor Ioan Mihailescu, sociolog, fost rector al Universitații București, intr-un interviu pe care ni l-a acordat in 2003, susținea ca nimeni nu poate interveni in reproducerea populației cu legi constrangatoare, caci „in lume sunt cicluri biologice de lunga durata, care nu pot fi explicate prin factori comuni”. Profesorul Ioan Mihailescu avertiza ca toate experimentele de acest gen au eșuat, deoarece astfel de legi pot reglementa fertilitatea pentru o anumita perioada, dupa care, in mod spectaculos, ea iși revine la ciclul ei normal.

Matthew Connelly, profesor de istorie la Universitatea Columbia (SUA), in aceasta carte, ne arata ca fenomenul „controlului populației” a dominat politicile externe ale multor state dezvoltate. Acest concept poate fi ințeles ca avand radacini in istoria mai veche a viziunii malthusiene din sec. XVIII-XIX, viziune foarte vie pana nu demult in zona Occidentului. Aplicarea sa prin programe de masa a atins o amplitudine maxima in anii 1960. Atunci SUA și alte țari occidentale și-au pus in aplicare vechile temeri cu privire la o creștere exponențiala a populației sarace, experimentand metode medicale de reducere a nașterilor, in special in țarile sarace din Asia și Africa. Au fost vizate țari ca India, Pakistan, Bangladesh, Taiwan, Singapore și, nu in ultimul rand, in China. Bineințeles, ca aceste programe sa poata fi puse in aplicare a fost nevoie de acordul liderilor politici ai acestor state.

Masurile de control al populației au fost foarte dure in aceste țari. Ele, de fapt, au fost privite ca politici abstracte, inspirate din utopii științifice de control al populației, iar cand au fost aplicate, nu a fost luata in calcul suferința oamenilor. Astfel, in India, in decursul anului 1975, ca efect al unei legi extreme, peste opt milioane de oameni saraci, in special barbați, au fost sterilizați. In China, ca urmare a politicii unui singur copil pe familie, aproximativ 400 de milioane de nașteri au fost „prevenite”. Doar in 1983, peste 16 milioane de femei și 4 milioane de barbați chinezi au fost sterilizați, iar 14 milioane de femei au fost forțate sa faca avort.

Totodata, astfel de programe de control al populației au funcționat la fel de bine și in Statele Unite. In anii 1970, mai multe state din SUA au introdus legi privind „sterilizarea obligatorie” a persoanelor care beneficiau de ajutoare pentru familii cu copii in intreținere.

Vă recomandăm
[adrotate group="2"]

Autorii acestui fenomen sunt, de fapt, organizații internaționale și americane precum International Planned Parenthood Federation, Population Council, Fundația Ford, Fundația Rockefeller, Zero Population Growth, Pathfinder Fund ș.a., care, cu sume imense de bani, au influențat politici ale marilor state și au propulsat asemenea programe. Scopul lor declarat, dupa cum susține autorul, a fost acela de a „vindeca «saracia patologica»”, astfel incat sa „imbunatațeasca economia acestor națiuni, ca nu cumva «hoardele infometate din țarile sarace» sa porneasca un razboi impotriva țarilor bogate ”.

Nu mai puțin implicați in acest fenomen au fost și unii președinții americani, ca Lyndon B. Johnson, care a acceptat ca ajutoarele alimentare trimise unor țari sarace sa devina o „parghie” pentru controlul fertilitații. Iar președintele Richard Nixon a fost de acord ca masurile de control al populației sa fie o prioritate de top in programele de ajutor și bunastare pentru strainatate.

Cartea lui Matthew Connelly, care face demonstrația unor crancene dispute in jurul conceptului de control al populației, se bazeaza pe argumente bine documentate in mari arhive, ca cele ale Congresului SUA, ale ONU, ale Vaticanului, sau in arhive personale, ca cele ale familiei Rockefeller, Fundației Ford etc.

Un episod interesant din aceasta carte, cel puțin pentru cititorii romani, ar putea fi descrierea Conferinței Mondiale a Populației, din 1974, desfașurate la București. Autorul susține ca momentul a fost un mare fiasco pentru mișcarea controlului populației, un fel de „Waterloo” al acestei mișcari, aflate atunci la cote maxime. Aflam astfel ca, dupa București, Fundația Ford și IPPF au incetat sa se mai preocupe de aceste programe și au virat fondurile spre imbunatațirea „statutului femeii”. La inceputul anilor 1990, mai precis, dupa Conferința de la Cairo, din 1994, Connelly ne asigura ca acest fenomen a inceput sa decada, cedand locul „adevaratei planificari familiale”. De atunci, se așteapta ca alianța dintre mișcarea feminista și cea a ecologiștilor sa dea naștere „unui nou consens, mai luminat”. In acest sens, Connelly susține ca „emanciparea femeilor” și „dreptul la avort” ar putea fi ințelese ca „ultima linie de aparare a autonomiei corporale a femeilor”.

Matthew Connelly descrie și o fațeta nu tocmai noua a acestui fenomen, semnaland existența unui prim conflict intre promotorii aroganți ai conceptului controlului populației și tabara susținatorilor liberali ai contracepției, adica adepții planificarii familiale. Al doilea front al bataliei ar fi mai larg, cuprinzand aceste prime doua tabere, aliate acum impotriva grupurilor pro-life, pentru viața. Totuși, daca analizam cat de cat corect lucrurile, vedem ca lupta este profund nedreapta. Dupa cum reiese din dezvaluirile carții, aproape toate resursele financiare și logistice se afla in mainile primelor doua tabere. Iar susținatorii pro-life, promotori ai unei viziuni creștine despre viața și ai ideii de solidaritate umana, nu beneficiaza nici o susținere, de orice natura – politica, financiara, logistica –, din partea guvernelor.

Nu in ultimul rand, Asociația Provita Media – care a facut posibil ca aceasta carte sa fie tradusa și tiparita in romanește – nu este de acord cu autorul, atunci cand spune ca Biserica Catolica nu a manifestat suficienta impotrivire fața de politicile controlului populației, acuzand-o ca s-a opus și se opune in continuare contracepției. Biserica Catolica s-a aratat a fi dintotdeauna impotriva viziunii de a controla populația, prin atitudini și declarații publice, iar poziția ei a contribuit in mod substanțial la daramarea acestei viziuni in lume, in ultimii ani. Pe de alta parte, Biserica Catolica, ca și Biserica Ortodoxa, este o instituție cu totul speciala, care se bazeaza pe libertatea de conștiința a oamenilor. Oamenii opteaza cu totul personal asupra credinței și acceptarii canoanelor bisericești, iar a blama viziunile celor care alcatuiesc Biserica inseamna a atenta la libertatea lor.

Cu toate aceste observații, cartea are meritele sale, aducand in discuție multe date, ideologii și acțiuni istorice incredibile despre acest razboi invizibil dus impotriva populației lumii.


Ajută la promovarea fundamentelor morale ale societății.

Provita Media
Provita Media promovează valorile pro-vita în România: protejarea și respectarea copilului nenăscut, respectarea demnității umane de la concepția naturală până la moartea naturală. Reprezentanții Asociației își propun să contribuie la formarea unei viziuni corecte asupra problemelor ce țin de familie, de educația morală creștină și, în special, asupra celor legate de protejarea copilului nenăscut.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here