VIDEO: Biblie și Justiție

1273

Capcana pe care dreptul o întinde juriştilor este aceea de a-i face să cedeze tentaţiei de a nu vedea mai departe de litera legii.

Credem că un adevărat om de drept trebuie nu numai să cunoască dreptul, ci şi să vadă dincolo de el, de unde vine şi încotro se îndreaptă. Cea mai înaltă treaptă a cunoştinţei ştiinţei dreptului este atinsă de jurist atunci când acesta realizează că principalul reper al Dreptului este Morala – în cazul României, morala iudeo-creștină.

Atragem atenţia asupra unui aspect pe care niciun om de drept nu ar trebui să îl ignore: Dreptul pleacă de la realitatea umană, din care extrage ceea ce este raţional şi moral, pentru a se întoarce tot la aceasta, în scopul de a impune „ceea ce TREBUIE să fie”. Un drept trainic şi sănătos va atribui acestui „ceea ce trebuie să fie” conotaţii morale şi va folosi mecanismul constrângerii, de care dispune, în scopul promovării virtuţii umane şi înnobilării omului.

Între Drept şi Morală nu există decât o aparentă contradicţie, cele două noţiuni fiind, de fapt, complementare, așa cum arăta juristul român Istrate Micescu: „Dreptul este un fel de morală, dar o morală impusă, cu garanţia de asigurare a respectului ce i se datoreşte(…). Altfel spus, dreptul este morala celor ce nu au morală .”

„Biblie și Justiție”. Eseu TV realizat de Cristi Țepeș pentru emisiunea „Semne”, Televiziunea Română.

Biblie și Justiție from provita on Vimeo.


Ajută la promovarea fundamentelor morale ale societății.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here