INTERVIU cu Noua Republică: „Cea mai bună apărare a familiei constă în respingerea proiectelor de centralizare federalistă”

1417

În apropierea alegerilor europarlamentare din 25 mai am dorit să aflăm cum se poziționează partidele politice românești care ne cer votul față de setul de valori centrale ale angrenajului social: valorile familiei. Am căutat cu atenție prin statutele și documentele programatice, mai ales în cele ale partidelor care se recomandă a fi „de dreapta”, doctrină politică apropiată în mod firesc de aceste valori.

Rezultatul? Dezastru! Am identificat un singur partid care își asumă cu subiect și predicat aceste obiective – tânărul partid Noua Republică, membru al Alianței Conservatorilor și Reformiștilor Europeni. În rest, subiectul aproape că nu există, cu excepția unor referiri politicoase și nepermis de vagi, mai ales în circumstanțele actuale în care secularizarea și războiul valorilor somează actorii politici să se poziționeze clar și concis față de subiecte majore de dezbatere precum căsătoria între persoane de același sex, avortul sau reproducerea asistată.

Invităm cititorii noștri să afle mai multe din interviul de mai jos cu reprezentanții „Noua Republică”. (redacția CulturaVieții.ro)

Sigla Partidului Noua Republică
Sigla Partidului Noua Republică

– CulturaVieții.ro: Cum intenționați să protejați, în Parlamentul European, înțelesul și rolul firesc al familiei, având în vedere că adesea la Bruxelles sunt promovate politici care afectează familia și valorile ei?

– Noua Republică: Protejarea familiei naturale, întemeiată pe căsătoria dintre un bărbat și o femeie, constituie un obiectiv politic strategic al Partidului Noua Republică, asumat prin Statutul Partidului și prin alte documente programatice ale partidului nostru. Considerăm că la nivel european protejarea familiei depinde în modul cel mai critic de existența unui sistem de cooperare europeană bazat pe suveranitatea statelor naționale (așadar, un sistem ne-federalist) și de menținerea familiei printre domeniile rezervate în mod exclusiv reglementării la nivel național. Familia nu trebuie să fie un domeniu al competențelor partajate între statele naționale și Comisia Europeană sau alte instituții transnaționale.

Așadar, cea mai bună strategie de a apăra familia constă din apărarea suveranității statului național și în respingerea proiectelor de centralizare federalistă (gen „Statele Unite ale Europei”) care, dacă s-ar înfăptui, ar permite guvernului central de la Bruxelles și diverselor grupuri de lobby să impună o schimbare a înțelesului familiei de sus în jos, dintre legislația europeană către legislația statelor naționale. Dată fiind această premisă strategică și calitatea noastră de partid membru în grupul politic euro-realist și anti-federalist Alianța Conservatorilor și Reformiștilor Europeni, în Parlamentul European vom lupta pentru menținerea suveranității statului național și pentru respingerea proiectului federalist „Statele Unite ale Europei”. Iar dacă până acum am condamnat doar prin comunicate de presă măsurile anti-familie propuse în documente europene precum Rapoartele Lunacek, Zuber sau Estrela, odată ajunși în Parlamentul European vom utiliza toate mijloacele disponibile pentru a opri ofensiva stângistă împotriva valorilor familiei. În orice caz, trebuie să înțelegem cu toții că rapoarte de teapa celor menționate mai sus vor deveni o sursă reală de probleme pentru familie doar dacă la nivel european ar exista o ordine federalistă care ar face posibilă impunerea unei legislații anti-familie de sus în jos, dinspre Parlamentul European către sistemul politico-juridic al statelor naționale.

În condițiile în care Noua Republică este singurul competitor electoral cu o agendă anti-federalistă, împotriva „Statelor Unite ale Europei”, prezența reprezentaților Noii Republici în Parlamentul European este pentru români soluția optimă și strategică în vederea apărării cu succes a valorilor familiei la Bruxelles.

– CV: Cum vă raportați la „teoria genurilor” care este propusă tot mai insistent spre a fi integrată în educație și în politicile de angajare? Mai clar, considerați că inegalitatea sau diferența sunt în mod obligatoriu o formă de tratament injust, de discriminare?

– NR: Teoria genurilor este un construct ideologic recent, care e încă departe de a fi trecut testul timpului și al funcționalității sociale. Fiind un partid cu o identitate doctrinară conservatoare, Noua Republică afirmă primatul drepturilor naturale asupra revendicărilor și îndreptățirilor artificiale pe care și le arogă anumite grupuri particulare din societate la un moment istoric dat. Încă din vremea faimoaselor reflecții ale lui Edmund Burke asupra revoluției franceze, punctul de vedere conservator a fost că nu trebuie să acceptăm nivelarea diferențelor naturale și egalizarea geometrică a realităților sociale organice în numele unor pretinse criterii raționale. Așadar, în contrast cu revendicările nivelatoare ale socialiștilor dar în deplină concordanță cu tradiția politică conservatoare, Noua Republică își manifestă opoziția față de cei care, prin măsuri politice pretins egalizatoare, sunt dispuși să sacrifice valoarea libertății individuale și realitățile sociale organice validate în timp (cum ar fi familia naturală) pe altarul luptei împotriva inegalității și a „combaterii discriminării”.

Vă recomandăm
[adrotate group="2"]

– CV: Ca reprezentanți ai unui partid de Dreapta, cum vă explicați că o parte dintre eurodeputații care se consideră a împărtăși aceleași convingeri politice votează măsuri și rezoluții aflate în contradicție flagrantă cu principiile statutare ale Dreptei? De exemplu, solicitarea din raportul Zuber de a introduce „cote de gen” în business-urile private a avut destul de mult succes în rândurile membrilor PPE (și Cristian Preda a votat „pentru”).

– NR: Trebuie precizat că Noua Republică este singurul partid de dreapta din România, în timp ce toate celelalte partide situate pe partea dreaptă a spectrului politic (PDL, PNȚCD, PDL, Partidul Mișcarea Populară) se auto-definesc de „centru dreapta”. Incoerențele politice ale așa-zișilor euro-deputați de dreapta reprezintă, de fapt, o expresie firească a incoerenței doctrinare și confuziei valorilor din partidele de „centru-dreapta”. Partidul Popular European exemplifică plenar caracterul confuz și din ce în ce mai îndoielnic al „dreptei de centru”. Spre deosebire de partidele de centru-dreapta, Noua Republică este un partid de dreapta, cu valori și principii ferme, asumate explicit și transparent. De pildă, opțiunea noastră pentru menținerea statului național și pentru familia naturală este ne-negociabilă. Nu-i de mirare că ne despărțim de reprezentanții partidelor de centru dreapta și în privința perspectivei pe care o aveam asupra viitorului Uniunii Europene: în timp ce partidele de centru dreapta subscriu la proiectul Statelor Unite ale Europei, promovat de Partidul Popular European, Noua Republică, în asentiment cu Alianța Conservatorilor și Reformiștilor Europeni, militează pentru o Europă a Națiunilor și pe menținerea statelor naționale.

– CV: Cum veți sprijini aplicarea efectivă a solicitării celor aproape 2 milioane de cetățeni care au aderat la inițiativa cetățenească „Unul dintre noi”?

– NR: Partidul Noua Republică și-a încurajat în mod oficial membrii și simpatizanții să semneze în favoarea inițiativei „Unul dintre noi”, iar semnăturile noastre se regăsesc printre semnăturile adunate în Romania în cadrul acestui vast proiect pan-european la care au participat cetățenii și organizații cu valori pro-viață. Dată fiind această situație, poziția noastră nu poate fi decât aceea de susținere deplină a acestei inițiative în etapele ce urmează a fi parcurse la Comisie și în Parlament, respectiv, Consiliu. În funcție de ceea ce se va întâmpla în aceste etape, dar și de rezultatul alegerilor din 25 mai, vom decide asupra mijloacelor prin care putem să susținem în modul cel mai eficient nu doar această inițiativă, dar, mai ales, valorile pe care se întemeiază: demnitatea ființei umane și democrația participativă. Reprezentanții Partidului Noua Republică în Parlamentul European vor reprezenta cu cinste valorile noastre și opțiunile pro-viață și pro-familie ale cetățenilor români și europeni.

– CV: Cum vă explicați că dezbaterea politică românească NU abordează subiectele de mai sus?

– NR: Politica românească NU abordează astfel de subiecte pentru că partidele românești nu sunt întemeiate pe valori, ci sunt constituite în jurul unor rețele de persoane interesate în distribuirea de resurse publice către clientela de partid. În fapt, avem de-a face cu un mare cartel transpartinic care a blocat în mod sistematic intrarea pe piață a unor noi competitori capabili să promoveze valori și personaje diferite de cele acceptabile pentru cartel. Noua Republică constituie prima breșă în monopolul exercitat de cartelul Partidului Parlamentului asupra opțiunilor politice ale românilor. Din fericire pentru autenticul public de dreapta, acest prim partid anti-sistemic este un partid de dreapta, cu valori și principii ferme, ancorate în buna tradiție a conservatorismului creștin european.

– CV: Ce relevanță credeți că va avea în aritmetica politică a Parlamentului European grupul ECR, la care ar urma să adere euro-deputații Noii Republici, câtă vreme acesta este, numeric, mult inferior celor 2 blocuri politice principale, Socialiștii și Popularii? Ne referim în special la subiectul „federalizării” în care cele două grupuri rivale se comportă „frățește”, vorbind aceeași limbă…

AECR-Logo-1_JPEG

– NR: Matematica politicii europene este ceva mai complexă decât o sugerează suma ponderii grupurilor politice din Parlamentul European. Fără îndoială socialiștii și popularii europeni se comportă „frățește” în privința federalizării, dar și a altor subiecte (vezi votul popularilor în cazurile Lunacek sau Estrela). Fără îndoială, ponderea acestor grupuri este considerabilă în Parlamentul European. Pe de altă parte, după toate estimările, Grupul Conservatorilor și Reformiștilor Europeni va câștiga mandate suplimentare în noua legislatură europeană. Însă dincolo de aritmetica ponderii diverselor grupuri politice în Parlament, decizia asupra subiectelor europene majore rămâne în mod esențial determinată de voința guvernelor naționale, care oricum își păstrează influența directă în Consiliul European și în Consiliul Uniunii Europene.

Ceea ce contează însă cel mai mult este faptul că cel puțin două din partidele membre în Alianța Conservatorilor și Reformiștilor Europeni, Partidul Conservator din Marea Britanie și Partidul Lege și Justiție din Polonia au capacitatea de a decide asupra cursului politic din două state membre mari ale UE, Marea Britanie și Polonia, care, atât prin istorie cât și prin interesele imediate, se opun în mod categoric acumulării de putere pe axa Berlin-Paris via Bruxelles. În aceste condiții, ponderea partidelor aliate în AECR este suficient de mare pentru a bloca tendințele centralizatoare și de unificare politică promovate în primul rând de popularii și socialiștii care se întâmplă să fie foarte influenți în Franța și Germania.

– CV: Veți fi colegi în euro-grupul ECR cu conservatorii britanici. Liderul acestora, David Cameron, a declarat că dorește să exporte „căsătoria” între persoane de același sex, legiferată de curând în Anglia și Țara Galilor, în alte țări. Ce veți face dacă va dori să o „exporte” și în România?

– NR: Conservatorismul înseamnă înainte de toate respectarea realităților organice și a particularităților specifice pentru fiecare țară și cultură. Faptul acesta este cât se poate de evident și în funcționarea Alianței Conservatorilor și Reformiștilor Europeni, care grupează partide cu agende variate la nivel național, dar care au un interes comun în salvgardarea libertății și identității proprii în fața tendințelor integraționiste și federaliste la nivel european. AECR este o alianță și nu o “internațională”! În aceste condiții, este cât se poate de natural ca poziția noastră în privința „căsătoriei” între persoane de același sex să nu coincidă cu cea a domnului Cameron, dar această divergență nu ne împiedică să cooperăm în privința unor subiecte de interes comun, cum ar fi opoziția față de “Statele Unite ale Europei”.

În fapt, tocmai opoziția conservatorilor englezi față de proiectul federalist le permite celorlalți conservatori de pe continent să-și apere speciful cultural și național propriu în fața tendințelor nivelatoare promovate de la Bruxelles (inclusiv în ceea ce privește „corectitudinea politică” și „căsătoria” între persone de același sex. Drept urmare, atâta vreme cât la nivel european și internațional va domni o ordine ne-federalistă iar suveranitatea statelor naționale va rămâne intactă în elementele sale esențiale (așa cum și-o doresc și conservatorii britanici) nu avem de ce să ne temem în România că domnul Cameron sau oricine altcineva din afară va putea să impună schimbarea înțelesului tradițional al căsătoriei. Schimbarea poate veni doar din interior, în urma unor mutații socio-culturale care ar duce la secularizare radicală, declinul creștinismului și creșterea influenței grupurilor de presiune care militează pentru revizuirea înțelesului familiei (așa s-a întâmplat în Marea Britanie și în alte societăți din Occident).

În ceea ce privește Noua Republică, la București, la Bruxelles și oriunde altundeva, în conformitate cu doctrina și prevederile noastre staturare, noi vom sprijini necondiționat familia naturală întemeiată prin căsătoria între bărbat și femeie și deschisă către misterul nașterii de prunci.

– CV: Politicienii sunt în general preocupați să fie văzuți în campania electorală mergând la biserică. Veți proceda și dvs. la fel, adică veți urmări să fiți observați în această ipostază?

– NR: Cine a avut ochi să vadă, i-a putut vedea pe mulți din actualii candidați ai Noii Republici mergând la Biserică cu mult timp înainte ca ei să-și asume această postură și, de fapt, înainte să se angajeze în viața politică. Creștini practicanți precum Mihail Neamțu, George Mioc, Ștefan Bârgăoanu, Corneliu Berari, Andrei Rosetti, Adela Mârza, Ion Stan și atâția alții din candidații Noii Republici frecventează Biserica nu în funcție de calendarul electoral, ci după chemarea propriei conștiințe. Pentru creștinii practicanți (iar în Noua Republică avem mulți și se regăsesc și în vârful listei pe care o propunem la europarlamentare) contează înainte de toate să încercăm să fim drepți în fața Ochiului Dumnezeiesc și doar mai apoi ochii electoratului. (interviu consemnat de B.S. pentru CulturaVietii.ro)


Ajută la promovarea fundamentelor morale ale societății.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here