Legile restrictive ale avortului omoară femeile?

1051
0

Autor: Michael Cook Bioedge.org, 9 noiembrie 2014

Nu exista nici un argument mai puternic pentru avortul legal decat teama ca mult mai multe femei vor muri daca sunt nevoite sa recurga la avorturi empirice. Cu toate acestea, experiența din Chile, unde avortul este ilegal din orice motiv, chiar din motiv de viol sau incest, sugereaza ca acest lucru nu se intampla neaparat.

Din punct de vedere statistic, Chile este un experiment natural, pentru ca avortul a fost legal acolo din 1931 pana 1989, cand a fost interzis prin cea mai restrictiva lege din lume.

In numarul recent al Revistei Societații Chiliene de Obstetrica și Ginecologie (o gasiți aici in format PDF, in l. spaniola), epidemiologul Elard Koch analizeaza datele statistice și constata, contrar intuiției, ca rata mortalitații legate de avort a scazut din 1989 in aceasta țara. Chiar și eliberarile din spital din cauza avortului au scazut semnificativ in ultimul deceniu.

Dovezile conform carora mortalitatea legata de avort crește sau scade atunci cand avortul este interzis sunt un pic mai complicate decat ar putea parea. In statisticile Organizației Mondiale a Sanatații, „avorturile ilegale” reprezinta doar o fracțiune din „toate avorturile”, deoarece acestea includ, de asemenea, avort spontan sau sarcinile extrauterine.

Potrivit datelor oficiale, eliberarile din spital din cauza complicațiilor avorturilor, suspectate a fi induse in mod ilegal, au fost in scadere, la o rata de 2% pe an, incepand cu anul 2001. Nu a fost nici o scadere la eliberarile din spital din cauza altor tipuri de avort, cum ar fi avortul spontan sau sarcina extrauterina. Calitatea inalta a statisticilor vitale din Chile, spune Elard, inseamna ca aceste constatari sunt puțin probabil sa fie rezultatul unui artefact al sistemului de inregistrare. Mai degraba, scaderea eliberarilor din spital din cauza complicațiilor de avort ilegal pare sa explice aproape toata reducerea eliberarilor din spital din cauza oricarui tip de avort in Chile, in ultimul deceniu.

Experiența chiliana reprezinta un paradox al vremurile noastre, susține Elard: chiar și printr-o lege restrictiva a avortului, indicatorii sanatații materne pot fi imbunatațiți in mod semnificativ de alți factori, inclusiv o reducere notabila a mortalitații și morbiditații asociate cu avortul.

Femei de la organizația Pro Life Ireland reamintesc că Irlanda are cea mai redusă mortalitate maternă din lume, în ciuda legilor avortului foarte restrictive
Femei de la organizația Pro Life Ireland reamintesc că Irlanda are cea mai redusă mortalitate maternă din lume, în ciuda legilor avortului foarte restrictive

Donați pentru Cultura Vieții

Dacă apreciați eforturile noastre de a vă oferi conținut de calitate și inedit, vă rugăm să ne sprijiniți cu o donație, pentru găzduire și traducerile ocazionale.
Puteți dona cu cardul, prin PayPal. Mulțumim!

Personal Info

Donation Total: 10€