Importanța centrelor de consiliere în criza de sarcină în activitatea mișcării pro-viață din SUA

1071

servicii-consiliere-sarcina-nedorita[box type=”shadow”]Articol de Joe Carter, specialist în comunicare al Comisiei pentru Etică și Libertate Religioasă (Ethics and Religious Liberty Commission). ERLC este o entitate a Convenției Baptiste de Sud (Southern Baptist Convention), una din principalele organizații religioase evanghelice din Statele Unite ale Americii.[/box]

Fiecare creștin pro-viață a auzit vestea proastă: din 1973 s-au înregistrat mai mult de 57 de milioane de avorturi în America. Dar ceea ce este mai puțin cunoscut este faptul că mii de vieți sunt salvate în fiecare an prin eforturile curajoase ale centrelor de resurse pentru criza de sarcină (eng. pregnancy resource center, PRCs). Rețeaua de centre CareNet raportează că în 2014 optzeci la sută dintre cele 388.691 femei care au trecut pe la aceste centre în momentul crizei de sarcină au ales, pentru copii lor, viața.

Aici sunt cinci lucruri care trebuie să le știți despre PRCs și efectul pe care îl au asupra comunităților noastre:

1. Primul PRC a fost fondat înainte de Roe contra Wade (decizia Curții Supreme din 1973, prin care avortul a devenit legal la cerere și disponibil pe toată durata sarcinii în SUA, n. tr.) – Primul centru modern pentru criza de sarcină a început să ajute femeile din California încă din 1968. În trei ani existau deja 70 de centre, iar multe dintre ele s-au reunit pentru a forma rețeaua Alternative ale avortului – Abortion Alternatives, mai târziu cunoscut sub numele Heartbeat International.

În 1975, la doi ani după legalizarea la nivel național a avortului, teologul Harold O.J. Brown a format Consiliul Mișcarea Creștină – Christian Action Council, un grup care va adopta mai târziu numele de CareNet. CareNet a deschis primul centru de consiliere și sprijin în 1983.

În anul 1994, Institutul Național al Apărătorilor Familiei și Vieții (National Institute of Family and Life Advocates, NIFLA) a fost creat pentru a oferi consiliere juridică centrelor de resurse. Mai târziu, NIFLA a devenit prima rețea națională de centre de sarcină care a promovat folosirea tehnologiei ecografice. Astăzi, Heartbeat International, Care Net și NIFLA sunt cele trei organizații americane majore, care administrează aproape 2.000 de centre de resurse pentru criza de sarcină.

2. PRCs răspândesc Evanghelia – Centrele ajută mai mult de 2,3 milioane de oameni în fiecare an, oferind servicii precum teste de sarcină, ecografii și servicii medicale, educație pentru abstinență, consultanță, educație și lecții de ajutor parental și de pregătire pentru naștere. Multe centre împărtășesc, de asemenea, Evanghelia clienților lor. În ultimii șapte ani, mai mult de 1,2 milioane de oameni au auzit cuvântul Evangheliei de la centrele de asistență Care Net.

3. PRCs folosesc voluntariatul – filialele CareNet, Heartbeat și NIFLA sunt sprijinite de mai mult de 70.000 de voluntari care fac orice, de la contabilitate la consiliere. Aproape la toate centrele, serviciile medicale sunt, de asemenea, realizate și de medici, asistente și alte cadre medicale care își oferă timpul și talentul lor pentru a ajuta femeile în risc de avort.

4. PRCs folosesc ecografia pentru a schimba inimi și gânduri – Aproximativ jumătate din centrele de resurse pentru criza de sarcină din America oferă femeilor posibilitatea de a face o ecografie la prețuri modice sau gratuit. Numai în 2010, în jur de 230.000 ecografii au fost efectuate la aceste centre. Ecografiile ajută la confirmarea sarcinii, verifică vârsta gestațională a copilului în curs de dezvoltare și oferă informații esențiale care pot oferi femeilor o nouă perspectivă asupra avortului. Barbara Shoun de la Comisia pentru Etică și Libertate Religioasă apreciază că „examinarea ecografică se dovedește a fi lucrul cel mai convingător pe care comunitatea pro-viață îl poate oferi tinerelor femei care cred că fetușii lor nu sunt copii.”

Vă recomandăm
[adrotate group="2"]

Comisia pentru Etică și Libertate Religioasă donează anual, prin proiectul „Psalmul 139”, câte un ecograf unui centru local de resurse pentru criza de sarcină din orașul care găzduiește lucrările Convenției Baptiste de Sud.

5. PRCs folosesc tehnologia comunicațiilor pentru a salva vieți – Multe centre de resurse pentru criza de sarcină au început să folosească tehnologiile moderne de comunicații pentru a ajunge la clienții lor chiar înainte ca femeile să ajungă la clinici. CareNet, de exemplu, operează hotline-ul Linia de Decizie a Sarcinii (Pregnancy Decision Line, PDL) cu website și call center în timp real, care oferă „îngrijiri, confidențialitate și sprijin gratuit pentru orice persoană care face alegeri cu privire la o sarcină neplanificată.” PDL este în prezent singurul call center național de acest tip.

Se estimează că 81 la sută din persoanele care au apelat la PDL erau în risc de a face un avort, ceea ce face din PDL un instrument valoros care poate influența femeile pentru ca ele să aleagă viața.


Ajută la promovarea fundamentelor morale ale societății.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here