„Un gând sincer” l-a costat pe „comicul TV” Bogdan Rădulescu 3.000 de lei amendă pentru discriminare

3917

În iunie 2014, Bogdan „Bob” Rădulescu, actor, realizator TV și membru al trupei „EPIC SHOW” a găsit de cuviință să-și verse frustrările din viața personală într-un clip video în care vorbeşte despre:

 • „mizerabila Biserică Ortodoxă Română”;
 • „structuri manipulatoare, strâmbe, cretine şi reduse”;
 • „ciume bubonice”;
 • „viermi paraziţi”;
 • „mâini infecte împuţite”;
 • „scârba de religie ortodoxă”;
 • „lepre”;
 • „cretini analfabeţi, creduli…”;
 • „gherţoii, mârlanii, pedofilii şi manipulatorii ce ţin orele de religie”;
 • „căcaţi ordinari”;
 • „căcaţi în sutane”,
 • „căcaturile pe care le zice Biblia”;
 • „manualele mânjite cu căcat”…
 • „În clipa în care o să vă târâţi hoiturile peste copiii nostri în şcoli, să le vomaţi lăturile Creaţiei, asteptaţi-ne pe noi să dăm buzna peste voi în căcatele voastre de biserici şi să vă predăm evoluţia cu torţe în mâini”, peste „mormintele voastre văruite”.

Clipul există și azi pe YouTube.com. Îl puteți viziona aici, și puteți de asemenea trage, din atitudinea, limbajul nonverbal și tonul lui Bogdan Rădulescu, concluzii utile despre cel în cauză, care nu se desprind din simpla citire a transcriptului.

Două organizații civice, Asociația pentru Revigorarea Tradiției (ART) și PRO VITA – filiala din București l-au reclamat pe Rădulescu la Consiliul Național pentru Combaterea Discriminării, cerând sancționarea acestuia pentru discriminare (și incitare la ură) pe criteriu de religie împotriva unei categorii de persoane, respectiv a celor ce fac parte din Biserica Ortodoxă Română, preoţi şi credincioşi, dar şi a profesorilor de religie şi a elevilor care frecventează orele de religie ortodoxă.

La audierea din 24 februarie 2015, „marele comic al ecranului” nu ne-a onorat cu prezența; în schimb a trimis, în scris, un punct de vedere care ne-a stârnit un sentiment de milă amestecată cu jenă. Am avut (încă o dată!) revelația micimii de spirit și de judecată a acestor mărunți dumnezei ateiști care prind câte o „portavoce” și-și permit să își bată joc de milioane de oameni – din toate cultele creștine din România (Biblia, în caz că Rădulescu nu a aflat, nu e doar a ortodocșilor). După care (vezi penultimul paragraf al întâmpinării) tot ei se simt amenințați de „fanaticii creștini”… „Fanatici” dintre care s-au găsit unii, sătui de batjocura permanentă la adresa lor, să ia atitudine.

După nenumărate opinteli, Consiliul Director al CNCD a emis, în februarie 2016 – la peste un an de la sesizare! – decizia prin care admite solicitarea reclamantelor și îl sancționează pe „Bob” cu amendă de 3.000 de lei. Decizia poate fi citită aici.

Dincolo de alte aspecte ale cauzei, interesantă și utilă de semnalat găsim că este acceptarea de către Consiliu a unei plângeri depuse de reclamanți (laici) în numele unei alte persoane juridice (cu statut de cult), Biserica Ortodoxă Română. Calitatea procesuală activă, indispensabilă pentru judecarea pe fond a sesizării, a fost probată de ART și de PRO VITA prin recurs la Statutul BOR, astfel:

„Subscrisa, ca organizație care se fundamentează pe valorile creștin-ortodoxe, menționez în mod expres, având în vedere prevederile art. 20 (1) din Ordonanța nr. 137/2000 privind prevenirea și sancționarea tuturor formelor de discriminare, că mă consider vizată direct de aceste afirmații defăimătoare, întrucât Biserica Ortodoxă este o comunitate de credință creștină și este alcătuită din toţi credincioşii: ierarhie, preoți, laici. Aceştia ÎMPREUNĂ formează „poporul lui Dumnezeu”, adică Biserica (cf. Art. 1 din Statutul pentru organizarea și funcționarea Bisericii Ortodoxe Române).

Instituția specifică creștinismului este Biserica. Autoritatea doctrinală este Biblia, la care se adaugă, în ortodoxie și catolicism, tradiția Bisericii. De aceea, nu consider că autorul faptei se poate prevala de aceea că ar fi vizat prin afirmațiile sale doar ierarhia B.O.R., ci a avut în vedere specific incitarea la ură și discriminare contra creștinilor ortodocși.”

Pe înțelesul tuturor: Biserica nu se limitează doar la autoritatea ecleziastică sau la valori materiale, ci cuprinde, ca un organism viu, pe toți credincioșii. Care sperăm să fie pe această cale încurajați spre o atitudine mai fermă la adresa Răduleștilor de aiurea.

Vă recomandăm
[adrotate group="2"]

Și, cum nu putem face abstracție de ceea ce se petrece în jurul nostru, să notăm că „gândurile” lui Rădulescu vin în contextul accentuării actelor de agresiune contra creștinilor, în special a clerului și bunurilor Bisericii, din Europa și SUA, în ultimii ani. Acestea sunt în general săvârșite de grupuri de extrema stângă, a căror retorică a preluat-o de altfel și nătărăul de „comic TV”, transformat într-un alt „idiot util” care promovează marxism-leninismul, probabil fără voia și știința sa.

De vizitat, pentru o imagine completă, și website-ul organizației austriace „Observatorul intoleranței și discriminării împotriva creștinilor”.


Ajută la promovarea fundamentelor morale ale societății.

1 COMENTARIU

 1. Oricât am crede în coincidențe în ce privește natura și scopul atacurilor la adresa bisericii, acestea sunt organizate și concentrate bine. Actorii din trupă nu sunt liber-cugetători independenți, care au fost loviți inexplicabil de ateism, de ură împotriva credinței, etc. Ei fac totul intenționat și la unison cu celelalte atacuri, doar că vor să dea o notă de originalitate ca să ne ducă de nas.
  Activitatea de susținere a credinței trebuie să înceapă acolo unde se produce răul, adică la comentarii direct pe canalul youtube al emisiunii. Atenție însă că mulți susținători ai lor cred că dacă vorbesc murdar au motive de combatere. Doar cu calm se poate ține piept susținătorilor plini de invective la adresa credincioșilor. Nu avem altă variantă decât să tăiem răul din rădăcină.
  Până acum nu am văzut altcineva care să-și bată joc de cei care vizionează filmulețele lor. Atât de jos au căzut în lipsa de discernământ încât par a nu-i interesa nimic în activitatea lor de promovare a ateismului. Doar par a nu-i interesa. Totul are un scop.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here