Ideile bune trebuie sprijinite. Oferă 2% Institutului Mises România și participă la seminariile Academiei Private

542 views
0
DISTRIBUIȚI
Ludwig von Mises (1881-1973)
Ludwig von Mises (1881-1973)

Voi ne daţi 2%, noi vă oferim seminarii gratuite!

Ajutaţi-ne să promovăm ideile şi practicile sănătoase prin direcţionarea a 2% din impozitul pe venit către Institutul Ludwig von Mises – România şi noi vă invităm gratuit la unul din cursurile organizate de Academia Privată.

Într-un important articol din Quarterly Journal of Austrian Economics, intitulat Renașterea „economiei austriece” – în lumina „economiei austriece” Joseph Salerno arată – și deplânge, totodată – ceea ce el numește „eroarea fatală a lui Menger”: concepția că ideile sănătoase câștigă de la sine bătălia cu cele eronate într-o arenă academică sau intelectuală ce-ar putea fi calificată ca eterică.

În cuvintele sale:

În ciuda pionieratului său briliant în teoria economică, Menger a avut o concepție eronată despre sociologia întreprinderii științifice. A negat în cuvânt și faptă propoziția conform căreia ar fi nevoie de instituții – bazate pe mijloace rare, tangibile – concepute anume pentru combaterea agresivă a ideilor greșite și a promova adevărul științific în economie.

Salerno crede însă că lupta de idei este mai complicată.

Din moment ce ființele umane nu sunt minți neîntrupate care absorb instantaneu și fără costuri cunoștințe noi, fiecare mișcare științifică, dacă-și pune problema să înflorească și să avanseze, necesită un cadru instituțional. Prin cadrul instituțional al unei științe, am în vedere un set de mijloace complementare destinate dezvoltării ideilor și teoriilor acesteia, diseminării lor în rândul cercetătorilor și profesorilor activi, precum și transmiterii/inculcării acestora către studenții săi și intelectualii publici simpatizanți. Instituțiile constitutive ale acestui cadru includ institutele de cercetare și bibliotecile, școlile doctorale, conferințele și colocviile periodice, colecțiile de cărți și jurnalele academice. Bineînțeles, construcția unui astfel de cadru instituțional necesită dispoziția asupra unor resurse reale, mai precis proprietate, și voința de a o aloca exclusiv și fără ocolișuri pentru mersul înainte aș științei.

Economiștii austrieci și simpatizanții lor sunt în cea mai bună poziție pentru a înțelege eroarea lui Menger. Și asta chiar prin prisma dezvoltărilor din teoria economică și filozofia politică libertariană (dar nu numai) pe care chiar ideile părintelui școlii le-au făcut – ca fondator – cu putință. Cu atât mai mult cu cât observația lui Salerno nu se aplică numai la domeniul mai îngust al științei și teoriei economice, ci la orice luptă de idei (economice, de filozofie politică, etice, morale, metafizice, teologice, istorice etc.). Mare minune dacă molohul etatic va da înapoi din proprie inițiativă pe vreun front (monedă, justiție, educație, etc.). Mai probabil e să bată în retragere dacă, în interstițiile pe care inevitabil le mai are, cresc componentele acelui cadru instituțional sănătos care să găzduiască, filtreze și perpetueze ideile, practicile și modelele bune. Efectul demonstrativ este cu atât mai puternic.

Puteți contribui la aceasta în multiple feluri. Una din modalități este și direcționarea a 2% din impozitul pe venit către Institutul Ludwig von Mises – România.

Voi ne daţi 2%, noi vă oferim seminarii gratuite.

Ajutaţi-ne să promovăm ideile şi practicile sănătoase prin direcţionarea a 2% din impozitul pe venit către Institutul Ludwig von Mises – România şi noi vă invităm gratuit la unul din cursurile organizate de Academia Privată:

1. Pentru părinţii care au o părere proastă despre sistemul educaţional de stat şi vor să înţeleagă de ce copiii nu pot realmente învăţa într-un astfel de sistem, vă propunem cursul:

John Taylor Gatto, Dumbing Us Down: The Hidden Curriculum of Compulsory Schooling

2. Pentru cei interesaţi de fenomenul birocraţiei sau care s-au lovit de el în diverse situaţii şi doresc să-i înţeleagă natura şi resorturile:

Ludwig von Mises, Birocraţia şi imposibilitatea planificării raţionale în regim socialist

3. Pentru cei interesaţi de discuţii legate de cele mai importante aspecte (şi provocări) ale civilizaţiei moderne (de exemplu, dacă e suficientă realizarea dezideratului ordinii proprietăţii private pentru viabilitatea unei societăţi):

Serafim Rose, Nihilismul. Rădăcina Revoluţiei în epoca modernă

4. Pentru cei care vor să înţeleagă cât de departe trebuie să meargă apărarea libertăţii sau care pur şi simplu sunt curioşi care-i poziţia libertariană cu privire la probleme dificile precum traficul de droguri sau prostituţia:

Walter Block, Pledoarii imposibile

5. Pentru cei care doresc să înţeleagă – niciodată efort inutil în lumea de azi – fenomenul crizelor economice ciclice în general şi episodul paradigmatic care a condiţionat ulterior toate discuţiile legate de fenomen, anume Marea Criză din 1929-1933 (cu trimiteri la, şi paralele cu, Marea Recesiune din 2007-2008):

Robert P. Murphy, The Politically Incorrect Guide to the Great Depression and the New Deal

Seminariile se vor organiza la sfârșitul lunii mai și în luna iunie, sâmbăta între orele 10.00-14.00. Opțiunea pentru care din seminarii optați, vă rugăm să ne-o comunicați per e-mail.

În condiţiile în care pentru seminarul ales nu se strâng minim 5 persoane, puteţi opta pentru orice alt seminar (2 întâlniri) oferit de Academia Privată şi Institutul Ludwig von Mises – România.

Fie că puteţi participa la seminariile noastre, fie că nu, tot ce trebuie să faceţi pentru a ne sprijini este să ne transmiteţi până pe data de 20 mai 2016 formularul completat pe adresa Calea Călăraşilor 161, et 2, cam 26. Pentru cei din Bucureşti putem să ridicăm formularele personal (vă rugăm să ne scrieţi la contact@mises.ro sau contact@academiaprivata.ro). Bineînţeles, puteţi şi depune formularele direct la administraţia financiară de care aparţine.

Formularele le găsiți AICI.

DISTRIBUIȚI
Articolul anteriorDespre feminismul care amenință femeia. Ziarista Eugénie Bastié denunța contradicțiile feminismului în chestiunea avortului
Articolul următorSUA: Noi legi pro-viață
Institutul Mises Romania
Institutul Ludwig von Mises – România este un think-tank dedicat studierii şi promovării paradigmei praxeologice, care se împleteşte în mod firesc cu etica proprietăţii private, sugerând un aranjament social care s-ar putea numi „liberalismul coerent”. În această „ordine a proprietăţii private” maniera etatistă de a face lucrurile este înlăturată din sfera sănătăţii, educaţiei, monedei, transporturilor, comerţului şi activităţilor economice în general, dar şi din domeniul protecţiei sau al justiţiei. Institutul urmărește elucidarea conexiunilor economiei cu alte domenii ale cunoaşterii, căutând mai ales afinităţile cu dreptul şi teologia, în tradiţia liberalismului clasic şi în cea patristică ortodoxă, toate având în comun persoana şi dialogul interpersonal.

LASĂ UN RĂSPUNS

Please enter your comment!
Please enter your name here