back to top
Acasă Blog

„Caută și distruge” – screening-ul ante- și neonatal

Unul dintre conflictele etice ale medicinei secolului XXI este cel legat de screening-ul ante- și neonatal. Screening-ul ante- și neonatal constă în testări efectuate în timpul sarcinii cu scopul de a depista embrioni sau feți al căror genotip este asociat cu boli specifice și care fie vor fi bolnavi la naștere, fie pot dezvolta mai târziu boala sau fie o pot transmite copiilor lor. Dar utilizarea screening-ului determină apariția unor riscuri mai ales psihosociale și morale. Din acest motiv folosirea screening-ului necesită o justificare bine argumentată, iar beneficiul este variabil în funcție de obiectivul testării: pentru diagnosticarea unei boli, a statutului de purtător sau a predispoziției la boală sau în scopul folosirii informației genetice pentru decizii reproductive.

Prin urmare, apar întrebările firești: care este beneficiul? cine va folosi informația rezultată? cum se va utiliza informația și în ce scopuri?

Cel mai important beneficiu, citat de susținătorii programelor de screening antenatal, este o mare libertate de alegere conferită membrilor societății spre a decide dacă acceptă sau nu să își completeze familia cu un copil, care ar putea deveni o sursă de suferință sau chiar o povară. La scară socială se presupune că reducerea costurilor de tratament paleativ al acestor boli este un avantaj net pentru cei care ar putea beneficia de tratamente curative.

Dar screening-ul genetic reprezintă nu numai un instrument de diagnostic cu rol informativ, ci și un mecanism de „triere” a embrionilor, o tehnică de tip „caută și distruge”. Apar alte întrebări:

  1. Ar fi acceptabila o testare in vivo (în sarcină) urmată de avort?
  2. Dacă testarea genetică este cu adevărat o tehnică de tip „caută și distruge”, cine ar trebui să dețină controlul ei și cine îi va seta limitele? Societatea, medicii sau indivizii autonomi și responsabili?
  3. Care dintre principiile bioeticii ar trebui ales, urmărit, respectat? Autonomia, non-vătămarea, dreptatea și echitatea?

a. Autonomia

În virtutea principiului autonomiei, o persoană matură și competentă mental poate solicita un screening și o păstrare selectivă a embrionilor (a sarcinii) în funcție de parametrii stabiliți de ea (sex, inteligență, ochi, culoarea pielii etc.) De ce să nu li se dea copiilor un avantajO eugenie pozitivă care să elimine hazardul genetic natural?

Exemplu: Selectarea prenatală a sexului copilului. Selectarea sexului copilului poate fi realizată în două circumstanțe: selectarea embrionilor înainte de implantare în cadrul procesului de fertilizare in vitro sau decelarea sexului fătului urmată de avort. În lume, rata biologică între sexe la naștere este de 105 băieți la 100 de fete. Datorită faptului că băieții prezintă o vulnerabilitate mai crescută, după încheierea micii copilării (primii trei ani de viață) numărul fetelor îl egalează și chiar depășește pe cel al băieților. În întreaga lume se constată o preferință pentru băieți. Creșterea artificială a numărului acestora ar duce la un număr din ce în ce mai mic de fete. Susținătorii selecției sexului consideră că, în condițiile în care în întrega lume sunt preferate familiile mici, aceasta ar putea fi metoda prin care părinții pot obține copiii pe care și-i doresc, fără a fi nevoiți să dea naștere unui mare număr de copii în speranța că vor avea un băiat sau o fată. Problema controlului populației și a suprapopulării este un alt argument adus în discuție, în sensul că scăderea numărului femeilor ar duce la scăderea numărului nașterilor. Dar o astfel de abordare este în realitate o atitudine discriminatorie care încearcă să rezolve problema suprapopulației într-o manieră sexistă, misogină. Selecția sexului aduce cu sine pericolul „pantei lunecoase”, în care ar deveni posibilă uciderea / avortul unor ființe normale după bunul plac al altora.

Selectarea altor caractere în afara sexului este greu acceptabilă moral. Copilul are dreptul la un viitor deschis fără a duce cu sine povara așteptărilor exagerate ale părinților. Atunci când selectează trăsăturile copilului, părinții aleg, de fapt, ceea ce doresc ei ca acel copil să devină în societate, îi asociază roluri sociale caracteristice pe care copilul va trebui să le îndeplinească pentru a nu-și dezamăgi părinții. Dar copiii vin pe lume doar pentru a satisface nevoile și dorințele părinților?

b. Dreptatea și echitatea

Sunt cele mai relative concepte și cele mai amenințate de screening-ul ante- și neonatal. Acesta ar putea deveni o putere care să creeze sau să adâncească stratificarea socială. Prin screning și selecție, copiii sunt transformați în „comodități”, unelte prin care părinții și societatea caută crearea „omului perfect”.

În concluzie, screening-ul ante- și neonatal utilizat fără o justificare etică aduce riscul de a creea un rău nu numai fizic (prin necunoscutele pe termen lung), dar și psihologic – moral prin alterarea identității umane.

P.S.: Sunt numeroși autori care afirmă că screening-ul neonatal pentru o boală trebuie să abordeze numai o patologie pentru care există un tratament și acest tratament este accesibil de la începutul vieții. Ader la acest punct de vedere pentru că în acest mod sceening-ul își validează valoarea medicală într-un context moral.

Ființă și existență în filosofie și în teologia ortodoxă. Problema ne-ființei

I. Argument

Albert Einstein spunea că sunt doua feluri de a-ți trăi viața: „Unul de a crede că nu există miracole. Altul de a crede că totul este miracol”. Sunt modurile prin care omul se raportează la existență printr-o cunoaștere existențială, modurile în care își trăiește viața.

Omul care crede că nu există miracole refuză să îl accepte în viața sa pe Dumnezeu, preferând să trăiască cu idolii vremurilor noastre, considerând că aceasta este singura lume posibilă și este determinată spațial și temporal de legile naturale și de evoluție, considerând că poate să explice și înțelege pe deplin existența chiar dacă nu acum, dar într-un viitor indefinit, omul fiind stăpânul absolut al existenței sale și al universului.

Modalitatea autentică a omului de a trăi viața și de a se raporta la existență este uimirea în fața creației lui Dumnezeu, totul fiind miracol existențial, în care misterul, taina sunt prezente, și de a avea certitudinea existențială că Dumnezeu este creatorul omului și al universului, iar această lume finită și imanentă nu este singura realitate, ci se interpătrunde cu existența transcendentă în care și această lume va fi transfigurată, spiritualizată. De aceea, cunoașterea sensibilă, rațională, științifică adevărată trebuie să accepte miracolul existențial al creației pentru a o putea cunoaște, contempla și înțelege. Știința, prin ea însăși, nu explică, ci numai constată felul de a fi al existenței create, fie că este vorba de om sau de întreg universul. Ca să înțeleagă miracolul creației și să îl explice, omul de știință, dar și fiecare dintre oameni, trebuie să se raporteze la Dumnezeu creatorul și proniatorul.

Werner Karl Heisenberg, celebru fizician german, laureat al Premiului Nobel pentru Fizică în anul 1932 și unul dintre fondatorii fizicii cuantice a constatat: „Prima gură din paharul de științe ale naturii te va transforma într-un ateu, dar la fundul paharului te așteaptă Dumnezeu… În istoria științei, încă de la celebrul proces al lui Galileo, s-a susținut în repetate rânduri că adevărul științific nu poate fi reconciliat cu interpretarea religioasă a lumii. Deși acum sunt convins că adevărul științific este inatacabil în propriul său domeniu, nu am găsit niciodată ocazia de a respinge conținutul gândirii religioase ca pur și simplu o parte a unei faze depășite din conștiința omenirii, o parte la care va trebui să renunțăm de acum înainte. Astfel, pe parcursul vieții mele am fost obligat în repetate rânduri să meditez asupra relației dintre aceste două regiuni de gândire, pentru că nu am putut niciodată să mă îndoiesc de realitatea pe care o indică ele.

II. Concepții filosofice despre ființă

Perspectiva filosofică asupra existenței are importanța și frumusețea ei, dar și limite firești. Drama, dar și măreția rațiunii umane, constă în încercarea de a rezolva celebra dilemă hamletiană „a fi sau a nu fi”. Este un răspuns esențial pentru ca omul să înțeleagă sensul existenței sale în această lume, pentru înțelegerea sensului și rațiunii vieții și, eventual, sensul vieții de după viață. Dilema persistă și în prezent, cel puțin la nivelul cunoașterii metafizice, deoarece nici unul din răspunsurile pe care filosofii le-au formulat în decursul istoriei tumultoase a metafizicii nu par să fie întrutotul satisfăcătoare pentru a ajunge la o rezolvare deplină, rațională, a sensului existenței și, în special, a existenței umane. Cu toate acestea, contribuția filosofiei este remarcabilă în încercarea de a conceptualiza existența, de a identifica formele acesteia, raportul dintre existență și nonexistență. Dacă aceasta ar fi singura preocupare a metafizicii ar merita pe deplin statutul de știință fundamentală a spiritului, atât de contestat.

Problema ontologică în filosofie face parte din însăși esența meditației metafizice, prezentă în mod constant în întreaga istorie a gândirii umane. Întrebări fundamentale, precum: ce este existența? de ce există această lume și în această formă? ce este realitatea? ce este nonexistența? care sunt sensurile existenței umane? de unde venim și unde ne îndreptăm? ce este lumea și ce este omul în această lume? sunt numai câteva din problemele metafizice, dar în același timp și teologice, ce formează conținutul ontologiei în accepțiune filosofică și spunem noi și în accepțiune teologică.

Desigur, problema esențială a gândirii asupra existenței constă în dualismele fundamentale: existență-nonexistență și ființă-devenire. Reflecții asupra acestei problematici întâlnim începând cu zorii gândirii metafizice cu deosebire la filosofii greci.

Astfel, problema naturii ființei și implicit a existenței devin teme explicite în filozofia lui Parmenide în celebrele sale dihotomii logice între ființă și neființă. Parmenide, care este și unul dintre întemeietorii școlii eleate, postula în acest sens „ceea ce este nu poate să nu fie și ceea ce nu este nu poate să fie”. Acest enunț echivalează cu negarea trecerii de la ființă la neființă, un aspect foarte important care, mai târziu, este exprimat și în gândirea teologică ortodoxă. Parmenide și, în general, reprezentanții școlii eleate au negat posibilitatea oricărui tip de schimbare, de în-ființare, pentru că, dacă admiteau o asemenea idee, respectiv devenirea, ar fi trebuit să fie acceptată și ideea trecerii de la neființă la ființă și de la ființă la neființă, ceea ce pentru gândirea promovată de Parmenide și reprezentanții școlii sale era imposibil.

Platon, în celebrul său dialog Timaios, afirma că „ființa” este singurul obiect al adevăratei cunoașteri, în timp ce devenirea aparține numai opiniei (doxa). Platon este unul dintre cei mai importanți gânditori care încearcă să dea o rezolvare dualismelor existențiale mai sus amintite, în primul rând acela dintre ființă și devenire. Pentru gânditorul atenian ființa reprezenta lumea ideilor, singura care putea fi considerată ca existentă, în timp ce realitatea era lumea fenomenală, supusă schimbării, pentru care existența nu era un concept potrivit.

Pentru Platon, ideea are caracteristica ființei, fiind universalul prin care diversitatea sensibilă este surprinsă într-o unitate rațională. Exprimarea ideii prin definiție presupune parcurgerea mai multor etape de unificare a diversității în unități raționale din ce în ce mai vaste până la surprinderea esenței, care echivalează cu definirea ideii. La Platon, ierarhia ideilor ajunge la o ultimă identitate rațională, presupusă de toate celelalte idei, dar care nu mai presupune altceva decât Binele – idee unificatoare, temeiul existenței și al ființei alături de Adevăr și Frumos.

Ideile și, implicit, ființa sunt eterne și imuabile, principii ale lucrurilor, dar și principii ale întregii cunoașteri. În consecință, știința presupune depășirea lumii sensibile și cunoașterea lumii ideilor, printr-un act de natură intuitivă a cărei posibilitate este indusă prin „teoria anamnezei”.

Modelul ontologic al lui Aristotel și concepția sa despre existență sunt impresionante. Prin urmare, chiar și o simplă prezentare a ideilor Stagiritului ar necesita o analiză aprofundată și un spațiu mult mai larg. La Aristotel, onticul este, indiscutabil, o consecință a logosului, chiar dacă sub aspectul unui raport de determinare substanța este primordială. Problematica ființei la Aristotel este axată pe ideea de raționalitate a existenței și tratată ca atare prin cele zece categorii propuse. Cu toate acestea, spre deosebire de Platon, în concepția aristotelică, existența nu poate fi redusă la o sferă transcendentă ideatică, ci este însăși realitatea.

Încercăm să subliniem câteva din conceptele fundamentale care definesc în opera marelui filosof problematica ființei și, în general, a existenței. Incontestabil, categoria centrală a logicii existențiale a lui Aristotel o constitute „substanța”, înțeleasă ca ființă în sine, imuabilă, întotdeauna identică cu sine. Este acea dimensiune a realității ce nu depinde de o altă formă. În acest sens, „substanța” poate fi particulară sau „substanță primă” (înțeleasă ca individual) sau ca „substanță secundă”, respectiv universalul. Aristotel afirma că ceea ce poate fi cunoscut este numai universalul, dar ceea ce există este individualul.

Materia și forma sunt de asemenea categorii esențiale pentru ontologia aristotelică.

„Materia” este considerată ca „potențialitate pură”, adică ființă în potență, în stare nedeterminată, pură virtualitate. „Forma” este ființa în act, adică materia determinată, individualul ca atare.

Este important în filosofia aristotelică și conceptul de „primului motor”, respectiv cauza mișcării în lume, definit de către Aristotel ca fiind „mișcătorul nemișcat”, act pur imaterial, gândire pură, sau în termeni contemporani divinitatea supremă. Evident, pentru a înțelege legătura dintre materie și formă, Aristotel elaborează o concepție deterministă, axată pe cauzalitate, și identifică patru categorii de cauze, dintre care considerăm că este importantă, și pentru gândirea contemporană, cauza finală.

Problematica existenței în filosofia contemporană este marcată în mod profund de concepția carteziană asupra realității. Este celebră afirmația marelui filosof Rene Descartes, apărută în lucrarea sa „Discurs despre metodă”: „cogito ergo sum”. Pentru analiza noastră prezintă importanță faptul că existența, în concepția filosofului, are un temei subiectiv, rațional dar și îndoielnic în același timp.

Îndoiala ca atitudine epistemologică este la Descartes radicală și, în același timp, ea se desfășoară în mod metodic și controlat în vederea unui scop pozitiv, respectiv atingerea certitudinii în cunoaștere și a demonstra cum este posibilă lumea ca realitate ontologică Îndoiala carteziană cere renunțarea la orice concepție acceptată în mod nemijlocit  a priori ca fiind adevărată. Este cerința de a pleca de la gândire pentru a ajunge numai prin gândire la ceva ferm, la certitudinea existenței.

Remarcăm totuși că Descartes nu a putut ajunge la o certitudine a existenței, așa cum își propunea, și nici la certitudinea cunoașterii, cu excepția acelei certitudini subiective a propriei sale existențe, a eului individual, și acesta rămânând totuși într-o îndoială metodică accentuată în raport cu lumea și cu propria sa gândire

Hegel, încercând să rezolve dualismul dintre ființă și devenire și, implicit, problema ontologică, a considerat că devenirea este o unitate a existenței și nonexistenței, și care are ca sens transformarea dialectică din treaptă în treaptă, prin evoluția Spirtului obiectiv a existenței, nonexistența rămânând întotdeauna în plan recesiv.

Modelul ontologic hegelian realizează unitatea dintre ființă și devenire, ceea ce pentru vechii filosofi greci nu era posibil. Pentru Hegel, existența este rațională, obiectivă și independentă de om. În același timp, este o creație a Spiritului absolut aflat într-o continuă transformare sau devenire. Spiritul absolut nu este static imuabil, ci devine, și devenirea Spiritului, a ideii, se exprimă în termeni logici, deoarece resortul acestei deveniri este contradicția și, în special, negația, altfel spus, lupta dintre nonexistență și existență, dintre afirmativ (teza) și negativ (antiteza) unite prin devenire în sinteza ontologică. Fiecare sistem filosofic reprezintă, în concepția gânditorului german, un moment în devenirea Spiritului obiectiv, de aceea orice sistem filosofic, orice creație a gândirii umane, orice realitate este adevărată numai parțial, ca o etapă spre sistemul total, care este realizarea deplină a Spiritului absolut.

Ceea ce se manifestă în istorie exprimă întotdeauna o idee eternă, sau mai bine spus un moment al Spiritului absolut care se dezvoltă din interior. De aceea, pentru a ajunge la o astfel de cunoștință, trebuie să se înlăture factorii contingenți și neesențiali. Hegel consideră că în orice sistem filosofic, orice fapt existențial, spiritual sau material, orice moment istoric existențial, omul prin conștiința de sine reflexivă își păstrează valoarea ca moment necesar în procesul cosmic divin, de explicitare treptată a Spiritului absolut. Gândul cuprins într-un sistem filosofic cu influență istorice nu este unul pur individual, ci un gând supraindividual, eliberat de particularitățile și precaritățile obișnuite ale existenței. De aceea, orice sistem filosofic exprimă în concret universalul ca existență.

Pentru Hegel timpul pierde acțiunea lui distrugătoare deoarece este încadrat în eternitate. De aceea, istoria, ca realitate în sine, își are temeiul în supraistoric. Într-o asemenea viziune, unitatea este constituită din multiplicitatea momentelor contradictorii în devenirea Spiritului absolut, de la nonexistență la existență. Nimic nu este fals dacă este considerat ca un aspect explicitat al Spiritului. Așa cum arată Hegel în lucrarea sa fundamentală „Știința logicii”, falsitatea stă în transformarea aspectului parțial în totalitate. Dar nu numai filosofia, ci și orice formă de existență materială sau culturală, cum ar fi morala, dreptul, arta, religia, exprimă un moment rațional și adevărat al Spiritului absolut în devenire al ideii.

Subliniem rolul fundamental al negației în modelul ontologic hegelian și în dialectica propusă de acesta. Spre deosebire de filosofii existențialiști care i-au succedat, Hegel a făcut din negație nu moartea, ci „viața realității”. Dar tot el a adăugat că realitatea nu este pură negație, antiteză, ci este și armonie, sinteză, așadar o afirmație superioară. Contradicția trebuie să fie rezolvată, căci ea exprimă un aspect tragic și instabil al realității și, ca atare, nu poate dura. Prin urmare, lumea, concepută în permanentă transformare, nu este posibilă nici fără contradicție, nici numai în contradicție, ca pură negație. Reținem afirmația lui Hegel: „a trece prin acest proces de opoziție, de contradicție și de soluționare a contradicției, este privilegiul superior al naturilor vii (…), viața se prelungește în negația și durerea acesteia, și abia prin distrugerea opoziției și a contradicției ea este afirmativă pentru sine însuși. Desigur, dacă ea persistă în pura contradicție, fără a o soluționa, atunci ea se ruinează din cauza contradicției.”

Reprezentanții școlii filozofice din Baden, și avem în vedere în principal pe Windelband, afirmă existența unei lumi suprasensibile a valorilor, ceea ce implică și contradicția dintre existență și ideal, respectiv valoare și realitate. Se susține că valoarea nu este niciodată în concordanță cu realitatea. Lumea valorilor și lumea realității se raportează reciproc una la alta, fără însă a se putea identifica vreodată. Dualitatea dintre valoare și realitate este o problemă de nedezlegat pentru filozofie, ea este „misterul sfânt, grație căruia noi aflăm granițele ființei și ale cunoașterii noastre”. În același sens, filosoful afirma că: „Sensul adânc al temporalului constituie deosebirea între ceea ce este și ceea ce trebuie să fie și, pentru că această deosebire, reprezentată în voința noastră, constituie condiția fundamentală a vieții omenești, cunoașterea noastră nu poate să o depășească niciodată și să ajungă la înțelegerea originii ei”.

Referindu-se la problema transcendentală și, implicit, la problema existenței lui Dumnezeu și a nemuririi, Windelband afirma că „a fi nemuritor înseamnă a fi purtător de valori veșnice, a fi o personalitate, căci personalitatea este expresia mărginită, temporală, a valorilor nemărginite și veșnice”.

Martin Heidegger dezvoltă o concepție, în esență, fenomenologică având ca centru problema existenței și a ființei. Filosoful a remarcat că, în gândirea lui Platon, Aristotel sau chiar Hegel, ființa este o categorie abstractă și care nu este legată de existență, este, așa cum îl numește Heidegger „conceptul cel mai gol”. Prin urmare, este necesar a redescoperi legătura dintre existență și ființă. Astfel, problema ființei are o structură bogată, de fapt cea mai bogată dintre ceea ce se poate considera forme ale realității, însă și cea mai ascunsă.

Ontologia clasică, axată pe concepția filosofică greacă, își are punctul de plecare în considerarea lumii exterioare a lucrurilor care ne înconjoară. Se observă însă că „lucrurile” nu sunt decât punctul de intersecție al relațiilor noastre cu ele. Dezvăluirea „ființei lucrurilor” nu se poate realiza decât în dependență cu subiectul cunoscător, iar esența acestora depinde în întregime de existența noastră proprie. Spunea Heidegger că „esența se sfârșește odată cu existența”. În consecință, numai existența poate să dezvăluie sensurile ființei.

Ființa în sine are nevoie pentru ca sensul ei să fie înțeles de o dezvăluire a întregii sale problematici. Aceasta nu poate fi făcută, după Heidegger, decât căutând „sensul de a fi” al ființei într-o existență a cărei esență însăși este de „a fi”, altfel spus, a unei existențe exemplare în care ființa și existența se pot identifica. O astfel de realitate privilegiată este însăși omul, existența omului.

Sensul ființei, al existenței omului, este ascuns. Totuși el se relevă în formele obișnuite al existenței noastre, respectiv simțire, acțiune, înțelegere în limbaj etc., toate fiind subsumate verbului „a fi”, adică a ființei. Manifestările existențiale ale omului sunt accesibile cercetării fenomenologice, pentru că o cunoaștere fenomenologică permite să se vadă fenomenele așa cum sunt, ceea ce înseamnă că fenomenul este însăși existența.

Prin urmare, afirmă Heidegger, ontologia nu este posibilă decât ca fenomenologie, remarcând totuși că structurile obișnuite, fenomenologice ale existenței noastre, au un sens ascuns. În ele, sensul existenței și sensul de „a fi” nu se relevă în mod imediat, este de multe ori ascuns, iar în alte ocazii revelat. De aceea, cum spunea Heidegger, „câtă aparență, atâta ființă”.

Cercetarea fenomenologică nu este însă suficientă pentru a releva sensurile ființei. O astfel de analiză permite să ajungem numai la esența structurilor fundamentale pe care le găsim în existența noastră, nu însă la sensul lor ascuns. De aceea, trebuie să se facă distincția între existența obișnuită, respectiv existența noastră banală de toate zilele, iar pe de altă parte, momentele în care trăim profund sensul autentic, unic, al existenței, fiecăruia dintre noi. Acestea din urmă sunt situații limită în care simțim întreaga noastră existență, cum ar fi realitatea morții și a suferinței, realitatea neantului, golul absolut Prin urmare, Heidegger consideră că situațiile limită în care se află omul și care indiscutabil generează angoasă sunt cele mai în măsură să determine ceea ce el numește existența autentică și sensul de ”a fi” în general. Omul este definit de Heidegger ca o ființă aruncată în lume, care, aflat în fața unor situații existențiale tragice, este în măsură să își cunoască dimensiunile libertății atât în raport cu lumea exterioară, cât și cu sine însuși. În final, omul nu poate depăși existența sa tragică, pentru că numai în această situație se realizează legătura dintre ființă și existență.

În filosofia românească unul dintre cele mai remarcabile modele ontologice propuse existenței este acela elaborat de filosoful Constantin Noica. Fundamentul conceptual al acestui model ontologic îl constituie devenirea întru ființă.

Fără a insista asupra caracteristicilor concepției marelui filosof român asupra existenței, remarcăm totuși că în plan central se află ființa, ca și categorie existențială, precum și opozițiile semnificative ale acesteia, respectiv:

1. ființă și neființă;
2. ființă și existență;
3. ființă și conștiință;
4. ființă și putință;
5. ființă și manifestare;
6. ființă și vremelnicie;
7: ființă și fire;
8. ființă și petrecere.

La fel ca și Mircea Vulcănescu, Noica amintește și analizează ceea ce numește „sentimentul românesc al ființei”.

Pentru Constantin Noica „ființa” este un principiu de viață, un factor activ al realității. Realizarea ființei la nivelul realității sau al existenței rămâne întotdeauna în precaritate, deoarece niciodată nu se va putea acoperi prin însăși fenomenalitatea concretului, întreaga dimensiune a ființei. Între materie și idee există o legătură indisolubilă, cum afirmă Noica, situațiile logice care se întâlnesc pe drumul devenirii întru ființă, respectiv precaritățile existențiale ale ființei, „pregătesc ființa care va să vină, așa cum este promisiunea făcută creștinilor, pentru venirea lui Mesia”.

Desigur, acesta nu este singurul model ontologic asupra realității elaborat de filosofii români. Merită a fi amintit, cu titlu exemplificativ, modelele ontologice ale lui Lucian Blaga sau Mircea Florian. Primul propune o viziune ontologică asupra existenței, bazată pe relația dintre subiect și obiect, asemănător cu modelul kantian, deoarece și Lucian Blaga acceptă existența „necunoscutului”, al misterului existențial, inaccesibil cunoașterii umane. Este în esență un model spiritualist, dar care afirmă totuși existența independentă a lumii față de subiectul cunoscător.

Sumara expunere de mai sus este departe de a epuiza varietatea ideilor și modelelor ontologie propuse de gândirea filosofică. Temele centrale ale oricărei concepții și meditații asupra realității se pare că rămân aceleași: raportul dintre nonexistență și existență, relația dintre spirit și materie, precum și raportul dintre suflet și corp. Problema fundamentală ontologică o considerăm a fi aceea dintre existența imanentă și existența transcendentă, respectiv problema existenței lui Dumnezeu. Istoria filozofiei demonstrează că nu s-a putut ajunge la un răspuns cert, rațional, cu posibilitățile de gândire ale metafizicii, la niciuna dintre dualitățile fundamentale ale existenței mai sus expuse. Transcendentalul este o temă constantă în gândirea filosofică, iar problema existenței lui Dumnezeu este, de regulă, tratată în următoarele moduri:

a) refuzul acceptării transcendentalului și construcția unei concepții filosofice, materialiste, bazată pe ideea că realitatea imanentă, această lume, este unică;

b) soluția panteistă a existenței lui Dumnezeu, potrivit căreia Persoana Supremă se identifică cu natura, așa cum credea Spinoza;

c) concepțiile raționaliste și – am adăuga noi – idealiste, după caz, subiective sau obiective, care încearcă să demonstreze existența realității de dincolo de această lume și implicit a lui Dumnezeu, în raport cu posibilitățile cognitive ale rațiunii umane. De aceea, așa cum se întâmplă și în filosofia lui Hegel, de exemplu, Persoana Supremă este de cele mai multe ori o ideea abstractă, un Spirit universal absolut, care se manifestă în realitatea concretă a acestei lumi sau, la Kant, numai în limitele rațiunii umane;

d) concepțiile filosofice existențialiste, care admit posibilitatea existenței Persoanei Supreme, însă consideră că nu există nici o posibilitate pentru om de a înțelege și de a fi în comuniune cu Dumnezeu, realitatea transcendentală fiind inabordabilă pentru existența umană, uneori chiar ostilă omului, aceasta din urmă aflându-se într-un permanent tragism determinat de apăsarea neantului, a grijilor cotidiene a vieții, a morții și chiar de libertate deoarece lumea nu are nici un sens.

Remarcăm totuși că modelele ontologice ale existenței propuse de concepțiile filosofice raționaliste, în general, nu acceptă ideea de nonexistență, de neant, decât – așa cum se întâmplă în cazul lui Hegel, – ca simplă supoziție metodologică pentru a demonstra dialectica Spiritului absolut. Bergson afirma că neantul are numai o existență logică, nu una ontică. Este importantă o astfel de concepție și pentru teologia ortodoxă care, așa cum vom vedea, nu acceptă un timp în care nu ar fi existat nimic. Dumnezeu a creat lumea din nimic, dar existența Ființei Supreme este necreată și eternă.

Este evident că orice gândire filosofică rămâne totuși în limitele rațiunii umane și încercă să demonstreze adevăruri fundamentale ontologice numai pe baza posibilităților cognitive ale spiritului uman, ori rațiunea umană este și ea mărginită la fel ca și existența umană. Așa cum spunea părintele Arsenie Boca, filosofia sau știința nu pot demonstra nici existența lui Dumnezeu și nici inexistența acestuia.

Este inevitabil că orice concepție filosofică asupra transcendentului se oprește la o construcție abstractă. Niciunul dintre marile sisteme filosofice nu a ajuns la concluzia că Dumnezeu, ca realitate, nu este o abstracție, ci o persoană care se află în comuniune cu toată creația, inclusiv cu omul, dacă omul acceptă și el această comuniune.

Bunul simț filosofic și raționalitatea oamenilor de știință ajung totuși, după mari eforturi intelectuale, la concluzia cuprinsă în două adevăruri existențiale: această lume nu este unica realitate și, al doilea, lumea nu își are cauza în ea însăși.

Este interesat de subliniat și faptul că însăși cercetările științifice contemporane arată nivelul ultim energetic și spiritual al realității acestei lumi. Astfel, studiile recente de mecanică cuantică au demonstrat că la nivelul microcosmosului, la nivelul subatomic, nu se mai aplică legea cauzalității și nici determinismul întâlnit în macrocosmos, iar realitatea ca atare este una energetică, am spune noi prespirituală.

Prin urmare, gândirea autentică privind transcendentalul și existența lui Dumnezeu au la bază, așa cum se afirmă în adevărurile de credință ale teologiei ortodoxe, revelația naturală și revelația supranaturală și nu numai puterea rațiunii umane.

Adevărurile existențiale fundamentale presupun, pentru a ajunge la ele, simplitatea spiritului și puritatea inimii, dar despre aceste aspecte tot în următorul studiu.

Între gândirea rațională, științifică sau filosofică, iar pe de altă parte, adevărurile de credință ale ortodoxiei și teologia ortodoxă privind existența, remarcăm deosebiri fundamentale care, în esență, vizează trecerea de la relativismul și limitele oricărei elaborări conceptuale în limitele rațiunii umane, la valoarea absolută și la certitudinea pe care o conferă adevărurile de credință și dogmele ortodoxe în ceea ce privește răspunsurile pe care omul încearcă să le găsească la întrebările sale: ce este lumea și existența; care este sensul existenței; de ce existăm și în primul rând referitor la existența lui Dumnezeu.

III. Teologia ortodoxă și problematica ființei

Ființa lui Dumnezeu. Sfânta Treime unică în Ființă și întreită în persoaneÎn Dumnezeu ființa și existența coincid şi sunt mai presus de ființă și existență în măsura în care noi putem să le gândim.

„Dumnezeu a zis lui Moise: „Eu sunt Cel ce sunt. ” Și a adăugat: „Vei răspunde copiilor lui Israel astfel: Cel ce Se numește «Eu sunt» m-a trimis la voi.” (Exodul, 3,14).

Adevărul fundamental revelat nouă de Dumnezeu pe care se bazează teologia ortodoxă, filosofia ortodoxă şi toată cunoașterea și lucrarea omului este cuprins în aceste cuvinte ale lui Dumnezeu: Ființa și existența, mai presus de ființa și de existența create, sunt proprii lui Dumnezeu. Toată creația, lumea inteligibilă, omul participă în diferite grade la ființă și la existență. Prin urmare, ființa și existența create nu sunt suficiente lor însele, ci își au cauza, temeiul, în actul creator al lui Dumnezeu care le aduce la ființă și existență din iubirea lui necuprinsă și milostivă, din voia și puterea Sa, prin Fiul Său, Logosul întrupat, și prin lucrarea Sfântului Duh și le dăruiește ființă și existență.

Cuvintele lui Dumnezeu  „Eu sunt cel ce sunt” nu pot fi aplicate niciunei ființe, niciunui lucru, niciunei stări cuprinse în ansamblul existenței universale; nimic din ceea ce există nu își este suficient sieși și toate ființele și lucrurile sunt determinate de o multitudine de condiții, specifice stării de existență în care se manifestă, între care și durata, succesiunea, ceea ce face ca toate să aibă un început și un sfârșit, cu alte cuvinte, o existență efemeră, inevitabil limitată. Mai exact, existența este prin definiție limitată, efemeră, contingentă, determinată și condiționată, aspecte care sunt exprimate de semnificația originară a termenului; etimologic, „existență” provine din latinescul „existere”, adică „ex-stare”, desemnând ceea ce nu își este suficient sieși, ceea ce nu își are rațiunea în sine însuși, ci într-un principiu exterior. Iar acest Principiu este Dumnezeu, „Cel ce este”, Cel ce este prin Sine însuși și își este Sieși principiu. Astfel, „a fi” este propriu lui Dumnezeu și presupune subzistența de Sine și prin Sine, auto-determinarea. Iar „a exista” este propriu ființelor din lume și presupune modul condiționat, determinat, limitat, dependent de un Principiu superior. Este distincția dintre Ființă (care este întotdeauna Dumnezeu) și existența condiționată (cu ansamblul tuturor stărilor, ființelor și lucrurilor). Dumnezeu și lumea.

Așadar, formula revelată „Eu sunt cel ce sunt” face distincție între Dumnezeu și lume, între Ființă și existență, între Principiu (Cauză) și efect, între Absolut și relativ. Dar, în același timp, stabilește lipsa de comună măsură între cei doi termeni ai distincției. Astfel, Dumnezeu este prin Sine însuși dar lumea nu își este suficientă sieși, ci prin Dumnezeu subzistă, cu toate ființele și lucrurile din ea; Dumnezeu nu este determinat decât de Sine însuși, dar lumea și ființele din ea sunt determinate de Dumnezeu, care le este Principiu. În distincția făcută între Dumnezeu și lume trebuie încă o dată subliniat că acești doi termeni nu sunt corelativi, nu sunt echivalenți, nu se află într-o relație; dimpotrivă, este vorba tocmai de lipsa reciprocității de relație, de lipsa unei măsuri comune; în sensul că lumea nu ar putea să existe fără Dumnezeu, fără Principiul ei, în timp ce Dumnezeu este absolut independent de lume. Aceasta înseamnă transcendența lui Dumnezeu.

Afirmația primordială a unei religii este aceea privind transcendența lui Dumnezeu; prezența acestei concepții ne dă certitudinea că avem de a face cu o religie, cu o revelație dumnezeiască, cu o spiritualitate revelată; și, per a contrario, acolo unde ea lipsește știm că nu poate fi vorba decât despre pseudo-religie și despre o falsă spiritualitate. Corelativ, viața spirituală își are începutul în recunoașterea transcendenței lui Dumnezeu; cine nu se raportează la acest adevăr fundamental nu se poate apropia nici de cel mai mic adevăr spiritual și pentru el domeniul spiritual va rămâne iremediabil închis.

Ceea ce știm despre Dumnezeu este ceea ce Dumnezeu ne-a făcut cunoscut despre El, prin revelațiile sau dezvăluirile dumnezeiești; adevărurile despre Dumnezeu sunt cuprinse în revelațiile Sale. Iar adevărul primordial cu privire la Dumnezeu, astfel cum El însuși îl dezvăluie, este acela cu privire la transcendența Sa. (A se vedea, Malciu Denis Marian,” Eu sunt Cel ce sunt”).

Ființa Dumnezeiască și existența lui Dumnezeu sunt mai presus de ființă și de existență. De aceea noi oameni avem sentimentul și trăirea dumnezeirii, putem gândi misterul mai presus de mister al Ființei și Existenței Sfintei Treimi, dar nu putem cunoaște nimic și nici exprima acest mister. Dar este mult mai potrivit să gândim despre ființa lui Dumnezeu făcând abstracție de toate existentele, caci Dumnezeu nu face parte din existenţe. Asta nu înseamnă ca Dumnezeu nu există, ci că El este mai presus de toate existenţele şi mai presus de însăși existența. Cunoștințele noastre, toată știința sunt în legătură cu existențele și de aici urmează că ceea ce este mai presus de cunoștință va fi și mai presus de existență şi ceea ce este mai presus de existență va fi și mai presus de cunoștință.

Spre deosebire de ființa și existența create, Ființa și Existența lui Dumnezeu coincid, adevăr mărturisit și de Fericitul Augustin: „Să existe oare vreun izvor undeva din care să se reverse spre noi ființarea și viața în afară de acela din care ne scoți la lumină Tu, Doamne, Tu pentru care a ființa și a viețui nu sunt lucruri diferite deoarece Ființa supremă și Viața supremă sunt una și aceiași? Tu ești mai presus de orice și nu te schimbi. ”

Prin urmare, dumnezeirea este infinită și incomprehensibilă. Și numai aceasta putem înțelege cu privire la ființa Sa, anume nemărginirea și incomprehensibilitatea Sa. Toate câte le spunem în chip afirmativ cu privire la Dumnezeu nu indică ființa Lui, ci cele în legătură cu ființa Sa. Chiar dacă vom spune că Dumnezeu este bun, că este drept, că este înțelept, sau orice altceva, nu indicăm ființa lui Dumnezeu, ci pe acelea în legătură cu ființa Lui. Sunt unele însă, care se spun în chip afirmativ cu privire la Dumnezeu, care au o putere de negație covârșitoare; de pilda când spunem că Dumnezeu este întuneric, nu înțelegem că Dumnezeu este întuneric, ci înțelegem că nu este lumina, ci tainic, mai presus de lumină; şi când zicem că este lumina, înțelegem că nu este întuneric.

Nu putem cunoaște ființa lui Dumnezeu nici pe calea firii, nici pe calea mai presus de fire. Ființa lui Dumnezeu este „ascunsul” tainic, la care nu ne putem ridica cu mintea și cu care nu putem intra în legătură. Ea e mai presus de orice nume cum spune Pseudo-Dionisie Areopagitul. Dar noi cunoaștem lucrările acelei ființe, care coboară la noi, cum zic Sfinții Părinți. Toate numele ce le dăm lui Dumnezeu, privesc aceste lucrări; înțelepciunea lui Dumnezeu, văzută în lume, este o astfel de lucrare; puterea Lui creatoare la fel. Aceste lucrări le mai numim și însușiri ale lui Dumnezeu. In cunoașterea firească aceste lucrări sau însușiri ale lui Dumnezeu le aflam prin analogie de la lucrările create; în cunoașterea mai presus de fire aveam o vedere mai directa a lor.

Dumnezeu a creat lumea și se revelează nouă prin iubirea necuprinsă, mai presus de iubirea ca însușire a firii create. „Şi noi am cunoscut și am crezut iubirea pe care Dumnezeu o are către noi. Dumnezeu este iubire și cel ce rămâne în iubire rămâne în Dumnezeu și Dumnezeu rămâne întru el.” (Ioan 1, 4,16)

Ființa lui Dumnezeu este iubirea mai presus de iubire. Dumnezeu este iubire, dar iubirea nu este Dumnezeu (Preot Constantin Sturzu) Dumnezeu nu este iubirea la măsura firii omenești. Iubirea Sa se revelează dar este inexprimabilă în termeni omenești.

Metafizica existenței are ca obiect fundamental de reflecție ființa, așa cum remarca și Constantin Noica, iar ființa este iubirea: „Problema ultimă a filosofiei este ființa. Încercarea de a intra în ființă este mai peste tot… Ființa nu este până la urmă cea desăvârșită, este numai iubirea ei. Oriunde este iubirea, de la dragostea între oameni și dragostea către copil, până la dragostea către un gând și către un sens, peste tot este ființă. Când iubești nu te întrebi ce este pe lume.”

Manifestările ființei dumnezeiești

Dumnezeu este creatorul, proniatorul și sensul ființei și existenței create, adevăr exprimat și de Fericitul Augustin: „Aș spune deci că eu nu aș ființa, nu aș ființa de loc dacă Tu n-ai ființa în mine. Sau mai degrabă n-aș ființa dacă nu aș ființa în Tine, Cel de la care, prin care și întru care toate ființează.”

 Energiile necreate dumnezeiești, lucrarea harului sfânt. Lumina necreată. Prin acestea ființa creată are subzistență ontologică.

 „Căci nu există zid pentru har. Nu există moarte pentru har. Și mort de ai fi, așa cum ne face păcatul, harul lui Dumnezeu te poate învia. De altfel, așa vor învia la sfârșitul veacului toți. – Va veni vremea când toți cei din morminte vor ieși, zice Scriptura, cei care au făcut cele bune pentru învierea vieții, cei care au făcut rele pentru învierea judecății (pentru osândă) -Nimic nu stă în calea harului, pentru că ceea ce suntem noi este făptura, rod al harului. Iar harul este din eternitatea (ființa n. n. ) lui Dumnezeu și puterea Lui infinită.” (Părintele profesor dr. Constantin Galeriu)

Ortodoxia nu vede o graniță rigidă, absolută între imanent și transcendent, între natural și supranatural. Harul sfânt necreatce izvorăște din ființa dumnezeiascăeste mijlocitorul între cele două planuri ale existenței: necreat și creat, imanent și transcendent, între timp și eternitate, între ființa dumnezeiască și ființa celor create și întruchipările ființei create. Harul sfânt, energiile dumnezeiești necreate sunt proniatoare, susțin și îndreaptă ființa omului și a lucrurilor, într-un cuvânt, ființa existenței spre desăvârșire.

În viziunea Sfintei Evanghelii și a Sfinților Părinți creația nu este încheiată. ”Dar Iisus le-a răspuns: Tatăl Meu până acum lucrează; și Eu lucrez” (Ioan 5,17). Scopul istoriei lumii create și ființei acesteia este de a ajunge prin pronia dumnezeiască, prin lucrarea harului sfânt la deplinătatea ființării întru ființă, ceea ce înseamnă transfigurarea chipului acestei lumi, desăvârșirea creației, fapt continuu și existențial în eshatologie. „Totuși, vocația noastră de creatură este de a depăși acest dat, de a urca până la o desăvârșire, care este în același timp împlinirea naturii noastre. Aceasta o găsim prin viața în Hristos. Prin harul Duhului dat celui ce crede în Hristos și încearcă să-și potrivească viața după poruncile Sale, ajungem la o anumită deplinătate umană care este realizarea aspirației naturii. Primind Duhul Sfânt, omul devine mai uman. Lucrarea Duhului Sfânt poate fi concepută ca o umanizare desăvârșită a omului” (Părintele profesor universitar dr. academician Dumitru Stăniloae).

Prin urmare, ființa creată a existenței create nu este încă împlinită, dar are vocația și este condusă spre starea de deplinătate și desăvârșire prin lucrarea Duhului Sfânt.

Ființa individuală din sinele mai adânc al fiecărui om, nu este un dat imuabil, încheiat, ci are vocația dăruită de Dumnezeu, ca împreună cu ființarea fiecărei persoane să ajungă la deplinătate, să rămână pe calea desăvârșirii și a îndumnezeirii prin har. Fiecare om este liber să conștientizeze sau nu această vocație, să aleagă sau nu să fie pe calea deplinătății ființării sale și a ființei sale, pe calea desăvârșirii prin devenirea în Hristos, prin Hristos, spre Hristos, calea îndumnezeirii prin har.

„Cel ce se împărtășește de energiile divine, este el însuși, într-un anume fel, lumină; este unit cu lumina și vede pe deplin conștient tot ceea ce rămâne ascuns celor care nu au acest har; depășește astfel nu numai simțurile trupești, dar și tot ceea ce poate fi cunoscut cu mintea. . . cei curați îl văd pe Dumnezeu, Care, fiind lumină, locuiește în ei” (Sfântul Grigorie Palama).

Întruparea Mântuitorului nostru Domnul Iisus Hristos, asumarea de către El și a firii omenești, asumarea din negrăită iubire a jertfei pe Cruce a Celui fără de păcat pentru iertarea păcatelor noastre, Învierea Sa, Înălțarea Sa la ceruri păstrând firea omenească și pogorârea Duhului Sfânt, conferă posibilitatea transfigurării ființei create zidite în om, îndumnezeirea ființei omului, a ființării omului. Sfințenia omului este ființa în plenitudinea ființării.

„Ai pus în noi și gândul veșniciei” (Solomon).

„Toate le-a făcut Dumnezeu frumoase și la timpul lor; El a pus în inima lor și veșnicia, dar fără ca omul să poată înțelege lucrarea pe care o face Dumnezeu, de la început până la sfârșit. Atunci mi-am dat cu socoteala că nu este fericire decât să te bucuri și să trăiești bine în timpul vieții tale. ” (Eclaziastul,3. 11-12)

Chipul lui Dumnezeu din noi este ființa creată de Dumnezeu în adâncul sinelui nostru. Adâncul din noi: ființa, sinele. „Adânc pe adânc cheamă în glasul căderilor apelor Tale” (Psalmul 41, 9). Adâncul din mine, ființa din mine cheamă adâncul dumnezeiesc; ființa creată în mine cheamă harul Ființei necreate dătător de viață veșnică. „E acel adevăr de care eu iau cunoștință și anume că adâncul din mine caută și dorește acest necuprins, acest infinit în care simți că ai viață, ai setea de existență și de infinit” (Părintele profesor universitar dr. Constantin Galeriu).

„Ultima adâncime din noi, descoperirea chipului lui Hristos. Ultima adâncime a sufletului meu poartă pecetea chipului Tău Doamne! Starea aceasta o putem traduce prin iubire (care este ființa din noi n. n. ), căutare, dor, dar mai adânc e chipul Cuiva. De aici a luat naștere icoana, fiindcă simți ființial nevoia să contempli chipul Cuiva. E pecetea Cuiva în mine. Și când scânteiază acest gând, deodată se trezește în tine o răspundere negrăită: Doamne, ce răspundere am pentru acest chip care este în mine”. (Părintele profesor universitar dr. Constantin Galeriu)

Ființa și existența create. Ființa creată este altceva și mai mult decât existența creată.
Existența cuprinde ființa dar ființa este adâncul și temeiul existenței.
Ființa în existența creată:
  • Rațiunile plasticizate ale existenței ca universal și in fiecare existent ca individual
  • Iubirea
  • Viața
  • Sufletul
  • Firea omului şi firea vietăților și firea lucrurilor
  • Conștiința
  • Libertatea.
  • Mediul: ideile, specia, valorile, virtuțile, (prietenia)

Existența creată are dimensiunea universalului, nu numai a individualului sau ale determinațiilor acestuia. De aceea există și omul poate să gândească și ființa istoriei, a unei națiuni sau popor, ființa universului creat. Aceste modalități de existență a ființei create trebuie analizate la nivel conceptual, pentru că ce este ființa creată în esența ei omul nu va putea ști niciodată, împreună cu celelalte întruchipări ale ființei într-o posibilă filosofie ortodoxă.

Totul se transformă, dar în același timp, fiecare existent rămâne identic cu sine însuși. Omul pe parcursul vieții sale se schimbă în componența sa materială, dar și în starea existențială în care se află. Ființarea cuprinde o permanentă mișcare, transformare și devenire. Cu toate acestea, sinele mai adânc, persoana sa, rămân aceleași. Și vor rămâne aceleași și în veșnicie, în existența veșnică în care lumea de aici şi fiecare om vor fi transfigurați spiritual. Această identitate cu sine însuși a fiecărui om, dar și a fiecărui existent creat este ființa sa în individualitatea ei creată de Dumnezeu, pe care o constatăm, dar nu o putem înțelege sau descrie deplin prin mijloacele cunoașterii sensibile, raționale, metafizice.

Iată ce spune în acest sens Părintele Galeriu, pornind de la cuvintele filosofului și împăratului roman Marcus Aurelius: ”Îngăduiți mărturia unui scriitor, care e mărturia fiecăruia dintre noi: “O, permanență a sufletului meu, identitate de sine cu sine însuși, din tot timpul și pentru totdeauna!”. Fiecare gândiți-vă acum, și tineri, și bătrâni. Nu simțim noi, iubiților, sufletul nostru, identitatea cu noi înșine? Parcă ne vedem: copilași, adolescenți, tineri, maturi, trecuți prin școli, prin greutățile vremii, apoi anii: 40, 60, 80… și de atâtea ori s-a primenit acest trup, cum spun învățații; celulele mereu s-au primenit, iar eu același am rămas. Ei bine, așa cum am lepădat mereu ceea ce e trecător în mine, dar a rămas substanța sufletului meu pe care o simt de ani de zile aceeași, tot așa, la acel moment, la acel prag, eu lepăd ultima parte trecătoare a mea, și sufletul meu deodată își deschide aripile în lumină și iubire divină. Şi, dacă eu m-am împărtășit din cuvântul Evangheliei, care spune: “Cel ce va crede în Mine, de va și muri, viu va fi”, în Hristos, eu îmi simt viața.” Spunem și noi: ne simțim ființa identică cu sine și purtată în toată ființarea noastră.

Este și aceasta o temă fundamentală de meditație și analiză pentru o posibilă filosofie ortodoxă a existenței și cunoașterii.

Filosofia ortodoxă despre ființă se delimitează de concepțiile existențialiste pentru care „omul este aruncat în lume” și trăiește permanent în angoasa ne-ființării și a morții așa cum consideră de exemplu Martin Heidegger. Filosoful francez Jean-Paul Sartre este profund sceptic față de orice măsură prin care umanitatea ar putea atinge o stare personală de împlinire comparabilă cu ipotetica „reîntâlnire cu Ființa” propusă de Heidegger. În viziunea lui Sartre, omul este o creatură bântuită de o viziune a „împlinirii” adică „o ființă care se cauzează pe sine”, pe care multe religii și filozofi o identifică cu Dumnezeu. Născut în realitatea materială a propriului corp, într-un univers material, te regăsești inserat în ființă. Conform noțiunii lui Husserl, că întotdeauna conștiința poate exista doar ca și conștiință a ceva, Sartre dezvoltă ideea că nu poate exista nicio formă de sine „ascunsă” în interiorul conștiinței și nici sinele sau ființa.

Greșeala fundamentală a filosofilor existențialiști despre ființă, om și lume este aceea de a nu crede în Dumnezeu ca fiind creatorul și proniatorul lumii și nici în revelația supranaturală prin care omul ca ființă liberă, creat după chipul și asemănarea cu Dumnezeu, are vocația spre deplinătatea ființării întru ființă, care este îndumnezeirea prin har. Orice filosofie care nu ține seama de Dumnezeu este limitată, chiar dacă relevă unele sensuri și semnificații ale existenței și cunoașterii, și nu poate ajunge la adevărul ontologic, considerând că această lume este singura posibilă și își are cauza în ea însăși.

Ființa creată rămâne o taină, un mister, lucrul în sine kantian. Rațiunea umană poate gândi și intui ființa și formele ei în existența creată, dar nu este posibilă cunoașterea sensibilă și rațională a lor, ci poate cunoaște numai fenomenalitatea manifestată existențial a ființei din lucruri, din natură, din om, din universalele existențiale, ideile, specia, mediu, valorile etc.

Putem gândi, dar nu putem cunoaște ființa existenței create în ea însăși. Ființa creată nu este desăvârșirea existențială pe care numai Dumnezeu o are, ci numai chipul, imaginea Ființei Sfintei Treimi mai presus de orice ființă, inexprimabilă și incognoscibilă.

Analizând primatul ființei în filosofia lui Aristotel, Constantin Noica remarca: ”Ființa privită dintr-un unghi sau din altul, în unul din modurile ei sau în altul, în una din părțile ei sau în alta – iată obiectul oricăror științe. Și numai științei prime, filosofiei, metafizicii, îi rămânea să mai găsească ființa ca ființă pur și simplu.” Din perspectiva filosofiei ortodoxe știința primă care gândește ființa creată a existenței în ea însăși este teologia împreună cu metafizica întemeiată pe adevărurile de credință ortodoxe și pe constantele existențiale.

Pentru om, calea care îl duce de la simpla ființare în lume la ființarea în plinătatea ființării întru ființă, de la eul fenomenal, prins în precaritățile existențiale, la sinele mai adânc al ființei sale unde îl întâlnește pe Dumnezeu și trece astfel de la existența în limitele imanenței la existența spirituală întru Duhul Sfânt, este marcată de următoarele momente existențiale: uitarea de sine și lepădarea de sine pe crucea existenței sale, regăsirea de sine și depășirea de sine prin jertfa pe Cruce și darurile Învierii lui Hristos. Acela, care trăiește în Hristos conștientizează existența ființei în sinele său și, în această existență creată și finită, se află în lume și totdeauna mai presus de lume.

„Această experiență a uitării de sine însoțită de conștiința de sine este revelația persoanei. Se trece de ala eul psihic, de la eul individual la eul ipostatic, la sinele fundamental care trăiește în sine eul lui Dumnezeu, care este adâncit în eul Duhului” (Părintele profesor univ. dr. academician Dumitru Stăniloae). Adâncul din mine cheamă adâncul dumnezeiesc, ființa din mine creată cheamă Ființa necreată, dătătoare de viață veșnică.

Existența și ființarea lumii create

S-a demonstrat că lumea acesta nu este rezultatul hazardului, a jocului legilor și forțelor naturii. „Dumnezeu nu dă cu zarul’, spunea Einstein. Necesitatea existenței acestei lumi, singura care face posibilă existența vieții și a omului, este acum afirmată și demonstrată științific.

Existența și ființarea sunt fenomenalitatea și manifestarea ființei. De aceea nu există contradicții între ființa creată și ființare, dar există precarități ale ființării și chiar neîmpliniri ale ființării. În orice precaritate existențială ființa îşi face încercarea, spune filosoful Constantin Noica. Toată ființarea și existența tinde spre ființa sa și întruchipările ființei. Ființa creată rămâne totuși pentru om adâncul, lucrul în sine, pe care îl poate gândi și concepe dar nu îl poate cunoaște pentru că nu este înzestrat de creator cu o astfel de cunoaștere.

Mai mult, ființa și existența create tind, în dialectica existențială, de la imanent la transcendent, la Dumnezeu Creatorul lor. Devenirea transcendentală, în Hristos, cu Hristos și prin Hristos, altfel spus îndumnezeirea prin har a omului și transfigurarea întregii creații este posibilă numai prin tainele fundamentale: revelația supranaturală a întruchipării Mântuitorului nostru Iisus Hristos, care Dumnezeu fiind și-a sumat și firea omenească, dar fără de păcat. Iisus Hristos este Dumnezeu adevărat și om adevărat într-o singură Persoană, precum și prin lucrarea teandrică a Duhului Sfânt și a omului. Această devenire a ființei și existenței create încep în această lume și va continua în veacul ce va să vie, în eternitate.

Dumnezeu a creat existența și viața din nimic, prin iubire și prin cuvântul său: „Să fie”. Creația lui Dumnezeu nu se poate întoarce în neant, în neființă. Sensul dialecticii existenței și al vieții este tot spre existență și spre viață. De altfel nici cunoașterea umană, inclusiv preocupările științelor nu sunt îndreptate spre cunoașterea neantului, a neființei (ar fi un nonsens), ci spre cunoașterea, explicarea și înțelegerea existenței și a vieții, a formelor de manifestare ale acestora și a modalităților în care realitatea există.

Existența este un concept fundamental cuprinzând totalitatea determinărilor sale. Existența creată este o fenomenalitate dinamică primară aflată în mișcare, transformare și devenire. Existența în totalitatea sa și fiecare existent în parte sunt delimitate și definite temporar și spațial. Existența sensibilă poartă în sine, ontologic, rațiunile plasticizante ale Creatorului, energiile necreate izvorâte din Ființa lui Dumnezeu, are vocația transfigurării spirituale și a trecerii de la imanent la transcendent, iar omul vocația îndumnezeirii prin har.

Omul este înzestrat de Dumnezeu cu suflet rațional care are capacitatea cunoașterii și reprezentării minimale a existenței sensibile și ideale prin simțuri și capacitatea de a înțelege existența prin concepte raționale dar și capacitatea, care este în fapt o poruncă dumnezeiască, de a da sensuri și semnificații existenței create, de a o transfigura spiritual prin lucrarea teandrică a omului și a Duhului Sfânt. Realitatea nemijlocită a percepției intră însă în starea conceptuală a existentei doar prin apariția limbajul semnificant care permite diferențierea și interpretarea precisă a obiectului existent.

Doar conștiința face posibilă perceperea reflexivă a existenței și a formelor sale, prin raporturi de construcție și obiectivare a limbajului desemnând realitatea obiectivă. În timp s-au disociat două ipoteze asupra ‘existenței realității’, una obiectivista sau materialista, care afirmă o realitate ‘existentă autonom’ față de subiect, și o ipoteză ‘idealistă’, a dependenței realității de cel care o percepe și o reprezintă.

Desemnarea existenței ca fiind un produs al conștiinței individuale sau al imaginarului este punctul de vedere naiv al solipsismului, evident inacceptabil pentru o filosofie ortodoxă.

Existența creată cuprinde:

A) lumea sensibilă finită, supusă determinismului material și temporal, finite în imanență, dar spiritualizată în transcendență. Aceasta formează sfera realității obiective pe care omul o poate cunoaște și folosi în anumite limite.

Existența sensibilă creată cuprinde și realitatea subiectivă sau sfera ideală, a ideilor și a valorilor. Deși ideile și valorile se constituie ca un sistem coherent și tind spre obiectivitate, totuși existența lor este posibilă numai prin acțiunea creatoare și valorizare a omului, care astfel își îndreaptă ființarea sa spre plenitudinea ființării întru ființă și spiritualizează întreaga lume sensibilă.

Omul este singura ființă creată care face parte și din realitatea obiectivă și din sfera ideală, valorică, spirituală a lumii sensibile. Sensul evoluției lumii sensibile, a istoriei este orientat prin om spre subiectivizarea realității obiective. Întreaga cunoaștere și creație umană sunt expresie a spiritualizării și subiectivizării realității obiective. Părintele academician profesor dr. Dumitru Stăniloae a argumentat amplu adevărul ortodox potrivit căruia: ”Nu omul există pentru natură, ci natura pentru om.”

B) Lumea inteligibilă creată, a îngerilor, a ființelor spirituale fără trup. Există în afara determinismului spațial și temporar, are un început, dar nu are o limită temporară de existență. Aceasta pentru că ființele spirituale nu au trupuri, ci sunt create de Dumnezeu în afară modalităților existențiale, spațiale, temporale, cauzale, finite ce caracterizează lumea sensibilă, în special realitatea obiectivă.

Înainte de a crea lumea văzută, Dumnezeu a creat forțele spirituale și pe cele cerești – Îngerii, care sunt intermediari între oameni și Dumnezeu. În traducere din ebraică, înger înseamnă „trimis”, iar din greacă – „vestitor”. Aceste ființe spirituale, fără trup fizic, sunt înzestrate cu rațiune supremă, voință liberă și cu o mare putere.

Ele stau întotdeauna în fața tronului lui Dumnezeu, îl slujesc pe Dumnezeu și îl proslăvesc, fiind trimise în serviciul omenirii, pentru salvarea, ajutorarea și cunoașterea Esenței Existenței. Marele iluminist și învățător francez Peter Deunov scria: „Cerul de deasupra noastră nu este bolta cea albastră, după care se pierde spațiul lumii, unde noaptea sclipesc stelele. Cerul este organizat de ființe supreme, de suflete mari, de aceea el este măreț în acțiunile sale. Îngerii care populează cerul sunt suflete mari și inspirate, care trimit lumină în toată lumea. Energia gândurilor lor puternice și curate se distribuie în întregul Univers și, fiind o putere colectivă, mișcă totul în lume.”

Un alt criteriu de a reprezenta din perspectiva unei filosofii ortodoxe ființa și existența create este acela al posibilității cunoașterii acesteia de către om.

Putem distinge între existența creată accesibilă cunoașterii omenești, iar pe de altă parte aceea care nu poate fi cunoscută prin capacitățile sensibile și raționale ale omului.

Existența omului în această lume este finită, la fel și tot Universul creat de Dumnezeu. Prin urmare, toate caracteristicile existențiale ale omului, inclusiv capacitatea rațională de cunoaștere a ceea ce este imanent și cu atât mai mult a transcendentului sunt finite, limitate de însăși caracteristicile firii umane.

Caracterul finit al capacității de cunoaștere prin sensibilitate și prin rațiune a ființei umane poate fi exprimat prin sintagma: orice cunoaștere are limite. Înseamnă că și cunoașterea despre cunoaștere are limite și de aici că însăși cunoașterea despre limitele cunoașterii are limite. Deocamdată, istoria și logica cunoașterii nu au identificat existența vreunei forme de cunoaștere fără limite, chiar și cunoașterea matematică și logică. De aceea se poate admite universalitatea și adevărul logic, sau evidența enunțului „Orice cunoaștere sensibilă sau rațională are limite”.

Posibilitatea de a cunoaște sensibil și rațional a fiecărui om este limitată la capacitățile native, la înzestrarea sa biologică de a cunoaște și de a înțelege, la propria sa experiență asupra existenței imanente și transcendente. Limitele sunt determinate și de nivelul de cultură și educație, de acumulările cognitive și de viață, de mediul natural, spiritual, și social în care trăiește.

Încercarea noastră de a cunoaște sufletul ca substanță, lumea ca întreg și ființa originară este una sortită eșecului de la bun început, pentru că cunoașterea noastră este limitată de Kant prin distincția pe care acesta o face între fenomene și lucruri în sine. Noi, oamenii, cunoaștem numai fenomene, adică avem reprezentări ale fenomenelor, care ne sunt accesibile numai senzorial, în urma aplicării conceptelor pure ale intelectului asupra intuițiilor sensibilității. Astfel ne sunt înfățișate „lucrurile, nu cum sunt ele în sine, ci așa cum ne apar ele ca urmare a intervenției constitutive a unor structuri proprii facultăților noastre de cunoaștere” căci „toate cunoștințele noastre se constituie prin structurarea impresiilor produse de lucruri asupra simțurilor de către forme ale sensibilității și ale intelectului, care ne sunt date a priori, independent de contactul nostru cu lucrurile.”

Cunoașterea rațională este limitată de mijloacele specifice pe care le utilizează, mijloace demonstrative, bazate pe experiență și construcții argumentative, pe forme logice. Mergând pe linie kantiană, trebuie să admitem, așa cum am arătat mai sus că obiectul cunoașterii nu este lucrul în sine, cum este el ca atare independent de noi, ci lucrul reprezentant, adică lucrul pe care ni-l reprezentăm noi în cunoaștere, în funcție de intuițiile noastre sensibile și de categoriile apriori ale intelectului și cele regulative ale rațiunii. Paradoxul este că însăși facultatea noastră de reprezentare are limite, inclusiv limite ale cunoașterii propriilor limite.

Limitele cunoașterii Universului, a macro și microcosmosului, sunt determinate și de mijloacele şi instrumentele prin care putem cunoaște. Există un singur mijloc de cunoaștere a Universului, lumina, mai precis, ceea ce în fizică se numește radiația electromagnetică. Primul act al creației lui Dumnezeu a fost lumina. În privința posibilității de a cunoaște momentul formării Universului din singularitatea descrisă de modelul Big Bang există o limită absolută a cunoașterii raționale, descoperită și demonstrată de fizicianul Max Plank. În fizică această limită este marcată de constanta Plank. Aceasta, este o constantă fizică fundamentală care reprezintă unitatea naturală de acțiune (energie × timp) în mecanica cuantică. Ea a fost introdusă de Max Planck ca factor de proporționalitate între energia și frecvența unui foton. Timpul zero este momentul în care universul avea vârsta 10-43 secunde după Big Bang. Aceasta este așa-numita bariera, determinată de constanta Plank dincolo de care, mergând spre zero, mecanica cuantică nu mai e valabilă. Perioada de la 0 la așa-zisul timp zero (de la 0 la 10-43 sec. ) se numește Epoca Planck. În consecință prin mijloacele de cercetare proprii cunoașterii raționale omul nu va putea știi niciodată cum a fost creat Universul, în momentul 0, sau în Epoca Plank.

Universul are în compunerea sa materia vizibilă (galaxii, stele, planete, asteroizi, praf) care reprezintă cca 10 % din masa totală a sa precum și materia întunecată și energia întunecată și care ar reprezenta cca 90% din masa universului. Mai puțin de o sutime din masa universului o reprezintă masa tuturor stelelor pe care le putem vedea în galaxia noastră și alte galaxii și care formează universul vizibil. Omul nu va putea cunoaște niciodată nimic despre materia întunecată și energia neagră din simplul motiv că nu are capacitatea sensibilă și rațională necesară având în vedere că aceste realități obiective ale existenței create nu emit lumină, radiații, singurele prin care cunoașterea realității obiective este posibilă.

Dumnezeu nu poate fi cunoscut în același mod în care sunt cunoscute realitățile din lumea concretă, folosind ideile sau noțiunile de timp și spațiu și raporturile dintre fenomenele naturale, fiindcă Dumnezeu le transcende pe toate fiind veșnic necuprins și nemărginit. De aceea, afirmându-se ceea ce nu este Dumnezeu, se spune mai mult despre El, despre misterul divin inefabil, inexprimabil în grai omenesc, decât se spune în concepte sau noțiuni afirmative. Teologia apofatică, susține că negațiile, anume propozițiile negative despre perfecțiunile lui Dumnezeu, sunt mai potrivite, pentru cunoașterea lui Dumnezeu și înțelegerii realității mai presus de fire, toate la măsurile omului ca ființă creată și finită.

„Pentru cunoașterea apofatică atributele lui Dumnezeu nu sunt numai gândite, ci experiate întrucâtva direct. De exemplu, pentru ea infinitatea și atotputernicia, sau iubirea lui Dumnezeu nu sunt numai noțiuni intelectuale, ci o experiență directă. În actul cunoașterii apofatice subiectul uman trăiește în mod real un fel de scufundare în infinitatea lui Dumnezeu, în atotputernicia Lui, în iubirea Lui” (Dumitru Stăniloae).

Dar, cu toate acestea, misterul ființei dumnezeiești depășește sau transcende atât catafatismul, cât și apofatismul, rămânând în sine incognoscibil, de necunoscut, incomprehensibil, de necuprins cu mintea si inaccesibil, de neajuns la el, prin puteri proprii. De aceea Fericitul Augustin afirmă că „Ceea ce cunosc despre Dumnezeu este o picătură dintr-un ocean, iar ceea ce nu cunosc este însuși oceanul’. Prin nici una dintre cele două modalități de cunoaștere nu se poate cunoaște Dumnezeu în ființa Lui.

Viața, întruchipare a ființei create, și omul sunt cununa existenței create.

Viața și omul sunt și rămân taine pentru cunoașterea științifică, dar taine care se deschid și care pot fi înțelese printr-un alt mod de cunoaștere și anume cunoașterea prin dreapta credință.

Oameni de știință onești recunosc imposibilitatea pentru cunoașterea rațională de a răspunde la întrebarea ce este viața și care este originea ei. „Nu avem o foarte buna definiție a vieții”, spune cercetătorul John Voigt, de la Universitatea din California. „Ceea ce numim viață este un lucru prea abstract și nu putem spune cu exactitate care este linia de demarcare între viață și lipsa ei, în privința prezenței elementelor necesare”, a mai adăugat el. Taina vieții este descoperită omului, atât cât poate omul să înțeleagă prin revelația supranaturală, prin Sfânta Evanghelie, prin sfânta tradiție a Bisericii Ortodoxe și prin scrierile sfinților părinți. Este necesar ca ochii sufletului și ai inimii să se deschidă prin credință spre cunoașterea existențială mai presus de cunoașterea rațională, este necesar ca adevărurile dogmatice ale dreptei credințe să fie nu numai cunoscute dar și trăite cu mintea care coboară în inimă și află acolo Împărăția lui Dumnezeu.

Existența transcendentă și imanentă sunt cuprinse de taine pe care cunoașterea sensibilă sau rațională nu le pot explica și nici înțelege. Misterul, taina – sunt teme fundamentale pentru o filosofie ortodoxă.

„Omul este o taină. Lucrurile din jurul nostru, toate, ascund niște taine. Suntem înconjurați de taine, adică am zice de secrete, pentru că, până la urmă, taina asta înseamnă, secret, un lucru pe care nu-l știi, un lucru pe care nu-l poți descoperi deplin, un lucru care nu ți se comunică deplin, un lucru pe care nu-l poți înțelege deplin, un lucru care rămâne taină. „Taina nu suferă ispitire” se spune într-o alcătuire de la sărbătoarea Nașterii Domnului nostru Iisus Hristos în care vorbim cu Maica Domnului: „De Dumnezeu Născătoare Fecioară, ceea ce ai născut pe Mântuitorul, maică te-ai arătat lui Dumnezeu Cuvântul pe care L-ai purtat în sfintele tale brațe, – și după aceea, ca și când s-ar fi trezit cel care vorbește cu Maica Domnului, zice – taina nu suferă ispitire. ” E o taină. E o taină că L-ai născut pe Mântuitorul. E o taina că te-ai făcut Maica buneivoințe a Tatălui, e o taină că ai născut și ai purtat în brațe pe Dumnezeu Cuvântul Întrupat. E o taină. Și taina nu suferă ispitire. Dacă încerci să analizezi taina, dacă încerci să descoperi taina, dacă vrei s-o faci înțeleasă, în momentul în care o faci înțeleasă nu mai este taină. Ori, așa ceva nu se poate face. Biserica noastră este o Biserică cu taine, cu taine în înțelesul de lucruri neînțelese, în înțelesul de secrete, mistere.” (Părintele Teofil Părăian)

Știința nu poate explica prin mijloacele de care dispune ordinea, armonia, legile existenței. Omul poate cunoaște formele existenței până la o anumită măsură nu poate explica științific ordinea, frumusețea și armonia desăvârșite ale universului, precum nu poate răspunde la întrebarea de ce universul există așa și nu altfel. Toate aceste aspecte nu pot fi cunoscute prin mijloacele demonstrative și experimentale ale naturii umane deoarece sunt mai presus de cunoașterea rațională. Un exemplu: Kepler a încercat să descopere legea potrivit căreia Pământul se află la 148 de milioane distanță de Soare, distanță care face posibilă viața. Încercarea sa a eșuat pentru că această realitate nu poate fi explicată rațional de către om.

Omul, cununa creației. După ce mai întâi, Dumnezeu a creat din nimic lumea spirituală, apoi lumea materială, la sfârșit, pentru a încorona opera Sa, l-a creat pe om ,,care participă cu sufletul său la lumea cea dintâi, iar cu corpul la cea de-a doua“ (Sfântul Macarie). El este ultima ,,creațiune a lui Dumnezeu“ (Dr. Iosif Olariu).

„Ce e omul? O minune. Nu numai omul e o minune, toate existențele câte sunt în jurul omului, făcute de Dumnezeu, deci nefăcute de om, sunt minuni. Orice lucru pe care-l privești, din natura înconjurătoare, este o minune. Numai că noi, trăind între minuni, și fiind noi înșine o minune, așa suntem de obișnuiți cu lucrurile din jurul nostru încât nici nu ne mai minunăm de ele. Ni se par ceva firesc. Ni se pare firesc că după întuneric vine lumina, că după lumina zilei vine întunericul de noapte, ni se par firești schimbările anotimpurilor, știm precizia cu care se întâmplă toate acestea, sunt taine toate acestea pentru noi, dar nu le mai luăm în seamă pentru ca trăim în ele, ne-am pomenit în ele și atunci, dacă le știm de când suntem și de când am început să pricepem, ni se par lucruri obișnuite. Ori, în realitate, toate sunt minuni. Și gândiți-vă cât sunt de complicate lucrurile din jurul nostru, orice făptură a lui Dumnezeu, cât ar fi de mică, e în realitate o minune prin faptul că este foarte complicată. Nu ne mai gândim la ceea ce spune fizica, de pildă despre alcătuirea atomului, nu ne gândim la ceea ce spune botanica, de pildă despre alcătuirea polenului, a unui grăunte de polen, nu ne gândim la ceea ce spun științele naturii în general despre transformările care sunt în jurul nostru. De pildă, Sfântul Vasile cel Mare zice că Cel care a făcut chiții cei mari din mare, acela este care a făcut și acul albinei. Cât e de mare chitul și cât e de mică albina, și acul albinei e făcut de Cel ce a alcătuit lumea aceasta. Numai că noi nu știm lucrurile acestea, nu ne gândim la ele, nu le avem în vedere, nici nu suntem orientați spre așa ceva, ca să ne minunăm și noi cu psalmistul și să zicem: „Mărescu-Te că sunt minunat întocmit” sau, privind lucrurile din jurul nostru, să zicem: „Cât de minunate sunt lucrurile Tale, Doamne, toate cu înțelepciune le-ai făcut” (Psalm 103, 25). (Părintele Teofil Părăian)

Prin urmare, omul a fost creat după ce Dumnezeu a creat Universul pentru ca acesta să poată face posibilă existența omului. Dar Dumnezeu a făcut pentru om mai mult decât atât, a dăruit omului pe însuși Fiul Său, care a pătimit, S-a Răstignit pentru noi, a Înviat, s-a Înălțat la ceruri, și-a asumat întreaga umanitate, dar fără de păcat, din iubire pentru om, pentru mântuirea și îndumnezeirea prin har a noastră și transfigurarea întregii existențe.

Omul este singura ființă creată chemată la îndumnezeire prin har. Nici îngerii nu au această posibilitate. Omul nu poate fi redus la individ. El este persoană spirituală, liberă, creat de Dumnezeu după chipul Său și cu vocația de a dobândi prin har asemănarea cu Dumnezeu. Prin interioritatea sa abisală, rămâne intangibil, la fel de misterios ca și Ființa. El decantează memoria întregii deveniri, făcând posibilă apariția conștiinței – imagine unică de sine a Creatorului. Se afirmă tranșant că omul este creatura creatoare de la capătul creației. Dar reprezintă infinit mai mult! Rostirea mai corectă ar fi: “omul este demiurgul de la capătul autocunoașterii luciferice a ființei” – Lucian Blaga. (important: la Blaga cunoașterea luciferica nu are nici o legătură cu Lucifer; pentru filosof există cunoașterea paradisiaca și cunoașterea luciferica, ultima ducând la mister, la transcendent). Prin om se produce detașarea de substrat, de materie, delimitarea de originaritate (temei), făcând posibilă manifestarea originalității sale creatoare

Omul este măsura tuturor lucrurilor, spunea Protagoras. Lumea este frumoasă când vrem noi să o vedem așa. Miraculos nu este numai faptul că ființa omenească se străduiește să se adapteze la mediu pentru a supraviețui, dar și faptul că mediul însuși, de la adâncurile subatomice până la sistemele de organizare și funcționare ale galaxiilor sunt adecvate existenței vieții și a omului. Există o finalitate obiectivă a creației care este omul. Dumnezeu a creat un univers atât de complex numai pentru a crea un mediu propice, potrivit și compatibil existenței umane.

În acest context înțelegem de ce în limba greacă cuvântul „antropos” definește omul, pentru că acest termen înseamnă „acela care privește în sus,” la cer. Numai omul, din toată lumea materială creată are această însușire de a dori să treacă de la imanent la transcendent, pentru că spiritul sau nemuritor îl atrage spre lumea inteligibilă.

Omul este totodată singura ființă creată înzestrată cu sensibilitate și rațiune capabile de cunoaștere. Dorința și vocația cunoașterii sunt temelia științelor, a artelor, a filosofiei, a moralei, a teologiei, sunt esența oricărei creații umane. Obiectul cunoașterii îl formează realitatea exterioară omului, iar pe de altă parte sinele propriu, cunoașterea de sine. Părintele profesor dr. Dumitru Stăniloae afirmă că în actul cunoașterii omul este singurul subiect în timp ce existența la care se raportează devine obiect al cunoașterii.

Progresul cunoașterii umane din cele mai vechi timpuri până în prezent este impresionant și determină schimbarea radicală a mediului în care omul există și chiar a ființei umane. Cunoașterea este sursa culturii și a civilizației și a oricărui act creator al omului.

Cunoașterea și toată lucrarea omului, creația sa, sunt ontologice și au ca izvor Cuvântul lui Dumnezeu. „El deschide cuvânt, căci El este Cuvântul, Care îmi dă și mie cuvânt. Și totdeauna Dumnezeu deschide cuvântul, Dumnezeu dă sensul. Iar eu să fiu gata: Inima mea gata e, Dumnezeule – acesta e răspunsul omului. Să fii pregătit în orice clipă. Să ostenești, să lucrezi – după chipul lui Dumnezeu, care te-a zidit ziditor și pe tine -, să zidești și tu în numele Lui, ca și cum ai avea de lucru nesfârșit, dar să fii pregătit de a răspunde la chemarea Lui în orice clipă, ca și cum acum ai plecat” (Părintele dr. Constantin Galeriu).

Una dintre cele mai tulburătoare dileme existențiale ale omului și ale omenirii este întrebarea hamletiană: „a fi sau a nu fi?”. Omul este singura formă de existență care are conștiința vieții și conștiința morții, conștiința de sine și conștiința existenței care îl înconjoară. Omul este, așa cum spune Mircea Eliade o ființă religioasă, este singura formă de existență care se raportează conștient la divinitate, are vocația și dorința transcendentului.

Cât privește conștiința vieții și conștiința morții, în om se manifestă, clar, distinct și puternic dorința de a trăi, conștiința vieții și nu aceea a neantului, a nimicului, a neființei, a morții așa cum încearcă să susțină unele secte religioase sau gândirea filozofică existențialistă. Ființa umană a fost creată pentru viață și nu pentru moarte. Părintele Teofil Părăian remarca cu profunzime că bătrânii nu se simt mai aproape de moarte decât cei tineri. Dorința lor de a trăi este la fel de mare ca și în tinerețe. Explicația o conferă chiar cuvintele Mântuitorului: „Cât despre Învierea morților, au n-ați citit ce vi s-a spus de Dumnezeu când zice: Eu sunt Dumnezeul lui Avraam, Dumnezeul lui Isaac și Dumnezeul lui Iacov? Dumnezeu nu este un Dumnezeu al celor morți, ci al celor vii” (Mat. 29-32). Fiul lui Dumnezeu a coborât din cer tocmai pentru a ne elibera de teroarea păcatului și a morții și să ne împace cu Părintele Universului.

Pentru omul care alege liber și conștient, dar însuflețit și determinat de harul dumnezeiesc, de lucrarea Duhului Sfânt (pentru că nu ne dăm singuri credința), să trăiască în Hristos, împlinind poruncile Sale, devenirea sa existențială, în Hristos, prin Hristos, spre Hristos, parcurge trei etape, după cuvintele Sfântului Maxim Mărturisitorul:

  • „existența;
  • existența bună;
  • existența a tot bună, în veșnicie”.
Părintele Galeriu precizează: „Făptura lui Dumnezeu are trei trepte, dar în suiș.
– existența, că existăm;
– existența în bine, lucrând binele,
– existența veșnică, în veșnicie.
Și pentru fiecare treaptă ne-a dat Dumnezeu darul Lui:
– existăm prin ființă, că avem ființă.
– existăm în bine prin voință. Ființă au toate, dar omul are și voință.
– existăm în har.
Și pentru ele lucrăm”.

Din nefericire concepțiile ateiste actuale referitoare la om, societate, stat și guvernare au denigrat omul pe care îl consideră un simplu individ și nu o persoană a cărui libertate este îngrădită oricând arbitrar, transformându-l într-un sclav care ar trebui să fie fericit sub imperiul globalizării și al guvernărilor ateiste.

Si mai grav este că mulți oameni se degradează din demnitatea de om ca persoană prin căderea în ateism, refuzând iubirea milostivă și mântuirea oferită de Dumnezeu, închinându-se idolilor vremurilor noastre și care se află încă din această lume în întunericul cel din afară, ființează fără ființă, fiind dominați de ispita ne-ființei. Dar, dumnezeu în necuprinsa Sa iubire milostivă nu-i părăsește nici pe aceștia, ci ca un Tată iubitor îi așteaptă să se întoarcă ca pe orice fiu risipitor.

De aceea, chiar și în condițiile tragice ale societății contemporane chipul lui Dumnezeu din om nu a fost șters, ci numai s-a hașurat puțin.

Din teroarea istoriei și din absurdul vieții se poate ieși prin asumarea istoriei și transfigurarea ei… Creștinismul nu este religia morții și a neantului, ci a vieții”, mărturisește și pentru noi, monahul de la Rohia, părintele Nicolae Steinhardt.

Concepția revelată a dreptei credințe, privind existența transcendentă veșnică, creată de Dumnezeu, este esențială pentru o posibilă filosofie ortodoxă.

Credința și concepțiile privind viața de după moarte, transfigurarea timpului și a existenței finite în existența eternă sunt prezente în mai toate religiile lumii în diferite forme. Dincolo de diversitatea acestor credințe și concepții este faptul conștiinței omului că viața nu se termină în această lume odată cu moartea, ci continuă în existența transcendentă, ca și viață veșnică, spirituală, statornică, lipsită de precaritățile, transformările și finitudinea existenței imanente. Această viață de după viață poate să fie fericită etern, sau nefericită etern, după comportamentul și faptele omului în această lume.

Eshatologia este în planul cunoașterii o categorie existențială ce corespunde realității existenței veșnice, transcendente, o altă dimensiune a existenței create de Dumnezeu.

„Escatologia individuală” derivă din doctrina imortalității personale sau, cel puțin, din ideea supraviețuirii într-o formă oarecare după moartea fizică, urmărește să lămurească condiția, temporară sau eternă, a sufletului fiecărui individ în parte și modul în care după moarte această condiție depinde de viața prezentă.

Escatologia universală” are ca obiect ultimele evenimente ale istoriei omenirii, destinul final al genului uman, numit în mod curent „sfârșitul lumii”, precum și evenimente presupuse sau acceptate de diversele religii, ca învierea și judecata universală.

IV. Problematica ne-ființei

În Metafizica, Aristotel consideră „existența ca ceva adevărat prin opoziție cu neexistența, considerată ca egală cu falsul

Principiul fundamental care a dominat gândirea școlii ioniene a fost, acela că: „nimic nu se naște din nimic și nimic nu se reduce la nimic”. La fel, cele două teze fundamentale ale eleaților afirmau: „Existența există iar neexistență nu există și Totul este unul”. Atunci când discută despre sofiști, Platon spune că aceștia se situează la nivelul neexistenței, idee preluată de Aristotel în Metafizica, unde afirmă că: „Discuțiile sofiștilor se învârtesc, în fond, aproape exclusiv în jurul accidentelor, de unde reiese în mod evident că acestea sunt, după felul lor, ceva înrudit cu neexistența”

Pentru Aristotel nu există decât negația în propoziție iar propoziția chiar negativă nu se referă la neexistență, ci la existență. Neexistența, dacă ar avea statut ontologic, ar aparține existenței. Aristotel, întreprinde o analiză logică a negației și stabilește când o negație reprezintă ceva chiar și când nu reprezintă nimic: „Numele este un sunet vocal care posedă o anumită semnificație convențională… Non-om nu este un nume. Nu există, într-adevăr, nici un termen pentru o asemenea expresie, căci ea nu este nici vorbire, nici negație. Se poate admite că este numai un nume nedeterminat”.

Această concluzie a lui Aristotel, extinsă la orice negație, este eronată, deoarece în anumite cazuri negația unui nume poate fi o afirmație. Spre exemplu, dacă spun despre un animal că nu este rațional este sigur că el este irațional, deci negația are un rezultat univoc și pozitiv.

Acest lucru este valabil și în raport cu existența cu atât mai mult cu cât atunci când spunem nonexistență, neant, nu avem nici măcar un nume nedefinit, deoarece existența nu poate fi negată, nefiind un predicat, adică o proprietate a cuiva. Acestei confuzii i s-a datorat și celebrul argument ontologic al lui Anselm, după care Dumnezeu fiind cea mai mare perfecțiune, el există, fiindcă, altfel, perfecțiunea lui ar fi știrbită. Acest argument se găsește într-o formă mai restrânsă decât cea dezvoltată de Anselm, la Fericitul Augustin și la Boethius.

Greșeala logică în acest caz a fost că s-a luat existența ca o proprietate, când în realitate ea nu este o categorie și, prin urmare, nu este o proprietate, un predicat.

Problema a fost dezbătută variat de scolastici și a căpătat o soluție în școlile thomiste. Concluzia la care s-a ajuns este următoarea: neexistența nu poate fi altul. Thoma din Aquino, care ajunge la această concluzie, conchide că a asimila neantul cu altul înseamnă a nu distinge negația absolută de termenul nedeterminat, după el, această confuzie înseamnă un nonsens metafizic. Thomas spune că neantul poate fi privit ca unul dintre termenii judecății, dar în sine el nu există. Ceea ce cade sub aprehensiune este existența, nu neexistența.

Prin urmare și Thomas din Aquino identifică nonexistența cu neantul, la fel ca majoritatea gânditorilor antici sau moderni.

Dar pentru om spune același filosof și teolog, „a înțelege este a trăi și a fi”. De aceea, omul își înțelege existența nu gândind la cele ce nu există, la neant, ci raportându-se la existență.

Ideea de neexistență identică cu ne-ființa, cu neantul, nu a existat la grecii antici. Vagele încercări ale lui Platon s-au lovit de criticile, ulterioare însă necruțătoare ale lui Aristotel care, deși admitea alteritatea, nu era de acord că prin aceasta se poate concepe un ceva opus existenței.

„Căci Neființa nu poți s-o cunoști (să încerci e zadarnic) /Nici să vorbești despre ea”. (Parmenide) Ne-ființa în sens ontologic nu există și nu are ipostas. Moartea nu este căderea în ne-ființă, ci numai o trecere de la viața finită și de la precaritățile existențiale în lumea imanentă, la viața desăvârșită transcendentă, dar numai pentru aceia care cred și mărturisesc pe Iisus Hristos ca fiind Dumnezeu și Mântuitor: „Adevărat, adevărat zic vouă: Cel ce ascultă cuvântul Meu și crede în Cel ce M-a trimis are viață veșnică și la judecată nu va veni, ci s-a mutat de la moarte la viață. Adevărat, adevărat zic vouă, că vine ceasul și acum este, când morții vor auzi glasul Fiului lui Dumnezeu și cei ce vor auzi vor învia. Căci precum Tatăl are viață în Sine, așa I-a dat și Fiului să aibă viață în Sine; Şi I-a dat putere să facă judecată, pentru că este Fiul Omului.” (Ioan. 5,24-27)

Ne-ființa, nimicul nu are realitate în sens ontologic, dar poate fi conceput, gândit chiar în sens filosofic. Există chiar și o ispită a neantului pentru omul secularizat și ateu, pentru omul căzut din dreapta credință. Prin urmare este un non-sens, o contradicție în principii să concepi și să vorbești despre ne-ființă așa cum bine remarcă în antichitate și filosoful Parmenide. Dumnezeu a creat lumea din nimic, dar nu se poate accepta neantul, inexistența, ca și realitate, adică momente temporare în care existența să nu fi fost prezentă. Iată ce spune în acest sens Părintele profesor Dumitru Stăniloae: „Nu ne putem închipui că a fost cândva când n-a existat nimic. De unde ar fi apărut ceea ce este? Existența fără de început este un fapt incontestabil, iar faptul acesta este supremul mister, total inexplicabil. Dar existența fără început n-a putut fi fără să știe de sine. Nu s-ar putea răspunde că ea a existat pentru a naște, cu vremea, din sine, o conștiință de sine. Oricând ar fi apărut anterior această conștiință de sine, dacă ar fi apărut dintr-o existență fără de început, ar însemna că până la această apariție a trebuit să se parcurgă o infinitate de timp. Și dacă s-ar spune aceasta, ar însemna că existența fără de început a ajuns la conștiința de sine, fiind supusă unei legi a evoluției spre o anumită țintă a evoluției unei existențe fără de început, trebuind să parcurgă un timp infinit, ceea ce apare ca absurd. Căci, afirmându-se că existența fără de început a ajuns prin evoluție la o conștiință de sine, se afirmă că de ființa ei ține în mod necesar împlinirea prin conștiința de sine. Și atunci, pentru ce ar trebui să treacă un timp infinit până în apariția în ea a conștiinței de sine? Astfel, recunoașterea unei existențe fără început, având trebuința înaintării spre o conștiință de sine, care îi aparține în mod potențial, trebuie să implice în ea recunoașterea: conștiința de sine aparține existenței fără început.

Ne-ființa, poate fi pentru omul căzut, prin modul în care a ales să ființeze, „întunericul cel din afară”, în această lume și în eternitate. Acesta nu are ipostas în sens ontologic, nefiind creat de Dumnezeu, există numai prin aceia și pentru aceia care au căzut în întunericul cel din afară. Întunericul existențial este iadul, păcatul, ispita ne-ființei, în care omul, prin libera sa alegere poate să cadă și să se afle începând din această lume, dacă îl refuză pe Dumnezeu, refuză să se întoarcă la El, se depărtează de Biserică și de oameni, dacă trăiește în patimile sale, închinându-se idolilor vremurilor noastre, într-un cuvânt dacă refuză să primească și să trăiască în lumina dumnezeiască, necreată a harului sfânt. Dumnezeu este lumina vieții, iar întunericul ne-ființei iadului și a celui rău nu o poate cuprinde. „Întru El era viață și viața era lumina oamenilor. Şi lumina luminează în întuneric și întunericul nu a cuprins-o… Cuvântul era Lumina cea adevărată care luminează pe tot omul, care vine în lume.” (Ioan, 1-4,5,9).

Întunericul cel din afară, al ne-ființei, al iadului, este supremă suferință a celor care prin voia lor liberă și prin faptele lor s-au despărțit de Dumnezeu, refuză să trăiască în Lumină. Însuși Mântuitorul ne previne asupra acestei suferințe, care în euharistie este veșnică: „Iar pe sluga netrebnică aruncați-o întru întunericul cel mai din afară. Acolo va fi plângerea și scrâșnirea dinților.” (Matei, 25,30)

Iadul celor care aleg să existe în ne-ființă este suferința absolută a neputinței de a-și mai satisface patimile pe care le au, dar mai ales neputința de a mai iubi. Pentru că Dumnezeu este iubirea absolută, iar ființa lui Dumnezeu este tot iubire mai presus de orice sentiment al iubirii pe care omul îl poate cunoaște și îl poate avea. Dumnezeu ne-a creat pe noi și întreaga lume văzută și nevăzută prin iubirea Sa și a Fiului Său, Unul născut, întruchipată prin lumina necreată și lucrarea Duhului Sfânt. Iubirea este și întruchiparea în om a ființei create, pentru că și ființa creată este iubire din iubirea lui Dumnezeu, care a pus ca legea a harului pentru om porunca iubirii, de a iubi pe Dumnezeu și prin Dumnezeu pe toți semenii și toată firea creată, nu cu iubire pătimașă, ci cu iubire milostivă, întru dreapta credință lucrătoare prin iubire.

Pentru Dostoievski iadul este suferința maximă a celor care nu mai pot iubi. Aceasta este ne-ființa. ”Dostoievski a dedicat un mic capitol din Frații Karamazov iadului; pentru el iadul este momentul sau starea când omul își spune: „E târziu! Am trecut pe alături de toate… Singurul lucru ce trebuia făcut, pentru care merita să trăiești, cu care merita să trăiești, nu-l mai pot îndeplini; nu mai pot fi de folos nimănui. A fost o vreme când puteam iubi din cuget, din inimă, puteam iubi creator; acum nu mai pot face asta; am intrat în veșnicia unde dragostea se revarsă de la Dumnezeu; dragostea mea nu mai trebuie nimănui. Pe pământ, da – ea a fost necesară multora; pentru foarte mulți era necesar să le acord atenția, să-i pot privi cu ochi adânci și pătrunzători; să pot să-mi plec urechea către ei și să aud nu doar sunetele goale, cuvinte, ci ceea ce se ascunde în spatele acestor cuvinte: strigătul, plânsul, bucuria sau frica sufletului viu față de viața sa… ”. Imaginea ce ne-o oferă Dostoievski și pe care am dezvoltat-o aici este reală: va exista momentul când vremea va fi trecută; momentul în care pentru a compătimi, a crea, a iubi activ va fi prea târziu… Iubirea, creativitatea, gândurile și cuvintele noastre nu vor mai trebui nimănui, căci vom sta cu toții în fața dragostei Dumnezeiești, a înțelepciunii Dumnezeiești, și a Dreptății Dumnezeiești și a Judecății Dumnezeiești” (Mitropolitul Antonie de Suroj).

Tot astfel mărturisește și Paul Evdokimov: ”Iadul nu e decât autonomia omului revoltat care îl scoate în afara locului unde Dumnezeu este prezent. Puterea de a-L refuza pe Dumnezeu este suprema libertate omenească, pe care Dumnezeu o vrea nelimitată. Dumnezeu nu poate obliga pe nici un ateu să-L iubească și aceasta pare să fie – abia dacă îndrăznim să o spunem – infernul iubirii Sale dumnezeiești, infernul creat de vederea omului înecat în noaptea singurătăților lui”.

Părintele profesor universitar dr. academician Dumitru Stăniloae subliniază același aspect, iadul este neputința supremă și suferința celor car nu mai pot iubi, nu mai au ființă și ființează, acum în ne-ființa eternității: „Chinul iadului, constând în despărțirea de Dumnezeu cel iubitor și iubit, nu poate consta și într-o ură a Lui. Dar cei din iad nu trăiesc în simțirea iubirii lui Dumnezeu, ci mai degrabă într-o recunoaștere teoretică a faptului că El e iubitor și merită să fie iubit, dar nu-L poți iubi. Neputința de a-L iubi în mod real și recunoașterea că El ar merita să fie iubit și că El e iubitor se unesc în mod paradoxal.

 Neputința de a-L iubi pe Dumnezeu e cu atât mai chinuitoare cu cât e recunoscut mai demn de iubire. Iar osândirea unora la chinuri nu e un act al lipsei de iubire a lui Dumnezeu, ci constă tocmai în neputința lor de a simți iubirea Lui, neputință pe care și-au pricinuit-o prin lipsa de efort a voii lor de a răspunde cu fapta iubirii Lui. În judecata finală a lui Dumnezeu asupra oamenilor se arată totuși respectul lui Dumnezeu pentru libertatea omului, a cărui iubire a așteptat-o. Nu Dumnezeu pedepsește pe oameni pentru că L-au jignit, ci se pedepsesc ei înșiși, făcându-se neputincioși de a-L iubi.

 Dar se pune întrebarea: cum Se împacă atunci Dumnezeu cu suferința lor? Dumnezeu acceptă această stare a lor, pentru că respectă libertatea lor. Avem aici marea taină a libertății omului unită la unii de la o vreme cu neputința lor. Omul adevărat se revelează prin tărie și Dumnezeu îl vrea tare.”

Prin urmare, din perspectiva unei posibile filosofii ortodoxe, ne-ființa nu are substrat ontologic și nici ipostas. Nu este nici anterioară și nici ulterioară existenței întru ființă creată de Dumnezeu. De aceea nimicul nu este o substanță, un mod de a fi din care Dumnezeu a creat lumea. Nimicul nu este un concept rațional pentru a evidenția plinătatea și deplinătatea absolute ale dumnezeirii, libertatea mai presus de libertate, ființa mai presus de ființă, iubirea mai presus de iubire (iubire prin care și nu din care Dumnezeu a creat existența, l-a creat pe om dăruindu-i suflet nemuritor, dar și responsabilitatea de a transfigura creația prin credința lucrătoare în iubire, de a nu-și pierde sufletul lipsindu-l de ființă în întunericul cel din afară, ci de a-l păstra curat ființând întru Ființă în eternitate).

Ne-ființa este ființarea fără ființă a celor care au căzut în întunericul cel din afară, al acestei lumi, dar și a acelora care se vor afla pentru eternitate în iadul suferinței supreme a ființării fără putința de a iubi, de a avea ființă.

Aceștia sunt numai umbre care ființează, dar nu în sensul de care vorbea Constantin Noica, ci umbre ale ființării în care nu se află ființa. În mitologia Greciei antice, iadul este lumea ne-ființei, a morții, a umbrelor, care ființează totuși. Hades este zeul Infernului, sălășluind în împărăția umbrelor, pe care o cârmuiește alături de soția sa, Persefona. Hades nu este tradițional considerat un zeu olimpian, deoarece nu stă pe Muntele Olimp, ci în tărâmul morților, care se numește de asemenea Hades.

Iată, deci că Dumnezeu a sădit în om conștiința ne-ființei, a riscului de a ființa în întunericul cel din afară lipsit de ființă și pe care oamenii au imaginat-o în mod diferit de-a lungul evoluției umanității.

Încă din această lume devin umbre cei căzuți în întunericul cel din afară, care aleg să ființeze fără ființă, refuzându-l pe Dumnezeu și iubirea Lui, nerecunoscându-și păcatele prin pocăință și taina spovedaniei, ființând numai în egoismul și individualismul ispitei neantului și care nu vor și chiar nu se pot întoarce la Dumnezeu cât încă mai au vreme în această lume (dincolo nu mai au parte de euharistie). În veacul ce va să vină sunt umbre cei din întunericul cel din afară, și au devenit astfel pentru că în acest veac s-au despărțit de Dumnezeu și de oameni și, în consecință, în eternitate, în viața veacului ce va să vie, vor ființa, dar în întunericul neantului și ne-ființei proprii, pentru că nu mai pot iubi și nici să-și satisfacă patima care îi macină. Aceasta este suferința supremă și tragicul absolut.

În filosofia ortodoxă trebuie arătat că Dumnezeu nu-i părăsește nici pe cei căzuți în întuneric, în ispita ne-ființei, deși aceștia L-au părăsit. Dar cei aflați în iad nemaiputând să iubească pe Dumnezeu, nici nu se pot mântui, au pierdut ființa sufletului, prin proprie voință și libertate, încă din această lume, cu toate că sufletul rămâne nemuritor și în întunericul cel din afară.

– Ne-ființa ca negație în existență. La Dumnezeu totul este „da”, totul este afirmație pentru că el este Calea, Adevărul și Viața, El este Ființa pentru orice ființă creată și orice ființare care participă la existență, El a spus să fie și a fost, El a creat pe om după chipul și asemănarea Sa, nu din nimic ca un fel de existent anterior, ci prin iubirea Sa mai presus de iubire. De aceea negația, similară cu un moment al ne-ființei și al devenirii, dar fără dimensiune ontologică, există în lumea creată pentru că aceasta este supusă finitudinii, limitelor, transformării, dar nu este compatibilă cu dumnezeirea, nu există la Dumnezeu.

Dumnezeu și Ființa Sa sunt mereu aceleași, neschimbate și fără de schimbare. Dumnezeu este mișcătorul nemișcat cum spune Aristotel. Ființa dumnezeiască este acum și pururea da și niciodată nu. Dumnezeu este absolutul și de aceea orice devenire care ar implica și negația nu poate fi gândită pentru Dumnezeu.

Spre deosebire, ființa creată a omului și a lucrurilor, ființarea existenței create este schimbătoare, supusă transformării și devenirii dialectice, ce cuprinde negația, expresie fenomenală a ne-ființei, dar numai ca moment dialectic fără substrat ontologic.

Omul este și ”da” și ”nu” deoarece este schimbător, într-o permanentă fenomenalitate evolutivă dialectică orientată însă spre transcendent. Omul este și da și nu pentru a putea spune da binelui și nu răului. Din însuși Cuvântul lui Dumnezeu, urmează învățătura despre chipul în care trebuie să fie cuvântul nostru, și anume: „Ceea ce este da, da; și ceea ce este nu, nu” (Mt. 5, 37), Mântuitorul adăugând avertismentul că „ceea ce este mai mult decât acestea, de la cel rău este” (Mt. 5, 37).

„Chiar plecând de la o înțelegere cât se poate de simplă a acestei învățături, am putea ajunge la concluzia că se poate trăi, într-adevăr, doar cu aceste două cuvinte, suficiente pentru lucrurile esențiale ale existenței noastre. „Da” ar însemna acceptarea a ceva bun pentru noi, începând de la gânguritul satisfăcut al pruncului și până la numeroasele și diversele întruchipări lingvistice afirmative sau atitudinile și semnele aprobative ce suplinesc, la nevoie, eventuale neputințe lingvistice. Iar „nu” ar reprezenta orice refuz sau împotrivire la ceva rău pentru ființa noastră, iarăși începând cu plânsul nemulțumit al nou-născutului când ceva îi dăunează sau lipsește și până la cuvintele și atitudinile/semnele negative ale atâtor limbi și culturi.

Astfel, pe de o parte suntem înarmați cu putința de a exprima cele două cuvinte/atitudini încă de la venirea noastră în lume, iar pe de altă parte, aceste două cuvinte ne sunt relativ suficiente pentru continuarea vieții noastre pe această lume”. (Pr. profesor dr. Vasile Grăjdian)

Omul este o ființă și o ființare duale ontologic. Potrivit relatărilor Sfântului Grigorie de Nazianz, omul este o făptură duală creată de Dumnezeu, fiind alcătuit din două elemente distincte și opuse, din trup și suflet, sau din carne și duh. Prin suflet, omul este chip al lui Dumnezeu, în timp ce după trup, omul este amestecat cu țărâna pământului văzut. Atitudinea Sfântului Grigorie față de trup are două laturi, adică trupul este atât prieten, cât și dușman, prieten pentru că este tovarăș al sufletului, dușman pentru că îi stă în cale în nevoința ascetică spre nepătimire. Dimpotrivă, sufletul este ținut la mare cinste de Sfântul Grigorie de Nazianz, fiind de origine divină, fiind suflare a lui Dumnezeu, fiind o părticică ruptă din dumnezeirea nevăzută. De aceea și afirmația, respectiv negația, fac parte ontologic din ființa și ființarea umană.

„Noi prin „da” și/sau prin „nu” putem, în schimb, să fim părtași sau nu Cuvântului a toate creator, pe care îl primim sau îl refuzăm. Putem participa la viața plină de duh a întregii existențe sau putem să ne pierdem în iluziile și fantasmele pline de infatuare ale inamicului” (Pr. profesor dr. Vasile Grăjdian).

Omul secularizat al vremurilor noastre care prin voie liberă s-a despărțit de Dumnezeu și a căzut pradă propriilor lui idoli, a transformat „Cuvântul în cuvinte și cuvintele în vorbe”, cum spune sfântul părinte Arsenie Boca, a maculat frumusețea chipului său și a ființei sale, alegând liber să spună nu binelui și da răului. Fără dreapta credință nu poate exista discernământ valoric. Altfel spus, a spune întotdeauna „da” din „ascultare” ar putea fi la fel de rău cu a spune întotdeauna „nu” din „neascultare”. Pentru că a spune mereu „da” ar putea însemna a accepta în egală măsură și într-o mare confuzie și răul, și binele. Dar ce bine este acela amestecat cu răul? O formulă contemporană de limbă engleză vorbește de „yesman”-i numindu-i astfel pe cei care spun mereu „da”, într-o totală depersonalizare în raport cu părerea unui superior. Altădată se numeau, mai simplu, „lingușitori” sau „lipsiți de caracter”, aplicându-li-se și alte apelative, mai puțin elegante… – fiindcă dacă „nu este stăpânire decât de la Dumnezeu; iar cele ce sunt, de la Dumnezeu sunt rânduite” (Rom. 13, 1), invocarea „ascultării” nu poate acoperi întotdeauna ceea ce se numește de fapt lașitate. Așa că a rosti „da” și/sau „nu” nu este chiar atât de simplu, ci ține de adevărul ființei noastre. Aici este locul înalt și eroic al martirilor, al mărturisitorilor adevărului, a „ceea ce este da… și ceea ce este nu” (Mt. 5, 37)” (Pr. profesor dr. Vasile Grăjdian).

Spre deosebire de ceea ce este dreapta credință, temeiul unei filosofii ortodoxe, filosofia existențialistă contemporană afirmă că „Dumnezeu a murit”, iar negația este o formă ontologică a ne-ființei, a neantului. Din perspectiva fenomenologică a lui Sartre, neantul este o realitate experimentată și nu poate fi o simplă greșeală subiectivă. Absența unui prieten și absența banilor sugerează o ființă a neantului. Aceasta face parte din realitate. Sartre dezvoltă o teorie a neantului care este importantă pentru a explica, conform doctrinei sale filosofice, reaua-credință și libertatea. Pentru el, neantul nu este doar un concept mental care rezumă judecăți negative precum „Pierre nu este aici” și „Nu am bani”. Deși „este evident că neființa apare întotdeauna în limitele unei așteptări umane”, neantul concret diferă de simpla inexistență abstractă, cum ar fi cercul pătrat. Un neant concret, de exemplu, incapacitatea de a vedea, face parte dintr-o totalitate: viața orbului în această lume. Această totalitate este modificată de neantul care face parte din ea. Atitudinea umană de interogare, de a pune întrebări, îndepărtează conștiința de lume. Fiecare întrebare aduce posibilitatea unui răspuns negativ, a neființei: de exemplu, „Cine intră? Nimeni”. Pentru Sartre, acesta este modul în care neantul poate exista. Neființa nu poate fi parte din ființa-în-sine, nici ca un complement al acesteia. Ființa-pentru-sine este originea negației. Relația dintre ființa-pentru-sine și ființa-în-sine este una de interogare a celei din urmă. Aducând neantul în lume, conștiința nu anihilează ființa lucrurilor, ci îi schimbă relația cu aceasta, susține Sartre.

Principala critică pe care o aducem, din perspectiva unei filosofii ortodoxe la concepția existențialistă, inclusiv la cele susținute de Sartre în dialectica pe care o propune negației, este că în existenţialism neantul, ne-ființa există ontologic, fiind proprii existenței. A acorda negației (expresie a neantului) substrat ontologic echivalează cu a limita ființa și existența, a consideră că răul și păcatul sunt ontologice și justificate. Așa cum am arătat, moartea este o realitate, dar nu una a ne-ființei.

Neantul capătă o determinare existențială de sine stătătoare doar la Hegel. El consideră ființa ca pe o proprietate și tot ca o proprietate negația ei, prin contradicția lor născându-se neantul. În al doilea rând, el are intenția de a găsi o origine a ființei arătând din ce provine. Răspunsul este uluitor: ex nihilo, din nimic. Spre deosebire de dreapta credință ortodoxă, la Hegel, nimicul, neantul sunt proprietăți, sunt realități ontologice anterioare existenței.

Tot de la aceeași idee va porni și Heidegger. Acesta se întreabă: De ce există mai curând ființa decât neființa? Răspunsul este următorul: ”în luminoasa noapte a neantului angoasei se ivește deschiderea originară a ființării ca atare: ea este ființarea ca atare – nu neantul”

Astfel, ne putem explica de ce grecii arată că scopul oricărei filosofii este a răspunde la întrebarea „ ce este ființa, existența ?” Ei nu au reușit niciodată să răspundă la această întrebare, dar problema trebuia să fie pusă.

Dialectica hegeliană, pentru ființa și existența create, și devenirea în imanență, din perspectiva unei filosofii ortodoxe, poate explica raportul dintre afirmație și negație. Negația trebuie, mai întâi, fixată în conceptul ei și diferențiată de alte accepțiuni ale conceptului de negație. În logica lui Hegel aceasta apare laolaltă cu determinările realității și limitei. Negația este expresia limitei ontologice. În această situație, limita nu este decât negația care stabilește calitatea lucrului. În conceptul limitei, însă, este conținută atât natura obiectului dată ca negație (orice determinare a unui obiect, de pildă în ceea ce privește natura sa de cal, scaun, carte etc.), cât și negarea acestei naturi (negarea negației). Limita străbate întregul lucru al cărui limită este, și îl determină atât ca fiind ceea ce este, cât și ca nefiind ceea ce nu este. Determinarea lucrului ca atare se face prin fixarea lui ca fiind ceva, deci prin faptul că natura sa neagă ceea ce lucrul nu este sau, mai precis, neagă ceea ce lucrul nu este în mod nemijlocit, la nivelul identității. Hegel folosește aici, efectiv, tot structura logicii clasice, negația având rolul diferenței specifice.

De pildă, un om este o vietate. Dar vietate este și calul. Atunci determinația umanității este dată printr-o diferență specifică, de exemplu prin raționalitate. Această determinație, sau negație a naturii nemijlocite a umanității, adică negația faptului că omul este doar vietate, „străbate” întregul concept al omului iar puterea ei fundamentală este tocmai aceea de a nega ceea ce omul nu este. Prin urmare, negația este aceea care suprimă identitatea nemijlocită a speciilor în gen și le diferențiază pe acestea.

Există, însă, un aspect care particularizează conceptul hegelian de negație: caracterul său pozitiv. Mai exact, natura nemijlocită a obiectului este negativă, abstractă, în vreme ce natura sa pozitivă este concretă. De pildă, în exemplul dat mai sus, genul „vietate”, raportat la „om” și „cal”, ar trebui considerat ca ținând de identitate, de pozitivul celor două concepte. Pentru Hegel, „vietate” este abstract și neagă natura determinată de „om” și „cal”. Determinarea concretă a naturii de „om” se face tocmai prin negarea acestei negații inițiale, adică prin negarea naturii de „vietate”, deci prin dubla negație.

Evoluția către raționalitate impusă de utilizarea metodei dialectice – în Ştiința logicii a lui Hegel – este îndeplinită prin recursul la determinațiile conceptuale care se dezvoltă unele din altele cu ajutorul negației. Negația este, de fapt, propria limitare de sine a ideii care, în primă instanță, ia forma limitării reciproce a ființei cu nimicul. În cadrul acestei prime triade, ființă-nimic-devenire, ideea este pusă mai întâi ca ființă, ca început absolut nedeterminat, abstract. Aceasta este gândirea pură, golită de orice conținut determinat. Primul act al gândirii este acela de a se determina pe sine ca nimic, deci de a fi simplul nu.

Dialectica imanentă a afirmației și negației, pentru o filosofie ortodoxă se oprește aici. Hegel nu admitea revelația supranaturală, iar Dumnezeu este în concepția sa o simplă idee panteistă, nu o realitate transcendentă, nu Unic în Ființă și întreit în Persoane. Pentru Hegel, ființa este dată ca nemijlocitul nedeterminat, o abstracție concepută numai spiritual lipsită de orice fel de diferență. Acesta este, de fapt, genul suprem al spiritului. Ființa este negativul (negația este, la Hegel, expresia ontologică a ne-ființei), fapt ce contrazice realitatea. Aceasta deoarece Hegel a intuit faptul că, dacă ființa pură ar fi fost un pozitiv, el nu ar mai fi putut depăși poziția lui Parmenide. Din acest motiv, Hegel fixează ființa ca nedeterminat, ca negație a oricărei determinații, ca vid pur. Evident, o asemenea concepție nu este conformă unei filosofii ortodoxe pentru care ființa este plinătate și deplinătate pentru care ființarea și determinațiile sunt modul de exteriorizare. Nu pot fi despărțite după criterii logice ființa de ființare, chiar dacă ființarea nu o poate cuprinde.

Concepția lui Parmenide este mai aproape de temeiurile unei filosofii ortodoxe, deoarece, pentru acest mare filosof eleat al antichității, așa cum am arătat ființa era plinătate, nu vid. Cu toate acestea dialectica hegeliană a tezei și antitezei, a negației și a afirmației, în opinia noastră poate explica evoluția, devenirea ființei și existenței create la nivelul imanenței, unde totul este transformare, trecere și evoluție, expresie a finitudinii și a limitelor.

„În spiritualitatea și cultura poporului român negația este prezentă, dar cu un caracter relativ. Există și negația absolută dar numai pentru ne-ființă și întruchiparea răului care este diavolul. Negația românească nu are caracter existențial, ci esențial. Românul se opune întotdeauna la un fel de a fi, nu la faptul de a fi. Nu e deci negativist, ci limitator. Aceasta explică, zice Mircea Vulcănescu, îngăduința excesivă – poate neasemănată – a românului pentru altul. Nimeni nu este, pentru român, absolut altul sau absolut altfel. A nu fi nu înseamnă a nu exista. Negația absolută și simplă (ba) este lăsată numai pentru diavol. Relativitatea negației este ilustrată și de apariția ei ca întărire pentru afirmație; ba da pune accentul pe afirmație, în loc să o tăgăduiască, iar ba nu – dubla negație, nu semnifică afirmația așa cum se petrece în alte limbi.

Faptul că negația are în limba română aceste particularități, determină, consideră Mircea Vulcănescu, câteva atitudini fundamentale ale românului în fața existenței: „nu există neființă, nu există imposibilitate absolută, nu există alternativă existențială, nu există imperativ, nu există iremediabil” (Academician dr. Alexandru Surdu).

 V. Unele concluzii

Fiecare sistem al existenței imanente trebuie să treacă în nonexistență. Tot ce ființează, fiecare sistem cuprinde în sine nonexistența. Aceasta nu este nimicul, neantul care nu pot exista ontologic pentru că au ființă ne făcând parte din creația lui Dumnezeu. Sistemele existenței imanente sunt finite în timp și localizate spațial, dar finitudinea nu înseamnă dispariția în neant, în neființă. Nonexistența este principiul contradictoriu al mișcării, transformării și devenirii imanente a tot ceea ce ființează. De aceea caracterul finit temporar al individualităților existențiale în lumea imanentă, nonexistența nu infirmă indestructibilitatea creației lui Dumnezeu, ci indică mișcarea, trecerea, devenirea, inclusiv spre veșnicie, modalitatea transcendentă de a fi a întregii existențe imanente spiritualizate.

Permanența sistemelor existențiale în dialectica mișcării și transformării lor este dată de ființa creată care nu se pierde și nu poate fi distrusă, nu cade în neant, deoarece este participantă la existența originară, transcendentă, dumnezeiască.

Întruchipările ființei create firea lucrurilor, viața, umanitatea, sunt permanente în existența imanentă în procesul dialectic al existenței și nonexistenței specific mișcării și transformărilor. Lumea aceasta este finită. Sfârșitul actualei forme a existenței imanente se va produce la sfârșitul veacurilor, la a doua venirea a lui Hristos, care va marca sfârșitul timpului imanent, transfigurarea și spiritualizarea lumii create în existența veșnică. De aceea ființa creată și întruchipările au ca și fapt contradictoriu nonexistența, dar nu în ceea ce sunt în ființa creată.

Sufletul fiecărui om creat de Dumnezeu prin suflare de viață este de asemenea o întruchipare a ființei create, este nu numai permanent față de schimbările ființiale ale fiecărui om, dar este și nemuritor, ne având finitudinea existențială a fiecărui existent creat.

Pentru ființe create din nimic, cum suntem noi oamenii, existența trebuie să fie un fapt care miră. Existența oamenilor și a creației în general apare ca nefiind o necesitate. Dumnezeu este liber, chiar mai presus de libertate și în consecință, nu creează nimic din necesitate.

O asemenea mirare au mai avut-o și alții, Heidegger de exemplu, care scria că mai firească i se pare non-existența decât existența care îl mira, sau Nichita Stănescu care spunea că faptul de a fi este atât de uimitor și admirabil, încât poate fi asemănat mai degrabă întâmplării decât legilor. Deși mai distanțat de filosofie, care pune totul în seama unor legi imuabile, poetul nostru e la fel de departe și el de învățătura revelată creștină.

Pentru o filosofie ortodoxă însă, existența nu se datorează nici vreunei legi apriorice, nici unei întâmplări, ci numai bunătății și iubirii lui Dumnezeu. Dar acest adevăr revelat nou și deci de necontestat nu-l împiedică chiar și pe un filosof ortodox să se mire, uimindu-se în sine de minunatul fapt de a exista.

Ne mirăm de faptul că existăm dar nu putem concepe nici nimicul în sine decât concepându-l tot ca pe „ceva”, ceea ce arată pe de altă parte pentru un creștin că omul este destinat de Creator veșniciei. Veșnicia aceasta, pe care omul nu o are în sine, este un dar al lui Dumnezeu. Nemurirea sufletului nu se datorează substanței Lui eterne (ar fi o viziune mai degrabă filosofică, panteistă), ci voinței lui Dumnezeu care vrea să mențină veșnic în existență orice făptură pe care a creat-o.

Uimirea ca act de cunoaștere în fața creației lui Dumnezeu înseamnă și acceptarea faptului că taina nu poate fi ispitită. În esență, dialectica dintre existență și nonexistență, specifice lumii imanente finite, rămâne pentru noi, pentru cunoașterea rațională, o taină dar care poate fi înțeleasă, la măsurile umane, prin dreapta credință.

Acest lucru îl găsim și la filosofii moderni, la Wittgenstein de pildă, care spunea: „Limitele limbii mele înseamnă limitele lumii mele” și își încheia celebra-i lucrare cu antologicele cuvinte: „Există firește inexprimabilul. Despre ce nu se poate vorbi trebuie să tăcem.

Dialectica existenței și nonexistenței în existența imanentă este legea ființării în această lume creată.

Republicare după revista Porunca Iubirii


Bibliografie

  • Aristotel, Metafizica, Ed. Humanitas, București, 2021
  • B. Constant, Despre Libertate. La Antici și la Moderni, Ed. Institutul European, Iași, 1996
  • C. Noica – Devenirea întru ființă, Editura Humanitas, București 1998. –
  • C. Noica – Scrisori despre logica lui Hermes, Editura Humanitas, București 1998.
  • C. Noica – Carte de înțelepciune, Editura Humanitas, București, 2009.
  • C. Noica – De Caelo. Încercare în jurul cunoașterii și individului. Editura Humanitas, București, 1993.
  • D, Stăniloae, Filocalia,, Ed. Humanitas, București, 2009
  • D. Stăniloae, Nichifor Crainic-Schiță de portret, în revista Historia, iulie 2020
  • D. Stăniloae, Teologia Dogmatică 0rtodoxă, Vol. I,II și III, Editura Institutului Biblic al Bisericii Ortodoxe Române, București, 2003
  • D. Stăniloae, Iisus Hristos. Lumina lumii și îndumnezeirea omului, Ed. Basilica, București, 2014
  • I. Kant, Critica rațiunii pure, Ed. Univers Enciclopedic Gold, București, 2011
  • I. Kant, Critica rațiunii practice, Editura Antet, București, 2013
  • 1998
  • M. Heidegger, Ființă și timp, Ed. Humanitas, București, 2019
  • M. Heidegger, Introducere în metafizică, Ed. Humanitas, București, 2011
  • M. Andreescu, Introducere tematică în filosofia ortodoxă a existenței, cunoașterii și științei, Ed. Agaton, Făgăraș, 2025
  • Părintele Arsenie Boca, Cărarea Împărăției, Ed. Episcopia Ortodoxă Română a Aradului, 2016
  • Sfântul Augustin, Confesiuni, Ed. Humanitas, București, 2018
  •  Sfântul Grigorie de Nyssa, Scrisori și tratate trinitare, Ed. Institutului Biblic (IBMBOR), București, 2022

Prostituția: un nou „drept al femeii”?

Într-o perioadă în care pornografia inundă internetul, în care sexul invadează mințile oamenilor și societatea până la punctul în care comerțul cu sex devine o industrie uriașă, a sosit momentul liberalizării prostituției – sau cel puțin așa susțin puternice lobby-uri „progresiste”. Cu ocazia Zilei Internaționale a Femeii 2025, Centrul European pentru Lege și Justiție (European Center for Law and Justice, ECLJ), o asociație de juriști cu sediul la Strasbourg publică un raport care denunță acțiunile lobby-ului pro-liberalizarea prostituției în Europa.

Dacă este să dăm crezare puternicului lobby „progresist”, legalizarea prostituției este noul orizont al drepturilor omului, noul drept al femeilor de a cuceri. După legalizarea avortului, a transsexualismului, a maternității surogat și a eutanasiei, acum este rândul prostituției să fie ridicată la statutul de „drept fundamental” în numele sacrosanctului drept de a controla propriul corp. Acest drept nu cunoaște limite, iar logica progresului drepturilor omului este implacabilă. Pentru a atinge acest obiectiv, lobby-ul favorabil prostituției prioritizează utilizarea organismelor supranaționale pentru a impune statelor ideea că „munca sexuală este o muncă la fel ca oricare alta”.

Un lobby care a ajuns și la ONU

Lobby-ul prostituției se bazează pe mari ONG-uri, în special pe cele care gravitează în jurul Fundației pentru o Societate Deschisă (Open Society Foundation, OSF) a lui George Soros, care le subvenționează. Acestea acționează prin publicații și litigii strategice în instanțe. Aceste ONG-uri includ Amnesty International, Médecins du Monde, Human Rights Watch și multe altele care activează deschis în favoarea „muncii sexuale”. Așa este spre exemplu Fondul Umbrela Roșie (Red Umbrella Fund), creat și el tot prin intermediul OSF în 2012.

În 2024, acest lobby a luat cu asalt Consiliul Europei, din fericire fără succes. Mai multe dintre aceste ONG-uri au susținut în instanță cererea a 261 de persoane prostituate care solicitau Curții Europene a Drepturilor Omului să condamne Franța pentru abordarea sa aboliționistă care, în linii mari, incriminează cumpărarea de acte sexuale, în plus față de proxenetism. În toamna anului 2024, aproape că au determinat Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei să adopte o rezoluție care promova liberalizarea extremă a prostituției. ECLJ s-a mobilizat puternic pentru a bloca acest lucru, în numele drepturilor femeilor. O țintă viitoare a lobby-ului prostituției pare să fie Parlamentul francez, unde un proiect de lege purtând „marca” acestuia a fost depus în octombrie 2024.

Lupta pentru liberalizarea prostituției este purtată până la Consiliul pentru Drepturile Omului al Organizației Națiunilor Unite (ONU). Tlaleng Mofokeng, raportor special al ONU pentru dreptul la sănătate, cunoscut pentru extremismul său în ceea ce privește avortul și drogurile, se face, de asemenea, ecoul retoricii lobby-ului prostituției: „munca sexuală” este o muncă la fel ca oricare alta, desfășurată de persoane care de cele mai multe ori consimt, dar care sunt stigmatizate de toate formele de incriminare a acestei activități. Deloc surprinzător, Mofokeng a primit un grant de 200 000 USD de la OSF în 2020.

Pe de altă parte, curajos și cu prețul hărțuirii, Reem Alsalem, raportor special al ONU privind violența împotriva femeilor și fetelor, se opune maternității surogat și maniei transgender și promovează abolirea prostituției, pe baza mărturiilor a numeroase victime, a datelor obiective și a dreptului internațional potrivit căruia această practică încalcă, în sine, demnitatea umană.

Lobby-ul prostituției, un „binefăcător” al femeilor?

Sub pretextul dreptului de a controla propriul corp, al emancipării femeilor sau al luptei împotriva discriminării, acest lobby promovează încălcarea drepturilor femeilor. A numi activitatea de prostituție „muncă sexuală” sau a contrasta prostituția forțată cu prostituția voluntară pentru a o face pe aceasta din urmă acceptabilă este o iluzie: este vorba întotdeauna despre tranzacționarea corpului unei persoane. De asemenea, este greșit să spunem că prostituatele, cu puține excepții, consimt, deoarece s-a stabilit că prostituția este în mare parte exploatată de traficanți și aproape sistematic rezultatul constrângerii prin violență, manipulare, sărăcie sau droguri, așa cum este cazul pentru 70% dintre prostituatele din Țările de Jos, conform Parlamentului European. Prostituția afectează, de asemenea, în principal, femeile sărace de origine străină. Potrivit Consiliului Economic, Social și de Mediu (ESEC), 70% dintre persoanele care se prostituează în Europa în 2023 sunt femei migrante, proporție care a crescut la 80% în Franța. Prostituția afectează, de asemenea, din ce în ce mai mulți minori: aproximativ 12 000 în Franța, potrivit guvernului.

Departe de a îmbunătăți situația persoanelor prostituate, care este obiectivul declarat al celor care promovează legalizarea prostituției, aceasta ar avea în principal avantajul de a elibera o piață economică din care se pot obține în mod legal tot mai multe profituri de pe urma corpului femeilor. Potrivit Organizației Internaționale a Muncii, exploatarea sexuală generează deja mai mult de 170 de miliarde de dolari pe an. Aceleași argumente pseudofeministe stau, de asemenea, la baza liberalizării maternității surogat și a banalizării pornografiei, în special în rândul tinerilor. În toate aceste cazuri, potențialul economic este imens și se bazează pe o concepție ultra-liberală a ființei umane, care transformă corpul și sexualitatea femeilor în mărfuri de închiriat.

„Uberizarea” prostituției: femei și fete în pericol

Este liberalizarea prostituției un lucru bun, așa cum susțin susținătorii săi? Dimpotrivă, tinde să încurajeze „uberizarea” acesteia. Nu este o coincidență faptul că oferta și cererea de prostituție sunt mult mai mari în țările liberale decât în cele care promovează politici aboliționiste. În 2016, proporția populației implicate în prostituție era de 36 de ori mai mare în Germania decât în Suedia, unde și cererea de prostituție a scăzut de la 13,6% la 7,9% între 1995 și 2008.

Liberalizarea prostituției este dăunătoare pentru persoanele care sunt prinse în ea, în majoritate femei, deoarece traficanții pot profita astfel de un mediu juridic favorabil care le permite să se ascundă în spatele structurilor legale. Opacitatea mediului, traficul de persoane și violența nu numai că nu scad în țările liberale, dar se spune chiar că cresc de zece ori, potrivit Europol. În schimb, politicile aboliționiste promovează reintegrarea profesională și asistența persoanelor care se prostituează ca victime cu drepturi.

Pe de altă parte, liberalizarea prostituției ar fi devastatoare pentru tineri, care ar deveni o adevărată pradă într-un context al demoralizării și hipersexualizării, parțial din cauza expunerii fără precedent la pornografie, ea însăși o formă de prostituție. Pentru aceștia, prostituția a devenit banală, chiar fascinantă, sinonimă cu banii ușori și cu împlinirea personală.

Reem Alsalem remarcă faptul că acest fenomen afectează fete din ce în ce mai tinere, unele de doar 8 ani. Pentru studenți, a devenit, de asemenea, o modalitate de a face față precarității materiale: printre persoanele care se prostituează, proporția celor sub 25 de ani ar fi crescut de la 8% la 24% între 2019 și 2021.

În spatele obiectivului aparent lăudabil de apărare a drepturilor persoanelor care se prostituează, liberalizarea acestei practici echivalează cu legalizarea exploatării de care sunt victime și cu reglementarea violenței prostituției. Feminismul „adevărat” în slujba drepturilor femeilor și fetelor constă în lupta împotriva mercantilizării corpului femeii.

Raportul ECLJ poate fi studiat aici.

Care-i treaba cu avortul eugenic. Note de pe câmpul de luptă trimise de un părinte de copil cu sindrom Down (de Kristina Artukovic)

Avortul selectiv pe criterii de dizabilitate pune un asterisc sloganului „fiecare copil, un copil dorit”, care duce apoi la o notă de subsol cu următorul conținut: cu condiția să nu aibă dizabilități. Ratele uriașe ale întreruperilor de sarcină pe motiv de sindrom Down și alte afecțiuni dezvăluie faptul că societatea în general nu vrea să aibă oameni cu acele afecțiuni și că dorește să procreeze o umanitate care să îndeplinească anumite condiții.

Ce păcat că nu e întotdeauna așa de frumos.

Cât am fost însărcinată cu Toma, care s-a întâmplat să aibă sindrom Down, soțul meu și cu mine am fost mereu hărțuiți și în general tratați cu dispreț de comunitatea medicală. Au tot încercat să ne aducă pe calea cea bună, care însemna screening, diagnosticare, avort. Ne-au explicat că ei, obstetricienii, erau foarte conștienți de ce spuneau, în timp ce noi, bieții părinți, eram ignoranți și iresponsabili pentru că ne doream copilul. Întâlnirile acestea neplăcute cu personalul medical au continuat și după nașterea lui Toma, de vreme în timpul primelor luni am umblat mult prin spitale. Nici nu pot să spun cu exactitate cine anume ar trebui să primească Premiul pentru Conștiință: cardiologul dezgustat care mă întreba în ce secol trăiam, în timp ce nou-născutul meu, pe jumătate gol, se zvârcolea la atingerea clemelor reci ale aparatului de EKG? Sau poate asistenta aplecată deasupra pătuțului lui, întrebând: „Nu s-ar fi putut avea grijă de treaba asta cu mai multe teste?” (soțul meu are și el proprii lui candidați; încă mai discutăm care dintre noi deține câștigătorul absolut al premiului menționat). Pentru a rezista în fața acelui val de „servicii medicale” atât de războinice, obișnuiam să-mi repet aproape ca o mantră: oamenii chiar ajung să-și ucidă copiii nenăscuți tot timpul și pentru tot felul de motive. Ostilitatea față de copilul meu nu e nimic în comparație cu crimele astea.

Aceste experiențe, pe lângă faptul că m-au propulsat spre activism pentru drepturile persoanelor cu handicap, m-au motivat să devin mult mai angajată în cauza pro-viață.

Mișcarea pro-viață și activismul pentru drepturile persoanelor cu handicap: o alianță incomodă

În anii 60 și 70, dreptul de a avorta un copil cu handicap era unul din principalele argumente aduse în favoarea decriminalizării avortului. Așa că mișcările pro-viață și cele în sprijinul persoanelor cu handicap au fost încă de atunci o alianță incomodă. La început, fiind și eu o susținătoare pro-viață naivă și neexperimentată, care mă vânturam prin comunitățile celor cu sindrom Down, m-am izbit adesea de tot felul de ziduri neașteptate. Spre surprinderea mea, erau mulți părinți de copii cu sindrom Down care aveau experiențe asemănătoare cu ale mele, trecuseră prin umilințe și fuseseră supuși presiunilor de a avorta din partea comunității medicale, însă erau prinși în tiparul „nu vreau să impun nimănui nimic”. A te opune avortului în mod deschis și public era de natură să-ți producă necazuri și e mult mai comod să ignori chiar și lucrurile flagrante.

Când vine vorba de avortul selectiv pe motive de dizabilitate, ratele avortului pentru defecte de tub neural de genul spina bifida sunt aproape la fel de mari ca și cele pentru sindromul Down. Totuși, comunitatea pro-viață oferă sindromului Down mai multă vizibiitate și asta din motive bine întemeiate. Într-un fel, sindromul Down a stat la bazele introducerii testelor prenatale. Era noii și îmbunătățitei eugenii, care începuse după cel de-al Doilea Război Mondial, s-a deschis cu descoperirea făcută de Lejeune a cauzelor genetice ale sindromului Down. Lejeune a sperat că descoperirea lui va fi folosită direct asupra copiilor cu sindrom Down. Și așa s-a întîmplat: oamenii și-au dat seama curând cum să verifice cromozomii fetali. Așa a început epoca testelor prenatale. Lejeune și-a petrecut restul vieții apărând dreptul la viață și demnitate pentru persoanele cu sindrom Down. Cu toate acestea, spectrul de acțiune al supravegherii prenatale cu scopul de a elimina bebelușii cu dizabilități a fost de atunci mereu lărgit. Diagnosticul de sindrom Down deține în continuare primul loc între motivele pentru întreruperea sarcinilor.

Ca membră a comunităților pro-life și concomitent a celor cu dizabilități, aș putea să adopt cu lejeritate o mantră de adaptare de genul: avortarea unui copil din cauză de sindrom Down nu e mai mult sau mai puțin imorală decât avortarea pentru oricare alt motiv. În realitate, într-un fel, reducerea problemei avortului selectiv pe bază de dizablitate la o simplă chestiune de discriminare nu face decât să despice discuția într-un mod irelevant. Cu siguranță partea „eugenică” a avortului eugenic are a face cu discriminarea, însă partea de „avort” e în sine adevărata problemă.

Totuși, avortul eugenic implică unele specificități care trebuie luate în considerare. După cum vom vedea, ele scot și mai mult în evidență problemele importante ale avortului în toată oroarea lor.

Avortul eugenic nu e despre circumstanțe, ci despre copil

De câte ori împărtășesc faptul că am fost supusă presiunilor pentru a avorta din cauza sindromului Down, răspunsul standard pe care-l primesc de la gloata pro-alegere este „Nu asta înseamnă pro-alegere. Alegerea ta ar fi trebuit respectată”. Însă ei pierd din vedere un aspect crucial: presiunea din partea comunității medicale nu era asupra mea. Soțul meu și cu mine am fost supuși presiunilor pur și simplu pentru că eram un obstacol supărător între bebelușul nostru și cei care-l voiau mort.

Când e vorba de avort, întotdeauna ținta este copilul. Însă realitatea aceasta poate deveni ocultată atunci când apărătorii avortului aruncă din belșug în arenă povești cu situații în care se află femeile, cu preferințele și sentimentele lor. Cu avortul eugenic, devine cât se poate de limpede că la mijloc este copilul. Bebelușul cu dizabilități este mereu ținta explicită și concretă a sistemului și de regulă și a părinților.

Avortul eugenic e o încrucișare între elementul sistemic, cel cultural și cel individual

În perioada către sfârșitul celui de-al Doilea Război Mondial, eugenia și atrocitățile eutanasiei forțate erau dirijate de stat. Astăzi, letalitatea genocidală e dispersată  și mascată într-o mulțime de decizii private. În ziua de azi e greu să decizi care e sursa cea mai substanțială a crimei: cultura, legislația, politicile de sănătate ale statului, părinții care se învoiesc la un avort sau toate acestea la un loc?

În 2012, gruparea Saving Down Syndrome – Salvați sindromul Down – a condus legendara acțiune în justiție la Curtea Penală Internațională împotriva guvernului Noii Zeelande. Au dat statul în judecată pentru genocidul asupra persoanelor cu sindrom Down, din cauza implementării pe scară largă a testării prenatale cu binecuvântarea statului. S-a dovedit că respectivul caz a fost prea sofisticat pentru CPI – însă acțiunea i-a inspirat pe mulți în lupta lor împotriva eugeniei de factură liberală.

Cât despre partea pro-alegere, în prezent sunt pe rol peste o duzină de cazuri împotriva Poloniei la Curtea Europeană pentru Drepturile Omului. Recent, Polonia a interzis avortul eugenic, așa că organizațiile pro-avort au adunat mamele și le-au încurajat să dea în judecată statul pe motiv de tortură – pentru că nu li se dădea dreptul de a-și avorta copiii cu dizabilități. Imaginați-vă că sunteți în locul acelor copii.

Majoritatea legilor care reglementează avortul în Europa permit avortul până la o limită, însă îl permit până înainte de naștere, dacă se dovedește a fi un caz cu dizabilitate. În Marea Britanie, Heidi Crowter [1] tocmai a reușit (2022) să facă recurs la decizia de respingere a acțiunii pe care o înaintase pentru a obține anularea Legii Avortului secțiunea 1 (1)d care permite în mod explicit avortul până la naștere pe motiv de dizabilitate (în timp ce pe bebelușii fără dizabilități îi protejează de avort începând cu săptămâna a 24-a de sarcină). Această inegalitate juridică este exact motivul pentru care chiar și cei pro-alegere susțin cazul lui Heidi: ea nu cere nimic special, ci doar pledează pentru ca bebelușii cu sindrom Down să fie tratați la fel ca și cei sănătoși. Este acesta cumva un atac la adresa drepturilor femeii?

În perioada prenatală se desfășoară o misiune sistematică de detectare și distrugere a bebelușilor u sindrom Down. Postnatal există o pozitivitate înduioșătoare față de acești copii, însă această dulceață vine adeseori cu așchii de sticlă ascunse în ea. „Ești o eroină. Eu n-aș fi în stare să fac asta!” înseamnă că ei, ceilalți, ar fi dispuși să avorteze, pentru că de fapt este „atât de greu”. Însă de fapt nu e nimic eroic în a-ți iubi și a-ți îngriji copilul – pentru asta sunt părinții. Ceea ce îngreunează lucrurile este să trăiești în mijlocul ableismului. Societatea din jurul nostru a dorit cu ardoare să-mi avortez copilul pentru că avea sindrom Down, dar acum că s-a născut, hei, acum avem incluziune!

Aceeași societate care preferă ferm avortul pentru un copil ca al meu – incluzând aici nu doar pe cei care au avortat, ci și cei care ar fi avortat dacă ar fi știut că au un copil cu handicap– se străduiește acum din răsputeri să mă informeze că este gata să-mi includă copilul. Ce nu e în regulă aici?

Oriunde există un stigmat sau o ierarhie în jurul unei anumite calități – fie sex, inteligență, orice tip de dizabilitate, rasă sau sărăcie – va fi folosit avortul pentru a-i elimina pe cei poziționați sub linie. Chiar și dacă nu servește unei anume ierarhii sociale, avortul va folosi grenada ideologică a ierarhiei biologice între mamă și copil, pentru a obține moartea copilului. Și asta a pus întotdeauna în mișcare resorturile legii, culturii, politicilor de sănătate și moralității individuale.

Avortul eugenic nu e despre a nu dori să fii însărcinată și nici despre a nu dori să ai un copil; este despre faptul că nu dorești acel copil anume

Majoritatea diagnosticelor prenatale de dizabilitate se pun undeva pe la mijlocul termenului de gestație sau chiar mai târziu. Mamele nu duc sarcina la sfârșit până să afle diagnosticul, dacă sarcina este nedorită. Avortul după stabilirea diagnosticului se reduce la alegerea între copii: „vreau un copil, dar nu acel copil.”

Avortul selectiv pe criterii de dizabilitate pune un asterisc sloganului „fiecare copil, un copil dorit”, care duce apoi la o notă de subsol cu următorul conținut: cu condiția să nu aibă dizabilități.

Ratele uriașe ale întreruperilor de sarcină pe motiv de sindrom Down și alte afecțiuni dezvăluie faptul că societatea în general nu vrea să aibă oameni cu acele afecțiuni și că dorește să procreeze o umanitate care să îndeplinească anumite condiții.

Dar nu asta e situația cu avorturile în general? Decizia care brusc face dintr-un bebeluș o victimă a disprețului cu consecințe letale arată cât se poate de clar cât de vagă și nesusținută devine legătura unei mame cu bebelușul ei existent atunci când i se ivește posibilitatea de a face avort. Avortul ne corodează relațiile cele mai fundamentale și distruge valoarea fiecărei vieți, făcând din ea o posibilitate mai degrabă decât o certitudine.

Avortul eugenic este despre egalitatea între cei din uter și cei din afara lui

Îmi pun adesea întrebări despre părinții care sunt pro-alegere și mai ales pro-alegere pe criterii de sindrom Down. Ce le-ar putea spune copiilor lor „aleși” când aceștia o vor vedea pe Heidi sau pe alții cu sindrom Down luptând pentru drepturile vieții prenatale? Își vor ține copiii în ignoranță? Câtă păcăleală trebuie să fie în acele familii?

Pentru ca o persoană cu sindrom Down să fie împăcată cu avortul altor copii care dețin caracteristicile ei, va trebui să-și accepte condiția ca fiind ceva atât de rău încât să justifice uciderea unui alt copil în pântece. Același lucru se aplică oricărei alte dizabilități detectate în timpul sarcinii.

Dizabilitatea congenitală nu plutește în lichidul amniotic ca o apariție spectrală: copilul o are deja în structura lui. Când o persoană cu sindrom Down vorbește împotriva avortării copiilor ca ea, legătura între cei din uter și cei din afară devine dureros de palpabilă. De aceea, problema avortului selectiv pe criterii de dizabilitate este atât de puternică și de periculoasă dacă e folosită de comunitatea pro-avort: pentru că ea revelează faptul că avortul se practică asupra oamenilor ca noi toți.

 

Despre autor
Kristina Artuković deține un titlu de master în filozofie și logică și unul de master în filologie la Universitatea din Zagreb și urmează un doctorat în bioetică la Universitatea de Filosofie din Belgrad. Kristina are un interes deosebit pentru intersecția dintre avort și abilism, lucrează pentru grupul „Salvarea sindromului Down” și a fondat grupul Etički front (Frontul Etic). Traducere după Secular Pro-Life (martie 2022)

[1] Heidi Crowter – o tânără cu sindrom Down, devenită activistă pentru drepturile persoanelor cu sindrom Down de a nu fi avortate în urma screeningului cu depistarea dizabilității

Cel mai agresiv agent „neguvernamental” de lobby pro-avort este finanțat în proporție de 80% din bugetul Uniunii Europene

International Planned Parenthood Federation (IPPF), filiala internațională a principalei organizații de lobby în favoarea avortului la nivel mondial, Planned Parenthood, cu sediul în Statele Unite, a primit de la bugetul Uniunii Europene, sub formă de granturi, începând cu 2021, următoarele sume:

În conformitate cu articolul 183 alin. (2) din Regulamentul 2024/2509 privind normele financiare aplicabile bugetului general al Uniunii, așa-numitul „Regulament financiar” al UE, o „subvenție de funcționare” este definită ca o „subvenție acordată unei entități care urmărește un obiectiv care face parte din și susține o politică a Uniunii”.

Cu alte cuvinte, aceste sume foarte substanțiale sunt un fel de cadou în numerar pentru IPPF, pe care îl poate folosi în întregime după cum consideră de cuviință pentru a-și plăti cheltuielile de birou, salariile, cheltuielile de călătorie etc. Acest cadou nu este legat de niciun proiect anume sau de vreo dovadă de performanță, ci organizația beneficiară îl primește pur și simplu ca o recompensă pentru existența și ideologia sa. Sau altfel spus: în opinia Comisiei Europene, obiectivele urmărite de IPPF sunt pe deplin congruente cu cele ale UE.

Granturile enumerate mai sus sunt suficiente pentru a finanța aproape întregul buget anual al unui birou de lobby bine echipat din Bruxelles, cu 5-10 angajați – probabil, între 75% și 80% din costurile de operare ale biroului IPPF din Bruxelles. În plus, Comisia acordă cele mai mari și mai agresive plăți de lobby pentru avort la nivel mondial, de asemenea, sub titlul „Parteneriat-cadru al rețelei europene IPPF”. Baza de date de finanțare a Comisiei nu oferă informații precise despre cuantumul acestor granturi sau despre modul în care sunt utilizate, cu excepția faptului că acestea servesc (printre altele) „consolidarea mișcării” și „egalitatea de gen”.

Prin aceste granturi, Comisia Europeană acoperă, prin urmare, aproape întregul cost al activităților europene de lobby ale Planned Parenthood, deoarece nimeni nu se poate aștepta ca această organizație extrem de „meritorie”, care măcelărește milioane de copii în fiecare an în numele „drepturilor femeilor”, să acopere aceste costuri din resurse proprii.

Aceste granturi sunt plătite din banii contribuabililor, la care, bineînțeles, trebuie să contribuie toți cetățenii UE, inclusiv cei care nu sunt de acord cu activitățile și obiectivele IPPF, și sunt plătite din fondurile unui program de finanțare care poartă numele eufonic „Cetățeni, Egalitate, Drepturi și Valori program” (CERV).

Practica bizară și, într-o democrație, complet inacceptabilă ca guvernul să finanțeze aproape în întregime „societatea civilă” cu care se presupune că se dorește să intre în dialog duce la rezultatul că această presupusă societate civilă este un produs artificial. Acest lucru a fost deja evident și criticat în urmă cu câțiva ani în cazul organizației de lobby homosexual ILGA-Europe, ceea ce a determinat Comisia fie să înceteze finanțarea acestui grup, fie să deghizeze mai bine această finanțare. La acel moment, în discuție era doar „normalizarea” socială a anumitor comportamente sexuale, dar în cazul IPPF, este susținută atât propagandistic, cât și material uciderea deliberată a copiilor – sub pretextul congruenței cu valorile fundamentale europene.

Dacă „Nouvorba” din celebrul roman „O mie nouă sute optzeci și patru” al lui George Orwell servește doar la limitarea capacității oamenilor de a gândi și de a se exprima, jargonul folosit în mod obișnuit de birocrația UE merge mai departe de atât: inversează semnificația termenilor pe care îi folosește. Este dificil să ne gândim la ceva care ar fi mai diametral opus obiectivelor nobile pe care Comisia pretinde că le urmărește prin acest program decât finanțarea unei organizații al cărei scop politic este legalizarea omorârii unui anumit grup de oameni, cu cât mai puține excepții posibil.

Ar putea Comisia să finanțeze și Partidul Nazist dacă acesta i-ar solicita o subvenție de funcționare?

Să fim clari:

Avortul este uciderea intenționată a unui copil a cărui naștere nu este dorită de mamă, din orice motiv. Organizația americană Planned Parenthood, fondată de feminista Margaret Sanger, a cărei lucrare majoră Women and the New Race repetă deschis argumentele rasiale și eugenice, este cel mai mare furnizor comercial la nivel mondial al acestui tip special de „serviciu” numit avort. În America, organizația a fost surprinsă vânzând fetuși avortați laboratoarelor de cercetare, contra unui „supliment binevenit” la veniturile generate de activitatea sa principală, de efectuare de avorturi. Este o descriere exactă și cu nimic exagerată a realității să spunem că mâinile acestei organizații sunt scăldate de sângele a milioane de copii. Planned Parenthood își desfășoară activitatea criminală în întreaga lume, deși nu are propria rețea de clinici de avort în Europa. Evident, ea are un interes economic în influențarea cadrului juridic și social al activităților sale.

IPPF este, într-un fel, agenția de PR externalizată a Planned Parenthood. Ea se deghizează într-o organizație „societății civile” care se presupune că este preocupată de sănătatea femeii, de lupta împotriva mortalității materne sau de drepturile femeilor în general.

Finanțarea Planned Parenthood nu este doar o deturnare gravă a banilor contribuabililor, care ar trebui folosiți pentru a proteja copiii nevinovați și nu pentru a-i omorî, și nu este doar o ingerință nedemocratică și neconstituțională în competiția politică, ci reprezintă și o perversiune completă a acelor valori nobile cărora Comisia Europeană îi place să se pretindă a le fi gardian suprem. Ea, Comisia, se comportă ca și cum sarcina ar fi un fel de „boală” și avortul ar fi „terapia” acesteia sau că susține că lipsirea unui grup de oameni (copiii nenăscuți) de protecția legii ar servi dezideratul „egalității”, în timp ce unui alt grup de persoane (femeile însărcinate și medicii) i se permite să comită acte criminale. Termenul „împuternicirea femeilor” are, de asemenea, o notă macabră – nu știe Comisia că multe milioane de copii din întreaga lume sunt avortați în fiecare an numai din cauza sexului lor (deja determinat în timpul sarcinii) și că acest așa-numit „genicid” afectează în principal fetele? Cât de neinformat ar trebui să fii pentru a nu ști asta?

Respectul pentru politicienii și oficialii (probabil destul de înalți) responsabili pentru acordarea acestor subvenții finanțate de contribuabili către IPPF cere să presupunem că nici ei înșiși nu cred în propria lor retorică, dar speră, evident, că alții o cred – ceea ce este din nou o gravă lipsă de respect față de public, care aparent este considerat fi foarte prost și credul. Ne aflăm în fața unui adevărat abis de cinism: probabil nici cei mai radicali susținători ai avortului nu cred că avortul este un „drept” – ei pur și simplu se comportă ca și cum ar fi un drept, în speranța că sloganul le va fi crezut, dacă este repetat cu fermitate  și suficient de des.

Aceasta ridică întrebarea dacă vărsarea de fonduri către IPPF dintr-un program menit să servească la protecția drepturilor civile, a egalității sau a valorilor fundamentale ale UE ar putea fi urmărită penal ca formă pedepsită de corupție și abuz în serviciu. Cu siguranță, posibilitatea de a acorda subvenții de funcționare organizațiilor de lobby în această măsură, așa cum este prevăzută în Regulamentul financiar, este problematică în sine, deoarece toată lumea poate vedea că acest lucru va duce aproape inevitabil la crearea de către executivul UE a propriei „societăți civile false”, care nu numai că nu va avea nimic de-a face cu preocupările reale ale cetățenilor adevărați, ci chiar le va contracara. În cazul de față, totuși, interpretarea Comisiei Europene conform căreia IPPF este o organizație care promovează valorile fundamentale și drepturile civile nu mai este în limitele unei posibile interpretări, ci se află cu mult în afara acestora. Practic, această problemă ar trebui investigată de OLAF.

Dar, cu finanțarea IPPF, Comisia depășește, de asemenea, propriile angajamente cu o nerușinare uluitoare. Să reamintim: când Inițiativa cetățenească europeană „ONE OF US”, care până în prezent este inițiativa cetățenească cu cel mai mare număr de declarații de susținere, a strâns aproape două milioane de semnături în 2014, cerând UE să se angajeze să nu folosească bani de la bugetul UE pentru activități care implică sau necesită distrugerea embrionilor umani, Comisia a declarat că un astfel de angajament financiar în articolul său nu era necesar, deoarece Regulamentul, toate cheltuielile UE trebuie să respecte tratatele UE și Carta drepturilor fundamentale. Prin urmare, Regulamentul financiar al UE asigură deja că toate cheltuielile UE, inclusiv pentru cercetare, cooperare pentru dezvoltare și sănătate publică, sunt compatibile cu demnitatea umană, dreptul la viață și dreptul la integritatea persoanei.

Declarațiile Comisiei păreau foarte neplauzibile chiar și atunci și, așa cum se vede acum, organizatorii au avut dreptate să le critice. Carta drepturilor fundamentale a UE și tratatele UE nu oferă deloc protecție dacă Comisia Europeană le poate transforma în opusul lor prin interpretări imprudente, până la punctul în care chiar și uciderea deliberată a copiilor devine un „drept civil”, o „măsură pentru atingerea egalității pentru femei” sau ceva similar. Tocmai de aceea, organizatorii inițiativei cetățenești au cerut interzicerea explicită și specifică a finanțării activităților care implică distrugerea embrionilor umani, întrucât acest lucru nu ar fi lăsat loc macabrelor „abilități de interpretare” juridice ale Comisiei. Și tocmai de aceea Comisia nu a dorit să se conformeze acestei cereri. În retrospectivă, pare clar că, chiar și atunci, Comisia a avut toată intenția de a contrazice asigurările sale naive că finanțarea avorturilor de la bugetul UE a fost complet exclusă cu prima ocazie. Prin urmare, este clar că Comisia nu a avut seriozitatea necesară în răspunsul său la inițiativa cetățenilor; practic a fost o batjocură la adresa cetățenilor.

Nu există nicio îndoială că un grant de funcționare pentru o organizație precum IPPF este o măsură care vizează cel puțin indirect distrugerea embrionilor umani – adică uciderea unor oameni. Acest lucru se datorează faptului că această organizație își concentrează toate activitățile pe scopul de a crea un mediu legal în care avortul devine legal. În plus, nu se poate susține în mod serios că un astfel de grant de funcționare ar trebui utilizat doar pentru a sprijini alte activități IPPF care nu sunt legate de avort și, prin urmare, nu sunt controversate din punct de vedere etic. (În declarația sa despre „ONE OF US”, Comisia a încercat în mod serios să folosească un astfel de argument pentru a evita responsabilitatea pentru faptul că fondurile UE de ajutor pentru dezvoltare au fost folosite pentru a finanța avorturi în țările în curs de dezvoltare.) Nu avem cunoștință de activități ale IPPF care nu urmăresc să legalizeze – și, prin urmare, să efectueze – pruncicidul prenatal. Cu toate acestea, chiar dacă astfel de activități ar exista, un grant de funcționare care nu este alocat nu ar putea fi utilizat pentru a se asigura că a beneficiat doar de aceste activități. În plus, ar trebui să ne întrebăm ce este atât de valoros la aceste activități secundare ale IPPF încât trebuie să fie finanțate de UE într-o asemenea măsură.

Spre deosebire de „societatea civilă falsă”, care este finanțată din belșug de către Comisie și prin care Comisia se poate vorbi ca un ventriloc cu marioneta sa, există și o adevărată societate civilă. Printre aceștia se numără acei apărători curajoși ai vieții care, prin banii lor de taxe deturnați de Comisia Europeană, trebuie să cofinanțeze munca cinică și falsă a IPPF, dar care, în timpul liber limitat și cu mijloacele lor modeste, susțin protecția cuprinzătoare a dreptului fundamental la viață. Aceștia sunt oameni care stau în fața unei clinici de avort pe orice vreme și se roagă în liniște pentru femeile însărcinate și copiii lor și care deja trebuie să se confrunte cu ostilitatea sau chiar persecuția polițienească pentru această stare tăcută și rugăciune, pentru că aceasta este deja o exprimare prea mare a opiniei disidente pentru o societate care vrea să creadă cu orice preț în minciuna „dreptului la avort”. Acestea sunt persoanele care – spre deosebire de IPPF sau Comisia Europeană – oferă de fapt asistență femeilor însărcinate aflate în nevoie, organizând (pe cheltuiala lor, bineînțeles, și nu din venituri fiscale) cazare, un loc de muncă, îngrijiri medicale și altele asemenea. Societatea civilă este cea care a salvat sute de mii de vieți prin angajamentul său generos în ultimele decenii, care, în ochii IPPF și ai aliaților săi, este, desigur, cea mai mare dintre toate provocările imaginabile. Această societate civilă autentică nu este, desigur, susținută de Comisia Europeană cu milioane de euro, dar este în cel mai bun caz ignorată și tratată cu cea mai mare condescendență și, în cel mai rău caz, chiar denunțată și persecutată.

Desigur, puțin peste 3 milioane de euro pe care Comisia Europeană i-a dat IPPF sunt o sumă mică în comparație cu sumele pe care Planned Parenthood in America le primește de la guvern când democrații sunt la putere: în 2014, sub președintele Obama, au fost 528 de milioane de dolari, mai ales sub formă de rambursare a pruncuciderilor prenatale efectuate în clinicile organizației. Prin contrast, agenția de stat de ajutor pentru dezvoltare USAID ar fi cheltuit mai mult de 600 de milioane de dolari doar în 2022 pentru finanțarea avorturilor în țările lumii a treia. Din fericire, președintele Trump a decis acum nu numai să pună capăt acestei utilizări cu adevărat perverse a banilor contribuabililor, ci și să închidă complet agenția. Ar fi bine dacă și guvernul federal al SUA ar opri finanțarea Planned Parenthood; pierderea tuturor plăților guvernamentale ar face rapid această organizație să dispară sau cel puțin ar restrânge sever domeniul de aplicare.

Din toate acestea se poate desprinde o observație mai generală. UE a fost o organizație semnificativă și de succes atâta timp cât și-a păstrat activitatea de bază și s-a limitat la organizarea cooperării economice între statele Europei. La acea vreme, însă, era profund urâtă de întreaga Stângă. Acest lucru s-a schimbat doar atunci când UE a început să urmărească politici sociale bazate pe așa-numitele „valori europene” – care, după cum se vede, pot fi reinterpretate absurd și transformate în opusul lor. De atunci, nimeni nu este mai „pro-european” decât Verzii și Socialiștii. Nu este o coincidență: ceea ce apreciază în mod deosebit Stânga despre Europa este că s-a transformat într-un monstru birocratic în care deciziile importante pot fi luate de „elite” iluminate (sau autoproclamate), departe de orice control democratic și influență reală a cetățenilor de rând. În bugetul gigantic al UE există întotdeauna o linie de finanțare prin care câteva milioane de euro din taxe pot fi deturnate sub un anumit pretext în cuferele organizațiilor „verzi” și „roșii”, care sunt astfel păstrate ca „trupe auxiliare”, mereu pregătite în bătălia politică a opiniilor. Finanțarea acestor „organizații neguvernamentale” a devenit cel mai important instrument pentru menținerea puterii politice, așa cum se poate observa și la nivel individual de stat – de exemplu în Germania, unde guvernul federal vrea să distribuie anual aproximativ 250 de milioane de euro între ONG-urile aliate pe baza discutabilă a așa-numitei „legi de finanțare a democrației”. Aceste majorete plătite sunt întotdeauna la îndemână atunci când guvernul vrea să organizeze un miting în masă „împotriva dreptei”, așa cum s-a întâmplat la Berlin recent, de exemplu. Acestea sunt strategii de asigurare a puterii care inițial erau cunoscute doar în statele totalitare, dar care acum – rafinate și camuflate oarecum mai bine, dar cu atât mai eficiente – își găsesc drumul și în democrațiile occidentale. Desigur, un număr mare de grupuri de interese feministe, pro-avort și LGBT sunt printre cele care se află pe statele de plată ale diferitelor guverne, oferindu-le nu doar mulți bani, ci și sigiliul oficial de aprobare „non-profit” și „democratic”, ceea ce desigur contrazice radical obiectivele pe care le urmăresc.

Această societate civilă, crescută artificial și menținută în viață prin veniturile fiscale de la agențiile guvernamentale, este în realitate un cancer pentru corpul democrației. UE ar face bine să urmeze exemplul american și să-l elimine.

Sacralitatea şi sfinţenia vieţii umane (de John Breck)

0
Înzestrată cu „sacralitate” de la zămislirea ei, viaţa umană îşi găseşte ultimul sens, adânca ei semnificaţie „spirituală”, în căutarea „sfinţeniei”. Această distincţie între sacralitate şi sfinţenie este folositoare şi e conformă antropologiei ortodoxe; cu toate acestea, discursul etic modern tinde să confunde termenii. Acest lucru este evident mai ales în discuţiile aride între cei care reprezintă fie perspectiva „sfinţeniei vieţii”, fie pe cea a „calităţii vieţii” în abordarea problemelor morale.

Ortodoxia afirmă că viaţa este un dar, oferit în mod liber de Dumnezeul iubirii. De aceea, viaţa umană trebuie întâmpinată cu bucurie şi mulţumire. Ea trebuie preţuită, conservată şi protejată ca expresia cea mai sublimă a activităţii creatoare a lui Dumnezeu, Care ne-a adus „de la nefiinţă la fiinţă” nu doar pentru o existenţă biologică. El ne-a ales pentru Viaţă, a cărei finalitate este participarea la slava veşnică a lui Hristos Cel Înviat, „la moştenirea sfinţilor, întru lumină” (Col. 1, 12; Efes. 1, 18).

În limbajul Părinţilor răsăriteni, acest destin transcedental sau telos al existenţei umane e exprimat ca theosis sau „îndumnezeire”. În gândirea patristică, Dumnezeu în adâncimea fiinţei Sale rămâne de nepătruns, dincolo de ceea ce putem cunoaşte sau experia. Un abis de netrecut desparte creatura de Creator, natura umană de natura divină. Cu toate acestea, învăţătura ortodoxă despre theosis afirmă că vocaţia noastră primă este de a participa la viaţa divină însăşi, de a „urca spre casa Dumnezeului nostru”, unde ne vom bucura de comuniunea veşnică cu cele trei Persoane ale Sfintei Treimi. Cum rezolvă Ortodoxia această tensiune între absoluta transcendenţă a lui Dumnezeu şi accesibilitatea Sa în viaţa credinţei? Putem răspunde scurt şi schematic în felul următor.

Din misterul adânc al absolutei Sale „alterităţi”, totala inaccesibilitate a naturii sau fiinţei Sale divine, Dumnezeu se îndreaptă spre lumea creată şi spre lucrul mâinilor Sale, pentru a salva, restaura şi vindeca tot ceea ce e păcătos şi corupt. Cu ajutorul a ceea ce Sfântul Irineu numeşte cele „două mâini” ale sale – Fiul şi Sfântul Duh -Dumnezeu Tatăl îmbrăţişează viaţa umană, umplând-o cu atributele sau „energiile” Sale: iubire, putere, dreptate, bunătate şi frumuseţe. Astfel, El ne deschide calea spre Împărăţia Sa, acolo unde cei care trăiesc şi mor în Hristos se alătură sfinţilor din toate veacurile, aducând cântări de laudă şi mulţumire înaintea măreţiei şi maiestăţii divine. De aceea, viaţa umană îşi găseşte ultima împlinire dincolo de moarte, în nesfârşita comuniune a „dreptăţii, păcii şi bucuriei în Duhul Sfânt”, care constituie Împărăţia lui Dumnezeu (Rom. 14, 17).

Totuşi, apostolul Pavel, ca şi evanghelistul Ioan şi alţi autori neotestamentari, vorbeşte despre Împărăţie ca despre o realitate care ne este accesibilă aici şi acum: Împărăţia este „printre” noi, în „mijlocul” nostru sau chiar „înlăuntrul” nostru (acesta e probabil sensul lui entos de la Lc. 17, 21). Deşi plinătatea ei poate fi cunoscută abia după moartea fizică, viaţa noastră de acum, în Biserică, ne oferă o reală pregustare a bucuriei inefabile ce va să fie. „Dreptatea, pacea şi bucuria” sunt calităţi pe care Sfântul Pavel le consideră a fi caracteristice comunităţii eclesiale de pe pământ, la fel ca şi vieţii în veşnica „comuniune a sfinţilor”. În Evanghelia după Ioan, Iisus le vorbeşte celor tentaţi de apostazie, tentaţi să-şi încalce angajamentul luat faţă de El şi să revină la iudaism. El li se adresează la timpul prezent:

„Adevărat, adevărat zic vouă: Cel ce ascultă cuvântul meu şi crede în Cel ce M-a trimis are viaţă veşnică şi la judecată nu va veni, ci s-a mutat din moarte la viaţă” (In. 5, 24). Din  această perspectivă, Împărăţia lui Dumnezeu nu este doar un obiect al speranţei noastre viitoare (eshatologice). Ea este o realitate prezentă, inaugurată prin botez şi hrănită prin comuniunea cu Trupul şi Sângele lui Hristos. Ea este o realitate „sacramentală”, care transformă radical înţelegerea noastră despre originea şi finalitatea existenţei umane. Viaţa e acum experimentată ca un pelerinaj continuu, marcat de o luptă lăuntrică. Ea devine în esenţa ei askesis sau luptă spirituală între stricăciune, păcat şi moarte, pe de o parte, şi plinătate, sfinţenie şi viaţă veşnic fericită, pe de alta. Această luptă şi izbânda ei finală constituie „viaţa în Hristos”.

Creaţi de Dumnezeu ca cea mai sublimă expresie a iubirii Sale divine, noi suntem chemaţi să ne împărtăşim de comuniunea veşnică cu El, în compania celor care reflectă în eternitate sfinţenia Sa radiantă. Totuşi, ca şi sfinţii care au fost înaintea noastră -miile de martiri, „mărturisitori” şi alţi oameni sfinţi care „au luptat lupta cea bună” şi au ieşit biruitori – noi putem ajunge la sfinţenia divină prin exerciţiul bunei chiverniseli, oferindu-ne „pe noi înşine şi unii pe alţii şi toată viaţa noastră lui Hristos”.

Mustrând pe membrii Bisericii din Corint, care erau tentaţi să cadă în ispita păcatului trupesc (desfrâului), Apostolul Pavel îi întreabă retoric: „Sau nu ştiţi că trupul vostru este templu al Duhului Sfânt care este în voi, pe care-L aveţi de la Dumnezeu?”. Apoi face precizarea cutremurătoare: „Voi nu sunteţi ai voştri; căci aţi fost cumpăraţi cu preţ! Slăviţi dar pe Dumnezeu în trupul vostru!” (I Cor. 6, 19-20). Buna chiverniseală creştină cere ca noi să „dăm lui Dumnezeu ceea ce este al lui Dumnezeu”. Aşa cum arată parabola talanţilor, această chiverniseală implică nu numai îngrijirea, ci şi înmulţirea roadelor: să dăm lui Dumnezeu ce este al Său, pentru slava Sa şi mântuirea lumii.

Creaţi după chipul divin şi chemaţi la asemănarea cu Dumnezeu prin dobândirea sfinţeniei, după cum Tatăl nostru ceresc este „sfânt”, creştinii ortodocşi cred că un aspect major al vieţii şi vocaţiei lor este lupta continuă împotriva puterilor demonice ale păcatului şi morţii. Purtând zilnic crucea lui Hristos, ei se îmbarcă pentru un pelerinaj interior care duce, prin pocăinţă continuă, de la moarte la viaţă, pentru a atinge în cele din urmă comuniunea cu Dumnezeu. Aceasta este vocaţia primită de ei de la Dumnezeu, singura care le oferă un ultim sens şi o valoare personală.

Această vocaţie este cea care conferă existenţei umane sacralitatea sau sfinţenia sa. Ea singură oferă vieţii umane valoare eternă, de la concepere, la moartea fizică şi până la existenţa înviată din Împărăţia lui Dumnezeu. Prin urmare, orice reflecţie asupra problemelor morale care influenţează viaţa umană presupune o perspectivă antropologică, fidelă Tradiţiei Bisericii, care recunoaşte şi respectă această sfinţenie.

A vorbi despre sfinţenia sau sacralitatea vieţii umane înseamnă a vorbi despre persoană. Este o persoană numai acela care reflectă în sine comuniunea celor trei Persoane treimice. Acesta este un concept înţeles greşit în America de azi, unde „persoana” este în întregime confundată cu „individul”. Caracteristicile individuale ne disting unii de alţii, în timp ce calitatea-de-persoană ne uneşte în legătura comuniunii cu ceilalţi şi cu Dumnezeu. Ne putem revendica ca persoane doar atâta vreme cât întrupăm şi comunicăm celorlalţi frumuseţea, adevărul şi iubirea care unesc cele trei Persoane – Tatăl, Fiul şi Sfântul Duh – într-o veşnică tri-comuniune (tri-unitate). Dumnezeul Treimic este deci modelul, dar şi izvorul şi finalitatea a tot ceea ce este cu adevărat personal în experienţa umană.

Faptul că suntem fiinţe personale înseamnă că purtăm chipul divin; de fapt, chipul este cel care determină calitatea noastră de persoană. Totuşi, noi ne împlinim ca persoane şi  actualizăm deci înlăuntrul nostru autentica sfinţenie prin pocăinţa continuă şi prin lupta ascetică ce duce la ridicarea persoanei spre asemănarea divină. „Sacralitatea” vieţii, cu alte cuvinte, este intrinsecă naturii noastre; totuşi, ea este „actualizată”, concretizată în existenţa de zi cu zi, prin efortul nostru continuu de a realiza o autentică „sfinţenie” a vieţii.

De aceea, dobândirea sfinţeniei presupune participarea noastră activă, „sinergia” sau cooperarea cu harul divin, ceea ce implică „dezbrăcarea de vechiul Adam” şi „îmbrăcarea cu cel nou”.

Sfântul Pavel exprimă dinamismul acestei permanente transformări lăuntrice în următorii termeni: „Să vă dezbrăcaţi de vieţuirea voastră de mai înainte, de omul cel vechi, care se strică prin poftele amăgitoare, şi să vă înnoiţi în duhul minţii voastre, şi să vă îmbrăcaţi în omul cel nou, cel după Dumnezeu (ton kata theon), zidit întru dreptate şi în sfinţenia adevărului” (Efes. 4, 22-24).

„Sacralitatea” şi „sfinţenia” sunt adesea folosite ca sinonime, atunci când este vorba de originea şi scopul divin al existenţei umane. În lumina a ceea ce am subliniat înainte, ar fi preferabil să vorbim despre viaţa noastră ca fiind „sacră”, în virtutea naturii sale create, care întrupează şi dă expresie „chipului” divin. Viaţa fiecărei persoane este „sacră”, de vreme ce ea este creată de Dumnezeu în scopul participării la propria-i sfinţenie, şi are capacitatea de a reflecta prezenţa şi măreţia lui Dumnezeu în adâncimile ei. (Oricât de mult ar fi această capacitate diminuată de păcat şi de respingerea voită a lui Dumnezeu, antropologia ortodoxă afirmă că chipul divin poate fi alterat, dar niciodată distrus; nu există „cădere” totală, oricât de decăzut moral ar fi un individ). „Sfinţenia”, pe de altă parte, s-ar referi la calităţile personale sau ipostatice pe care cineva le dobândeşte prin lupta ascetică împotriva ispitei şi a păcatului, ca şi prin atingerea virtuţilor. Sacralitatea trebuie deci privită ca o funcţie a „naturii”, iar sfinţenia ca o funcţie a „persoanei”.

Existenţa creştină are un caracter paradoxal: deşi lupta noastră personală, „războiul spiritual” pe care-l ducem este indispensabil şi de neocolit în viaţa credinţei, roadele sale depind cu totul de harul lui Dumnezeu. Ortodoxia insistă asupra necesităţii unei „sinergii” între Dumnezeu şi fiinţele umane create, în lucrarea sfinţeniei. Totuşi, sfinţenia rămâne un dar, cu totul nemeritat şi cu totul inaccesibil prin propriile noastre eforturi. În timp ce căutarea sfinţeniei cere un sens profund al responsabilităţii din partea noastră, rodul acestei căutări este dat de Dumnezeu. Aşa cum „nu mai trăiesc eu, ci Hristos trăieşte în mine” (Gal. 2, 20), nu eu sunt cel care realizează sfinţenia, ci mai degrabă „Duhul sfinţeniei” (Rom. 1, 4) care sălăşluieşte în mine şi lucrează singur la mântuirea mea.

Înzestrată cu „sacralitate” de la zămislirea ei, viaţa umană îşi găseşte, deci, ultimul sens, adânca ei semnificaţie „spirituală”, în căutarea „sfinţeniei”. Această distincţie între sacralitate şi sfinţenie este folositoare şi e conformă antropologiei ortodoxe. Cu toate acestea, discursul etic modern tinde să confunde termenii. Acest lucru este evident mai ales în discuţiile aride între cei care reprezintă fie perspectiva „sfinţeniei vieţii”, fie pe cea a „calităţii vieţii” în abordarea problemelor morale.

Există în ultimii ani tendinţa de a opune aceste două perspective, punând „sfinţenia” şi „calitatea” într-o tensiune fără soluţie. Susţinătorii principiului „sfinţenia vieţii”, potrivit unei caricaturi populare, vor dori să conserve existenţa biologică cu orice preţ, fără a ţine seama de gradul de suferinţă îndurată de persoana în cauză. Susţinătorii „calităţii vieţii”, potrivit aceleiaşi caricaturi, încearcă mai presus de toate să evite durerea epuizantă şi suferinţa. De aceea, ei sprijină proceduri ca „avortul la cerere” şi „sinuciderea asistată”, pentru a asigura controlul asupra calităţii vieţii unei femei însărcinate sau a unui muribund. În realitate, prima poziţie reprezintă un punct de vedere filosofic, cunoscut sub numele de „vitalism”.

Este o formă de bio-idolatrie, care prin însăşi natura ei violentează „sfinţenia” vieţii, de vreme ce viaţa dăruită de Dumnezeu se împlineşte dincolo de limitele existenţei biologice. De cealaltă parte, în măsura în care poziţia radicală a „calităţii vieţii” pune evitarea durerii mentale şi fizice deasupra oricărei alte valori, ea dezbracă viaţa umană de valoarea, scopul şi vocaţia sădite de Dumnezeu în firea ei.

Ne vom întoarce la această problemă mai târziu, în discuţia asupra euthanasiei şi a „calităţii vieţii”, care s-a bucurat de atâta atenţie din partea moraliştilor în ultimul deceniu. Deocamdată trebuie să accentuăm următorul lucru: „sfinţenia” şi „calitatea” vieţii nu trebuie privite în opoziţie, ele trebuie luate ca şi complementare. Experienţa creştină ştie că durerea şi suferinţa au potenţial izbăvitor. Dacă anumite niveluri ale suferinţei fizice sau psihice pot apărea ca „dezumanizante”, chiar acei care suferă dureri greu de suportat sunt în mâinile lui Dumnezeu şi pot experia grija Lui plină de dragoste şi mila Sa. Cu siguranţă, aceste daruri ale iubirii şi milei divine asigură adevărata calitate a vieţii umane în orice codiţii sau circumstanţe. În acelaşi mod, darul liber al sfinţeniei divine inundă viaţa umană cu autentica sfinţenie.

Dacă sfinţenia şi calitatea vieţii umane sunt privite ca derivând din graţia divină (harul divin), atunci opoziţia operată în această controversă este falsă. Adevărata „calitate” a existenţei personale este oferită de lucrarea „sfinţeniei”; iar autentica „sfinţenie” derivă numai dintr-o „calitate” deosebită a vieţii, conferită de mila iubitoare a veşnic milostivului Dumnezeu.

Această complementaritate între calitatea vieţii şi sfinţenia ei este posibilă deoarece viaţa umană în însăşi natura ei este „sacră”. Originea, scopul şi finalitatea ei sunt date şi determinate de Dumnezeu.

Încă o dată, „sacralitatea” şi „sfinţenia” trebuie diferenţiate: prima se referă la bunătatea esenţială şi valoarea infinită a vieţii umane create după chipul divin, iar ultima are în vedere lupta anevoioasă, dar binecuvântată a persoanei umane pentru dobândirea asemănării cu Dumnezeu.

 

Despre autor
John Breck este arhidiacon al Bisericii Ortodoxe din America, fost profesor de bioetică și hermeneutică patristică la Institutul Teologic Ortodox Saint-Serge din Paris. Începând cu 1999 a fost invitat de mai multe ori în România, unde a susținut cursuri de bioetică la Cluj, Sibiu, Alba Iulia și Timișoara. Autor al cărților „Puterea cuvântului” și „Darul sacru al vieții”, publicate și în limba română.

Declarație comună cu privire la protejarea copiilor de ideologia de gen, în plenul ONU

Alianța Familiilor din România și Asociația PRO VITA București au co-semnat declarația comună intitulată „Protejarea copiilor împotriva ideologiei de gen”, inițiată de organizația americană ADF International, declarație care a fost citită în plenul Consiliului ONU pentru Drepturile Omului, la cea de-a 58-a sa sesiune de luni, 17 martie.

Declarația abordează nevoia urgentă de a proteja copiii de daunele ideologiei de gen, evidențiind modul în care aceasta le subminează sănătatea și bunăstarea prin provocarea de suferință emoțională, impulsionarea unor tratamente chirurgicale și medicamentoase cu efecte ireversibile și conflictul cu părinții. În special, declarația solicită statelor membre precum și Organizației Națiunilor Unite să pună capăt agendei radicale de promovare a ideologiei transgender.


[traducere]

Consiliul pentru Drepturile Omului, a 58-a sesiune ordinară
Dezbatere generală, punctul 3

DECLARAȚIE COMUNĂ PRIVIND PROTECȚIA COPIILOR ÎMPOTRIVA IDEOLOGIEI DE GEN
17 martie 2025

Această declarație comună este susținută de peste 70 de organizații de pe 5 continente.

Domnule Președinte,

Copiii, cei mai vulnerabili membri ai societății, au nevoie de îngrijire, protecție și sprijin neclintit. Este responsabilitatea noastră colectivă să creăm un mediu care să le permită dezvoltarea, protejându-le în același timp integritatea mentală și fizică. Din păcate astăzi, în multe țări, influența omniprezentă a ideologiei de gen subminează acest imperativ.

Pe de o parte, sub pretextul promovării diversității și incluziunii, copiii aflați în stadii critice ale dezvoltării sunt învățați că s-ar fi născut într-un „corp greșit”, iar cei care fac asta le insuflă confuzie și le provoacă suferință emoțională, în loc de stimă de sine și acceptare. Mai rău: instituțiile de învățământ facilitează sau se implică în mod activ în așa-numita „tranziție de gen” a copiilor, adesea fără acordul sau știrea părinților acestora.

Pe de altă parte, în numele așa-numitei „îngrijiri a sănătății pentru afirmarea genului”, copiii vulnerabili care resimt disconfort față de corpul lor sunt împinși pe o cale ireversibilă care duce la medicalizare pe tot parcursul vieții. În conformitate cu aceste larg discreditate proceduri, mutilarea chimică și chiar chirurgicală sunt efectuate fără a ține cont de condițiile psihologice subiacente și de riscurile, de altfel bine documentate, pe termen lung. Între timp, părinții îngrijorați sunt induși în eroare, șantajați emoțional pentru a-și da acordul sau excluși complet din aceste decizii care le schimbă viața copiilor lor.

Nu mai poate, domnule președinte, acest Consiliu să rămână tăcut cât timp persistă aceste abuzuri flagrante!

O societate care îi expune pe copii la vătămări ireparabile și îi dezlipește de părinții lor nu acționează în interesul superior al copiilor – dimpotrivă, eșuează total în a-i proteja. Îndemnăm toate statele membre și Națiunile Unite să pună capăt imediat acestei agende radicale și să acorde prioritate unei asistențe etice și bazate pe dovezi, în detrimentul unei ideologii otrăvitoare.

Este cel dintâi lucru pe care îl putem face pentru viitorul copiilor noștri.

Mulțumesc.

SEMNATARI

1. ADF International
2. Africa Christian Professionals Forum*
3. Aliance pro rodinu*
4. Articolo 26*
5. Asociación La Familia Importa
6. Asociația Alianța Familiilor din România*
7. Asociația PRO VITA București*
8. Association of United Families International
9. Association Society and Values*
10. Axioma Center*
11. Best In Ed*
12. Be Human Association*
13. Campaign Life Coalition
14. Coalition for Jewish Values*
15. Concepts of Truth
16. Corporación Comunidad y Justicia*
17. Courage Is A Habit*
18. Dominicans for Justice and Peace
19. Eagle Forum*
20. Fairändern*
21. FamilienAllianz Österreich*
22. Family Policy Alliance*
23. Family Research Council
24. Family Solidarity*
25. Femina Europa*
26. Focus on the Family*
27. Frontline Policy Council*
28. Fundación Española de Abogados Cristianos*
29. Fundación Nueva Democracia*
30. Global Helping to Advance Women and Children
31. Independent Women’s Forum*
32. Inštitut Integrum*
33. Inštitút pre ľudské práva a rodinnú politiku*
34. Instytut Ordo Iuris
35. JaPyeonh Law & Policy Institute*
36. Juristes pour l’enfance
37. Kenya Christian Professionals Forum*
38. Коалициа за заштита на децата*
39. Korea Recovery and Innovation Forum*
40. Korean Sexology Research Association*
41. Le Syndicat de la Famille*
42. Maryland Family Institute*
43. Massachusetts Family Institute*
44. Moms for America*
45. Moms for Liberty*
46. New Humanity
47. New Wave of Women – 새로운 여성 물결*
48. North Carolina Values Coalition*
49. Observatorio Regional para la Mujer de América Latina y El Caribe AC
50. Parental Rights Iowa*
51. Political Network for Values*
52. Priests for Life
53. Pro Vita e Famiglia*
54. Protect Our Kids*
55. Real Impact*
56. SALL – Associação de Defesa da Liberdade*
57. Seongsan Bioethics Research Institute*
58. The Bravins Maternity and Rescue Center*
59. The Ethics and Public Policy Center*
60. The Heritage Foundation
61. The Korean Sexology Research Association*
62. The International Organization for the Family*
63. Transatlantic Christian Council
64. True North Legal*
65. Truth in Education*
66. U ime obitelji*
67. Unión por las Libertades Fundamentales*
68. Universal Peace Federation
69. Village Consultancy*
70. VIVAT International
71. Women and Family – 위민앤패밀리*

*Organizații neacreditate pe lângă Consiliul Economic și Social al ONU.

Problema deficitului demografic – o chestiune culturală și nu una tehnocratică (de Philip Pilkington)

Devine din ce în ce mai clar că scăderea natalității este cauzată de problemele pe care le avem cu întemeierea familiilor mai ales de decizia unora de a nu întemeia deloc familii. Aceasta este o problemă culturală profundă care, pentru a fi rezolvată, va necesita schimbări culturale profunde. Pe măsură ce factorii de decizie politică se trezesc la aceste realități sumbre, ei încep să caute soluții dar, atunci când abordează problema, par a fi prinși într-o mentalitate tehnocratică.

De curând, Turcia a anunțat că va introduce o serie de stimulente menite să crească rata natalității. Acest lucru s-a întâmplat la câteva săptămâni după ce președintele turc Erdoğan a anunțat înființarea unui Comitet de politică a populației, în subordinea Ministerului familiei și Serviciilor Sociale. Se pare că, îngrijorați de scăderea ratei natalității, turcii se străduiesc să copieze tipurile de programe pe care guvernul ungar le experimentează de mulți ani.

Țările din întreaga lume devin din ce în ce mai conștiente de amenințarea pe care o reprezintă îmbătrânirea populației atât pentru economie, cât și pentru structura societății. Turcia este, fără îndoială, una din țările norocoase, deoarece a început să acționeze la mai puțin de un deceniu după ce rata de fertilitate a scăzut sub cea de înlocuire. Alte țări, precum Regatul Unit, au început să discute despre scăderea ratelor de fertilitate după o jumătate de secol de scădere a natalității sub nivelul de înlocuire.

Economiștii cunosc de multă vreme provocările asociate cu îmbătrânirea populației. Ei înțeleg că, pe măsură ce o societate îmbătrânește, lucrătorii vor fi din ce în ce mai puțini, generând o creștere economică din ce în ce mai mică, în vreme ce pensiile și asistența medicală înseamnă cheltuieli guvernamentale din ce în ce mai mari – exact în momentul în care baza de impozitare a oamenilor care muncesc se micșorează. Economiștii știu că aceasta este rețeta sigură a falimentului și a catastrofei economice dar, până nu demult, au mizat pe ideea că țările cu o populație îmbătrânită pot pur și simplu să importe mai mulți oameni capabili să muncească și să ofere o bază fiscală.

Actualmente, țările occidentale încep să observe cât de destabilizatoare poate fi imigrația în masă. Demograful Paul Morland și cu mine am calculat  că, dacă Marea Britanie și-ar continua politicile antinataliste și de migrație ridicată, doar pentru a menține economia la ritmuri de creștere foarte modeste, aceasta ar însemna că, până în 2081, între 37% și 54% din populație ar fi constituită din oameni născuți în străinătate. De asemenea, începe să se vadă că ratele natalității se prăbușesc pretutindeni în lume ceea ce înseamnă că, în curând, ar putea să nu mai existe țări din care să se aprovizioneze cu imigranți – în special cu imigranți bine educați.

Pe măsură ce factorii de decizie politică se trezesc la aceste realități sumbre, ei încep să caute soluții dar, atunci când abordează această problemă, par a fi prinși într-o mentalitate prea tehnocratică. Tehnocrații sunt obișnuiți cu ideea unor soluții relativ necomplicate la problemele politice. De exemplu, atunci când doresc creșterea economică, ei pot să sfătui banca centrală să își reducă rata dobânzii. Sau, atunci când doresc închiderea deficitul bugetar, ei pot îndruma guvernanții să majoreze cotele impozitului pe venit cu o anumită sumă.

Atunci când factorii de decizie cu o asemenea mentalitate abordează problema scăderii fertilității, ei vor de obicei să vadă rezultate imediate. Să luăm exemplul Ungariei. Începând din 2010, de când cel de-al doilea guvern Orbán a făcut ca familiile mai mari să devină o prioritate, rata de fertilitate a Ungariei a crescut de la 1,25 la 1,52 (în 2022) – o creștere de aproximativ 22%. Dar acest lucru a dat naștere unei dezbateri tehnocratice seci privitoare la faptul că creșterea natalității s-ar datora unei schimbări regionale, criticii subliniind că aceasta a crescut cu 14% și în România, și cu 10% în Slovacia, în aceeași perioadă.

Se poate argumenta că creșterea înregistrată în Ungaria este mai mare decât media regională, dar, de fapt, aceste discuții seamănă leit cu acelea privitoare la câți îngeri pot dănțui pe vârful unui ac. Adică, sunt pedante și nepotrivite pentru problema analizată. A avea o familie nu este ca și cum ai lua un credit ipotecar sau un împrumut pentru afaceri. Prin urmare, efectele politicilor pro-familie asupra fertilității nu vor fi la fel de evidente ca impactul scăderii dobânzilor asupra ratei de creștere a creditului. A gândi așa înseamnă a confunda o întrebare economică tehnocratică cu o întrebare culturală profundă.

Devine din ce în ce mai clar că scăderea natalității se datorează problemelor pe care le avem cu întemeierea familiilor. Lucrările demografului Stephen Shaw arată că scăderea numărului de nașteri se datorează, în primul rând, deciziei unora de a nu întemeia deloc familii. Aceasta este o problemă culturală profundă care, pentru a fi rezolvată, va necesita schimbări culturale profunde.

Dar asta înseamnă, oare, că pledez împotriva politicilor pro-familie, susținând, în schimb, că ar trebui să ne concentrăm pe schimbările culturale? Deloc. Cultura nu poate fi separată de politică. Când țările occidentale au impus interzicerea fumatului în locurile publice, întreaga cultură a fumatului s-a schimbat complet. Se pare că nu putem scăpa de faptul că, așa cum spune Biblia, „legea este învățătorul nostru”.

Acest lucru se vede clar în statistici. În timp ce statisticienii pot dezbate la nesfârșit ce anume a determinat cu adevărat creșterea natalității în Ungaria, nimeni nu poate nega că politicile familiale ale guvernului Orban au dat naștere la o creștere remarcabilă a numărului de căsătorii. Între 2010 și 2021, numărul căsătoriilor s-a dublat. Acest lucru pur și simplu nu poate fi explicat prin nicio influență regională. România a înregistrat o creștere a numărului de căsătorii cu doar 5% în aceeași perioadă, iar Slovacia cu doar cu 2%. Ungaria a trecut acum de la cel mai mic număr de căsătorii din Uniunea Europeană, la cel mai mare.

Politicienii trebuie să își lase mintea tehnocratică deoparte și să se gândească doar la ce fel de schimbare culturală ar putea avea drept rezultat dublarea numărului de căsătorii. După ce am interacționat cu oameni mai tineri din Ungaria pot confirma că, spre deosebire de multe țări occidentale, aici căsătoria începe să fie considerată și dorită ca un semn al unei poziții sociale superioare. Și, drept urmare, maghiarii care aleg să se căsătoarească sunt de două ori mai mulți decât înainte de introducerea politicilor pro-familie.

Schimbările culturale care au dus la scăderea natalității au durat ani de zile. Putem urmări aceste tendințe până la dezbaterile care au făcut furori la începutul secolului al XX-lea și stilurile de viață ”alternative”, care au fost experimentate în lumea occidentală începând cu anii 1910, 1920 – stiluri de viață care de atunci s-au mutat din boema artistică a claselor superioare în întreaga societate.

Aceste schimbări culturale sunt acum adânc înrădăcinate în societățile noastre și va fi nevoie de timp și efort pentru a le modifica. În mod ideal, acestea necesită o combinație de stimulente economice și o schimbare completă a peisajului nostru media. Concentrația pe fluctuațiile pe termen scurt ale ratelor de fertilitate este chiar mai inutilă decât încercarea de a număra câți îngeri pot dănțui pe vârful unui ac.

 

Despre autor
Philip Pilkington este macroeconomist, profesionist în investiții și autorul cărții The Reformation in Economics. Traducere și adaptare de Nedeea Burcă

Bioetica în vremuri de război

„Războiul nu creează nicio situație absolut nouă; pur și simplu agravează situația umană permanentă astfel încât să nu o mai putem ignora. Viața umană a fost întotdeauna trăită pe marginea unei prăpastii… Ne înșelăm când comparăm războiul cu „viața normală”. Viața nu a fost niciodată normală.” Clive Staples Lewis (1898–1963)

După sfârșitul celui de al Doilea Război Mondial, Europa a trăit (chiar și în timpul războiului rece) cu iluzia că spectrul unui război mondial a fost îndepărtat. Realitatea este că, în toată această perioadă, războiul era prezent în diferite locuri din lume și milioane de oameni mureau sub privirile indulgente ale țărilor dezvoltate. Numărul ar fi cu mult mai mare dacă s-ar lua în considerare și civilii, care au murit din cauza luptei, de foame și boli rezultate din aceste conflicte sau în conflicte mai mici, care nu sunt considerate războaie. Războaiele sunt teribile, deoarece fac viața oamenilor nesigură, le scad standardele de trai, distrug mediul înconjurător și, dacă sunt purtate între țări înarmate cu arme nucleare, pot fi o amenințare existențială pentru umanitate. Bastian Herre afirmă

Câte războaie sunt evitate și dacă tendința de a mai puține morți în ele continuă, depinde de propriile noastre acțiuni. Decesele din conflicte au crescut recent în Orientul Mijlociu, Africa și Europa, subliniind că viitorul acestor tendințe este incert.” (1, 2).

În această notiță, dorim să expunem cât de comune sunt războiul și pacea între țări și care este rolul bioeticii în acest tablou.

1. Dreptul războiului

În 1625, în timp ce se afla la Paris, genialul olandez Hugo Grotius / Hugo de Groot (10 aprilie 1583 – 28 august 1645) și-a publicat capodopera juridică, De Jure Belli ac Pacis. Această carte reflectă luptele politice acerbe și violente atât în propria sa țară, cât și în Europa, în general, în special Războiul de 30 de ani, care izbucnise în 1618. Într-un pasaj celebru din De Jure Belli ac Pacis, Grotius a scris că:

Pe deplin convins… că există o lege comună între națiuni, care este valabilă atât în război, cât și dupa război, am avut multe și serioase motive să mă angajez să scriu despre acest subiect. În întreaga lume creștină, am observat o lipsă de reținere în legătură cu războiul, așa cum ar trebui să le fie rușine chiar și națiunilor barbare.” (3).

Nimeni nu pune la îndoială că Pacea din Westfalia (încheiată în anul 1648 prin care a fost pus capăt Războiului de Treizeci de Ani), ale cărei tratate urmau să formeze un cod de drept public pentru Europa, a fost o întruchipare a principiilor pe care Grotius le-a enunţat în „De Jure Belli ac Pacis“. Convențiile internaționale valabile în prezent – Convențiile de la Haga din 1899 și 1907, celor două Tratate de la Geneva din 1929, Convențiile de la Geneva din 1949 (patru tratate și trei protocoale suplimentare care stabilesc standarde juridice internaționale pentru tratamentul umanitar în timpul războiului) – sunt fundamentate pe de ideile enunțate de Hugo Grotius.

Grotius a considerat că „Există legi ale războiului la fel ca și legi ale păcii”. Obiectivul practic al acestor legi este, după Grotius, de a minimiza vărsarea de sânge în războaie prin construirea unei teorii generale a dreptului (jurisprudentia), care să restrângă și să reglementeze războiul între diferite puteri independente.

Ce a spus Hugo Grotius despre război?

Grotius credea că ar trebui permise numai războaiele cu cauze drepte. Deoarece nu există un judecător pentru soluționarea judiciară între națiuni, războiul ca mijloc de soluționare a conflictelor trebuie tolerat. Cu toate acestea, cauzele războiului ar trebui limitate la cauzele de litigiu. Altfel spus există războaie drepte și războaie nedrepte.

Ideile despre „războiul drept”, dezvoltate în cetățile grecești și în Roma antică, au fost adaptate în secolele de după Hristos ca parte a Bisericii occidentale. Sfântul Augustin (354 – 430 d.Hr.) a stabilit condiții care trebuiau îndeplinite pentru ca războiul să fie permis. Ideile sale, dezvoltate mai târziu de Toma d’Aquino (1226 – 1274), Francisco de Vitoria (1480 – 1546), Balthazar Ayala (1548 – 1584) – în „De Jure et Officiis Belli”, Conrad Brunus (cca. 1495 – 1563) în „De Legationibus”, Albericus Gentilis (1552 – 1608) în „De Legationibus” și „De Jure Belli” s.a. au constituit fundalul lucrării lui Grotius. Contribuția importantă pe care o aduce Hugo Grotius este accentul pus pe ideea temperamenta belli, adică moderație în desfășurarea războiului.

Temperamenta Belli înseamnă moderație în desfășurarea războiului.

Ceea ce face ca regii și popoarele să fie vrednici de onoare este respectarea temperamenta belii: moderație și reținere în a-și urmări pretențiile drepte. O astfel de reținere provine dintr-un respect pentru dreptate – prin restrângerea mijloacelor de război doar la ceea ce este necesar pentru atingerea scopurilor – și, de asemenea, dintr-un simț al umanității” (3).

Această preocupare umană pentru ceilalți urmărește să limiteze impactul războiului asupra nevinovaților și chiar asupra celor care luptă din partea opusă.

Hugo Grotius afirmă că protejarea vieții și integrității fizice a populației necombatante, a bunurilor (în special temple, spitale, clădiri etc.) constituie o obligație acoperită de jurisdicția internațională.

În zilele noastre, S. Lazar (4) vorbește despre Jus ad bellum (dreptul la război) și Jus in bello (dreptul în război).

Pentru a avea dreptul de a declanșa un război (Jus ad bellum) trebuie îndeplinite următoarele condiții:

  • cauză justă;
  • autoritate legitimă; războiul este purtat de o entitate care are autoritatea de a lupta în astfel de războaie;
  • intenția corectă; acea entitate intenționează să atingă cauza justă, mai degrabă decât să o folosească ca scuză pentru a atinge un scop nedrept;
  • perspectivă rezonabilă de succes; războiul este capabil să-și atingă obiectivele;
  • proporționalitate; bunul moral obținut prin război depășește răul moral;
  • este o ultimă soluție (necesitate); nu există o modalitate mai puțin dăunătoare de a obține o cauză justă.

Dreptul în război (Jus in bello) impune:

  • beligeranții trebuie să facă întotdeauna distincția între obiective militare și civili și să atace în mod intenționat doar obiective militare;
  • prejudiciile prevăzute și realizate (neintenționat) trebuie să fie proporționale cu avantajul militar obținut;
  • trebuie folosite cele mai puțin dăunătoare mijloace fezabile.

Aceste principii sunt valabile pentru conflicte armate între entități statale. Sunt însă foarte greu de aplicat în conflictele între o armată permanentă și un actor nestatal (de exemplu, insurgenți sau miliții ale mișcării de rezistență). Avem în astfel de situații, pe de o parte, o armată permanent (disciplinată de un stat) și un adversar înarmat, căruia îi lipsește un sistem de disciplină militară sau justiție militară (5). Un astfel de conflict deseori se desfășoară drept „capitole ale conflictelor prelungite, care curg și captează populațiile ostatice timp de decenii, consumând viețile generațiilor” (6).

O problemă controversată a ultimelor decenii este cea a „victimelor colaterale”. Abandonând principiul privind distincția între obiective militare și cele civile sunt atacate spitale, locașuri de cult, locuințe civile. Justificarea strategilor militari este că, frecvent, astfel de locații camuflează obiective militare ale inamicului și populația civilă reprezintă un „scut uman”. Faptul că adesea aceste informații sunt eronate, că victimele colaterale sunt „victime inocente” nu par să impresioneze „ulii războiului”. Iar actorii non-statali preferă astfel de obiective deoarece impactul psihologic este semnificativ.

2. Bioetica și războiul

Pare paradoxal, ținând cont de amploarea fenomenului, dar bioeticenii au abordat rar subiectul bioetiicii în situațiile de conflict armat. Există un număr mic de cercetări în acest domeniu, majoritatea evidențiind în principal obligațiile medicilor față de pacienți (7, 8, 9, 10, 11, 12, 13, 14, 15). Războiul pune dileme etice semnificative pentru profesioniștii din domeniul sănătății care ar putea fi sintetizate astfel:

  • Conflictul între loialitatea față de stat și cea față de pacienți. În îngrijirea victimelor conflictelor armate, medicii sunt obligați să pună etica medicală înaintea scopurilor militare. În timp ce cadrul normativ al războiului este clar și acceptat de aproape toate țările, în practică, restricțiile privind violența sunt încălcate continuu, iar siguranța și independența profesioniștilor din domeniul sănătății nu sunt asigurate. Principiul umanității și principiile eticii profesionale și globale resping ideea de necesitate militară.
  • Datoria de a accepta riscurile la adresa siguranței personale pentru a îngriji pacienții.
  • Nondiscriminarea – toți pacienții, civili sau militari,amici sau inamici, indiferent de etnie sau religie vor trebui să beneficieze de standardul maxim de îngrijiri posibile în acel loc. În opinia mea, modalitatea de triaj a răniților în timp de război impusă din rațiuni pragmatice de militari – tratarea cu prioritate a celor cu răni ușoare și abandonarea celor cu răni grave este un exemplu de discriminare.
  • Cercetarea – în zonele de război se poate efectua numai cu respectarea integrală a principiilor eticii cercetării, în special, consimțământul informat și demnitatea persoanei.
  • Responsabilitățile practicienilor din domeniul sănătății și ale oamenilor de știință, legate de dezvoltarea armelor chimice și biologice și participarea medicului la interogatorii și torturi în timp de război; medicii ar trebui să se abțină de la astfel de activități.
  • Personalul medical nu trebuie să participle la lupte cu excepția când viața pacienților săi este pusă într-un pericol grav și iminent, iar pericolul nu poate fi înlăturat altfel.

Au apărut și alte discuții pe subiecte selectate, cum ar fi responsabilitatea socială a medicilor de a reduce amenințarea războiului nuclear.

Dincolo de aceste probleme se impune faptul că războiul nu este doar o confruntare armată, dar și criză de sănătate publică creată exclusiv de om.

Cercetările au dovedit de mult timp că sănătatea umană este direct afectată de determinanții sociali, cum ar fi veniturile și protecția socială, educație, condițiile de viață în muncă, securitatea alimentară, locuințe, facilități de bază și mediu, dezvoltarea copilăriei timpurii, conflict structural și accesul la servicii de sănătate la prețuri accesibile de calitate decentă (16, 17).

Există diferite moduri în care mai multe elemente interacționează pentru a crește riscul de boală și deces într-o populație. Într-un război, oamenii, neavând acces la hrană și îngrijiri medicale, devin malnutriți, ceea ce, la rândul său, duce la imunosupresie, favorizând răspândirea agenților patogeni infecțioși. O proporție substanțială a deceselor în război au fost indirecte, cauzate nu de împușcături sau explozii, ci de boli, înfometare și expunere (18). De la sfârșitul anilor 1980, malnutriția și bolile, nu rănile de luptă, au fost principalele cauze de deces în războaiele de pe tot globul (19, 20).

În toate războaiele purtate între 2004 și 2007, pentru fiecare individ care a murit violent în luptă, se estimează că alte patru persoane au murit din cauza bolilor și a malnutriției legate de război (21, 22). Femeile și copiii suferă cele mai multe dintre efectele indirecte ale războiului: malnutriție, probleme legate de sarcină și naștere, boli infecțioase, boli netransmisibile (de exemplu, cancer), tulburare de stres post-traumatic și afectarea sănătății mintale. În 2017, numărul estimat de femei și copii afectați de conflictele armate – peste 630 de milioane – a reprezentat 8% din populația lumii (23).

Efectele asupra sănătății la nivel de populație provocate atât de războiul convențional, cât și de cel neconvențional ar trebui să fie de o importanță capitală pentru bioetică, un domeniu axat pe sănătate și pe valorile umane. Bioetica poate contribui la analize normative ale războiului, subliniind acest element trecut cu vederea în discuțiile obișnuite despre etică și război.

Jecker și colab. propun să se trateze războiul ca o criză de sănătate publică și propune șase principii de bioetică pentru dimensiunile de sănătate publică ale războiului: justiție în sănătate, responsabilitatevieți demnesustenabilitatea sănătății publice, non-vătămarea și maximizarea sănătății publice.

a. Justiție în sănătate: reducerea poverii disproporționate pe care războiul o are asupra sănătății populațiilor civile din zonele de război, în special a femeilor și a copiilor. Prevede distribuirea echitabilă a beneficiilor și a sarcinilor legate de sănătate, inclusiv a beneficiilor pentru sănătate și a daunelor pentru populația civilă. Recunoaște o responsabilitate specială față de populațiile cele mai vulnerabile la impactul negativ asupra sănătății, inclusiv femeile, copiii, persoanele strămutate, persoanele cu dizabilități, persoanele în vârstă și popoarele indigene (25).

b. Responsabilitate: tragerea la răspundere a părțile în conflict pentru impactul războiului asupra sănătății publice. Baza etică a responsabilității este respectul față de persoane, care se datorează tuturor persoanelor pe baza demnității și valorii lor ca persoane. Nerespectarea oamenilor poate presupune să acceptăm ca tactici, precum violul, tortura sau folosirea scuturilor umane să pară mai acceptabile. Responsabilitatea îi obligă pe factorii de decizie să extindă demnitatea și recunoașterea victimelor civile ale războiului, recunoscând prejudiciile pe care deciziile lor le pot crea. În loc să tolereze vătămări gratuite, cum ar fi violența sexuală, responsabilitatea cere părților în conflict să fie considerate responsabile pentru actele lor.

c. Viață demnă: susține capacitatea oamenilor de a duce o viață demnă, inclusiv capacitatea minimă de a fi sănătoși.

d. Durabilitatea sănătății publice: includerea sustenabilitatea sănătății publice în definiția „succesului” războiului. Denumește cerința etică de a menține capacitatea de sănătate publică a populațiilor afectate de război. Necesită susținerea capacității oamenilor de a duce o viață sănătoasă atât în timpul războiului, cât și în perioada de după război (adică, în timpul păcii) (26). Sustenabilitatea sănătății publice plasează aceste consecințe direct pe umerii planificatorilor militari. De asemenea, leagă sănătatea publică în timpul războiului de sănătatea publică în timpul păcii, susținând sisteme fiabile, care asigură securitatea sănătății pe termen lung.

e. Non-vătămarea: limitarea efectele nocive ale războiului asupra necombatanților

f. Maximizarea sănătății publice: compararea efectele războiului asupra sănătății publice cu alternativele sale. Maximizarea sănătății publice prevede crearea celui mai mare echilibru între beneficiile sănătății publice și daune. Când deliberăm despre necesitatea războiului, maximizarea sănătății publice ne instruiește să comparăm impactul războiului cu alternativele sale, cum ar fi sancțiunile economice, embargourile asupra armelor, diplomația, rezistența nonviolentă, stimulentele pozitive sau asistența militară. Pe această analiză, necesitatea morală a războiului se bazează pe afirmațiile ex ante despre rezultatele viitoarelor alternative, cum ar fi neacționarea pentru a evita o amenințare. Această evaluare necesită luarea în considerare a șansei ca fiecare posibilitate alternativă să atingă (sau să se apropie suficient) obiectivul războiului. Mai mult decât atât, necesită luarea în considerare, pentru fiecare alternativă, dacă este probabil să fie eficientă în protejarea drepturilor fundamentale ale omului și în distribuirea echitabilă a costurilor și beneficiilor (27).

Bioetica poate ajuta inclusiv în perioada de după război când susținerea sănătății publice devine mai puțin riscantă pentru oamenii de pe teren, iar ceea ce este stabilit promite a fi mai durabil decât era atunci când războiul era în desfășurare.

O evaluare bioetică bine structurată poate îmbunătăți procesul și rezultatul deciziilor de medicină clinică (28), dar, în plus, ar putea îmbunătăți deciziile legate de război, cultivând un mediu etic și ar putea servi ca susținători ai populațiilor civile afectate de război.

3. Concluzie

Bioeticienii ar trebui să-și îndreptate atenția asupra efectelor războiului asupra sănătății. În calitate de bioeticieni, ar trebui să analizăm consecințele războiului asupra omenirii, să atragem atenția asupra costului uman total al războiului și să promovăm pacea.

Poate cea mai bună încheiere este un fragment din L’Avenir sanglant (1889) scris de Henry Dunant.

„Războiul, acea știință a dezordinei, […] nu ucide doar corpul, ci de prea multe ori ucide și sufletul. Înjosește, corupe, ofilește, degradează. Sub cele mai înșelătoare aparențe, este sursa a o mie de lucruri degradante, crude, bestiale. Brutalitatea ei devorează și devine ură aprigă: splendoarea ei se transformă în întuneric. Întunecă, îndoaie și distorsionează mințile, înlănțuiește sufletele pe care nu le distruge (29).”

Henry Dunant

P.S. Regele Suediei Gustav al II-lea Adolf (1594 – 1632) a fost un admirator a lui Hugo Grotius. În campania victorioasă din Europa continentală, a luat cu el doar două cărți: Biblia și De Jure Belli ac Pacis. Înainte de moartea sa, pe câmpul de luptă de la Lützen (luptă câștigată de suedezi) l-a recomandat pe Grotius marelui său cancelar, Oxenstierna. În 1634, regentul suedez, Axel Oxenstierna, i-a oferit lui Hugo Grotius funcția remunerată de ambasador al Suediei la Paris.

Bibliografie selectivă

1. Herre Bastian, Rodés-Guirao Lucas, Roser Max, (2022) War and Peace, ourworldindata.org/war-and-peace

2. Herre Bastian (2024) – „Millions have died in conflicts since the Cold War; most of them in Africa and intrastate conflicts” Published online at OurWorldinData.org. ourworldindata.org/conflict-deaths-breakdown

3. Hugo Grotius. Despre dreptul războiului și al păcii: traducere, note și comentarii de George Dumitriu, Editura Științifică, București, 1968

4. Lazar, S. 2020. War. In Stanford encyclopedia of philosophy, ed. E. N. Zalta. plato.stanford.edu/archives/spr2020/entries/war/

5. Walzer, M. 2015. Preface to the fifth edition. In Just and unjust wars: A moral argument with historical illustrations, ed. M. Walzer, 5th edition. New York.

6. Arawi, T., and G. S. Abu-Sittah. 2022. Bioethics in conflict zones. AMA Journal of Ethics 24 (6):455–6. doi: 10.1001/amajethics.2022.455.

7. Michael Gross, Bioethics and Armed Conflict, The MIT Press,2006

8. Steven Miles, The Torture Doctors: Human Rights Crimes and the Road to Justice, Georgetown University Press 2020

9. Daniel Messelken, David Winkler, Ethics of Medical Innovation, Experimentation, and Enhancement in Military and Humanitarian Contexts, Springer, 2020

10. Michael Gross, Military Medical Ethics in Contemporary Armed Conflict: Mobilizing Medicine in the Pursuit of Just War, Oxford Univ.Press, 2021

11. Barry Hoffmaster, Cliff Hooker, Re-Reasoning Ethics, The MIT Press, 2023

12. Nataliia Boichenko, Challenges of War for Bioethics: The Ukrainian Experience, Core, 2023, core.ac.uk/download/591206729.pdf

13. Ten Have, H. 2023. Bioethics and war. The Hastings Center Report 53 (3):2. doi: 10.1002/hast.1482.

14. Robert Baker, Making Modern Medical Ethics, The MIT Press, 2024

15. März JW, Messelken D, Biller-Andorno N. Bioethics challenges in times of war. Bioethics. 2025 Jan;39(1):3-4. doi: 10.1111/bioe.13383. PMID: 39699268.

16. Gostin, L. O., and M. Powers. 2006. What does social justice require for the public’s health. Public health ethics and policy imperatives. Health Affairs 25 (4):1053–60.

17. World Health Organization (WHO). 2024. Health topics: Social determinants of health. Geneva: WHO. who.int/health-topics/social-determinants-of-health#tab=tab_1

18. Hasell, J. 2022. Counting world conflict deaths: Why do sources differ? Our world in data. ourworldindata.org/counting-conflict-deaths

19. Mazzarino, A., M. C. Inhorn, and C. Lutz. 2019. Introduction: The health consequences of war. In War and health: The medical consequences of the wars in Iraq and Afghanistan, eds. C. Lutz and A. Mazzarino, 1–36. New York: New York University Press.

20. Savell S. 2023, May 15. How death outlives war: The reverberating impact of the post-9/11 wars on human health Brown University, Watson Institute for International and Public Affairs.

21. Geneva Declaration Secretariat. 2008. Global burden of armed violence. New York: Cambridge University Press.

22. Geneva Declaration Secretariat. 2008. Global burden of armed violence. Geneva: Geneva Declaration Secretariat. unodc.org/documents/data-and-analysis/Crime-statistics/Global-Burden-of-Armed-Violence-full-report.pdf

23. Bendavid, E., T. Boerma, N. Akseer, A. Langer, E. B. Malembaka, E. A. Okiro, P. H. Wise, S. Heft-Neal, R. E. Black, Z. A. Bhutta, et al. 2021. The effects of armed conflict on the health of women and children. Lancet 397 (10273):522–32. doi: 10.1016/S0140-6736(21)00131-8.

24. Jecker NS, Atuire C, Ravitsky V, Behrens K, Ghaly M. War, Bioethics, and Public Health. Am J Bioeth. 2024 Jul 22:1-15. doi: 10.1080/15265161.2024.2377118. Epub ahead of print. PMID: 39037719.

25. Levy, B. S. 2022. A public health perspective on war. In From horror to hope, ed. B. S. Levy, 3–15. New York: Oxford University Press.

26. Razum, O., H. Barros, R. Buckingham, M. Codd, K. Czabanowska, N. Künzli, K. Lyubomirova, R. Otok, C. Signorelli, and J. Middleton. 2019. Is war a man-made public health problem? Lancet 394:613. doi: 10.1016/S0140-6736(19)31900-2.

27. Pattison, J. 2018. The pragmatic approach. In The alternatives to war, ed. J. Pattison, 18–38. New York: Oxford University Press.

28. Dubler, N. N., and C. B. Liebman. 2021. Bioethics Mediation: A Guide to Shaping Shared Solutions, Revised and Expanded Edition. Nashville, TN: Vanderbilt University Press.

29. Henry Dunant, L’Avenir sanglant. Ed. ZOE, Paris, 1998