back to top

Australia: Noua Galie de Sud respinge legalizarea avortului, iar Tasmania refuză legalizarea eutanasiei

Noua Galie de Sud și Queensland rezistă presiunilor de liberalizare a avortului

Parlamentul statului australian Noua Galie de Sud a respins inițiativa pentru legalizarea avortului, cu 25 de voturi „contra” la 14 „pentru”. Proiectul de lege, denumit „Abortion Law Reform Bill 2016” ar fi urmat să elimine avortul din Codul penal și totodată ar fi interzis orice fel de proteste în zona proximă clinicilor de avort.

Proiectul a fost inițiat de Verzi, un partid de stânga în mod „tradițional” pro-avort, dar nu s-a bucurat de niciun fel de sprijin din partea guvernului local.

În perioada premergătoare votului, arhiepiscopia de Sydney a transmis tuturor catolicilor un îndemn la protejarea vieții umane prin semnarea unei petiții populare adredate parlamentului.

Noua Galie de Sud este al doilea stat australian care refuză în acest an relaxarea legislației avortului, după Queensland.

În Australia legislația avortului diferă de la stat la stat: avortul la cerere este disponibil în Australia de Vest, Teritoriile de Nord, Victoria și în insula Tasmania. Însă statele unde este concentrată majoritatea populației, Queensland și Noua Galie de Sud, ca și Australia de Sud nu permit avortul decât ca excepție de la legea penală, în situații precum malformații ale fătului, amenințare la adresa vieții și sănătății mamei sau, în Noua Galie de Sud, pentru anumite „motive socio-economice”.

Tasmania: eșec pentru partizanii eutanasiei

Parlamentul micului stat Tasmania (populație de doar 515.000 de locuitori) a votat contra unei propuneri legislative  care ar fi urmat să dezincrimineze eutanasia. Rezultatul votului a fost de 16 „contra” la 8 „pentru”. Proiectul „Voluntary Assisted Dying Bill of 2016” ar fi permis eutanasia atât pentru pacienții în fază terminală cât și pentru oricine ar avea o „boală gravă și incurabilă”. Ministrul Sănătății, Michael Ferguson, a avertizat că legea i-ar face vulnerabili la exploatare pe suferinzi. „Aceasta este de fapt un proiect de lege periculos, care ar crea un nou tip de tragedii crude. Am spus că și o singură sinucidere este prea mult, și cu toate acestea. în fața noastră stă acum un proiect care ar sancționa sinuciderea.”

Grupurile de persoane cu dizaiblități s-au implicat și ele cotnra legalizării eutanasiei. Daniel Pask, de la „Vieți ce merită trăite” („Lives Worth Living”) a condamnat tentativa: „Sinuciderea asistată ar fi permisă unor persoane cu o paletă alarmant de largă, de prost definită, de afecțiuni. (…) o reală amenințare care a transmis un mesaj teribil persoanelor cu dizabilități, ale căror necesități și drepturi de bază adesea sunt ignorate, că viețile noastre nu merită trăite”.

Aceasta a fost a treia oară când Tasmania a încercat o reglementare a eutanasiei în ultimul deceniu.

PRO VITA București
PRO VITA Bucureștihttp://www.asociatiaprovita.ro
Asociația PRO VITA Bucureşti este dedicată protejării vieţii umane începând de la concepţie şi promovării valorilor familiei, prin educaţie eficientă, acţiune civică şi legislaţie.

Cele mai recente articole