Un editorialist al ziarului New York Times și un om de afaceri au căzut de acord: cultele creștine trebuie „convinse”, sau forțate, să își schimbe învățăturile privitoare la moralitatea sexuală și avort și să abandoneze doctrina „osificată” conform căreia relațiile intime în afara căsătoriei heterosexuale sunt imorale.
Frank Bruni a scris în celebrul cotidian NYT că „creștinismul tradițional” (prin care el înțelege creștinismul evanghelic, catolic, sau ortodox) manifestă cea mai mare rezistență în calea normalizării homosexualității în SUA.
„Homosexualitatea și creștinismul nu trebuie sau fie în conflict în bisericile de niciunde”, insistă Bruni. „Continua viziune a homosexualilor, lesbienelor și bisexualilor ca păcătoși este o decizie. E o alegere. Ea prioritizează pasaje scoase din context și texte străvechi față de tot ceea ce se cunoaște de atunci – ca și cum timpul ar sta în loc, ca și cum avansul științei și al cunoașterii n-ar însemna nimic.”
Bruni l-a citat pe magnatul Mitchell Gold, fondator al unui grup de presiune „liberal” (termen care desemnează în SUA Stânga politică și civică, favorabilă „revoluției sexuale”) și care considera că bisericile creștine „trebuie să fie făcute ‘să elimine homosexualitatea de pe lista păcatelor’.”
Editorialul a provocat scandal. Într-un răspuns dat în publicația The American Conservative, Rod Dreher notează că un jurnalist conservator care ar da lecții „liberalilor” pentru a-i obliga să-și schimbe „teologia morală” ar comite de asemenea un act de impunere.
„Dar evident nimeni din acea parte nu pare să aibă măcar cel mai mic dubiu cu privire la cauza lor, motivațiile sau metodele lor. Niciuna”, a scris Dreher. „Într-un ‘război sfânt’, nu există loc pentru îndoială”.
De altfel, unele din cultele protestante tradiționale au luat în serios „sfatul” lui Gold, permițând sau chiar celebrând homosexualitatea și binecuvântarea celor angajați în aceste acte de către clerici. Biserica Episcopală și-a pierdut jumătate de milion de membri între 2002 și 2012. La fel, Biserica Evanghelică Luterană din SUA a pierdut peste 600.000 de credincioși (12%) în 3 ani. Mai recent, prezbiterienii au pierdut sute de congregații în urma deciziei de a accepta „căsătoriile” unisex.
Dar chiar și abținerea de a la numi relațiile homosexuale „păcat” nu este de ajuns pentru mișcarea LGBT. „Militanții gay nu cer să fie lăsați în pace,” spune cunoscutul analist și fost om politic din administrația Reagan, Pat Buchanan, co-fondator al The American Conservative. „Ei cer ca noi să acceptăm homosexualitatea și căsătoriile între persoane de același sex și să ne manifestăm această acceptare, sub sancțiunea legii, în viața noastră de zi cu zi.”
Buchanan a declarat într-un interviu oferit WorldNetDaily (WND.com) că bisericile creștine „ortodoxe” (adică cele care păstrează nealterată învățătura creștină) trebuie să aibă un singur răspuns la solicitarea de a-și altera învățătura de credință pentru a face pe plac presiunilor homosexualilor: „Răspunsul este NU. Dacă e nevoie de nesupunere civilă, să fie și aceasta.”
Declarația lui Buchanan vine pe fondul apelurilor unui important număr de lideri creștini evanghelici care cheamă la acte de rezistență nonviolentă în cazul în care Curtea Supremă a SUA de la Washington va decide să legifereze căsătoriile unisex în toată țara. Decizia este așteptată în vara acestui an.