Sursa: cdc.gov, 15 aprilie 2016
Ultimul sondaj de opinie efectuat in 2013 (1), in randul elevilor de liceu din SUA, cu referire la comportamentele sexuale de risc și prevenirea sarcinii, a aratat urmatoarele, conform website-ului Centrului pentru Controlul Bolilor (Center for Disease Control – CDC, organism guvernamental din SUA):
- 47% au avut relații sexuale.
- 34% au avut contacte sexuale in timpul ultimelor 3 luni, și, dintre aceștia, 41% nu au folosit prezervativul ultima data.
- 15% au avut relații sexuale cu patru sau mai multe persoane in timpul vieții lor.
- Doar 22% dintre elevii care au avute experiențe sexuale au fost testați pentru HIV.
In articolul CDC se mai specifica faptul ca aceste comportamente sexuale de risc pun adolescenții in pericol de infectare cu HIV, alte boli cu transmitere sexuala (BTS) și sarcina nedorita:
- Aproape 10.000 de persoane tinere (in varsta de 13-24 de ani) au fost diagnosticate cu infecția HIV in Statele Unite in 2013. (2)
- Tineri homosexuali și bisexuali (in varsta de 13–24 de ani) au un procent estimat de 19% (8.800 cazuri) dintre noile infecții cu HIV in Statele Unite si 72% din noile infecții cu HIV in randul tinerilor in 2010. (3)
- Aproape jumatate dintre cele 20 de milioane de noi imbolnaviri cu boli cu transmitere sexuala in fiecare an (in SUA – n.tr.) au fost printre tineri cu varste intre 15 și 24 de ani (4).
- Aproximativ 273.000 de copii au fost nascuti de fetele adolescente cu varste cuprinse intre 15-19 ani in 2013 (5).
CDC recomanda tuturor adolescenților și adulților de varsta 13-64 de ani sa fie testați pentru HIV, cel puțin o data, ca parte a ingrijirii medicale de rutina.
Comentariu Provita Media:
CDC arata limpede că
„Abstinența de la actele sexuale vaginale, anale și orale este modul 100% eficient de prevenție a HIV și a altor boli cu transmitere sexuală și a sarcinii. Utilizarea corecta și consistenta a prezervativelor masculine din latex poate reduce riscul de transmitere a bolilor cu transmitere sexuala, inclusiv infecția cu HIV. Cu toate acestea, nici o metoda de protecție nu este 100% eficace, iar folosirea prezervativului nu poate garanta o protecție absoluta impotriva oricarei boli cu transmitere sexuala sau sarcina”.
Acest avertisment, adoptat nu de foarte mult timp de CDC, este deosebit de important și este un semnal ca autoritațile medicale din SUA sunt conștiente de gravitatea infecțiilor cu transmitere sexuala, inclusiv HIV/SIDA in randul tinerilor, incepand cu varsta de 13 ani…
Intr-un articol aparut recent pe site-ul romanesc Romedic.ro, despre educația sexuala in școala, autorul afirma: „Atat in Statele Unite, cat și in unele țari din Europa, precum Germania, Suedia, Austria sau Franța, educația sexuala este o disciplina obligatorie”.
Intrebarea noastra este: de ce in Statele Unite inca exista mari probleme cu bolile cu transmitere sexuala și cu sarcinile in randul tinerilor, așa cum se arata clar in datele CDC? Mai mult, de ce varsta la care copiii incep sa fie infectați cu asemenea boli a scazut la 13 ani? De ce nu a rezolvat educația sexuala aceste probleme sau de ce nu le-a diminuat, cel puțin?
Din cate se pare, marea problema este ca in Statele Unite și in alte state menționate in articolul de pe Romedic.ro funcționeaza un tip de educație sexuala ce se bazeaza pe promovarea placerii sexuale și a așa-ziselor „drepturi sexuale” la tineri și nu pe date științifice și medicale și pe avertismente reale.
Mai multe informații despre acest tip de educație, care nu pune accentul pe BTS, ci pe placerea sexuala și pe „drepturi”, aflați din filmul: „Razboiul impotriva copiilor”. Parinții, profesorii, medicii și autoritațile din invațamantul romanesc și din sanatate trebuie sa vada acest film.
NOTE
- CDC. Youth Risk Behavior Surveillance—United States, 2013. MMWR 2014;63(SS-4).
- CDC. Diagnoses of HIV infection and AIDS in the United States and dependent areas, 2014. HIV Surveillance Report, Volume 26.
- CDC. Estimated HIV incidence in the United States, 2007-2010. HIV Surveillance Supplemental Report 2012;17(No. 4).
- Satterwhite CL, et al. Sexually transmitted infections among U.S. women and men: Prevalence and incidence estimates, 2008. Sexually Transmitted Diseases, 2013; 40(3): pp. 187-193.
- Martin JA, Hamilton BE, Osterman MJK, Curtin SC, Mathews TJ. Births: final data for 2013. National Vital Statistics Report. 2015;64(1).