back to top

Filmul „Cincizeci de umbre ale lui Grey” („Fifty Shades of Grey”) pe înțelesul parinților (I)

[box type=”shadow”]Grossman - webAutor: dr. Miriam Grossman, medic psihiatru pentru copii si adolescenți

Nota: Filmul  „Cincizeci de umbre ale lui Grey / Fifty Shades of Grey”, a primit in Romania ratingul N15, adica nerecomandat sub 15 ani. In alte state, precum SUA, Canada, Marea Britanie,  tinerii sub 18 ani au accesul interzis la acest film. Dr. Miriam Grossman, cunoscut medic psihiatru pentru copii, adolescenți și adulți din SUA, lanseaza pe site-ul sau, www.MiriamGrossmanMD.com, o noua campanie ce include o serie de articole  despre protejarea adolescenților și tinerilor de pericolele psihologice care se insinueaza cu acest film. Cartea și filmul au devenit populare, deși promoveaza sado-masochismul. Filmul va fi lansat in toata lumea cu o zi inainte de Ziua Indragostiților.[/box]

Partea I

Se pare ca producatorii filmului, „Universal Studios”, vor sa ne faca sa asociem dragostea cu durerea și umilința. Aceasta este lumea in care traim… Puteți respinge aceasta subcultura, impartașind ideile prezentate aici tuturor celor pe care-i cunoașteți.

Ca psihiatru de copii și adolescenți, ma aflu intr-o poziție unica. Tinerii vin mereu in biroul meu, se așaza in fața mea și-și deschid inimile. Dupa care incep sa curga secretele: am fost drogata și violata. Ma culc cu logodnica prietenului meu cel mai bun. Prietena mea a avut un avort. Vreau sa mor.

Mi-am petrecut ultimii treizeci de ani din viața mea profesionala, ascultandu-i pe ei, și multe alte povești, așa ca am o experiența despre viața adolescenților și adulților tineri. Problema lor cea mai mare? Relația romantica. Exista o mulțime de lucruri prin care ei pot s-o descopere, dar par extrem de pierduți. Ce vreau, și cum primesc? Cum sa fac fața presiunii de grup și cum sa navighez intr-o cultura a sexului liber? Exista consecințe ale sexului liber sau sexul este doar distracție? Ce este normal? Ce nu e normal?

Rețineți, aceștia sunt copii care in mare parte se descurca bine in alte domenii. Au succes la școala și cu prietenii. Unii dintre ei sunt muzicieni și sportivi desavarșiți. Dar romantismul? Aici se simt ei in afara lucrurilor și apar o mulțime de lacrimi, apare furia și regretul.

Ma intreb de multe ori: eu știu ca acești copii au parinți responsabili, iubitori. Unde sunt ei?

Mame și tați, tutori și bunici, va indemn: nu conteaza cat de ciudat este, trebuie sa vorbiți cu copiii voștri despre intimitate – ceea ce este și ceea ce nu este aceasta in realitate. Nu ma refer doar la adolescenți, dar, de asemenea și la adolescenții mai mari, spre adulți, sau la cei care ies cu adolescenți.

E o ocazie perfecta. „Cadoul” care ne vine de la Hollywood pentru noi de Ziua Indragostiților este filmul „Cincizeci de umbre ale lui Grey” („Fifty Shades of Grey”). Avand o campanie de mai multe milioane de dolari și o coloana sonora de Beyonce, copilul dvs e pe cale sa fie bombardat cu un mesaj periculos și fals despre romantism.

„Cincizeci de umbre ale lui Grey” o invața pe fiica dvs. ca durerea și umilința sunt erotice, iar pe fiul dvs., ca fetele doresc sa se imprieteneasca cu un tip care sa le controleze, sa le intimideze și sa le amenințe. Pe scurt, filmul portretizeaza abuzul emoțional și fizic ca fiind excitant pentru barbați și femei.

Dvs. știți ca acestea sunt minciuni sfruntate, dar copiii dvs. nu știu și nu sunt siguri. Daca lumea ar fi fost un loc mai bun, ei n-ar fi auzit niciodata de astfel de lucruri ingrozitoare. Dar aceasta este lumea in care traim.

Vestea buna este ca puteți transforma acest lucru in avantajul dvs. Nu va ingroziți de toata reclama deșanțata, ci luați-o ca pe o șansa de a va conecta cu copilul dvs. și de a-l ajuta intr-un mod extraordinar. Fiecare  panou publicitar și fiecare clip audio este o oportunitate, o șansa de a-l avertiza pe copilul dvs. ca este manipulat. E o rampa de lansare pentru discuții despre relațiile tulburi – cum sa le recunoști și sa le eviți.

In cele ce urmeaza, va voi explica cum sa folosiți acest film pentru a va proteja copiii. Va voi descrie pericolele acestui film pentru fiii și fiicele dvs., și va voi furniza sfaturi despre cum sa vorbiți cu ei. O scrisoare de la mine pentru copilul dvs., pe care o puteți folosi dupa cum doriți, va fi, de asemenea,  disponibila. Veți vedea, impreuna cu familia dvs. și nu numai, ca veți supraviețui isteriei din jurul valorii acestui film, sunt sigura ca veți reuși!

Doua sugestii, pentru inceput:

1. Aflați mai multe despre subiectul și principalele personaje ale filmului, Christian si Anastasia – acest lucru va va oferi credibilitate. Faceți acest lucru prin citirea unui sinopsis, a unei analize, cum ar fi cea de pe Wikipedia. Daca doriți mai mult decat atat, exista o prezentare a filmului lunga și detaliata pe site-ul thebookspoiler (avertisment: limbaj obscen).

2. Identificați oportunitațile unui timp adecvat intre patru ochi și neintrerupt cu copilul dvs. Poate in mașina sau in timp ce lucrați impreuna in bucatarie sau in garaj. Daca asta nu se intampla, luați in considerare „momirea”: E ceva foarte important despre care vreau sa-ți vorbesc. Daca oprești telefonul timp de 15 minute, timp in care vorbim, iți dau cinci dolari. Nu e deloc anormal sa faci acest lucru.

Scopul meu este aceasta: de Ziua Indragostiților, veți spune: mulțumesc, „Universal Pictures”. Am tot amanat sa vorbesc cu copilul meu despre acest subiect dificil. Dar „Cincizeci de umbre…” este un film extrem, a intrecut toate limitele, incat am fost nevoita sa iau inițiativa. Și sunt atat de incantata ca am facut acest lucru … pentru ca am avut una dintre cele mai importante conversații din viața noastra.

Partea a 2-a.  „Cincizeci de umbre ale lui Grey”, pe ințelesul parinților – pericolul pentru fiica dvs.

Pe scurt, filmul „Cincizeci de umbre ale lui Grey” o prezinta pe Ana, studenta fara experiența in dragoste. Ea intra intr-o relație intunecata cu un om cu probleme, il scapa de demonii lui interiori, se casatorește cu el și fac plimbari in apus de soare.

Excluzand pornografia hard, cred ca Hollywood-ul nu a facut niciodata un film așa de periculos pentru tinere.

Iata primul dintre cele doua concepte centrale care dauneaza fiicei dvs.:

1. Ana a consimțit sa fie umilita și abuzata, lasandu-se impresia ca acest lucru e normal.

Nu, umilirea și abuzul nu sunt OK. Consimțirea la abuz și umilința reprezinta o decizie ingrozitoare, auto-distructiva.

De ce Ana, sau oricine altcineva, ar fi de acord sa fie abuzata? Poate a vrut sa-i faca pe plac  agresorului ei? Poate a crezut ca merita sa fie pedepsita? Sau poate ca a auzit ca unii oameni se bucura [de aceste practici], iar ea e curioasa?

Indiferent la ce s-ar gandi, nu e sanatos din punct de vedere emoțional. O femeie sanatoasa din punct de vedere psihic evita durerea. Ea cauta o relație de susținere, sigura și de incredere. Ea vrea sa se simta ocrotita și apreciata. Daca exista vreun indiciu de pericol, ea fuge.

Mulți oameni bine intenționați susțin ca Ana și Christian ajung sa hotarasca ce lucruri funcționeaza in viața lor personala și, daca alegerea este bine gandita și consimțita in mod liber, atunci e OK. Acest lucru include sado-masochismul, care a fost promovat tinerilor de organizații „de renume”, cum ar fi Columbia University și Planned Parenthood. Pentru exemplificare: goaskalice.columbia.edu/my-boyfriend-wants-me-hit-him și www.mrctv.org/videos/planned-parenthood-northern-new-england-promotes-video-bdsm

Gandirea lor se reflecta intr-o postare recenta pe blogul meu:

Nu sunt de acord cu calomnierea de catre dvs. a seriei de carți… niciodata Anastasia nu este forțata sa faca ceva. Ea alege liber ceea ce se intampla cu ea in intreaga poveste. Sunt atat de multe variații in spectrul lucrurilor cu care oamenii se simt confortabili in relația lor. Doar pentru ca o varianta il face pe cineva incomod, nu inseamna ca ea e greșita”.

Sa verificam acest raționament. Ce ar fi sa-l aplicam altor decizii personale?

Dupa propria sa alegere, Anastasia a trecut pe o dieta de tip Cheezwhiz (o crema de branza) și jeleuri. Nimeni nu facea presiuni asupra ei ca sa aleaga alte diete. Deci, decizia a fost potrivita pentru ea. Intr-o zi, Christian a innebunit de durere din cauza foametei la nivel mondial și a decis sa se sinucida prin prabușirea cu elicopterul privat in Seattle Harbor. Era o alegere buna pentru ca asta ii dadea un anume confort nu l-a forțat nimeni sa o ia”.

Sunt exemple prostești, știu, dar ele demonstreaza o logica eronata. Sigur, oamenii au libera alegere. Dar aceasta nu inseamna ca de fiecare data cand iși exercita libera alegere, deciziile lor sunt bune pentru ei, din punct de vedere etic sau chiar rațional.

Decizia de a consimți la orice forma de abuz este una auto-distructiva – punct. Puterea toxica a filmului „Cincizeci de umbre ale lui Grey” consta in capacitatea sa de a planta indoiala in fiica dvs., facand-o sa traga concluzia ca nu e nimic clar: ce e bine, ce e rau. Scopul este ca fiica dvs. sa creada totul, chiar și acest lucru, și acest scop este nuanțat.

Iata cum funcționeaza: relația inițiala dintre Ana si Christian este intunecata. Exista urmarire, abuz emoțional și violența. Cu timpul el se deschide. Ana afla ca el a avut o viața grea și cam atat. Undeva, in adancul sau, Christian este un baiat bun. El ii cumpara o mașina și se asigura ca ea mananca bine. Lucrurile nu sunt atat de intunecoase, pana la urma. Exista puțina lumina intre cei doi. Incepe sa ne para rau pentru Christian. De ce trebuie s-o lege pe Ana și sa o faca sa țipe? Ei bine, nu e vina lui. In final, exista o cerere in casatorie, o nunta, un copil sau doi. E intuneric, dar exista și multa lumina. „Cincizeci de umbre ale lui Grey” – acum ințelegeți?

Dar anume acolo se afla pericolul. Exista diferențe mari intre intuneric și lumina, intre sanatos și nesanatos. Iar „Cincizeci de umbre ale lui Grey” estompeaza distincția. Acest lucru o face pe fiica dvs. sa se intrebe, ce e sanatos intr-o relație? Ce e rau? Sunt atat de multe nuanțe de gri… Nu ești sigur de ceea ce e bine și ceea ce e rau.

Dar pentru ca siguranța fiicei dvs. e in pericol, nu exista loc pentru confuzie sau indoiala. Vreți ca fiica dvs. sa fie suta la suta sigura, atunci spuneți-i: o relație intima,care include violența, consensuala sau nu, este zdruncinata din punct de vedere emoțional. E o relație bolnava.

Acest lucru trebuie spus clar, e diferența dintre alb și negru. Nu exista nuanțe de gri aici. Nici macar una singura.

Partea a 3-a: Filmul „Cincizeci de umbre ale lui Grey” pe ințelesul parinților: alte pericole pentru fiica dvs.

In articolul meu anterior, partea a 2-a, am susținut ca abuzul emoțional sau fizic nu este niciodata normal intr-o relație intima, chiar cu acordul ambelor parți. Unii oameni susțin ca, daca permisiunea de a fi ranit este facuta in mod liber, atunci e o alegere sanatoasa, de necontestat. Am demonstrat ca acest raționament este eronat.

In partea a 3-a a acestui „ghid de supraviețuire”, ofer exemple de idei periculoase, promovate de film. (Presupun ca parinții cunosc cat de cat subiectul filmului. Daca nu, el poate fi gasit aici.)

In primul rand, tema centrala a poveștii e urmatoarea: o femeie buna (Anastasia) il poate scapa pe un om cu probleme (Christian) de demonii sai interiori. Christian are demoni in toata regula. Trauma, abandon, abuz – pe toate le-a avut, una dupa alta. Și toate acele ore petrecute cu medicii terapeuți nu l-au ajutat nici un pic, susține el.

Acolo unde medicii nu au reușit, reușește tanara și fara experiența Ana. Cu ea alaturi, Christian se transforma intr-un soț și un tata iubitor. Astfel, in cele din urma, Ana e recompensata ca a ales un om a carui viața interioara era praf. E posibil acest lucru?

Orice e posibil, dar anumite lucruri sunt foarte puțin probabile, precum acesta: in lumea noastra reala, este imprudent sa te aștepți ca oamenii sa se schimbe, și inca intr-un mod radical. In lumea reala, Ana ar plati pentru decizia ei.

Fiica dvs. are nevoie sa auda un mesaj diferit: e ințelept sa aleaga un om bazat pe ceea ce este acum, nu cine iși inchipuie ea ca ar putea fi. Daca ea este atrasa de ideea de a salva suflete in suferința, poate sa se gandeasca sa devina asistent social.

Mai departe: e falsa ideea ca, avand in vedere exercitarea voinței sale libere, Ana a facut o alegere bine gandita, informata, cu privire la Christian. Argumentul lor e urmatorul: ea a ajuns sa-l cunoasca și a considerat argumentele pro și contra in legatura cu cerințele lui. A citit despre sado-masochism pe internet și a analizat contractul cu regulile lui. Prin urmare, a intrat in relație intr-un mod prudent, deliberat.

Total greșit. Viziunea Anei despre Christian era neclara deoarece foarte curand dupa intalnire, au inceput sa aiba relații sexuale. Știința sugereaza ca intimitatea lor a depașit sentimentele de atașament și incredere, inainte ca ea sa știe daca el le merita. Cand Ana e cu Christian, hormonii ii spun creierului ei: ești cu cineva in care ai incredere. Poți sa te relaxezi. Va puteți lega [unul de altul].

Acest lucru a avut loc inainte de discuțiile lungi, de cercetari și de analizarea documentelor. In momentul in care a ajuns aici, era conectata emoțional la el. O alegere imparțiala era puțin probabil sa existe.

Neuroștiința demonstreaza, de asemenea, ca amintirile emoționale sunt codificate mai profund decat cele neutre. Primul contact sexual – al Anei cu Christian – e o experiența puternic emoționala, care e mult prea probabil sa-i influențeze impresia despre el.

Un alt obstacol pentru Ana: ea nu a marturisit nimanui mai in varsta și mai ințelept ca ea, inainte de a se implica in relație. Christian s-a asigurat ca acest lucru nu se va intampla, insistand ca Ana sa semneze un acord de confidențialitate chiar de la inceput. Corect, ea a trebuit sa intre intr-un acord legal, care o impiedica sa spuna cuiva ca el era un sado-masochist inrait. Cu puțin alcool la bord, Ana a fost de acord.

Sexul, alcoolul și manipularea – nu pot fi ingredientele unei decizii bine gandite. E periculos sa le faci pe tinerele femei sa creada acest lucru.

Asigurați-va ca fiicele dvs. ințeleg puterea intimitații. Fara ca o fata sa știe, puterea intimitații promoveaza sentimente de atașament și incredere. Prima ei experiența sexuala nu se poate uita vreodata; acele amintiri pot aparea la suprafața cand sunt cel mai puțin binevenite.

Am auzit fete, spunandu-mi: mi-am gasit sufletul meu pereche, il iubesc din toata inima, dar cand suntem impreuna, dintr-o data ma gandesc la altcineva. Ce pot face?

Le spun ca au nevoie de timp. Faceți-va noi amintiri, le spun, care le vor inlocui pe cele vechi.

Le spun aceasta, dar daca vor reuși, nu știu…

(Va urma)

Provita Media
Provita Mediahttp://www.provita.ro
Provita Media promovează valorile pro-vita în România: protejarea și respectarea copilului nenăscut, respectarea demnității umane de la concepția naturală până la moartea naturală. Reprezentanții Asociației își propun să contribuie la formarea unei viziuni corecte asupra problemelor ce țin de familie, de educația morală creștină și, în special, asupra celor legate de protejarea copilului nenăscut.

Cele mai recente articole