Alături de organizațiile membre ale mișcării Femeile Lumii (Women of the World), printre care și organizații din România, Asociația PRO VITA București a participat, pe 8 martie, la lansarea documentului „Manifestul schimbării socio-economice a termenului Feminin” (Manifesto for a socio economic change in terms of women – Looking directly into the working world from a woman’s perspective), care propune o nouă lumină asupra pieței muncii, din perspectiva femeii.
Manifestul este prezentat și susținut, în aceste zile, în numele semnatarilor de o echipă de delegați la cea de A 61-a Sesiune a Comisiei ONU cu privire la Statutul Femeii, care are loc la sediul ONU din New York între 13 și 24 martie: www.unwomen.org/en/csw/csw61-2017
Documentul solicită ca în centrul politicilor sociale, de educație, de sănătate și de investiții să se afle familia cu copii. Aceasta presupune, poate în primul rând, re-examinarea rolului femeii din perspectiva angajării în muncă și a recunoașterii importanței femeii în creșterea și educarea viitoarei forțe de muncă pe care se va baza economia și societatea.
Astfel, se solicită ca dedicarea exclusivă a femeii pentru familie să fie o categorie de muncă cu acces la securitate socială, concediu medical și pensie. De asemenea, reîncadrarea în muncă a femeii care, din cauza dedicării pentru familie, nu a participat pe piața muncii, să fie încurajată. Totodată se solicită denunțarea oricărui gest discriminatoriu îndreptat către femeie și maternitate și eliminarea politicilor sociale și a programelor educaționale care nu respectă identitatea feminină și maternitatea.
@MaLuisaPG presenting the Manifesto #WoW4Change at a Side Event #CSW61 to defend #motherhood in the workplace 👷🏻♀️👩🏽⚖️and also at home 🏡 pic.twitter.com/YLXvPpXr7P
— Women of the World (@wow_platform) March 22, 2017
Manifestul a fost remis, la nivelul fiecărei țări, instituțiilor statului, în România acesta fiind înaintat Președinției României, în perspectiva momentului în care România va prelua în anul 2019 Președinția Consiliului UE, precum și președinților camerelor Parlamentului și miniștrilor Muncii și Internelor.
Women of the World – WoW (www.womenworldplatform.com) este o platformă globală formată dintr-un număr în creștere de entități din întreaga lume, care lucrează împreună pentru a apăra identitatea femeii, ca și valoarea umană, valoarea socială și de muncă a maternității. Din România, fac parte din WoW: PRO VITA București, Asociația Familia Românească, Alianța Părinților, Fundația MATCA-2000 și Asociația Părinților pentru o Educație Sănătoasă.
–
Către: Președinția României
În atenția Domnului Președinte Klaus Iohannis
Stimate Domnule Președinte,
Economia viitorului se va baza din ce în ce mai mult pe o resursă care nu este încă suficient apreciată și în care la noi nu se investește suficient (și eficient) – o resursă umană pregătită la un nivel superior, creativă, care se bucură de condiții de viață cel puțin decente și de un real echilibru între muncă și viața de familie.
De aceea, în perspectiva momentului în care România va prelua în anul 2019 Președinția Consiliului UE, organizațiile noastre, semnatare ale Manifestului de mai jos, vă supun atenției o temă de mare interes pe care am susținut-o și la întâlnirile de lucru de la Ministerul Muncii, Familiei, Protecției Sociale și Persoanelor Vârstnice derulate la sfârșitul anului trecut – necesitatea ca în centrul politicilor sociale, de educație, de sănătate, de investiții ale Uniunii Europene și ale tuturor țărilor membre să se afle familia care crește copii.
Familia, alături de alte instituții de educație, poate și trebuie să joace un rol din ce în ce mai important în creșterea unor copii sănătoși fizic, mental, emoțional, spiritual și în pregătirea tinerei generații la nivelul cerut de economia și societatea Secolului XXI.
Aceasta presupune și re-examinarea rolului și locului femeii din perspectiva angajării în muncă și a recunoașterii importanței rolului social pe care îl joacă în creșterea și educarea viitoarei forțe de muncă pe care se va baza economia și societatea.
Manifestul alăturat, lansat pe data de 8 Martie, inițiat și susținut de organizații din Europa și din întreaga lume, va fi prezentat și susținut și în fața delegaților la cea de a 61-a Sesiune a Comisiei ONU despre Statutul Femeii, care are loc la sediul ONU din New York între 13 și 24 Martie 2017.
Vă invităm să susțineți, alături de noi și de instituțiile abilitate din România, ideile promovate în acest Manifest și ideea că familia care crește copii joacă un rol economic și social important și că ea trebuie să se afle afle în centrul atenției politicilor sociale și comunitare.
Cu deosebit respect și considerație,
Cristian Filip,
Președintele Asociației Familia Românească
Leonard Vancu,
Vice-președintele Alianței Părinților România
Bogdan Stanciu
Președintele Asociației Pro Vita București
Rodica Bărbuță
Președinta Fundației MATCA-2000
Cătălin Stanciu
Președintele Asociației Părinților pentru o Educație Sănătoasă
Manifestul schimbării socio-economice a termenului Feminin
– Examinarea lumii angajării în muncă din perspectiva femeii
Politicienii, liderii sociali și entitățile semnatare ale Manifestului declară că:
- Maternitatea și statutul de Femeie-mamă sunt discriminate în Lumea vestică. Să fii mamă – sau să dorești să devii una – cauzează multe situații în care femeia este îndepărtată de la locul de muncă.
- Încorporarea femeilor pe piața muncii a ignorat în cea mai mare parte tot ceea ce ele pot avea ca și contribuție provenită din identitatea lor naturală, și a neglijat diferitele stagii de maternitate care definesc cariera lor.
- Pentru a recupera pe deplin întreaga identitate a femeii la locul de muncă, este necesar să facem o schimbare în cultura socială și de asemenea în modelul productiv astfel încât raționalitatea economică să nu fie separată de persoană și de viață și să nu fie subordonată intereselor capitalului. Un nou sistem socio-economic care recunoaște familia ca fundament social este foarte necesar.
Pentru toate acestea, următoarele puncte sunt imperative:
- UN ECHILIBRU REAL ȘI POZITIV MUNCĂ-FAMILIE care permite femeii și bărbatului să-și crească și să-și educe copiii. Această reconciliere pozitivă implică să faci orare mai flexibile ale orelor de muncă, să permiți orare de muncă reduse și să promovezi munca de la domiciliu și responsabilități profesionale bazate pe obiective, prin stimulente fiscale la contribuțiile de asigurări sociale pentru companiile care le dezvoltă.
- RECUNOAȘTEREA LEGALĂ ȘI CULTURALĂ A DEDICĂRII EXCLUSIVE PENTRU FAMILIE. Această dedicare pentru familie implică o imensă sursă de bogăție și bunăstare socială care este identificabilă economic prin PIB. Nerecunoașterea instituțională a dedicării determină discriminare socială. De aceea:
- Dedicarea exclusivă pentru familie ar trebuie considerată o categorie de muncă cu acces la securitate socială, concediu medical și pensie.
- Re-incorporarea în muncă a femeii care, din cauza dedicării pentru familie, nu a participat pe piața muncii, ar trebui încurajată. Aceasta trebuie făcută de către stat într-o manieră subsidiară, prin avantaje fiscale în contribuțiile sociale pentru companii. În această privință, principala atenție ar trebui acordată femeilor care sunt în mod special dezavantajate, cum sunt mamele singure, văduvele sau mamele separate de soț.
- DENUNȚAREA ORICĂRUI GEST DISCRIMINATORIU ÎNDREPTAT CĂTRE FEMEIE ȘI MATERNITATE. Aceasta include discriminarea împotriva femeii care lucrează și are copil sau dorește să aibă copil, sau acelora care sunt parțial sau total dedicate îngrijirii familiilor lor. De asemenea implică eliminarea diferențelor de salarizare și de acces la anumite locuri de muncă.
- ELIMINAREA POLITICILOR SOCIALE ȘI IDEOLOGICE CA ȘI A PROGRAMELOR EDUCAȚIONALE CARE NU RESPECTĂ IDENTITATEA FEMININĂ ȘI MATERNITATEA. În mod specific, perspectiva de gender impusă în mediile educaționale, de afaceri și media care nu reflectă realitatea, ci o manipulează.
Entități semnatare
- + Libres Spain
- Abogados Cristianos Spain
- Alerta Puerto Rico Puerto Rico
- Alianta Parintilor Romania
- Asociacion Despertar Sin Violencia Spain
- Asociacion Europea de Abogados de Familia Spain
- Asociacion Europea de Ciudadanos contra la Corrupcion Spain
- Asociacion Nacional Civica Femenina A.C. Mexico
- Asociacion Nicaraguense Por La Vida (ANPROVIDA) Nicaragua
- Asociatia Familia Romaneasca Romania
- Asociatia Parintilor pentru o Educatie Sanatoasa Romania
- Association for Life and Family Slovakia
- Capitulo Mexico- Profesionales por la Etica AC Mexico
- Centro Juridico Tomas Moro Spain
- Derecho a Vivir Spain
- Familias y Sociedad Mexico
- Femidisidencia Spain
- For Family Rights Russian Federation
- Fundacion Citizen Go Spain
- Fundatia M.A.T.C.A. – 2000 Romania
- HazteOir.org Spain
- Hnuti Pro život ČR Czech Republic
- In the Name of Family/ U ime obitelji Croatia
- Instituto Municipal de la Familia de San Pedro Garza Garcia (INFAMILIA) Mexico
- Instituto Panameno de Educacion Familiar Panama
- Movimiento Embrion Humano Argentina
- Novae Terrae Foundation Italy
- Plataforma Unidos por la Vida Colombia
- Population Research Institute Global
- Red Familia Colombia Colombia
- Res Claritatis Czech Republic
- Ser Familia Mx Mexico
Parteneri semnatari
- Asociacion Nacional Civica Femenina Mexico
- Asociacion Vida y Familia Peru
- Canada Silent No More Canada
- Centro Internacional para la Defensa de la Vida Humana Spain
- Citizen Go Global
- Enraizados Spain
- Femina Europa France
- Pro Vita Bucarest Romania
- Foro Isleno de la Familia Spain
- Fundacion Familia y Futuro Ecuador
- In the Name of Family / U ime obitelji Croatia
- Kenya Christian Professionals Forum Kenya
- Movimiento Vida SV El Salvador
- Pro Mujer y Derechos Humanos Peru
- Profesionales por la Etica Spain
- Real Women of Canada Canada
- Red Europea de Instituto de Politica Familiar Europe
- Red Familia Colombia Colombia
- Temps de Dones Spain
- Woman Attitude Belgique
Politicieni semnatari
- Alejandra Noemi Reynoso Mexican MP
- Carmen Lucia Perez Camarena Mexican Councillor
- Eva Duran Ramos Spanish Former MP
- Isabel Maria Salazar Women Affairs Director – Ecuadorian Christian Social Party
- Jose Luque Jaime. Spanish Deputy Mayor
- Lorena del Carmen Alfaro Mexican MP
- Luca Volonte Italian Former President of the European Popular Group at CoE
- Margarita Duran Spanish Former Senator
- Nemanja Zaric International Secretary – Serbian Movement
- Dveri Raquel Jimenez Cerrillo Mexican Head of Education Department at Queretaro State
- Rocio Monasterio San Martin Spanish President for Madrid of VOX Political Party Santiago Valencia Colombian MP
Lideri civici semnatari
- Agustin Losada Pescador Businessman
- Alvaro Zulueta Citizen Go Manager
- Ann Mbugua Kenya Christian Professionals Forum President
- Anne Girault Femina Europa President
- Denise Mountenay Canada Silent No More President
- Eder Meis Ortega Co-Founder Ser Familia Mx
- Edwin Heredia Association Vida y Familia President
- Elena Rigat Temps de Dones President
- Esperanza Guerrero 40 Dias x la Vida Representative
- Gabriela de de la Guardia President of Instituto Panameno de Educacion Familiar
- Guadalupe Valdez Pro Mujer y Derechos Humanos President
- Gwendolyn Lanfolt Real Women of Canada President
- Jose Castro Enraizados President
- Juan Jose Panizo CIDEVIDA President
- Juan Pablo Faundez Academic Program Director at Universidad Catolica Valparaiso
- Laetitia Pouliquen Woman Attitude President
- Leonor Tamayo Profesionales por la Etica President
- Leticia Rodriguez Asociacion Nacional Civica Femenina President
- Luis Losada Pescador Global Editor at Citizen GO
- Margarita Gnecco Calvo Fundacion Camino President
- Martha Thes Red Europea de Instituto de Politica Familiar President
- Pilar Arango Red Familia Colombia President
- Rafael Serrano Molina Foro Isleno de la Familia President
- Sara Larin Movimiento Vida SV President
- Sharon Slater Family Watch International President
- Sonia Maria Crespo Fundacion Familia y Futuro President
- Željka Markić In the Name of Family / U ime obitelji President