Pilula de a doua zi, sau contracepția de urgență, sau „Planul B”, apare în clasificările metodelor contraceptive din literatura de specialitate. Așa este și recomandată, vândută și… avocațiată, ca fiind o metodă contraceptivă disponibilă atunci când celelalte au fost uitate sau au eșuat (ceea ce se întâmplă des, din ce în ce mai des pe măsură ce libertinajul sexual se extinde iar vârsta debutului sexual este tot mai scăzută).
În definiția științifică, metoda contraceptivă de urgenţă urmărește
prevenirea unei sarcini după un act sexual neprotejat, posibil fertil. Obiectivul ei este prevenirea sarcinii încă din stadiul de implantare.
(Mihai Horga, Frank Lüdicke, Aldo Campana, Manual de planificare famillală, Text de referinţă, 2000, p. 11-1)
Din nefericire, consumatorii – femeile, în acest caz – sunt induși în eroare deliberat. Medicina „mainstream” (dacă ne putem exprima așa) nu recunoaşte sarcina decât după nidaţie (implantarea embrionului în uter), care se întâmplă la 14 zile după fecundare. Până la nidare, deci, nu este sarcină. Atunci, ne punem întrebarea, ce este?
Embriologii au demonstrat că este totuşi o sarcină, un embrion, un om în dezvoltare, din momentul concepţiei. Medicii – și legea, Codul Civil mai exact – calculează vârsta sarcinii de la concepţie. Da, în orice definiţie a sarcinii, începutul ei este considerat a fi momentul concepţiei:
„graviditatea (sarcina) este starea femeii gravide din momentul conceperii fătului şi până la naşterea lui”.
(DEX – Dicţionarul explicativ al limbii române, Editura Univers Enciclopedic, 1998; p. 432.)
Despre acest compromis vorbesc si alţi autori:
„S-a întâmplat vreodată ca ginecologul să nu ia în calcul cele 12-14 zile de la concepţie? După concluziile lor, sarcina ar trebui calculată numai din momentul nidaţiei. Se naşte întrebarea: ce era copilul în acest timp şi în ce stare se află femeia în cele 12 zile de la concepţie?”. Deci medicii se confruntă cu o dilemă[…]”.
(Renate Böl, Die Wirkung der Anti-Baby-Pille vor und nach der Empfängnis, D 69518 Abtsteinach/Odw., 3. überarbeitete Auflage 2001, p. 34)
Iată deci că unele contraceptive de urgenţă sunt trecute la „metode contraceptive”, ele fiind de fapt abortive.
Cum funcționează pilula de a doua zi?
Pilula de urgenţă
„nu acţionează asupra embrionului, ci asupra mucoasei uterine şi influenţează transportul lui prin trompa uterină, încetinindu-l. Embrionul, în cele 10 – 14 zile de la concepţia lui (denumit pre-embrion de către literatura de specialitate), nu se mai poate nida, ceea ce duce la moartea lui. Deci efectul nu este direct, ci indirect.”
(HLI – Report, Human Life International, Schweiz, Nr. 57, Dezember 2006, p. 6)
Pe lângă faptul că are o încărcătură hotmonală foarte mare care poate avea efecte secundare serioase, contracepţia de urgenţă are scopul de a ucide o viaţă abia începută. Ne întâlnim așadar cu situaţia unui avort hormonal (timpuriu).
Din aceeași categorie a contraceptivelor avortive face parte și DIU (steriletul), când avortul este produs atât din cauze mecanice (din cauza materialului din care este confecţionat), cât şi din cauze hormonale (prin impregnarea cu progesteron sintetic a steriletului).