Într-un mesaj primit de la Centrul Juridic „Ordo Iuris” (organizație de juriști catolici) suntem informați că o propunere legislativă cetățenească de protejare a nenăscuților cu malformații congenitale a fost înregistrată la Seim (camera inferioară a Parlamentului polonez). Pentru susținerea inițiativei au semnat 400.000 de cetățeni, de 4 ori față de numărul minim necesar de 100.000. Video de la acțiunea de depunere a cutiilor cu semnături.
Propunerea urmărește scoaterea în afara legii a avortului motivat pe criterii de defect genetic al fătului, pe care inițiatorii îl consideră „un act eugenic” și deci în afara legislației internaționale, care interzice astfel de acte sau practici.
În maxim 3 luni, parlamentul de la Varșovia este obligat să înceapă procedura de dezbatere în primă lectură.
O inițiativă similară a eșuat în 2011, fiind respinsă la limită.
În Polonia, avortul la cerere este prohibit din 1993, iar majoritatea polonezilor susțin această legislație. Din cele 650 de avorturi care au loc anual, la o populație de aproape 40 milioane de persoane, 95% sunt făcute pe motive de malformație a fătului, iar restul, în situații în care continuarea sarcinii pune în pericol viața mamei.
Pentru comparație, în România se fac circa 120.000-150.000 de avorturi anual (cifra este incertă din cauză că sistemul medical privat nu raportează centralizat numărul acestor intervenții); avortul la cerere este legal până în săptămâna a 14-a de sarcină, iar după această vârstă, este permis din „motive terapeutice” – expresie care nu este definită nicăieri și care include atât pericolul la adresa vieții mamei cât și diverse motivații legate de starea fătului (anomalii, defecte congenitale). În realitate însă, legea foarte relaxată, pedepsele mici și mai ales obișnuința și permisivitatea societății românești față de avort duc la abuzuri și practicarea pe scară largă a avortului ilegal. Practic, niciun medic nu a fost condamnat după 1990 pentru avort ilegal, cu puține excepții și doar atunci când starea de sănătate a femeii a avut de suferit. Numărul total al „întreruperilor de sarcină” efectuate în România începând din 1957 (anul legalizării) depășește 21,5 milioane.
Despre situația din Polonia puteți citi aici: Cum a devenit Polonia o cultură a vieții?