back to top

Președintele SUA sistează finanțarea agenției ONU pentru populație, din cauza susținerii avorturilor forțate în China

Așa ar vrea China să ne imaginăm că trăiesc femeile în această țară

O veche preocupare a cercurilor politice conservatoare americane legată de sprijinul pe care Fondul Națiunilor Unite pentru Populație (UNFPA) îl acordă programelor de control al populației din China l-a determinat pe președintele SUA Donald Trump să îl anunțe, via Departamentul de Stat, pe liderul Comitetului Senatului pentru Relații Externe, Bob Corker, că finanțarea acordată de bugetul federal american UNFPA se va încheia.

În scrisoarea remisă la începutul săptămânii curente, guvernul arată că finanțarea va fi sistată pentru că UNFPA „sprijină sau participă în management-ul unui program de avorturi forțate sau sterilizare involuntară”. Fondurile alocate curent UNFPA vor fi transferate la alte agenții unde vor fi folosite pentru sănătatea maternală și activități de planificare familială care, așa cum s-a decis prin reinstituirea de către Trump a politicii Mexico City, nu includ avortul.

Decizia a fost luată în baza legii americane „amendamentul Kemp-Kasten”, pentru prima dată în efect în 1985, care interzice finanțarea oricărei organizații care este implicată în avortul forțat sau sterilizarea forțată, și a informațiilor din raportul pe anul 2016 cu privire la drepturile omului în China, care arată că „Politica de control al populației din China se bazează pe examene ginecologice obligatorii și pe avorturi și sterilizări forțate.

Citește și: Despre anularea politicii unui singur copil din China comunistă

UNFPA, deloc surprinsă, a anunțat că „regretă decizia” și a acuzat că aceasta este „bazată pe interpretarea eronată că UNFPA ‘susține sau participă la managementul unui program de avorturi forțate sau de sterilizare involuntară’ în China. UNFPA respinge aceste pretenții, întrucât întreaga sa muncă promovează drepturile omului ale indivizilor sau cuplurilor de a-și lua propriile decizii, fără constrângere sau discriminare.”

Conform propriilor rapoarte, UNFPA a investit masiv în China; în documentul-program din 2015 cu privire la China, UNFPA prezintă un buget de 22 milioane USD pentru „sănătate sexuală și reproductivă” și „dinamica populației”. În secțiunea „Analiza situației”, documentul admite că „Se estimează că 13 milioane de avorturi se fac anual, din care circa jumătate la femei tinere” și că „22% dintre femeile tinere au avut relații sexuale, dintre care 21% au avut sarcini neplanificate, iar din acestea 91% s-au încheiat cu avorturi.”

UNFPA nu s-a arătat deloc preocupată de cele 13 milioane de avorturi care se fac anual, nici nu a indicat vreun interes în interpretarea ratei foarte ridicate a avortului la femeile foarte tinere. Probabil pentru că știa deja răspunsul: sarcina la femeile necăsătorite violează politica de control al populației și duce la avorturi neintenționate sau chiar forțate, o gravă și necontrolată violare a drepturilor omului, pe care agenția ONU pentru populație alege să o ignore.

Legea „o familie, un copil” a fost introdusă în 1979

Raportul SUA privind drepturile omului în China pentru anul 2016 furnizează detalii care au fundamentat decizia de sistare a finanțării despre agresiunea zilnică îndreptată contra femeilor chineze:

Citelte și: Revoltă în China la uciderea „din greşeală” a celui de-al treilea copil al unei familii

– Reglementările referitoare la femeile singure și la cuplurile coabitante rămân neschimbate. Copiii născuți mamelor singure sunt considerați „în afara politicii” și sunt subiect al unei amenzi și al refuzului eliberării unor documente legale precum certificatul de naștere.

– Guvernul a impus o limitare coercitivă nașterilor, în ciuda ridicării restricției copilului unic, neagă femeilor dreptul de a-și decide singure numărul copiilor și în unele cazuri aplică forțarea la avort, chiar în stadii avansate ale sarcinii.

– Conform legii și practicii, continuă să fie emise amenzi și sancțiuni administrative pentru nașterile care exced limita sau violează în alt fel reglementările. Comisia Națională pentru Sănătate și Planificare Familială a anunțat că va continua să impună amenzi, numite taxe de compensare socială” pentru aceste încălcări. Femeile care rămân însărcinate neautorizat trebuie fie să avorteze fie să plătească amenzi care pot atinge de 10 ori salariul minim anual. Nivelul exact al amenzilor variază în limite largi de la o provincie la alta. Cei care au posibilități materiale adesea plătesc amenda pentru ca copiii născuți prin încălcarea restricțiilor să aibă acces la servicii. Unii părinți evită amenzile ascunzând copilul la prieteni sau rude.

– Nu au fost disponibile statisticile guvernamentale privind procentajul avorturilor care se fac prin constrângere sau forțare.

– Ca și anii precedenți, politicile anti-nataliste continuă să se bazeze pe presiune socială și prin sistemul de educație, propagandă și sancțiuni economice ca și pe măsuri precum examenul ginecologic obligatoriu, avorturi și sterilizări forțate.

– Femeile ale căror sarcini încalcă legea sau persoanele care le ajută pe acestea să eludeze legea pot suferi măsuri punitive precum amenzi foarte mari, concediere, retrogradare la locul de muncă și pierderea oportunităților de promovare (pentru angajatele din sectorul public sau de stat) ș.a. 

– În provinciile unde reglementările locale nu cer explicit întreruperea sarcinii, unii oficiali locali impun abuziv avortul forțat pentru a nu depăși cotele de creștere a populației impuse prin lege.

– Legea explicitează care sunt interdicțiile pentru autorități la punerea în aplicare a reglementărilor privind controlul nașterilor. Aceste acțiuni interzise includ agresiunea fizică, distrugerea proprietății sau recoltelor, confiscarea de bunuri pentru acoperirea cuantumului amenzii, detenția rudelor și controlul ginecologic al femeilor necăsătorite. Însă avortul forțat nu este inclus în această listă.

Este clar din înseși documentele UNFPA că agenția joacă un rol activ în sprijinirea programului de control al populației din China. Dovezile încălcării drepturilor omului inerente celor 13 milioane de avorturi care se fac anual în China nu mai pot fi nici negate, nici ignorate de șefii agenției.

Citește și: Modelul chinez: pastile făcute din bebeluși, supă fetală, avorturi forțate și alte sălbăticii

Decizia administrației Trump este de fapt una pe care atât agenția, cât și criticii acesteia o așteptau. Guvernele pro-avort donatoare uzual, precum Suedia și Islanda, și-au anunțat deja suplimentarea contribuțiilor financiare, însă evident că pierderea finanțării americane, adică a celei mai mari părți din veniturile agenției, va da o lovitură grea acesteia.

Reggie Littlejohn, președinta organizației Drepturile Femeii Fără Frontiere, implicată în dezvăluirea abuzurilor din China, a declarat „Suntem încântați că SUA nu mai finanțează avortul forțat și sterilizarea involuntară în China. Sângele femeilor și copiilor chinezi nu vor mai păta mâinile noastre. De la primul meu comunicat de presă, din 2009, intitulat „tu finanțezi avortul forțat din China” am avocațiat substanțial pentru definanțarea UNFPA, cel mai recent chiar acum câteva săptămâni la reuniunea Comitetului Națiunilor Unite cu privire la Statutul Femeilor. Luna trecută am transmis Departamentului de Stat informații cu privire la continuarea politicii coercitive în China și sub noua regula ‘Doi Copii’.”

PRO VITA București
PRO VITA Bucureștihttp://www.asociatiaprovita.ro
Asociația PRO VITA Bucureşti este dedicată protejării vieţii umane începând de la concepţie şi promovării valorilor familiei, prin educaţie eficientă, acţiune civică şi legislaţie.

Cele mai recente articole