Scriam nu demult că în Ungaria, odată cu venirea la putere a dreptei conduse de Orban, are loc o schimbare majoră de atitudine în guvernare şi se pregăteşte chiar modificarea Constituţiei. Textul proiectului de Constituţie este remarcabil şi merită citat în aspectele sale fundamentale, demnitatea naţională, umană, familia şi protejarea copilului nenăscut.
Mai jos redăm un fragment esenţial, tradus din limba engleză (proiectul integral poate fi citit aici)
DUMNEZEU SĂ BINECUVINTEZE MAGHIARII
Declaraţie naţională
Noi, membri ai naţiunii maghiare la începutul unui nou mileniu, purtând responsabilitatea pentru toţi maghiarii, declarăm aici că: […]
Suntem mândri că Regele nostru Sf. Ştefan a fondat statul maghiar pe baze solide cu o mie de ani în urmă şi că a făcut ţara noastră parte a Europei Creştine.
Suntem mândri de strămoşii noştri care s-au luptat pentru supravieţuirea, independenţa şi libertatea ţării noastre.
Suntem mândri de magnifica performanţă intelecturală a poporului maghiar.
Suntem mândri că poporul nostru s-a luptat de secole pentru a proteja Europa şi a pentru a-i fi îmbogăţit cu talentul şi sârguinţa sa.
Recunoaştem rolul creştinismului în păstrarea naţiunii noastre. Apreciem diferitele tradiţii religioase din ţara noastră.
Mărturisim că baza existenţei umane este demnitatea umană. […]
Libertăţi şi responsabilităţi – Articolul II
Demnitatea umană este inviolabilă. Oricine are dreptul la viaţă şi demnitate; viaţa fătului va fi protejată de la concepţie.
Partea generală – Articolul M
(1) Ungaria protejează instituţia căsătoriei între un bărbat şi o femeie, relaţie matrimonială stabilită voluntar, la fel ca şi binele familiei ca bază pentru supravieţuirea naţiunii.
(2) Ungaria sprijină maternitatea.
(3) Protejarea familiei este reglementată prin lege specială.
Dacă acest efort va fi încununat de succes, Ungaria va fi primul stat membru al UE care va adopta o constituţie de la intrarea în vigoare a Tratatului de la Lisabona în 2009, ridicând astfel problema autoguvernării şi suveranităţii naţionale în contextul integrării europene. Ungaria ar fi al doilea stat UE care să protejeze prin Constituţie copilul nenăscut, după Irlanda
Legislaţia maghiară nu cere referendum naţional pentru modificarea Constituţiei, iar majoritatea zdrobitoare pe care actuala coaliţie de dreapta o deţine în Parlamentul de la Budapesta poate garanta succesul acestei iniţiative. Totuşi, premierul Orban a declarat că va consulta naţiunea, probabil printr-un referendum cu valoarea consultativă.
Întrebarea care ne vine în acest context pe buze este, evident: pe când la conducerea României vor veni oameni care să aibă curajul să afirme aceste valori în asemenea mod, fără teamă de „Europa”?
Evident, maghiarilor le-a ajuns cuţitul la os, populaţia scăzând sub 10 milioane de locuitori la o natalitate foarte redusă şi cu o populaţie îmbătrânită, ceea ce evident pune în pericol însăşi existenţa naţiunii.
Aşteptăm şi noi să ajungem în aceeaşi situaţie pentru a acţiona?