back to top

18 octombrie: Împotriva traficului de persoane

Traficul de persoane este sclavia zilelor noastre. Conform estimărilor, astăzi trăiesc mult mulți oameni în sclavie decât vreodată în istorie. Traficul de persoane are loc în toată lumea, inclusiv în Europa. Mii de persoane sunt exploatate anual sub diferite forme.

La momentul actual, traficul de persoane este a doua cea mai profitabilă afacere ilegală din lume, după droguri şi arme. Unul din motivele pentru care este o afacere profitabilă este că, spre deosebire de droguri, o persoană poate fi revândută. 18 octombrie este ziua europeană de luptă împotriva traficului de persoane.

Aproximativ 62% din traficul de persoane din Uniunea Europeană se face în scopul exploatării sexuale, iar locul secund e ocupat de traficul prin muncă forțată.
Printre celelalte tipuri de trafic de persoane există obligarea la cerșetorie şi la comiterea de fapte ilegale.

Majoritate victimelor traficului de persoane din Uniunea Europeană sunt recrutate din estul Europei, din țările unde oamenii au mai puține opțiuni şi sunt mai puţin informaţi.

O pondere mare din traficul de persoane îl are exploatarea sexuală. Din numărul victimelor exploatate sexual, multe victime sunt minore.

Cel mai mare număr de victime identificate au vârsta cuprinsă între 14 și 18 ani, iar împreună cu grupa 18-25 de ani alcătuiesc 90% din totalul victimelor exploatate sexual.

De multe ori traficanții trec în contul victimelor sume absurde de bani care trebuie plătite prin prostituție, fie că e vorba de bani datorați pentru bilet de avion, acte, cazare și mâncare sau flori primite pe patul de spital. Alteori, ei profită de atașamentul emoțional pe care îl dezvoltă victimele pentru a le iniția și apoi ține sub exploatare.

Citiţi mai multe pe eliberare.com.

Alina Ioana Dida
Alina Ioana Didahttp://alinaioanadida.blogspot.ro
Medic, publicist şi traducător. A tradus "Revoluţia franceză", de Albert Soboul, apărută în 2009 la Editura Prietenii Cărţii (Bucureşti).

Cele mai citite postări