Opinia publică rusă înclină înspre restricţionarea avortului

1251

Numărul ruşilor care susţin o interdicţie parţială sau totală a avortului s-a dublat în ultimii 12 ani, conform unui sondaj de opinie citat de LSN.

Din cei 1600 de subiecţi intervievaţi, 41% susţin o formă de interdicţie. Numărul celor care se pronunţă pentru interdicţia totală a crescut de la 8% în 2010 la 16%, iar alte 25% susţin că avortul trebuie să fie legal doar în scop „terapeutic”, faţă de 13% anterior.

Patruzeci şi opt la sută se opun interzicerii, în coborâre de la 59%, iar 11% nu au o opinie, faţă de 20% în sondajul anterior.

Legea în vigoare în Federaţia Rusă permite avortul la cerere până la 12 săptămâni de sarcină, pe cel „din raţiuni sociale” până la 22 de săptămâni şi oricând în cele 9 luni pentru urgenţă medicală. Avortul este gratuit în clinicile de stat din toată ţara.

Conform statisticilor Ministerului Sănătăţii din Rusia, anul trecut s-au înregistrat 1,2 milioane de avorturi faţă de doar 1,7 milioane naşteri. Circa un sfert de milion de femei rămân sterile în urma complicaţiilor din avort.

Arhiepiscopul Vsevolod Chaplin din partea Bisericii Ortodoxe Ruse a declarat pentru Interfax, „În vremea sovietică ne-am obişnuit cu avortul şi l-am considerat o parte inevitabilă a realităţii noastre şi că nu există cale de întoarcere. Azi vedem însă că este posibilă o astfel de schimbare.”

Acelaşi prelat pledase în iunie pentru restricţionarea avortului pentru ca Rusia să evite colapsul demografic. Populaţia Rusiei scade cu circa 700.000 de persoane în fiecare an.


Ajută la promovarea fundamentelor morale ale societății.


LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here