Guvernul Macedoniei, atacat pentru o campanie pro-vita

1472

„Nu mai spuneti femeilor ca avortul este periculos”

Lobby-ul pro-avort din Europa este suparat pe un mic stat din Balcani, Macedonia, pentru ca spune femeilor ca avortul este un act care implica riscuri.

HERA, un grup militant pro avort afiliat Planned Parenthood International, a criticat guvernul macedonean pentru o campanie din mass media intitulata „Alegeti viata – Aveti drepul de a alege”, care include avertizari asupra posibilelor complicatii medicale adiacente avortului. Intre acestea infertilitatea, infectiile, perforatii ale uterului, complicatii in urma anesteziei, nasteri premature ulterioare si probleme psihice post avort.

HERA si Asociatia Macedoneana a Ginecologilor si Obstetricienilor au tinut o conferinta de presa cerand guvernului sa schimbe campania publicitara si sa includa informatii despre modul in are contraceptivele pot scadea rata avortului. Acestia au mai solicitat si ca educatia sexuala sa fie introdusa ca „disciplina separata” in scolile publice si ca pachetul serviciilor de asigurare medicala sa includa contraceptivele orale.

Campania, spun ei, „contrazice total… politicile curente la nivel national de a reduce rata avortului in tara.” Oponentii sustin ca riscurile medicale ale avorturilor, citate in campania guvernamentala, sunt comune oricarei proceduri medicale, desi acest lucru este contrazis de informatiile furnizate chiar de organisme oficiale. Spre exemplu, numarul femeilor care au decedat in urma complicatiilor post-avort in Romania, dupa liberalizarea avortului in 26 decembrie 1989, depaseste 800, conform statisticilor Ministerului Sanatatii.

In Macedonia, avortul este permis in aproape orice conditii, la cerere, dar in ianuarie 2009, citeva femei medic din partidul de guvenamant, de centru dreapta, au lansat o initiativa pentru un cadru legislativ mai restrictiv.

Se pare ca motivatia campaniei guvernamentale este una cat se poate de pragmatica. Executivul macedonean este ingrijorat de rata extrem de scazuta a natalitatii, de 1,58 copii pentru o femeie, mult sub rata de inlocuire a populatiei de 2,1. Avind in vedere rata scazuta a emigratiei in Macedoinia, cresterea ratei natalitatii poate fi singurul raspuns la iminentul colaps demografic si economic.

In Romania, rata natalitatii este si mai scazuta, de doar 1,4 nasteri pentru o femeie, in 2009, conform datelor Institutului National de Statistica.

Vă recomandăm
[adrotate group="2"]

Pe cand si in tara noastra o astfel de campanie guvernamentala?


Ajută la promovarea fundamentelor morale ale societății.


LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here