Un mit demontat: Eficiența prezervativelor în diminuarea răspândirii HIV/SIDA

1647

Promovarea si distribuirea prezervativelor  continua sa fie tinta interventiei occidentale in epidemia HIV/SIDA din Africa.  Sute de milioane de dolari au fost si continua sa fie varsati in tarile cu incidenta mare a SIDA de catre UNAID (organizatie departamentala a ONU), USAID (Agentia pentru Dezvoltare Internationala a SUA) si numeroase organizatii non-profit. O abordare libertina, acompaniata de “educatia pentru folosirea prezervativelor” a fost preferata pentru scaderea flagelului.

A fost strategia eficienta?  Raspunsul este un categoric “NU”.

Uganda este un caz clasic. In 1980, guvernul ugandez a instituit ceea ce a devenit cunoscut ca programul  “ABC –ul Prevenirii”.  A= abstinenta, B = fidelitate  si C = folosirea prezervativului, in ultimul rind (daca nu se adopta atitudinile A sau B).  Odata sosit, „ajutorul” international, cu puterea sa financiara, a denigrat si sa minimalizat succesul din Uganda si a inceput promovarea prezervativelor ca expresie a efortului de prevenire a proliferarii SIDA. Cazurile de HIV/SIDA au inceput din nou sa creasca in Uganda si, in doar citiva ani, statisticile arata ca incidenta bolii a atins situatia ingrozitoare a celorlalte state africane – tari care nu utilizasera “ABC-ul” ca metoda de abordare, ci care urmasera modelul occidental, cu distribuirea in masa a prezervativelor.

Care au dovedit, asadar, studiile ca ar fi metoda eficienta de prevenire a raspindirii HIV/SIDA in Africa?

  • Fidelitatea/monogamia
  • Intarzierea debutului vietii sexuale (abstinenta)
  • Circumcizia masculina

Cercetatorul Edward C. Green, in cartea sa “Promisiuni incalcate: Cum a fost tradata dezvoltarea mondiala de catre institutia SIDA”, insista asupra faptului ca „imperialismul cultural” vestic a provocat milioane de morti care puteau fi evitate in urma imbolnavirii: “Cele mai capabile si stralucite figure ale vietii medicale si sanatatii publice ne-au adus in pragul unui dezastru mondial de proportii epice. De fapt, experimentam acum cea mai grava epidemie din istorie, care putea fi evitata”.

Cartea Broken Promises” este recomandata celor care sunt interesati de urmatorul pas in politica, ideologie si stiinta. De fapt, cu totii ar trebui sa citim aceasta carte pentru a vedea unde poate duce atitudinea “sexul este totul”.


Ajută la promovarea fundamentelor morale ale societății.


1 COMENTARIU

  1. Subiectul este clar de foarte mult timp, prezervativul protejeaza de sarcina si reduce riscul contractarii unor boli cu transmitere sexuala dar cam atat

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here