Australia: Reducție selectivă sau crimă? Din greşeală a fost avortat geamănul sănătos

1552

Australia a fost şocată recent de o „reducţie (eliminare) selectivă” greşită la un renumit spital din Melbourne. Femeia însărcinată cu gemeni le dăduse deja nume. La 32 de săptămâni doctorii au detectat grave anormalităţi la inima unuia dintre gemeni şi a sfătuit-o să avorteze copilul. Aceasta, dacă ar fi supravieţuit, ar fi avut nevoie de ani şi ani de  de intervenţii chirurgicale.

Însă, în ciuda atentei verificări cu ultrasunete, medicul a făcut injecţia letală geamănului sănătos. După ce şi-au dat seama de greşeală, medicii l-au eliminat şi pe cel rămas în viaţă, care era bolnav. Femeia a fost pur şi simplu şocată. „S-a dus la spital cu doi copii, iar acum nu mai avea nici unul”, a declarat un prieten ziarului Herald Sun. Investigatori independenţi se ocupă de caz.

 Aşa după cum remarca bioeticianul-scriitor Peter Saunders, cazul ilustrează cât de încâlcită este sintagma „copil dorit”.

„E interesant că uciderea, în sânul mamei, a unui copil «nedorit», cu nevoi speciale, este considerată ca fiind «normală», în timp ce uciderea unui copil «dorit», sănătos, este considerată o tragedie, pasibilă se mediatizare internaţională. Şi cu toate acestea, dacă copilul «anormal» s-ar fi născut, doctorii cu siguranţă ar fi făcut tot ce le-ar fi stat în putinţă pentru a-l îngriji, cu medicamente ori ale cure. Desigur, dacă cel de-al doilea copil, «normal», ar fi fost, de asemenea, considerat «nedorit», faptul ar fi fost trecut pur şi simplu cu vedere. Numărul avorturilor de copii «normali» «nedoriţi» ajunge la peste 40 de milioane în fiecare an în întreaga lume”.

_________________

Sursă: „Wrong twin aborted in Australian mix-up”, apud Bioeticale


Ajută la promovarea fundamentelor morale ale societății.


LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here