Uruguay: Avortul a fost legalizat. Susținătorii speră să „exporte” legea în toată America de Sud

1458

Așa cum am prevăzut, președintele Uruguayului a promulgat legea de legalizare a avortului în țara sa, alimentând speranța lobby-ului feminist că legea va avea efect în cascadă în America Latină. Parlamentul de la Montevideo a legiferat avortul în primul trimestru de sarcină, din a treia încercare, precedentele două fiind oprite la limită, ultima prin veto-ul fostului președinte Oscar Tabare Vasquez. Astfel, Uruguayul se alătură regiunii Mexico City și Cubei, singurele entități care permit avortul într-o zonă a lumii încă tradiționalistă.

Activiștii proavort speră la „exportul” exemplului uruguayan în întreaga regiune. Politologul Véronica Pérez de la Universitatea din Montevideo susține că o schimbare este pe cale să se petreacă în întreaga regiune. „Experiența ne arată că legislația tinde să se extindă de la o țară la alta”, spune ea. „Dacă privim la legile egalității sexuale din America Latină, observăm că au avansat în valuri, când unele țări le-au copiat pe altele”. Marta Alanis, de la organizația argentiniană „Campania Națională pentru Dreptul la Avort” este și ea optimistă: „Văd o dezincriminare a avortului în Argentina înainte de finalul mandatului președintei Cristina Fernández de Kirchner (socialistă, n. red.) în 2015.”

Deși la prima vedere pare o opțiune populară și firească, numai naivii pot ignora rolul esențial al lobby-iștilor internaționali de forță în promovarea acestei legislații a morții. Deja aceștia nu se mai ascund, asumându-și pe față obiectivele și sumele uriașe de bani investite de bogații lumii, așa cum scriam anterior chiar despre țara în cauză (articolul Sub presiunea Fundației Rockefeller, Uruguay se pregătește să legalizeze avortul).

A se vedea, despre mecanismele (mai puțin cauzele profunde) schimbărilor de acest fel, și excelentul eseu Legi împotriva legii, de Bronislaw Wildstein.


Ajută la promovarea fundamentelor morale ale societății.


LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here