INTERVIU Victoria Thorn: „Relaţiile intime dezordonate duc la schimbări biologice”

2263
Prin fidelitatea conjugală oamenii îşi păstrează şi un bun sistem imunitar. Relaţiile intime dezordonate duc la schimbări biologice.

Victoria Thorn este psiholog american, îndrumător spiritual, consilier pe probleme de familie şi pierderi prenatale, director executiv al Biroului Naţional de Reconciliere şi Împăcare pe probleme postavort „Proiectul Rahila”, din Milwaukee (SUA). Victoria cercetat îndeaproape mai multe date ale acestor triste realităţi care, arată cercetările, îi îndepărtează pe soţi unul de altul, nu-i apropie. Interviu realizat de Larisa Iftime, Asociația PROVITA Media, București.

 

– Doamnă Victoria Thorn, tendinţa tinerilor de astăzi este de a accepta o viaţă deschisă tuturor experienţelor, mai ales celor de tip sexual. Ce probleme ar putea apărea aici, din punct de vedere biologic, să spunem?

– Totul are o explicaţie, dacă pornim de la faptul că femeile suferă schimbări profunde în momentul relaţiilor sexuale. Foarte multe lucruri se schimbă în organismul lor, la nivel biochimic. Organismul femeii are nevoie de şase luni ca să se adapteze la lichidul seminal al bărbatului. În acest timp, sistemul imunitar al femeii testează acest lichid şi, în cele din urmă, îl recunoaşte, se adaptează la el. Organismul nostru recunoaşte acest fluid ca fiind cel al soţului nostru. Întâlnirile de-o noapte, relaţiile sexuale întâmplătoare sunt, din punct de vedere fiziologic, imposibile pentru organismul nostru. Dacă sunt multe asemenea întâlniri de o noapte, organismul femeii nu duce până la capăt ceea ce trebuie să facă: procesul de recunoaştere. Astfel creşte numărul bolilor imunologice.

Nu ştim dacă există vreo relaţie directă, dar o astfel de explicaţie îi pune pe gânduri pe specialişti. Realitatea este că fluidul seminal este foarte bioactiv. Există 30 de compuşi diferiţi aflaţi în lichidul seminal: zaharuri, zinc, mulţi hormoni luteinizanţi, hormoni foliculostimulanţi, 13 tipuri de prostaglandine, dopamină etc. Toate aceste substanţe vor declanşa sistemul autoimun al femeii, care va fi în alertă, ca să nu contracteze diverşi agenţi patogeni etc. Noi, femeile, absorbim tot acest material. Şi organismul nostru se schimbă pentru totdeauna. De fiecare dată când intrăm în relaţii sexuale, acest lichid este absorbit de organismul femeii. Dacă este diferit de fiecare dată – el, oricum, se află în organismul nostru pentru cel puţin 15 ore -, sistemul imunitar al femeii este mereu în alertă. Organismul femeii se schimbă în mod real şi concret de această intimitate sexuală. Mai departe, relaţiile intime declanşează şi o chimie a creierului atât la femei, cât şi la bărbaţi. Adevărul este că relaţiile intime au întotdeauna consecinţe şi logică în chimia organismului nostru.

Contraceptivele blochează foarte multe abilităţi ale femeilor

– S-a vorbit despre un studiu realizat acum câţiva ani, potrivit căruia o femeie poartă în organismul ei toată viaţa celulele tuturor copiilor concepuţi. Ne puteţi da mai multe detalii aici?

– Organismul mamei poartă celulele ficărui copil conceput (fie că a dus sau nu sarcina până la capăt), dar şi ADN-ul soţului toată viaţa. Diana Bianchi de la Universitatea Taft (SUA) a făcut cercetări şi a ajuns la concluzia că celulele fetale circulă în sângele mamei şi rămân în organismul ei zeci de ani, după ce a născut. Unele dintre aceste celule, dacă sunt identice cu cele ale mamei, au chiar proprietăţi de o vindeca pe mamă, dacă în organismul ei apare vreo boală.

Vă recomandăm
[adrotate group="2"]

– Ce se întâmplă cu organismul femeii care ia contraceptive? Cum acţionează contraceptivele hormonale asupra noastră, a femeilor?

– Femeile vor să fie cât mai atrăgătoare în momentul ovulaţiei. Bărbaţii percep, prin intermediul feromonilor, când femeile sunt fertile, infertile şi însărcinate. Dar dacă folosesc contraceptive, acest dar se pierde. În perioada de ovulaţie, mirosim altfel deoarece mama natură decide că atunci este timpul reproducerii. Şi – interesant! – există o fereastră de doar 24 de ore, pe toată perioada ovulaţiei, când poţi concepe. Ovulul trăieşte maximum 24 de ore. Natura spune: trebuie să comunicăm unul cu altul când concepţia este posibilă – este instinctul de supravieţuire. Altfel, copiii n-ar mai veni pe lume. Astfel, relaţiile sexuale se întâmplă cel mai des când femeile sunt în perioada de ovulaţie. Noi chiar suntem una cu soţii noştri, ei chiar ne completează cu adevărat. Cum? De obicei, oamenii se căsătoresc cu cineva cu un sistem imunitar foarte diferit de al lor, dar care îl completează pe al lor. Cum se întâmplă acest lucru? După miros. Hormonii mirosului, feromonii, sunt hormoni de afinitate, de potrivire. Dacă folosesc contraceptive, femeile vor fi induse în eroare, nu vor mai distinge acest miros şi se vor căsători cu un bărbat cu sistemul imunitar mai apropiat de cel al fratelui sau al tatălui lor. Adică sistemul lui major de histocompatibilitate (MHC) va fi asemănător cu sistemul imunitar al femeii, ceea ce le va pune probleme de fertilitate. Medicii care fac fertilizare in vitro ştiu foarte bine acest lucru.

Cam 60% – 80% din bărbaţi au simptomele soţiei lor însărcinate

– Ştim că sarcina este o perioadă de mari transformări la nivel fiziologic şi psihic pentru mamă. Dar cum se manifestă ea la taţi? Un tată rămâne un tată, indiferent dacă îşi asumă acest lucru sau nu.

– Bărbaţii, uneori, ştiu că soţia lor este însărcinată chiar înainte ca ea să ştie. Aceasta se întâmplă pentru că o femeie, când este însărcinată, suferă o schimbare hormonală importantă. Evident, ea începe să miroasă altfel, lucru sesizat intuitiv de către soţ. Dar schimbări hormonale au loc şi la bărbaţi. Astfel, la nivel hormonal, în momentul apariţiei unei sarcini, la bărbaţi, apar schimbări care durează cam şase săptămâni. Aceste schimbări hormonale se bazează tot pe feromoni. Există un fenomen care se numeşte couvade şi care explică manifestarea simptomelor femeilor însărcinate şi la soţii lor. Cam 60% până la 80% din bărbaţi vor avea simptomele pe care le au soţiile lor însărcinate. Culturile primitive recunosc acest fenomen, când bărbaţii au greţuri, dureri de spate, pofte şi, unii dintre ei, chiar dureri ca la naştere. De asemenea, unii dintre ei pot creşte în greutate în timpul sarcinii. Răspunsul este că bărbatul se pregăteşte astfel să-şi ajute soţia. Cu aproximativ şase săptămâni înainte de naştere, bărbatul trece prin alte schimbări hormonale. Este important de ştiut: cu şase săptămâni înainte de naştere, mama este foarte fragilă şi natura ne schimbă, astfel încât ea să poată fi ajutată.

La bărbaţi, în această perioadă, se observă că nivelul de testosteron scade radical şi creşte nivelul de estrogen, ceea ce îi feminizează, ceea ce îi face mai puţin agresivi şi mai puţin activi sexual. Ei sunt mai sensibili, mai atenţi – e tocmai ceea ce-i trebuie mamei acum. Elimină cortizol – hormonul de stres -, dar nu atât de mult ca în stres, ci natura îi spune: ai grijă, trebuie să fii atent şi protector. Organismul său elimină o mare doză de vasopresină, un hormon al legăturii care îi face pe cei doi să stea împreună. În acest moment, nivelul vasopresinei creşte foarte mult, pentru că mama natură îi spune soţului stai aici, căci e nevoie de tine aici. La naştere, la bărbaţi se elimină într-o doză destul de mare prolactină, hormonul secreţiei lactate. Acest hormon îl face pe tată să fie fericit, râde mai mult, ceea ce e bine pentru a stabili legătura cu copilul. Este foarte tandru şi grijuliu. Aceşti hormoni se vor menţine astfel şase săptămâni. După acest răstimp, ei revin la nivel normal, dar nivelul de testosteron nu mai revine niciodată la nivelul când el a fost holtei.


Ajută la promovarea fundamentelor morale ale societății.


Provita Media promovează valorile pro-vita în România: protejarea și respectarea copilului nenăscut, respectarea demnității umane de la concepția naturală până la moartea naturală. Reprezentanții Asociației își propun să contribuie la formarea unei viziuni corecte asupra problemelor ce țin de familie, de educația morală creștină și, în special, asupra celor legate de protejarea copilului nenăscut.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here