SUA: Eforturile mișcării prolife țintesc legislațiile statelor

2313

usa-mapRevenim cu detalii încurajatoare despre eforturile mișcării prolife americane, care ne-a servit de la bun început drept model de inspirație și devotament. Cu Senatul federal și Casa Albă ostile, asociațiile prolife își orientează eforturile legislative către statele din Uniune.

Arkansas

Comisia pentru Sănătate Publică și Muncă din Camera Reprezentanților a aprobat un proiect de lege care incriminează avortul după săptămâna a 12-a de sarcină. Legea, denumită „a bătăii inimii” a fost introdusă de Republicanul Jason Rapert. Aceeași comisie adoptase anterior o interdicție similară pentru avorturile după săptămâna a 20-a de sarcină în temeiul faptului că fătul poate simți duererea, la această vârstă. Ambele măsuri includ excepțiile uzuale (sarcină din viol, incest sau care pune în pericol viața mamei). Guvernatorul statului, Mike Beebe (Democrat) nu s-a pronunțat fără echivoc dacă va face sau nu uz de dreptul de veto contra legii. La începutul lunii februarie, el a promulgat o lege care exclude de la acoperirea din fondurile publice de sănătate a procedurilor avortive.

Alabama

Clinicile de avort vor trebui să asigure standarde mai înalte de siguranță și calitate, dacă o lege introdusă în dezbaterea Camerei Reprezentanților va fi adoptată. Aceasta solicită ca un medic licențiat în acest stat să fie prezent în timpul „întreruperii de sarcină”. Medicul trebuie să fie avizat și de o comisie locală. Clinicile de asemenea vor fi obligate să răspundă acelorași exigențe ca orice instituție medicală care tratează în ambulatoriu. Legea mai mandatează personalul să raporteze orice incident de „statutory rape” (termen din sistemul juridic american semnificând orice incident sexual cu un copil sau persoană dizabilă, aflați sub vârsta legală a consimțământului sexual). „Aceasta este cu adevărat o lege care protejează sănătatea femeilor”, a declarat Mary Sue McClurkin, membră a Camerei din partea Partidului Republican și inițiatoare a legii. În schimb, vicepreședintele local al rețelei de clinici de avort Planned Parenthood, Nikema Williams, a afirmat că legea nu ar fi necesară întrucât „avortul este deja una din cele mai sigure proceduri medicale pentru femei”. UPDATE: Propunerea urmează să fie analizată în Senat, după ce a trecut de Cameră cu un scor de 73-23.

Kansas

Senatul a adoptat legea de interzicere a avortului selectiv pe criteriu de sex. „Ideea avortării unui copil pe motiv că este fată sau băiat este foarte îngrijorătoare”, a spus sen. Garrett Love, Republican, principalul inițiator al proiectului. Se așteaptă ca legea să treacă și de Cameră și să nu întâmpine opoziția Guvernatorului.

Washington, D.C. – Congresul Federal

Vă recomandăm
[adrotate group="2"]

Senatorul Marco Rubio a introdus în circuitul parlamentar o măsură care face un delict penal din transportarea unui minor în afara statului de reședintă pentru avort, fără consimțământul scris al părinților. Republicana Ileana Ros-Lehtinen, din partea statului Florida, susține aceeași lege în Camera Reprezentanților. Deja 35 de state au în vigoare astfel de legi.

Michigan

Senatorul Mark Jansen încearcă să interzică firmelor de asigurări să acopere, prin pachetele de servicii uzuale, avortul la cerere. Doritorii vor trebui să achiziționeze un plan separat, dedicat acestei situații. Guvernatorul Republican Rick Snyder a respins prin veto o lege similară a aceluiași Jansen.

Washington

Republicanii se opun planului guvernatorului Jay Inslee de a forța companiile de asigurări care acoperă serviciile prenatale să asigure și procedurile de avort. Sub numele de „Legea Parității în Reproducere” (?!, obișnuitul limbaj al non-sensului promovat de partizanii avortului) proiectul de lege va pune semnul egal între parentalitate și avort și va încerca să determine ca avortul să fie inclus în pachetul de servicii medicale care urmează să fie oferit tuturor americanilor după ce va intra în vigoare (în 2014) legea Obama a reformei în sănătate. Această lege federală permite statelor să refuze finanțarea publică a avortului. De partea lui Inslee se situează Planned Parenthood, NARAL Pro-Choice Washington, Legal Voice, National Organization for Women și American Civil Liberties Union (organizație ateistă).


Ajută la promovarea fundamentelor morale ale societății.


LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here