PRO VITA București solicită instanței închiderea expoziției „Human Body”

1862

UPDATE 20 iunie: Revenim cu o veste buna si cu una proasta. Cea proasta este ca instanta a refuzat cererea noastra de suspendare temporara a expozitiei si de instituire a sechestrului pe cadavre. Mergem mai departe cu judecata de fond, pentru a stabili un precedent, chiar daca decizia va veni dupa finalul expozitiei.

Vestea buna este ca, din cate se pare, organizatorii au renuntat, din cauza procesului, la re-locarea expozitiei in alt oras din Romania, planificata dupa 30 iunie. 

Înainte de a emite orice fel de părere, vă rugăm să aveți amabilitatea de a citi, cu atenție și fără superficialitate, întregul material, compus din comunicatul de presă cu expunerea motivelor acțiunii în instanță și un fragment dintr-un reportaj despre afacerile dr. Hagens. De asemenea, politica privind comentariile pe acest website. Mulțumim.

VOluntarii organizației SIRDO, care pe toată durata expoziției au avertizat oamenii despre ce se întâmplă acolo
Voluntarii organizației SIRDO, care pe toată durata expoziției au avertizat oamenii despre ce se întâmplă acolo

Asociația PRO VITA – filiala București a solicitat instanței de judecată închiderea expoziției „The Human Body” desfăşurată în această perioadă la Muzeul Național de Istorie Naturală „Grigore Antipa”, precum și interzicerea ca organizatorii să mai expună corpuri sau părți corporale umane de genul celor expuse, altundeva pe teritoriul României. De asemenea, a mai cerut obligarea la înhumarea cadavrelor și a părților de cadavre prezentate în expoziție, pe cheltuiala organizatorilor.

Acțiunea are ca scop apărarea valorilor persoanei umane, reflectate inclusiv în respectul datorat persoanelor decedate, conform legislației românești și internaționale. Cererea se va judeca marți, 18 iunie, la Judecătoria Sectorului 1 București.

În contextul prevederilor legale, care consacră valorile tradiționale românești, de respect față de corpul și persoana celui decedat, PRO VITA consideră că Expoziția „The Human Body” nu își are locul pe teritoriul țării noastre, întrucât reprezintă o gravă atingere adusă respectului datorat persoanei după decesul acesteia și contravine legii române în vigoare, prin:

 • modul de expunere;
 • tratamentul aplicat corpurilor umane prin tehnica plastinației;
 • faptul că corpurile umane neînsuflețite sunt folosite pentru a genera profit;
 • faptul că organizatorii nu au prezentat niciun fel de documente cu privire la cadavrele expuse;
 • posibilitatea ca trupurile umane expuse să fi aparţinut unor persoane încarcerate în sistemul de detenție din China, deținuți executați ori prizonieri de conștiință persecutați de regimul comunist chinez.

Expunerea corpului unor persoane decedate, în maniera în care acestea sunt expuse în cadrul expoziției „The Human Body”, contravine valorilor enunțate de legislația în vigoare cu privire la respectul datorat persoanei după decesul său.

Un aspect încă și mai grav este acela că, în ciuda afirmațiilor organizatorilor, nu se prezintă consimțământul expres al persoanelor cărora le-au aparținut corpurile, sau al familiei, în ceea ce privește folosirea în acest mod a corpului lor după moarte. Nici afirmația că ar fi vorba despre cadavre neidentificate, a căror moarte ar fi survenit din cauze naturale, nu este plauzibilă. Particularitățile tehnicii de conservare („plastinare”) necesită un cadavru cu o vechime de cel mult 3-4 zile, în timp ce declararea ca nerevendicate se poate face doar după 30 de zile. Deci, este practic imposibil ca un cadavru nerevendicat să fie supus tehnicii plastinației.

Vă recomandăm
[adrotate group="2"]

„Există motive solide să credem că trupurile ar putea fi ale unor persoane care au decedat în urma încarcerării și torturii în închisorile chineze, inclusiv ‘prizonieri de conștiință’ persecutați în sistemul de detenție chinez”, afirmă d-na Anca Florescu, avocatul PRO VITA București. „Toate cadavrele provin din China, o țară condusă de un regim totalitar, cunoscut pentru încălcarea flagrantă a drepturilor omului. China este acuzată de tortură, tratamente inumane sau degradante folosite în mod uzual, de persecuții politice și religioase, incluzând chiar şi trafic de organe umane de la ‘prizonieri de conștiință’, în special practicanți Falun Gong – toate acestea fiind documentate pe larg în rapoartele internaționale.” (Asociația PRO VITA Filiala București)

Afacerile macabre ale lui Gunther von Hagens în fosta URSS

Dupa articolul intitulat „Material uman”, publicat in Izvestia, 11 noiembrie 2003

Gunther von Hagens, medic german, cunoscut pentru expozițiile scandaloase pe care le organizeaza, ce constau in expunerea de cadavre umane in mai multe țari din lume, a provocat o adevarata criza in comunitatea medicala din Kargazstan. Autoritațile au constatat ca, in cațiva ani, von Hagens a primit pentru exponatele sale cadavre cu semne de moarte violenta din inchisori și spitale psihiatrice kargaze. Ca urmare, ministrul Sanatații din Kargazstan l-a demis pe rectorul Academiei Medicale, Iskender Akilbekov.

Von Hagens insuși in mod repetat a pretins ca trupurile moarte pentru expozițiile sale terifiante i-au fost lasate moștenire de catre compatrioții sai. Cu toate acestea, astazi, știm ca au fost transportate in Germania, fara acordul rudelor, 56 de cadavre din Novosibirsk și 488, din Bișkek.

Scandalul Novosibirsk este aproape de sfarșit. In curand se va pronunța verdictul. Scandalul din Kargazstan abia a inceput. Cu toate acestea, cercetarile penale inca nu au ajuns pana la Hagens. Asemenea scandaluri nu fac decat sa alimenteze interesul fața de activitatea sa. Luni, la Singapore, in toiul unei agitații imense, s-a deschis o noua expoziție. Potrivit anchetatorilor kargazi, cea mai mare parte a lucrarilor prezentate acolo constau din cadavre ale prizonierilor și pacienților fara discernamant din Kargazstan.

Materialul complet poate fi citit aici. (Asociația Provita Media)


Ajută la promovarea fundamentelor morale ale societății.


3 COMENTARII

 1. Nu sunt un fan al acestei expozitii, dar ma uimeste rapiditatea cu care s-au mobilizat cei de la Asociatie. Ar trebui ca voluntarii de la Pro-vita sa ia atitudine si fata de Codex alimentarius, pentru ca ii afecteaza si pe cei nascuti si pe cei nenascuti.Sau, poate ca au un demers si in acest sens si sunt eu gresit informata.

 2. Bună ziua Alina,

  Nu ne-am mobilizat deloc rapid. Dimpotrivă, am întărziat mult și nepermis. Avem mult de lucru, multe urgențe și nu le putem face față tuturor provocărilor.
  Același răspuns și pentru Codex – pur și simplu nu avem resurse pentru toate și trebuie să prioritizăm.

 3. oricine este liber sa se implice activ in astfel de activitati si nu cred ca trebuie lasata raspunderea doar pe Pro-Vita pentru asta. fiecare dintre noi are obligatia morala sa se implice.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here