Azerbaidjanul intenționează să interzică avortul motivat de sexul copilului

1251

Parlamentarii azeri pregatesc modificari la Legea cu privire la „Sanatatea reproducerii”, care va interzice medicilor sa spuna parinților sexul copilului, anunța ziarul „Kavkazskii uzel”, citand surse din parlamentul local. Legislația se așteapta sa fie adoptata in toamna acestui an.

Noile modificari sunt legate de faptul ca, in aceasta țara, nou-nascuții baieți sunt preferați fetelor. „Mai demult, cand ecografia nu se aplica in medicina, parinții și bunicii nu știau sexul copilului decat la naștere, și orice copil era primit ca un dar al lui Dumnezeu. Iar astazi, cand oamenii au devenit mult mai pragmatici și informați, au inceput sa se practice avorturile selective dupa examinarea cu ultrasunete. Afland ca in familia lor se va naște o fata, unele familii se decid sa faca avort”, a declarat președintele Comisiei pentru politica sociala, Hadi Radjabli.

Potrivit statisticilor, in prezent, in Azerbaidjan, exista o tendința accentuata in favoarea baieților nascuți. Fața de proporția standard de 105 baieți la 100 de fete, in aceasta țara, se nasc 117 baieți la 100 fete.

Potrivit opiniei unui colaborator științific al Catedrei de Medicina de Familie a Institutului de Perfecționare a Medicilor de pe langa Ministerul Sanatații din Azerbaidjan, Mehriban Aliyeva, acest fenomen poate duce la o problema demografica grava pentru urmatoarele cateva generații de azeri.

Membrii comisiei de politica sociala subliniaza ca nimeni nu intenționeaza sa interzica avortul complet, avand in vedere ca uneori e posibil ca sarcina sa fie avortata din motive medicale. „Decizia cu privire la avort pentru sarcinile intre 12 și 22 saptamani poate fi luata doar de un medic. Sexul fatului, in acest caz, nu poate fi cauza avortului iar medicii care fac ecografie gravidei nu trebuie sa dea informații parinților despre sexul copilului așteptat”, au explicat legislatorii.

Problema de limitare a accesului femeilor gravide la informații despre sexul copilului este discutata in Azerbaidjan de cațiva ani buni. Un asemenea proiect de lege a fost prezentat Parlamentului azer, in anul 2009, iar in martie 2011, Hadi Radjabli a declarat ca aceasta practica este inacceptabila pentru Azerbaidjan.

Stiri © Asociatia Provita Media / Sursa: Medportal.ru, 6 iunie 2013


Ajută la promovarea fundamentelor morale ale societății.


Provita Media promovează valorile pro-vita în România: protejarea și respectarea copilului nenăscut, respectarea demnității umane de la concepția naturală până la moartea naturală. Reprezentanții Asociației își propun să contribuie la formarea unei viziuni corecte asupra problemelor ce țin de familie, de educația morală creștină și, în special, asupra celor legate de protejarea copilului nenăscut.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here