Slovacia: Primul „Marş pentru Viață” a strâns 80.000 de participanţi

1253

Slovak_march-640x421Pe 23 septembrie, peste 80.000 de oameni s-au adunat în orașul slovac Košice pentru a participa la primul Marş pentru Viaţă desfăşurat vreodată în Slovacia. Numărul mare al participanţilor i-a surprins chiar şi pe organizatorii evenimentului.

Conform publicaţiei Hlavné Správy, au fost atât de mulţi încât traseul de 2,5 km, stabilit iniţial pentru marş, a fost neîncăpător pentru participanţi, mulțimea ocupând majoritatea străzilor din centrul orașului. Deşi ar fi trebuit să înceapă la 12:30, la ora 15 cea mai mare parte a mulţimii nu apucase încă să se deplaseze „din cauza masei de oameni care umplea complet strada”.

Organizatorii Marşului pentru Viaţă au spus că scopul lor a fost acela de a mobiliza publicul pentru a putea astfel demonstra legiuitorilor suportul de care se bucură „protecția vieții și a familiei formată prin căsătoria dintre un bărbat și o femeie, ca bază indispensabilă pentru stabilitatea și dezvoltarea vieții în Slovacia.”

Deşi demonstrații pro-viață au mai avut loc şi înainte, acest eveniment, organizat de Conferința Episcopilor Slovaci (KBS) cu ajutorul Forumului pentru Viață (Forum života), a fost primul eveniment organizat la scară națională.

„Atmosfera din oraș este electrizantă şi plină de emoție, iar oamenii au lacrimi pe fețele lor”, scrie un observator, adaugând ca numărul copiilor şi al persoanele cu handicap a fost „uimitor”.

Un bărbat, care s-a identificat ca fiind homosexual şi care venise din afara orașului pentru a participa la marş, a declarat: „Eu sunt pro-familie. Am crescut într-o familie. Și, desigur, eu sunt în întregime pentru viaţă…Atitudinea pro-viață este o atitudine pentru toți oamenii.”

Miroslav Mikolášik, membru al Parlamentului European, participant şi el la marş, a declarat pentru site-ul Aleteia News: „Am fost cu toții șocați de amploarea Marşului pentru viață.

Vă recomandăm
[adrotate group="2"]

Organizatorii erau pregătiţi pentru o demonstrație masivă, așteptând aproximativ 50.000 de participanți. Cu toate acestea, potrivit estimărilor inițiale, au participat de fapt între 70.000 și 80.000 de oameni, veniți şi din Polonia, Ungaria şi Republica Cehă.

Organizatorii au folosit 4 kilometri de cordoane de securitate, 100 de panouri infromative, 10.000 de baloane, 100.000 de pliante informative. Au fost pregătite locuri de parcare pentru 500 de autocare și 5.000 de mașini. Au existat trei trenuri speciale, care au plecat din Bratislava și Zilina spre Košice, oraș care are 250.000 de locuitori.

Într-o scrisoare pastorală citită în bisericile catolice din țară, la 1 septembrie, episcopii slovaci au cerut credincioșilor și tuturor celor care cred în valorile vieții să participe la Marşul Național pentru Viață.

Episcopii au avertizat că atitudinea multor deputați și persoane care au un impact asupra opiniei publice din Slovacia se concentrează mai mult pe moarte decât pe viață. Ei au subliniat că introducerea în unele ţări a unor legi care permit eutanasia, precum și avortul și experimentele genetice, sunt toate motive de îngrijorare, menționând că în timp ce „copiii nenăscuți sunt ucişi cu cruzime, şi persoanele în vârstă, bolnavii sau alte categorii sociale care sunt incomode sunt, de asemenea, supuse riscului.”

Explicând alegerea locului pentru primul Marş pentru Viață, părintele Skurla, co-organizator a spus: „Košice, în calitate de Capitală Europeană a Culturii din acest an, este un loc bun pentru a face apel la popor pentru protejarea vieții ca o expresie culturală de bază.” (Košice și Marsilia sunt cele două Capitale Europene ale Culturii în anul 2013.)

Începând cu 1986, în Slovacia, avortul la cerere a fost legalizat pentru sarcini de până la 12 săptămâni. Fetele de 16-17 ani pot face avorturi fără consimțământul părinților, deși este necesar ca familia să fie anunţată. Ratele de avort sunt totuşi in scădere, de la un vârf atins la sfârșitul anilor 1980, imediat după liberalizarea legii, de 40 de avorturi la 1000 de sarcini, ajungându-se la o rata de 15 avorturi la 1000 de nașteri, adica o scădere de aproximativ 73%.

Prelucrare după: LifeSiteNews de Vremuri vechi și noi


Ajută la promovarea fundamentelor morale ale societății.


LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here