VIDEO: Creștinul și politica

1261

Într-o zi, pe când le vorbea oamenilor, Hristos a fost ispitit de câțiva reprezentanți ai autorităților iudaice: să plătim sau să nu plătim dări stăpânirii?

Răspunsul memorabil al Mântuitorului – „Dați Cezarului ce este al Cezarului și lui Dumnezeu ceea ce este al lui Dumnezeu” (Matei, 22: 21) este până astăzi principiul călăuzitor al relației creștinului cu puterea politică.

De zeci de ani, problema relației creștinului cu politica este acută – și în România, dar nu numai. Secularismul a încercat să alunge creştinismul din planul social în cel privat, contestându-i dreptul de a emite opinii publice şi politice, creându-se o fractură conceptuală între cetăţean – actorul principal în structura socio-politică a modernităţii – şi creştin.

Putem încerca astfel să înțelegem ce atitudine se impune să avem noi, creștinii, față de faptul că din bugetul sănătății – adică din banii publici, la care contribuim – se decontează parțial avorturile, o procedură non-terapeutică în urma căreia, din doi oameni sănătoși intrați în spital, unul moare iar celălalt revine acasă bolnav grav?

Creștinul și politica – eseu TV realizat de Cristi Țepeș pentru emisiunea „Semne”, Televiziunea Română. Publicat cu permisiunea realizatorului.


Ajută la promovarea fundamentelor morale ale societății.


LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here