Inițiativa cetățenească europeană „Unul dintre noi”: ce urmează?

1262

Inițiativa Cetățenească Europeană (ICE) este un document depus la Comisia Europeană ca urmare a susținerii din parta unui număr de cel puțin 1 milion de cetățeni europeni. În urma validării documentului, urmează o audiere a organizatorilor și de o dezbatere în Parlamentul European, după care Comisia Europeană (organul legislativ) trebuie să hotărască dacă va aplica în legislația comunitară cele solicitate de cetățeni, dacă va lua în seamă documentul în alt fel sau dacă nu va reacționa deloc. Este un moment al adevărului pentru Uniune, care le va arăta cetățenilor europeni cât de mult contează așteptările lor în ochii instituțiilor comunitare și ai deputaților, singurii ajunși prin vot în aceste structuri.

Două ICE au fost validate de Comisie: Unul dintre noi și Apă pentru toți. Condiția minimală pentru ca o ICE să fie validată a fost să existe un milion de semnături electronice și nominale din șapte state membre.

„Unul dintre noi” a întrunit peste 1,7 mil. semnături, iar pragul minimal a fost depășit în toate cele 18 țări participante. România a depus peste 140 mii semnături, pragul minim pentru noi fiind de 25 mii, ceea ce ne situează pe locul 5 în clasamentul celor care apără dreptul la viață.

Prin „Unul dintre noi”, cetățenii solicită Uniunii Europene să se asigure, în limita competențelor sale, că protejează dreptul la viață încă din momentul concepției, ceea ce ar putea însemna că nu finanțează avorturi la cerere în țările sărace și nu finanțează cercetări care presupun distrugerea embrionilor umani. Cetățenii doresc să existe un criteriu moral în alocarea banilor europeni.

ICE „Apă pentru toți” a întrunit 1,659 mil. semnături și îi solicită Uniunii să nu adopte o legislație care să permită privatizarea surselor de apă potabilă pentru comunități.

Ambele solicitări ale cetățenilor europeni sunt la fel de importante. Ele le arată oamenilor politici de la Bruxelles ce îngrijorări au oamenii și de cât credit se bucură, încă, instituțiile europene. Succesul ICE și mișcarea „Manif pour tous” din Franța sunt un indicator pentru alegerile din mai 2014.

După semnarea Tratatului de la Lisabona (decembrie 2009), contextul legal al acestor alegeri este diferit: Parlamentul va avea competențe extinse, de co-decizie, împreună cu Consiliul de Miniștri și va avea un rol major în desemnarea președintelui Comisiei Europene, pentru un mandat de 5 ani. Favorit al socialiștilor, acum fruntași în sondaje, este Guy Verhofstadt (ALDE), despre care am mai scris, un adept al conceptului de Europă federală, postnațională. Și contextul economic este altul acum, după alegerile din 2009, iar oamenii au început să înțeleagă relația dintre reperele morale și nivelul de trai.

Presupunând că ICE „Unul dintre noi” se va bucura de un răspuns politic satisfăcător din partea Comisiei Europene, pentru România acest lucru ar putea însemna că avorturile la cerere nu vor mai putea fi decontate din banii asigurărilor de sănătate, ca până acum. Politica de sănătate publică, ca și învățământul, sunt de competența statelor membre ale UE și nu va veni nimeni să ne impună modificarea celei mai liberale legislații din Europa în materie de avort.

Vă recomandăm
[adrotate group="2"]

Cred că există riscul ca grupuri de interese să facă un joc între cele două ICE, prin nivele de prioritate falsă. Deocamdată, presa nu relatează despre „Unul dintre noi”, institutele de specialitate nu dezbat, iar în mediul universitar nici nu s-a auzit măcar de așa ceva.


Ajută la promovarea fundamentelor morale ale societății.


1 COMENTARIU

 1. In calitate de coordonatoare nationala a ICE „Unul dintre Noi”, prezenta la initiativa de la prima intalnire pregatitoare, apoi co-semnatara a cererii cetatenilor la Brussels pe 29 martie 2012, continuu implicata, va rog sa permiteti cateva corectii la informatiile prezentate in acest articol:

  – „În urma validării documentului”: etapa incheiata in acest moment este aceea de validare/verificare a semnaturilor, care a fost realizata semnatura cu semnatura de catre Autoritatea Nationala pentru Protectia Datelor Personale din toate cele 28 de state membre ale UE;

  – „în toate cele 18 țări participante”: pe 27 februarie 2014 coordonarea de la Brussels a inaintat Comisiei Europene certificatele de validare din TOATE CELE 28 de state membre, aceasta reprezentand etapa a 6-a.

  Cifra 18 se refera la faptul ca in 18 tari a fost atins minimul necesar de semnaturi pentru fiecare eurodeputat, cerut de regulamentul stabilit de Comisia Europeana;

  – initiativa legislativa „Unul dintre noi” urmeaza a fi sustinuta intr-o audiere a Comisiei Europene, in scurt timp, aceasta fiind cea de-a 7-a etapa a ICE:

  Examinarea iniţiativei, audierea publică în Parlamentul European şi răspunsul Comisiei

  În termen de 3 luni de la prezentarea iniţiativei:

  reprezentanţii Comisiei se vor întâlni cu organizatorii pentru a le permite să explice în detaliu chestiunile ridicate de iniţiativa lor
  organizatorii vor avea posibilitatea de a-şi prezenta iniţiativa în cadrul unei audieri publice la Parlamentul European

  Comisia va adopta un răspuns oficial în care va explica, dacă este cazul, acţiunile pe care le va propune ca răspuns la iniţiativa cetăţenească şi motivele acţiunilor sale sau ale refuzului de a acţiona.

  8. În cazul în care Comisia decide să dea curs iniţiativei dumneavoastră : este demarată procedura legislativă.

  – in acest moment ne pregatim pentru audierea la Comisia Europeana;

  – „Presupunând că ICE „Unul dintre noi” se va bucura de un răspuns politic satisfăcător din partea Comisiei Europene, pentru România acest lucru ar putea însemna că avorturile la cerere nu vor mai putea fi decontate din banii asigurărilor de sănătate, ca până acum.”

  Obiectivul ICE „Unul dintre Noi” respecta principiul subsidiaritatii statelor membre UE si se adreseaza exclusiv domeniilor de competenta ale UE in privinta finantarii cercetarii stiintifice pe embrioni umani si a finantarii ajutorului de dezvoltare sub forma de avort in tarile sarace. NU influeteaza legislatia Romaniei sau a altor state in privinta avortului la cere, inclusiv in privinta modului in care acesta este finantat. Pentru a influenta acest subiect este necesara o initiativa legislativa NATIONALA.

  – Stau la dispozitia tuturor celor care doresc informatii corecte despre ICE „Unul dintre Noi”.

  – Propunem organizatorilor Marsurilor pentru Viata 2014 sau al altor evenimente pentru apararea vietii si demnitatii umane in saptamana 16-22 martie sa prezinte comunicatul oficial al ICE „Unul dintre noi”, urmarind eventualele actualizari. Initiativa „Unul dintre noi” nu s-a incheiat.

  Poporul Vietii din Romania este mult mai larg reprezentat si nu se reduce la cele peste 140 000 de semnaturi adunate pe Lista Poporului Vietii pana la 1 noiembrie 2013.
  Facand cunoscut cat mai rapid acest succes intermediar vom largi sustinerea pentru viitoarea audiere in fata Comisiei Europene. Audierea ICE „Right2Water” a fost urmarita in direct de grupuri de sustinatori din toata UE.

  Va rugam sa folositi pentru informarea dumneavoastra si a celor din jurul dumneavoastra prin FB, blog, e-mail, presa locala, comunicatul oficial, in care am preluat aceste precizari:

  http://unuldintrenoiromania.wordpress.com/2014/02/27/initiativa-unul-dintre-noi-un-succes-dupa-validarea-semnaturilor-stranse/

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here