„Libertarieni pentru viață” – Argumentația libertariană împotriva avortului

1538

O idee preconcepută des întâlnită este aceea că libertarianismul, ca principiu politic, favorizează legalitatea avortului și îl consideră o alegere validă. Elemente majore ale curentului – precum Partidul Libertarian din SUA, de exemplu – au astfel de poziții clar exprimate.

Totuși, principiul fundamental al libertarianismului este acela că fiecare dintre noi are obligația să nu violeze drepturile nimănui, indiferent de motiv (personal, politic sau social). Acesta este și unul din argumentele pro-life esențiale: nimeni nu poate anula primul drept al unei alte ființe umane, dreptul la viață!

În 1976, când problema avortului ajunsese deja un subiect major pe agenda publică în Occident, o parte din ramura americană a mișcării libertariene a fondat organizația „Libertarians for Life” (Libertarieni pentru Viață), pentru a prezenta și condamna avortul ca pe o injustiție și nu ca pe un drept.

Argumentația folosită de LfL este non-religioasă, științifică și filosofică mai degrabă decât una religioasă sau pragmatică, politică sau emoțională.

Astfel, LfL consideră că:

1. Ființele umane sunt persoane de la concepție, indiferent cum s-ar produce aceasta (natural, asistat, FIV sau clonare).

2. Avortul este omucidere.

3. Dreptul la controlul asupra propriului corp nu permite violarea obligației de non-agresiune asupra altuia. Nu există dreptul de a suprima o persoană nevinovată, așa cum sunt nenăscuții.

Vă recomandăm
[adrotate group="2"]

4. Un copil nenăscut are dreptul de a se afla în pântecul mamei sale. Părinții nu au dreptul de a-l expulza sau de a-i lăsa să moară (în cazul celor concepuți in vitro). Dimpotrivă, ambii părinți le datorează sprijin și protecție în fața pericolelor.

5. Nici un guvern și niciun individ nu au puterea de a de-personaliza o ființă umană, născută sau nenăscută.

6. Scopul corect al unei legi este să apere inocenții, nu să fie contra lor.

Mai multe puteți afla de pe website-ul LfL.

politics-explained


Ajută la promovarea fundamentelor morale ale societății.


LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here