SONDAJ Ţările care consideră că sexul premarital, homosexualitatea, alcoolul sau avortul sunt inacceptabile din punct de vedere moral

2163

Multe subiecte considerate tabu, precum sexul premarital, avortul sau homosexualitate, stârnesc deseori sentimente extrem de puternice oamenilor din întreaga lume. Cu toate acestea, ceea ce oamenii consideră că poate să fie acceptabil din punct de vedere moral (sau inacceptabil) depinde într-o proporţie foarte mare de locul de rezidenţă, arată un studiu citat de Bussines Insider.

Graficele de mai jos fac parte din proiectul „Atitudini globale”, realizat de Centrul american de cercetare Pew, şi arată opiniile oamenilor din întreaga lume asupra a opt teme de ordin moral: relaţiile extraconjugale, jocurile de noroc, homosexualitatea, avortul, sexul premarital, consumul de alcool, divorţul şi contraceptivele. Pentru acest studiu au fost chestionaţi 40.117 de respondenţi din 40 de ţări diferite, în anul 2013.

Primul grafic sintetizează răspunsurile tuturor celor care au participat la acest studiu şi pune în evidenţa probleme de ordin moral care sunt cel mai uşor acceptate de către societate. Din acest punct de vedere, studiul arată că folosirea contraceptivelor a fost considerată acceptabilă de circa 64% dintre respondenţi. De asemenea, divorţul este o altă temă care este larg acceptată – 36%, deşi 22% dintre respondenţi au mărturisit că nu o consideră o problemă morală. Pe de altă parte, la polul opus, oamenii s-au arătat puţin de acord cu relaţiile sexuale premaritale (78%), precum şi cu jocurile de noroc (62%), pe locul trei clasându-se homosexualitate (59%).

Aşa cum era de aşteptat, majoritatea ţărilor africane şi musulmane au tendinţa de a considera aceste teme inacceptabile din punct de vedere moral, comparativ cu economiile avansate, precum Europa de Vest, Japonia sau Statele Unite, unde oamenii de aici acceptă mult mai uşor sau nu consideră subiectele propuse drept unele morale.

Relaţiile extraconjugale

Mai mult de jumătate dintre toţi oamenii chestionaţi au afirmat că relaţiile extramaritale sunt imorale. Franţa, în schimb, este ţara unde cei mai mulţi respondenţi au precizat că nu văd într-o aventură o problemă de moralitate sau o considera mai degrabă acceptabilă.

imoralitate relatii extraconjugale

Jocurile de noroc

Vă recomandăm
[adrotate group="2"]

În Africa, precum şi în Orientul Mijlociu, majoritatea persoanelor au etichetat jocurile de noroc ca fiind nişte activităţi „inacceptabile”. Cu toate acestea, în Franţa, Canada sau Statele Unite, mai puţin de un sfert dintre respondenţi împărtăşesc aceeaşi opinie.

imoralitate jocuri de noroc

Homosexualitatea

Peste 90% dintre respondenţii din şapte ţări (Egipt, Ghana, Indonezia, Iordania, Tunisia, Teritoriile Palestiniene şi Uguanda) afirmă că homosexualitatea este inacceptabilă din punct de vedere moral. În schimb, europenii sunt cei mai puţin susceptibili de a declara acelaşi lucru.

imoralitate homosexualitate

Avortul

Jumătate sau mai mult dintre respondenţii din 26 de ţări consideră că avorturile sunt inacceptabile din punct de vedere moral, cei mai vehemenţi fiind cei din Africa, America Latină, precum şi cei din Asia şi Orientul Mijlociu. De cealaltă parte, avortul este considerat imoral într-o proporţie mică în Europa de Vest, Canada şi Japonia.

imoralitate avort

Sexul premarital

Ţările musulmane cred într-o măsură foarte mare că sexul înainte de căsătorie este inacceptabil, în timp ce aproximativ 10% dintre respondenţii din Germania, Franţa sau Spania au aceeaşi părere.

relatii sexuale premaritale imoralitate

Alcoolul

Opiniile în legătură cu consumul de alcool variază de la ţară la ţară, însă şi aici statele musulmane consideră mai degrabă că alcoolul este inacceptabil. La polul opus se regăsesc state precum Marea Britanie, Canada sau Japonia.

consum alcool imoralitate

Divorţul

Chiar şi în ţările conservatoare din Orientul Mijlociu, puţini respondenţi consideră că divorţul este inacceptabil din punct de vedere moral. Cu toate acestea, ţările care nu privesc cu ochi buni o despărţire oficială sunt statele africane Ghana, Uganda şi Nigeria.

imoralitate divort sondaj

Contracepţia

Şi din acest punct de vedere, majoritatea respondenţilor consideră „acceptabilă” utilizarea contraceptivelor. Doar în Pakistan, Nigeria şi Ghana mai mult de jumătate dintre cei care au răspuns la sondaj s-au declarat împotriva acestei practici.

imoralitate contraceptia sondaj

(Adevarul.ro)


Ajută la promovarea fundamentelor morale ale societății.


LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here