Cauzele divorțului

2051

James Dobson*

1. Suprasolicitarea si oboseala/epuizarea fizica

Feriți-vă de această stare. Este deosebit de periculos pentru tinerele cupluri care încearcă să se dezvolte într-o profesie sau la școală. Nu încercați să mergeți la facultate, să lucrați program întreg, să aveți un copil, să gospodăriți o casă și să începeți o afacere, toate în același timp. Pare ridicol, dar de multe cupluri tinere fac asta și sunt apoi surprinși atunci când căsătoriile lor se destramă. Soții și soțiile trebuie să își rezerve timp pentru un altul în cazul în care vor să păstreze dragostea vie în viață lor.

2. Credite si datorii prea mari la banca si dezacord cu privire la modul in care ar trebui cheltuiti banii

Nu cheltuiți mai mult pe o casă sau o mașină decât vă puteți permite, lăsând prea puține resurse pentru a vă face mici cadouri, excursii scurte si alte activitati care pot ajuta la întărirea mariajului.

3. Egoism

Există două feluri de oameni în lume, cei care oferă și cei care doar primesc. O căsătorie între două persoane care oferă poate fi un lucru frumos. În cazul unor cupluri în care unul dăruiește și celălalt primește, poate să fie puțin provocatoare și dificilă. O familie în care amândoi partenerii sunt obișnuiți doar să primească, fără să ofere, se va destrăma în doar câteva săptămâni. Egoismul poate devasta căsniciile într-un timp foarte scurt.

4. Relatii nesanatoase cu parintii si socrii

Vă recomandăm
[adrotate group="2"]

În cazul în care soțul sau soția nu a fost pe deplin independent de părinți, este mai bine să nu locuiască aproape de aceștie. Pentru unele mame și tați este greu să acorde copiilor libertate, să le dea drumul și o apropiere prea mare dintre părinți și copiii lor căsătoriți poate aduce probleme.

5. Asteptari nerealiste

Unele cupluri intra în căsătorie cu așteptarea că drumul lor va fi presărat cu petale de trandafiri și că viața alături de partenerul lor va fi numai fericire și bucurie. Însă nicio căsătorie între două ființe umane care sunt imperfecte nu poate să împlinească această așteptare. Dezămăgirea care vine în urma acestor așteptari este un câmp minat din punct de vedere emoțional.

6. Sufocarea partenerului

Exista persoane care devin dependente de partenerii lor și nevoia lor dependentă conduce la sufocare și distruge atracția dintre ei. Gelozia este doar un mod în care fenomenul se manifestă. Nu uitați, iubirea trebuie să fie liberă și încrezătoare.

7. Frustrarea in viata sexuala si infidelitatea

O combinatie mortala pentru casatorie

8. Falimentul in afaceri

Eșecul în muncă este periculos pentru familii. Valabil mai ales în cazul soților, a căror eforturi de a susține financiar familia se transforma în frustrare și apoi furie manifestată în mijlocul familiei.

9. Succesul in afaceri

Succesul in afaceri este aproape la fel de periculos pentru o casatorie ca si esecul. Solomon scrie ” nu-mi da nici sărăcie, nici bogăţie, dă-mi pâinea care-mi trebuie.” (Proverbe 30:8)

10. Casatoria prea tanara

Statistic vorbind, este de doua ori mai probabil ca fetele care se casatoresc intre 14-17 ani sa divorteze, comparativ cu cele ce se casatoresc la 18-19 ani, iar acestea din urma sunt de 1,5 ori mai probabil sa divorteze decat cele ce se casatoresc la 20-29 de ani. Presiunile adolescentei si stresul inceputului familiei nu merg foarte bine impreuna. Este de recomandat ca casatoria sa aiba loc doar dupa finalul adolescentei.

11. Alcoolul si abuzul de substante

Acestea sunt ucigatoare atat pentru relatii, cat si mai rau, chiar pentru persoanele care abuzeaza de ele.

12. Pornografia, jocurile de noroc si alte dependente

Multi considera ca se pot juca cu aceste tentatii, fara a fi captivati de ele. Si chiar daca pentru multi, acest lucru este adevarat, si se pot desprinde de ele fara a fi afectati, pentru altii, aceste obiceiuri si experimentari vor duce la distrugerea casatoriei lor.

Acestea sunt cateva din cele mai des intalnite cauze pentru divort, insa lista reala a cauzelor este practic nelimitata. Drumul spre divort seamana cu o buruiana – tot ceea ce e nevoie este o crapatura in asfalt, pentru ca ceva rau sa creasca acolo. Cursul natural al lucrurilor va va indeparta unul de celalalt, de aceea este necesar ca ambii soti sa ia in serios lucrurile si sa munceasca pentru a mentine intimitatea si o casatorie care sa dureze.

* Dr. James Dobson este psiholog și autor american de confesiune creștin-evanghelică, fondator al Focus on the Family, una din cele mai importante organizații de protecție a familiei din SUA.
(traducere și adaptare Alfa-Omega TV după drjamesdobson.org)

Ajută la promovarea fundamentelor morale ale societății.


LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here