Studiu juridic: CEDO, spre liberalizarea maternității prin surogație

1562

Într-un studiu publicat în Revue Lamy de Droit Civil, n° 118, Gregor Puppinck analizează două cazuri asupra cărora Curtea Europeană a Drepturilor Omului s-a pronunțat de curând, privind maternitatea prin surogație (mai cunoscută la noi prin denumirea „mamă purtătoare” precum și ca „gestație pentru altul”, n. red. CV): Mennesson c. Franța și Labassee c Franța.

Rezumat: Curtea consideră surogația compatibilă cu drepturile omului; deși tolerează opțiunea Franței de a o refuza pe motive etice, în practică restricționează efectele acestei opțiuni cu privire la viața de familie și privată, condamnând Franța să recunoască cel puțin relația paternală a copilului aplicantului. Mai general, aceste decizii ilustrează metoda pe care Curtea o utilizează pentru a impune liberalizarea practicilor prohibite prin legea națională, fără ca acestea să fie garantate prin Convenția Europeană a Drepturilor Omului. Liberalizarea merge în sens contrar normelor existente în dreptul internațional.

Studiu poate fi accesat (varianta în limba engleză) aici: ECHR – Towards the Liberalisation of Surrogacy (pdf)


Ajută la promovarea fundamentelor morale ale societății.


Jurist francez, doctor în drept cu o disertație pe legea medicală și bioetică. Director al Centrului European pentru Lege și Justiție, cu sediul la Strasbourg. Expert în mai multe comitete ale Consiliului Europei. Din 2003 până în 2009 a predat drepturile omului, dreptul internațional și dreptul constituțional la Facultatea de Drept a Universității din Haute-Alsace (Franța). Articole traduse de Bogdan Stanciu cu permisiunea autorului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here