Cea mai mare rată a avortului din Asia

1537

Vietnamul are una dintre cele mai mari rate ale avortului din lume. Potrivit Aljazeera, proporția sarcinilor care se termina cu uciderea deliberata a fatului este aproape jumatate in aceasta țara din sud-estul Asiei:

„Astazi, in ciuda faptului ca exista un acces mai mare la contracepție și la servicii de sanatate reproductiva, ratele avortului din Vietnam sunt cele mai mari din Asia și printre cele mai ridicate din lume.

Potrivit medicilor de la Spitalul Central de Obstetrica din Hanoi, care au prezentat un raport in luna mai la Conferința franco-vietnameza de Ginecologie și Obstetrica, 40% din toate sarcinile din Vietnam se termina in fiecare an prin avort.

Avorturile, in primele 22 saptamani, sunt inca legale in Vietnam, la prețuri accesibile și disponibile la cerere in spitalele publice și unitați private de sanatate din intreaga țara. Potrivit Compendiului de Cercetare a Sanatații Reproducerii din Vietnam al Fondul Națiunilor Unite pentru Populație (UNFPA), doua treimi din sarcinile terminate astazi in Vietnam sunt rezultatul sarcinilor nedorite”.  

Acest ultim comentariu m-a pus pe ganduri: cum se explica atunci o treime din restul avorturilor? E data de condițiile de sanatate ale mamei? Sau ale copilului? Sau de invaliditatea copilului? Deci, de ce sunt ratele de avort atat de mari in Vietnam? Avortul legal a fost facut gratuit pentru femeile casatorite la inceputul anilor 1990, ca parte a eforturilor țarii de a cobori rata fertilitații. Ca parte a acestui pachet, conducatorii comuniști vietnamezi au impus, de asemenea, „politica a doi copii pe familie”, care a fost menținuta pana in 2003 (Partidul Comunist se gandea sa o reintroduca in anul trecut).

Deci, avortul este gratuit și legal pana la 22 saptamani pentru femeile casatorite. Interesant este ca nu lipsa contracepției este cauza ratelor mari de avort:

„Datele UNFPA au aratat ca 7 % dintre femeile casatorite folosesc o forma de contracepție. Totuși, cercetarea a mai subliniat ca dintre femeile casatorite care doresc avorturi in Vietnam aproximativ doua treimi au folosit o anumita forma de contracepție”.

Exista ingrijorarea ca nu se face suficienta consiliere pentru familiile cu privire la opțiunile contraceptive și ca, in consecința, femeile din Vietnam nu folosesc corect contraceptivele. (Desigur, exista, de asemenea, eroarea umana și rata de eșec normala a tuturor formelor de contraceptive, dar probabil nu suficienta pentru a conta intr-o rata de avort de 40%!)

Indiferent de motivul acestei rate ridicate a avorturilor, ea poate fi, de asemenea, subestimata. Pentru ca, in afara de femeile casatorite, exista, de asemenea, femeile care raman insarcinate in afara casatoriei și cauta sa faca avort la clinicile particulare, anonime și nenumarate.

„In cultura conservatoare a Vietnamului, sexul premarital este considerat tabu. Femeile care raman insarcinate in afara casatoriei se confrunta cu repercusiuni sociale și familiale puternice. Ca rezultat, multe femei necasatorite aleg sa caute avorturi la clinicile private. In timp ce aceste unitați ofera un mai mare anonimat pacientelor, statisticile guvernamentale reprezinta doar avorturile efectuate in unitațile de sanatate publica, excluzand majoritatea femeilor tinere, necasatorite, din datele oficiale”.

Deci, de fapt, rata avorturilor este, probabil, mult mai mare de 40%. Unii comentatori susțin ca este nevoie de mai multa educație sexuala pentru a rezolva problema. „Exista multe necesitați in ceea ce privește cunoștințele de sanatate a reproducerii la tineri”, a declarat Le Ngoc Bao, reprezentantul pentru Vietnam al Pathfinder International, o organizație globala non-profit care lucreaza in stransa colaborare cu Ministerul Vietnam al Sanatații, in domeniul sanatații reproducerii adolescenților.

„De mai mult timp, educația sexuala și intenția de intervenție in randul tinerilor in școli continua sa ramana la nivel de proiecte-pilot. In timp ce Ministerul Sanatații din Vietnam a inceput sa recunoasca nevoia de educație sexuala in școli, valorile tradiționale ingreuiaza discuțiile cadrelor didactice pe aceste teme cu elevii … Parinții acum vad nevoia educației sexuale pusa intr-un anumit cadru oficial”, a declarat Bao. „Dar problema e ca parinții inca intreaba de la ce clasa ar trebui sa fie introdus conținutul”.

Eu personal cred ca parinții ar trebui sa acționeze și sa se implice ei inșiși in predare mai degraba decat sa aștepte ca aceasta sa fie „pusa intr-un anumit cadru oficial”. Și in aceasta invațatura poate fi inclusa și ideea ca daca ramai gravida (sau lași pe cineva gravida) atunci nu avortul este rezolvarea. Acest lucru ar putea avea un anumit impact asupra celei mai mari rate (raportate) a avorturilor din Asia.

Autor: Marcus ROBERTS, Mercator.net, 9 septembrie 2014

Vă recomandăm
[adrotate group="2"]

Stiri © Asociatia Provita Media


Ajută la promovarea fundamentelor morale ale societății.


Provita Media promovează valorile pro-vita în România: protejarea și respectarea copilului nenăscut, respectarea demnității umane de la concepția naturală până la moartea naturală. Reprezentanții Asociației își propun să contribuie la formarea unei viziuni corecte asupra problemelor ce țin de familie, de educația morală creștină și, în special, asupra celor legate de protejarea copilului nenăscut.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here