Din India vin tot mai multe dovezi că avortul cauzează cancer de sân

2114

De ce atunci Organizația Mondiala a Sanatații continua sa nege acest lucru?
Autor: Steven W. Mosher, președintele Institutului de Cercetare pentru Populație și autorul volumului „Population Control: Real Costs, Illusory Benefits” („Controlul populației: costuri reale, beneficii iluzorii”).

Sursa:  Population Research Institute, 19 septembrie 2014

Prietenul meu canadian abia a putut sa se abțina. „Aceste noi studii din India ii BLOCHEAZĂ pe toți contestatarii legaturii dintre avort și cancerul mamar”, mi-a spus Brent Rooney. „Ele pur și simplu ii blocheaza!”

Privind la datele pe care Brent mi le-a trimis de la biroul sau din Vancouver (Columbia Britanica) am ințeles de ce era atat de entuziasmat. El a gasit douasprezece studii recente in literatura de specialitate, toate realizate pe subcontinentul indian, care au examinat daca exista legatura intre avorturile anterioare și cancerul de san. Și toate cele douasprezece studii au descoperit ca femeile care au avut avorturi in trecutul medical au un risc crescut de a face cancer de san.

Permiteți-mi sa repet: fiecare dintre aceste studii efectuate pe subcontinentul indian, sugereaza o legatura intre avort și cancerul de san.

Aici sunt cifrele reale trimise de Brent:

Autor An Odds ratio/

Raportul

cotelor

 95% Cl sau valoarea p
Rai et al. 2008 2.21 p  < 0.05
Kaur et al. 2011 2.79 p  < 0.001
Lodha et al. 2011 1.91 p = 0.214 (nesemnat)
Santhy et al. 2012 1.22 nesemnificativ
Balasubrahmanian et al. 2013 2.08 1.15 – 3.75
Bhadoria et al. 2013 6.26 4.16 – 9.41
Kamath et al. 2013 5.75 1.27 – 25.99
Roy et al. 2014 10.66 p < 0.0001
Takalkar et al. 2014 2.8 1.82 – 5.12
De Silva ( Sri Lanka) 2010 3.42 1.75 – 6.66
Raza (Pakistan) 2011 6.80 p < 0.05
Jabeen (Bangladesh) 2013 20.62 Date nedisponibile

Inainte sa va oboseasca ochii, concentrați-va pe coloana a treia, Odds ratio/raportul cotelor (raportul dintre cota (odds) unui pacient din grupul experimental si cota (odds) unui pacient din grupul martor). Acesta este indicatorul-cheie, pentru ca reprezinta probabilitatea de a dezvolta cancer de san, daca ai avut un avort anterior (fața probabilitatea de a dezvolta cancer de san daca nu ai facut avort). De observat ca toate cele douasprezece studii au raportul cotelor mai mare de 1,0, indicand un risc crescut.

Vă recomandăm
[adrotate group="2"]

Un alt lucru demn de reținut: media raportului cotelor pentru aceste douasprezece studii este de 5,54. Asta inseamna ca riscul de cancer de san la femeile indiene care au avut avorturi anterioare este de cinci ori și jumatate mai mare fața de cel al femeilor care nu au avut. Un alt mod de a exprima acest lucru este ca exista un risc crescut de 554% de a dezvolta cancer de san, daca o femeie a avut un avort anterior indus. E destul de infricoșator, nu-i așa?

Activiștilor drepturilor pentru avort, carora le place sa susțina ca avortul nu are riscuri sanatate pe termen lung, le va fi deosebit de dificil sa explice astfel de date. Nu e de mirare ca, in ultimii ani, cand subiectul legaturii dintre avort și cancer mamar revine, mulți dintre ei dau dezmințiri netemeinice și apoi schimba rapid subiectul.

Un alt motiv pentru care aceste constatari sunt atat de importante este faptul ca femeile din India și țarile vecine sunt pur și simplu subiecte ideale pentru studierea legaturii  dintre avort și cancer mamar. Ele se casatoresc devreme, nu folosesc pilula, au mai multe sarcini, și alapteaza copiii. Cu alte cuvinte, toți ceilalți factori majori de risc pentru cancerul de san sunt … absenți.

Multe femei din țari precum Statele Unite, Australia și Marea Britanie, pe de alta parte, se angajeaza in alte comportamente, in afara de avort, care pot cauza cancer de san. Ele se casatoresc tarziu sau deloc. Folosesc contraceptive orale, atunci cand sunt tinere și apoi trec pe terapie de substituție hormonala (HRT), cand devin mai in varsta. Au doar o sarcina sau nici una la termen. Și nu alapteaza.

Cand toți acești „factori de confuzie”, cum sunt numiți, sunt prezenți, este foarte dificil sa se stabileasca masura in care avorturile provocate cresc riscul de cancer de san pe parcursul vieții unei femei. Dar acești factori sunt in mare parte absenți in India, astfel incat legatura dintre cancer mamar și avort se arata bine și clar.

De fapt, legatura dintre avort și cancerul mamar pe care o confirma aceste studii indiene este mai puternica decat alți factori de risc pentru cancerul de san pe care-i știm, cum ar fi varsta inaintata, istoricul familial de cancer de san sau lipsa copiilor.

Aceste noi studii indiene au ieșit la lumina, nu la mult timp de la publicarea unei meta-analize ample de 36 (treizeci și șase!) studii efectuate in China continentala. Analiza a aratat, de asemenea, un risc semnificativ din punct de vedere statistic de cancer mamar dupa avort. Pentru femeile din China care au avut unul sau mai multe avorturi induse, riscul crescut a fost de 44% (Odds Ratio/raportul cotelor: 1,44). Riscul creștea la 76% in cazul femeilor care au avut doua sau mai multe avorturi anterioare.

Cum observa dr. Joel Brind, probabil autoritatea cea mai mare privind legatura dintre avort și cancer mamar: „Studiul a confirmat rezultatele pe care eu și alți co-autori ai mei de la Penn State Medical College le-am raportat, in 1996, in revista de epidemiologie a Asociației Medicale Britanice. Studiul Brind et al. a aratat un risc crescut de 30% (Odds Ratio/raportul cotelor de 1.3).

Exista munți de date fiabile. Exista literalmente zeci de studii care arata ca femeile care sufera avorturi induse au un risc semnificativ crescut de a dezvolta cancer de san dupa aceea. Și totuși …

Mișcarea pentru avort continua sa fluiere in cimitir, chiar acolo unde se odihnesc femeile care au murit de cancer de san din cauza avorturilor induse. Aceasta mișcare continua sa incerce sa discrediteze dovezile din ce in ce mai multe ale legaturii dintre avort și cancer mamar, susținand, „asocieri fragile pot arata din intamplare [aceasta legatura] și, prin urmare, sunt hazardate și fara sens”.

Ei bine, asocierile relevate de studiile indiene și chineze nu au fost fragile deloc, ci foarte ferme din punct de vedere statistic. Femeile merita sa știe ca au un risc semnificativ mai mare de a dezvolta cancer de san daca au un avort provocat.

De ce mișcarea pentru avort – care pretinde ca apara interesele femeilor – nu le avertizeaza despre acest risc? De ce continua sa inventeze argumente eronate și sa publice studii eronate, in incercarea de a discredita legatura dintre cancer mamar și avort, care a fost acum dovedita atat de clar?

Este destul de evident pentru mine ca contestatarii sunt mai preocupați de promovarea propriilor convingeri dogmatice decat de salvarea vieții femeilor. Feministele radicale cred ca femeile trebuie sa eliberate de nașterea de copii. Mișcarea radicala pentru avort este de parere ca Planned Parenthood are nevoie sa faca bani. Iar ecologiștii radicali cred ca planeta are nevoie sa fie eliberata de povara umanitații.

Toți aceștia iși avanseaza in mod iresponsabil propriile agende fatale in detrimentul științei și vieții femeilor. Ce e științific și eliberator in asta?

Stiri © Asociatia Provita Media


Ajută la promovarea fundamentelor morale ale societății.


Provita Media promovează valorile pro-vita în România: protejarea și respectarea copilului nenăscut, respectarea demnității umane de la concepția naturală până la moartea naturală. Reprezentanții Asociației își propun să contribuie la formarea unei viziuni corecte asupra problemelor ce țin de familie, de educația morală creștină și, în special, asupra celor legate de protejarea copilului nenăscut.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here