Un congresman acuză: administrația Obama sprijină avorturile forțate în China

1992

Chris Smith*

[box]

Christopher Smith (Foto www.house.gov)
Christopher Smith (Foto www.house.gov)

Fotografii postate de mame chineze cu copiii lor avortați forțat fac furori pe internet. Agenții de planificare familială storc amenzi exorbitante de la țărani. Un avocat este torturat și încarcerat pentru faptul de a fi apărat mame. Zhang Yimou, cunoscutul producător de film chinez, este amendat cu 1,24 milioane USD pentru încălcarea „cotei de copii”. În ultimii 6 ani, dovezile s-au acumulat cu privire la aplicarea brutală a politicii copilului unic în China. Acum, congresmanul Chris Smith, membru al Camerei Reprezentanților din SUA din partea statului New Jersey din 1981, liderul grupului pro-life din Congresul SUA și bun prieten al României, țară pe care a vizitat-o adesea, acuză administrația Obama de încălcarea legilor americane și contribuirea la politicile de avorturi forțate ale Chinei. Acest eseu este adaptat după un discurs susținut la Heritage Foundation pe 9 octombrie 2014 și se găsește în original la The Public Discourse. (I.M.) [/box]

Sub administrația Obama, Statele Unite își încalcă propria legislație oferind finanțare, din banii contribuabililor, către Fondul pentru Populație al Națiunilor Unite, care sprijină Politica copilului unic din China. De asemenea, nu se implementează interdicții de imigrare și acordare de vize persoanelor care au fost complici la avorturi și sterilizări forțate.

Politica copilului unic din China, anunțată în 1979, reprezintă o violență susținută de stat împotriva femeilor și copiilor. Tribunalul de la Nürnberg pentru crimele de război naziste a interpretat corect avortul forțat ca fiind o crimă împotriva umanității. Nimic din istoria omenirii nu se compară ca amploare cu atacul de treizeci și cinci de ani al Chinei asupra femeilor și copiilor.

Sute de milioane de suflete au fost exterminate.

Astăzi, în China, în loc să primească îngrijire de maternitate, femeile gravide care nu au permis de naștere sunt vânate și forțate să facă avort. Sunt ironizate, batjocorite, umilite și exploatate. O mamă nu are absolut niciun drept sau fundament juridic pentru a-și proteja copilul nenăscut sau a se proteja pe sine de violența susținută de stat. Nu există mame necăsătorite în China – cu excepția celor care, cumva, scapă de cadrele de planificare familială și își ascund sarcina. Politica copilului unic a Beijingului interzice acordarea permisiunii guvernamentale de ducere a sarcinii la termen pentru mamele singure.

Timp de peste trei decenii, în majoritatea cazurilor a fost ilegal să ai frați și surori. Iar prețul pentru neconformarea la limita unui singur copil per cuplu este samavolnic. O femeie chineză care rămâne gravidă fără să aibă permis guvernamental va fi supusă unor presiuni inimaginabile pentru a avorta. Ea știe că, pentru copiii ilegali, „neconformi planului”, este prohibită educația, asistența medicală și căsătoria, iar amenzile pentru nașterea unui copil fără permis pot însuma de zece ori venitul mediu anual al ambilor părinți. Familiile care nu pot sau care refuză să plătească sunt aruncate în închisori sau li se demolează locuința.

Dacă vreo femeie curajoasă tot refuză să se supună, poate fi ținută la carceră. Dacă fuge, rudele ei pot fi deținute și, foarte frecvent, bătute. Se utilizează pedepse de grup pentru a o ostraciza social. Deseori, colegilor și vecinilor săi li se refuză permise de naștere. Dacă femeia, printr-un miracol, tot poate rezista acestor presiuni, este târâtă pe masa de operație și forțată să facă avort.

Rezultatul acestei politici este o „minunată lume nouă” de coșmar, fără precedent în istoria omenirii, în care femeile sunt rănite psihic, fetele sunt victimele avortului selectiv pe motivul sexului lor, iar copiii cresc fără frați, surori, mătuși, unchi sau verișori. Guvernul Statelor Unite trebuie să ia măsuri active pentru combaterea acestei atrocități.

Vă recomandăm
[adrotate group="2"]

Ce face Congresul pentru a combate Politica copilului unic?

De-a lungul anilor, am prezidat aproape 50 de audieri congresionale privind drepturile omului, axate în totalitate pe Politica copilului unic din China. Patru dintre audierile mele s-au concentrat asupra marelui Chen Guangcheng – avocatul autodidact care a apărat femeile de această politică abuzivă. Și ce preț a plătit! Închisoare. Bătăi. Tortură. Nu știu nicio altă persoană pe Pământ care a suferit personal atât de mult pentru încercarea de a pune capăt acestei cruzimi împotriva femeilor. Este un erou.

Reggie Littlejohn a compărut, de asemenea, la audierile mele. De fiecare dată, ea a oferit o mărturie incisivă și un plan de acțiune. Reggie și organizația sa, Women’s Rights Without Frontiers, au apărat femeile din China cu tenacitate și curaj, provocând guvernele, ONG-urile și ONU să își înceteze complicitatea și alimentarea acestei stări de fapt.

Chai Ling – una dintre eroinele protestelor din Piața Tiananmen – a fost, de asemenea, uluitor de eficientă. Ling, fondatoarea ONG-ului All Girls Allowed, care are drept obiectiv protejarea fetițelor împotriva genicidului, a depus, la rândul său, de numeroase ori mărturie și a salvat peste o mie de fete din China de avortul selectiv pe criteriul sexului.

De-a lungul anilor, comitetul meu a audiat, de asemenea, mărturiile a numeroase victime. Wujian, o studentă chineză la o universitate din SUA, a depus mărturie despre modul în care copilul ei și alți copii au fost asasinați de către guvern:

„Sala era plină de mame care tocmai trecuseră printr-un avort forțat. Unele mame plângeau. Unele mame jeleau. Unele mame țipau. Iar o mamă se tăvălea pe podea, cu dureri insuportabile.”

După aceea, Wujian a declarat că a venit rândul ei, descriind cu lacrimi în ochi ceea ce a numit o „călătorie în iad”.

Uneori, cei care comit aceste crime au remușcări. O femeie care conducea programul de avorturi forțate din Fujian a fugit din China și a declarat comitetului meu că este „un monstru” și că a obligat femeile să avorteze – chiar și în luna a 9-a de sarcină – în ciuda rugăminților și lacrimilor de mamă. Deși și astăzi o chinuie conștiința, a declarat că și-a făcut „datoria” cu „hotărâre”.

Politica copilului unic amplifică traficul de ființe umane

Femeile suportă cel mai puternic consecințele Politicii copilului unic – și nu doar ca mame victimizate. Din cauza preferinței pentru băieți din societatea chineză și a limitării dimensiunii familiei, politica a generat ceea ce poate fi corect numit un genicid – exterminarea fetițelor dintr-o societate pentru simplul motiv că sunt fetițe.

Atacul barbar al guvernului chinez asupra mamelor și copiilor lor a condus la absența a zeci de milioane de fiice din China de astăzi. Drept rezultat, China a devenit un magnet pentru traficul mondial de ființe umane în scopul exploatării sexuale. Femei și fete tinere din afara țării sunt vândute ca o marfă în întreaga Chină – o consecință directă a Politicii copilului unic.

Sunt autorul Legii privind protecția victimelor traficului din 2000, o lege cuprinzătoare, de referință, pentru prevenirea traficului, ducerea traficanților în instanță și protejarea victimelor de sclavia modernă. O prevedere a legii impune o evaluare anuală a fiecărei țări. Raportul privind traficul de persoane pe 2012 afirma:

„Politica chineză de limitare a nașterilor, asociată cu preferința culturală pentru fii, generează un raport de masculinitate disproporționat în China, care reprezintă o cauză principală a traficului de femei străine, ca mirese pentru bărbații chinezi și pentru prostituție forțată. […]

Guvernul nu a luat nicio măsură sesizabilă pentru a trata rolul pe care politica sa de limitare a nașterilor îl joacă în alimentarea traficului de ființe umane în China, disparitățile uriașe între sexe ducând la o carență de femei partenere pentru căsătorie. Guvernul nu a luat nicio măsură de schimbare a politicii și, de fapt, conform guvernului chinez, numărul de victime ale traficului de femei străine în China a crescut substanțial în perioada de raportare. Directorul Grupului Operativ Antitrafic al Ministerului Securității Publice a declarat că, în perioada de raportare, «numărul femeilor străine traficate către China este în mod cert în creștere» și că «cererea mare din partea cumpărătorilor, precum și preferința tradițională pentru băieți în familiile chineze sunt principalii factori vinovați pentru alimentarea traficului în China».” [Sublinierile sunt adăugate de autor.]

Recent, un editorial din People’s Daily – ziarul oficial al Partidului Comunist Chinez – a adus la lumină catastrofa demografică în curs de înrăutățire a Chinei. Articolul, intitulat „Surplusul de bărbați va fi o mare problemă”, admite că există o criză a „burlacilor”, care va „declanșa o criză morală a căsătoriei și a familiei”, și „cumularea continuă a numărului de bărbați necăsătoriți va crește în mare măsură riscul de instabilitate socială.”

La o altă audiere congresională prezidată de mine, profesoara de la BYU, Valerie Hudson, autoarea lucrării Bare Branches: The Security Implications of Asia’s Surplus Male Population (Ramurile goale: implicațiile pentru securitate ale surplusului de populație masculină în Asia), a declarat că

„până în anul 2020, tinerii adulți «ramuri goale» [metaforă chinezească pentru burlaci – n.t.], cu vârsta între 15-34 de ani, vor fi în număr de aproximativ 23-25 de milioane […] principalele repercusiuni vor fi constituite de o creștere a instabilității sociale, creșteri accentuate ale infracționalității, crime împotriva femeilor […] și formarea de bande […]”

Evaluând securitatea și potențialul de război, prof. Hudson a continuat:

„confruntat cu o înrăutățire a instabilității pe plan intern, precum și un declin economic nerezolvabil pe plan intern [pe măsura îmbătrânirii populației chineze], guvernul din China ar putea fi tentat să utilizeze politica externă pentru a «călări tigrul» instabilității interne. Temele gemene ale sentimentului antijaponez și reunificării Chinei cu Taiwanul vor rezona profund cu o mare parte din populația chineză. În următoarele două sau trei decenii, este probabil să constatăm ramificații observabile pentru securitate ale masculinizării populației de tineri adulți aflați în creștere ai Chinei, mai ales în asociere cu o înțelegere a consecințelor îmbătrânirii globale […]”

În cartea sa, Unnatural Selection: Choosing Boys Over Girls, and the Consequences of a World Full of Men (Selecția nenaturală: alegerea băieților în detrimentul fetelor și consecințele unei lumi pline de bărbați), Mara Hvistendahl scrie: „Peste 160 de milioane de femei lipsesc din populația Asiei” – un număr aproximativ egal cu toate femeile și fetele care trăiesc în Statele Unite ale Americii.

Răspunsul administrației noastre

În cadrul unei vizite în China, vicepreședintele Joe Biden a declarat publicului prezent că este foarte la curent și „înțelege în totalitate” Politica copilului unic, și că el nu „admonestează” statul pentru impunerea acesteia. Vă puteți imagina care ar fi fost reacția publică dacă vicepreședintele ar fi spus că „înțelege în totalitate” și nu „admonestează” încălcarea drepturilor de autor și nerespectările grave ale drepturilor de proprietate intelectuală?

Politica copilului unic este cel mai flagrant și abuziv atac asupra femeilor din toate timpurile. Faptul că vicepreședintele Statelor Unite și-a afirmat public sprijinul pentru Politica copilului unic este de neconceput.

Deși vicepreședintele Biden a încercat să își retragă comentariul de o insolență extraordinară cu privire la politică, istoricul voturilor sale în calitate de senator îi pune în lumină vechea lipsă de considerație față de severitatea acestei încălcări a drepturilor omului. Pe 13 septembrie 2000, s-a alăturat altor 52 de senatori pentru a respinge un amendament propus de Jesse Helms, senator la acea vreme, care condamna Politica copilului unic. S-a spus că a făcut acest lucru din cauza îngrijorării sale că o condamnare a Chinei în materie de drepturi fundamentale ale omului ar interfera cu normalizarea relațiilor comerciale.

Am întrebat-o, de asemenea, în cadrul unei audieri, pe secretara de stat Hillary Clinton dacă ea sau președintele Obama au ridicat problema avorturilor forțate din China direct, față în față, cu președintele Hu Jintao atunci când acesta a vizitat Washingtonul. Domnia sa a refuzat să răspundă la întrebare, promițând să mă informeze ulterior. Nu am primit niciodată vreun răspuns.

Sub Obama, SUA susține financiar Politica copilului unic

Nicio probă nu sugerează că președintele Obama ar fi prezentat vreodată pledoaria femeilor chineze, obligate să se supună avorturilor, în fața lui Hu Jintao, Xi Jinping sau a oricărui altcuiva. Cam atât înseamnă demagogia ieftină cu privire la alegere.

Avansez, cu respect, teza că administrația Obama nu numai că închide ochii față de atrocitățile comise în baza Politicii copilului unic, ci și contribuie financiar – contravenind legislației americane – la Fondul pentru Populație al Națiunilor Unite (UNFPA).

Acum 30 de ani, am fost autorul primului amendament din istorie la o lege privind ajutorul extern, care interzicea finanțarea organizațiilor precum UNFPA, care se fac complici la politicile de avorturi forțate și sterilizări involuntare din China. Acesta a fost adoptat. Jack Kemp și senatorul Bob Kasten l-au transpus în lege. Amendamentul Kemp-Kasten rămâne o parte a legii privind creditele pentru operațiuni externe, și totuși, sub președintele Obama, acesta nu a fost luat în serios.

Spre deosebire de președinții Reagan, Bush și Bush, dl. Obama a oferit, până acum, 227 milioane USD din banii contribuabililor către UNFPA, o organizație care sprijină, planifică, implementează, apără și mușamalizează programul brutal al guvernului chinez.

În una din multele mele vizite pe tema drepturilor omului la Beijing, am provocat-o pe Peng Peiyun – pe atunci directoarea programului național de control al populației – să pună capăt coerciției. Doamna Peng mi-a spus că UNFPA sprijină foarte mult programul unui singur copil pe cuplu și este ferm de acord cu ea că programul este voluntar și nu există coerciție.

Timp de peste trei decenii, UNFPA a copleșit consecvent cu laude programul chinez de control al populației și a cerut în repetate rânduri altor țări să adopte politici similare. Cu câțiva ani în urmă, UNFPA și guvernul chinez au întins covorul roșu și au găzduit diplomați de nivel înalt din Africa, inclusiv miniștri ai sănătății, pentru a le vinde politici de „limitare a numărului de copii”. În ciuda faptului că mecanismul de aplicare a legii chineze se bazează puternic pe coerciție, iar populația în curs de îmbătrânire a Chinei va duce în curând la o implozie a economiei țării, unii lideri africani par să fi mușcat momeala.

Trebuie să facem o treabă mai bună

În 2000, am redactat o lege care avea ca scop stoparea sprijinului SUA față de practicile brutale ale avortului și sterilizării forțate: Legea privind autorizarea relațiilor externe „Amiral James W. Nance și Meg Donovan”. Această lege impune secretarului de stat să nu emită vize, iar procurorului general, să nu permită intrarea în Statele Unite pentru niciun cetățean străin care, conform constatării bazate pe informații credibile și specifice a secretarului de stat, a fost direct implicat în legiferarea și aplicarea avorturilor forțate sau a sterilizărilor forțate.

Din cauza unei lipse grosolane de punere în aplicare, doar pentru o mână de abuzatori s-au refuzat vize către Statele Unite. Următorul președinte trebuie să facă o treabă mai bună.


Ajută la promovarea fundamentelor morale ale societății.


LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here