Finanțarea de către USAID a taberelor de sterilizare din India (Partea I)

2376

Institutul pentru Cercetarea Populației din SUA arată modul în care dolarul american din impozite și taxe devine forța ce pune in miscare programele brutale pentru controlul populației din India.

Autor: Celeste McGovern Sursa: PRI.org 13 ianuarie 2015

Pântecele femeilor este umflat cu pompa de bicicletă. Unele femei sunt plătite cu mai puțin de 600 de rupii – aproximativ 10 dolari – ca să fie sterilizate. Unele văd – și simt – de-a lungul procedurii, cum medicii trag bucăți din organele lor din abdomen, în timpul operației. Medicii refolosesc mănuși și ace în zeci de intervenții chirurgicale. Antibioticele sau analgezicele, dacă există, pot fi contaminate cu otravă de șobolani.

Acestea sunt doar câteva dintre detaliile despre programele de „planificare familială” din India, care au apărut în urma celei mai recente tragedii de control al populației din această țară. În luna noiembrie 2014, 14 femei au murit într-o „tabără” de sterilizare din centrul Indiei, sponsorizată de guvern, unde, potrivit rapoartelor oficialilor din domeniul sănătății, 83 de femei au fost sterilizate chirurgical de un singur medic în doar câteva ore. [1]

PRI deține documente numeroase care demonstrează fără echivoc faptul că Agenția americană de ajutor extern, USAID, a susținut astfel de tabere în India timp de zeci de ani. Documentele stabilesc, de asemenea, că USAID – în mod concertat cu o serie de grupuri de caritate americane, cea mai mare bancă din India și finanțatori privați, cum ar fi Bill și Melinda Gates – a fost arhitectul primar și mare supraveghetor al controlului populației realizat de stat.

ACTIVITĂȚI DE ZI CU ZI

La două zile după vestea despre moartea a femeilor, la un spital rural abandonat din Chhattisgarh – în timp ce oficiali din domeniul sănătății din India și activiști pentru drepturile omului denunțau tabăra, iar chirurgul care a efectuat operațiile s-a ascuns de furia numărului tot mai mare de protestatari din cartierul de Bilaspur – în localitatea rurală Gaurella, aflată la doar 40 km la nord, era liniște, iar lucrătorii din domeniul medical își țineau ca de obicei cele două zile de sterilizare pe săptămână la centrul medical local.

Bilanțul victimelor de aici nu a fost la fel de mare: doar o femeie a murit, dar multe altele au fost spitalizate. Probabil, aceste cazuri nu ar fi fost raportate deloc, dacă nu existau acele evenimentele anterioare din cursul săptămânii. Rețeaua pentru Drepturile Omului din Delhi a trimis un activist și doi avocați pentru a vorbi cu rudele femeilor decedate și lucrătorii din domeniul sănătății din Chhattisgarh. Relatările din raportul publicat în decembrie 2014 ilustrează existența în India a unuia dintre cele mai întunecate și mai crude regimuri de control al populației de pe pământ. [2]

COȘMARUL UNEI FAMILII

Chaiti Bai avea 22 de ani și era mama unui copil de 6 ani și a unui bebeluș de 7 luni. Ea nu a folosit contraceptive niciodată între sarcini, dar a avut o senzație de rău, în octombrie 2014, și a făcut icter. Atunci când mitaninul – cum este numit lucrătorul medical din comunitate – a venit la ușa lor și i-a spus că ar putea beneficia de un tratament la Centrul Comunitar de Sănătate din Gaurella, a fost de acord. Centrul de Sănătate are o țintă de sterilizare de 800 de femei pe an, dar lucrătorul nu a vorbit deloc cu Chaiti despre sterilizare sau despre planificarea familiei.    La sosirea în centru, soțului Chaitei, Budh Singh, i s-a dat o coală albă ca să o semneze. Spre deosebire de mulți din centru, el și soția lui puteau citi și scrie, dar pe hârtie nu era scris nimic. El a semnat pentru tratamentul medical al soției sale oricum. Nimeni nu le-a spus nimic despre planificare familială sau sterilizare, iar Budh a fost rugat să iasă afară să aștepte. „Câteva ore mai târziu, când i s-a permis să intre în sala de recuperare, Budh și-a găsit soția, abia conștientă, printre multe femei aflate pe podeaua murdară. Un lucrător medical i-a dat niște medicamente pentru soție, dar fără instrucțiuni sau vreo documentație scrisă. În seara următoare, Chaiti a avut vărsături. Centrul de Sănătate a trimis-o cu ambulanța la spitalul regional, la trei oră distanță, dar ea a murit pe drum. Budh Singh a primit un cec de compensare din partea guvernului de 200.000 de rupii, aproape 3200 dolari.

Vă recomandăm
[adrotate group="2"]

CINE-I DE VINĂ?

Oficialii din sănătate au raportat că unele dintre medicamentele folosite în Chhattisgarh conținea o substanță chimică interzise, folosită ca otravă pentru șobolani. Poliția l-a arestat pe șeful companiei care a făcut medicamentele în Bilaspur și i-a închis fabricile. Dar alte rapoarte făceau referire la echipament chirurgical ruginit, ce cauzează infecții ce duc la decese. Mulți îl acuzau de măcelărire pe chirurgul lacom, care, lucrând pentru 100 de rupii de operație, conform unei știri, încerca să sterilizeze cât mai multe femei într-o după-amiază de muncă. [3]

Chirurgul R.K. Gupta, care a condus procedurile, nu a înțeles în ce consta abuzul, cu toate acestea. El a declarat reporterilor că a făcut peste 50.000 de astfel de intervenții chirurgicale și a dat vina pe guvern pentru numărul de femei a sterilizate pe zi. Este la latitudinea administrației de a decide cât de multe femei să fie sterilizate”, a spus el. [4]

Într-adevăr, activiștii pentru drepturile omului au arătat că guvernul este incapabil să pună capăt taberelor, care nu doar că încalcă standardele naționale cele mai elementare de sănătate și siguranță, dar, de asemenea, în mod clar încalcă flagrant și normele naționale și internaționale de respectare a drepturilor omului.

Activiștii pentru drepturile omului s-au documentat în mod repetat și au constatat că tabere, cum ar fi cele din Chhattisgarh, sunt omniprezente și de rutină în toată India. Au detaliat modul în care femeile sunt ademenite cu stimulente financiare – sau șansa de a câștiga un frigider sau o mașină – și cum sunt ele obligate apoi să accepte sterilizarea. Ei au descris cazuri cu detalii oribile: femeile tinere fără copii, care consimt la asemenea proceduri, semnând doar cu degetul, și necunoscând că procedurile le vor lăsa infertile; zeci de femei sterilizate pe bănci de școală de către medici, care operează cu lanterna; femei mutilate în încercarea de a atinge cotele de sterilizare impuse de stat. [5] Chiar în anul trecut, au existat proteste, după ce un post național de televiziune a difuzat imagini cu femei aliniate, sângerând, pe un teren, într-o tabără în care 103 de femei din caste inferioare au fost sterilizate în mai puțin de cinci ore într-un alt stat. [6]

Cu toate acestea, nici una din hotărârile Curții Supreme a Indiei, din politicile și declarațiile internaționale nu au schimbat vreodată situația din India, țară care a însemnat un teren de joacă pentru adepții controlului populației timp de zeci de ani.

USAID NEAGĂ TOTUL

USAID a negat că ar fi avut de-a face cu taberele odioase de sterilizare din India din trecut, iar în răspunsul său recent către PRI s-a distanțat cu grijă doar de „sterilizarea involuntară” din India.

„Suntem conștienți de decesele tragice care au avut loc în India, legate de intervențiile chirurgicale laparoscopice de sterilizare a femeilor”, a declarat un purtător de cuvânt al USAID într-o declarație scrisă către PRI. „Oferim condoleanțele și compasiunea cele mai profunde pentru familiile afectate. USAID nu sprijină serviciile de sterilizare contraceptive involuntare din India sau din orice altă țară în care pune în aplicare programe. Legislația Statelor Unite interzice utilizarea fondurilor de asistență externă pentru a plăti pentru sterilizarea involuntară ca metodă de planificare familială sau pentru a constrânge sau furniza orice stimulent financiar pentru orice persoană care se supune sterilizării. Cerințele legale și politice suplimentare, care se aplică activităților de sterilizare sprijinite de USAID, ajută și la garantarea principiilor voluntariatului și alegerii informate”.

Dar documentele dezvăluie că USAID se află de peste două decenii la cârma programelor de planificare familială din India, și nu doar că finanțează planul masiv, care include zeci de mii de tabere, dar supraveghează și orchestrează întregul program, inclusiv încurajarea stimulentelor financiare pentru sterilizare și inserția de sterilete.

Un raport din 2012 al unei firme de consultanță globală de sănătate din Washington, D.C., numită Futures Group International, de exemplu, prezintă implicarea, timp de 20 ani, a USAID într-un program de planificare familială și finanțarea a peste 60.000 de „tabere integratoare de sănătate a reproducerii și sănătatea copilului”, care a oferit peste 810.000 de sterilizări într-un singur stat din India, în primii 10 ani de funcționare, inclusiv și furnizarea de transport către tabere, și numai pentru „femeile care acceptă” (acceptori) sterilizarea. [7]

Documentul descrie un program conceput de USAID, numit Inovații în Serviciile de Planificare Familială (IFPS). Hotărât să restrângă creșterea populației Indiei, USAID a semnat acordul IFPS bilateral, la 30 septembrie 1992. A fost lansat ca un program de 10 ani, cu 325 milioane dolari din partea USAID, care să fie compensat cu 400 milioane dolari din partea guvernului Indiei. Acesta viza cel mai populat stat al Indiei, Uttar Pradesh, din cauza ratei ridicate a fertilității (5,2 copii pe femeie) și a utilizării reduse a contraceptivelor de aici (21% foloseau o tehnologie occidentală de prevenire a nașterilor).

„Scopul principal al proiectului IFPS a fost de a ajuta statul Uttar Pradesh să-și reducă rata creșterii populației la un nivel compatibil cu obiectivele sale sociale și economice”, explică un site afiliat programului. „In acest scop pe termen lung, se presupune că există o nevoie de a reduce nivelul de fertilitate în mod semnificativ”. [8]

În cele din urmă, încurajat de succesul său, IFPS s-a extins la alte două faze de operare între 2005 și 2012, în statele Uttarakhand și Jharkhand. Pe lângă furnizarea de „servicii de sănătate a reproducerii”, intervențiile USAID au inclus pregătire, suport tehnic, marketing social, „comunicare în scopul schimbării comportamentului oamenilor”, precum și cultivarea de „parteneriate public-privat” (PPP) în industria globală a planificării familiale.   Ca un prim pas către atingerea obiectivului pe termen lung în statul Uttar Pradesh, USAID și IFPS au creat o agenție specială „parastatală autonomă”, numită Agenția Inovațiilor de Stat în Serviciile de Planificare Familială (SIFPSA), pentru „a oferi flexibilitate și pentru a evita întârzierile birocratice”. Cu alte cuvinte, au făcut o agenție care nu trebuie să dea nici un fel de socoteală nimănui pentru modul de a opera departe de ochii publicului și în afara procesului democratic. Acest lucru a fost regizat de către membri ai guvernelor Indiei și statului Uttar Pradesh, precum și de reprezentanți ai USAID și un număr de experți din sectorul privat, care, potrivit unui raport al USAID, nici mai mult nici mai puțin, ar putea plăti salarii mai mari decât pot oferi guvernele și ar avea mai mult control asupra finanțelor. [9]

Raportul Futures Group arată modul în care SIFPSA și IFPS au folosit toate „inovațiile” ce au putut să le conceapă, pentru a atinge obiectivul USAID de reducere a populației: atragerea și formarea de „furnizori”, „integrarea planificării familiale” cu imunizarea și alte servicii; recrutarea și formarea de armate de lucrători comunitari care să acționeze ca „motivatori” pentru a convinge femeile indiene să accepte produsele farmaceutice și intervențiile chirurgicale occidentale; sisteme de stimulente pentru „acceptori”, campanii masive de publicitate la radio, televiziune, picturi murale și chiar teatru de păpuși, care „prezintă”   „schimbare de comportament”; campanii de educație sexuală pentru adolescenți; și campanii pentru a atrage femeile să nască în camere curate, mai sigure, de naștere – unde pot fi, de asemenea, sterilizate. Chiar și cooperativele locale de produse lactate sunt utilizate ca o platformă pentru propagarea ideilor occidentale despre familii mici și promovarea de prezervative, pilule, steriliete și, desigur, sterilizare. [10] În timp ce unele dintre intervențiile IFPS, cum ar fi îmbunătățirea igienei în saloanele de naștere sau formarea de ginecologi, au ajutat probabil femeilor indiene, după cum reiese din documentele USAID și ale afiliaților, campaniile pentru „drepturile reproductive” ale femeii și „sănătatea copiilor”, toate aceste inițiative sunt în cele din urmă făcute în vederea realizării scopului suprem al USAID de reducere a numărului de copii născuți în India.

„Donatorii străini au finanțat sterilizarea în India aproape de la începutul Programului de Planificare Familială din India”, afirmă Kerry McBroom, avocat american pentru drepturile omului cu sediul în Delhi. Organizațiile donatoare trebuie să fie răspunzătoare pentru încălcări ale drepturilor comise cu sprijinul fondurilor lor. Activiștii au făcut rapoarte despre sterilizarea în condiții neigienice și lipsite de etică timp de zeci de ani – este imposibil ca donatorii să fie complet orbi la aceste încălcări”.

Având în vedere că 85% din toți banii din planificarea familială merg pentru sterilizarea feminină, McBroom a adăugat: „ori de câte ori banii sunt cheltuiți pentru «sănătatea mamei» sau pentru «sănătatea reproducerii» aceștia merg pentru tabere, deoarece ele cuprind o parte semnificativă a acestor două proiecte”.

De exemplu USAID a plătit transportul pentru femeile care participau la „tabere de reproducere și sănătatea copiilor” (tabere RCH), dar numai dacă ele erau de acord să fie sterilizate. Un Raport de închidere a obiectivului strategic USAID / India, publicat de Organizația pentru Cooperare și Dezvoltare Economică (OCDE), descrie un plan de 168,3 milioane de dolari pentru „Reducerea fertilității și ameliorarea sănătății reproductive în nordul Indiei”. [11]

„Taberele RCH populare, ca Parivar Swasthya Sewa Divas (Zilele Sănătății Familiei) … oferă o oportunitate de a integra eforturile furnizorilor și de a crește accesul la serviciile de sănătate a reproducerii”, se spune in raport. Fiecare tabără a inclus un examen ginecologic, o examinare și imunizare a copilului, consiliere și servicii de planificare familială și furnizarea de transport pentru clienții care utilizează servicii de sterilizare”.

Fiecare tabără a fost programată în prealabil și mediatizată. În zonele rurale, se cântau ritmuri atractive pe casete audio, se arăta în raportul cu privire la proiectul supravegheat de către Ministerul de Finanțe al Indiei, SIFPSA și ICICI, cea mai mare bancă din India.

„SIFPSA a finanțat 47.889 tabere timp de șase ani, din 1998”, se spune in raport. În medie, 100 de clienți au frecventat fiecare tabără și mai mult de jumătate din ei au accesat servicii MCH integrate”. Mai mult, potrivit acestui raport: „Deoarece cele mai multe dintre aceste tabere se aflau în zone rurale îndepărtate, disponibilitatea unei echipe de chirurgi, anestezist și femeie-ginecolog erau asigurate la nivel regional. Bugetul stabilit pentru întreținere și combustibilul pentru vehicule erau furnizate așa încât un număr suficient de vehicule să poată transporta medici în aceste tabere și clienți sterilizați la casele lor”.   Indicatorii utilizați pentru a măsura succesul programului finanțat de USAID includeau rata prevalenței contraceptive” și „rata totală a fertilității” în Uttar Pradesh. Alți indicatori de progres au fost: procentul de copii născuți la furnizorii instruiți să ofere asemenea servicii și procentajul femeilor care au primit două vaccinuri cu anatoxină tetanică (TT), preparat injectabil, în timpul sarcinii – un serviciu discutabil, având în vedere faptul că în jurul vaccinurilor antitetanos au apărut recent acuzații că ar fi contaminate cu anticorpi contraceptivi în Kenya, și cu atât mai mult suspectate într-o campanie dedicată reducerii fertilității. [12]

„Participarea la taberele RCH a crescut în timp”, explică raportul Futures Group. „Până în 2003, fiecare tabără servea în medie 100 de clienți și mai mult de jumătate din operațiile de sterilizare în regiunile IFPS au fost efectuate la taberele RCH. Prin martie 2006, IFPS a sprijinit 60.148 tabere RCH, oferind 525.000 examinări prenatale, și 810.000 servicii de sterilizare la bărbați și femei … ”, în paralel, desigur, cu o serie de alte servicii de planificare familială și de imunizare.

SPRIJIN PUR AMERICAN

Grupurile „de sprijin din țară” enumerate în diversedocumente includeauUniversitatea „Johns Hopkins”,afiliații săinon-profit, „organizația de sănătate” Jhpiego, Asociația cu sediul la NewYork Citypentru ContracepțieChirurgicalăVoluntară(AVSC), înființată ca Liga de Sterilizare dinNewJersey,în1937, pentrua„asigura îmbunătățirearasei umaneprinsterilizareselectivă a celor cu defectemintaleși a celor care suferă deboli fizicemoștenitesauereditare”. În prezent, estecunoscută sub numele de „EngenderHealth”/ („Generează sănătate”). [13]

Alte grupuri finanțate de USAID pentru realizarea obiectivului de control al populației în India sunt: Centrul pentru Dezvoltare și Activități privind Populația  (CEDPA), cu sediul la Washington D.C., ce instruiește lucrători în domeniul sănătății și „motivatori” pe teren și produce literatură de planificare familială, CARE International, PopTech, un grup global de „inovație”, cu sediul în Cambden, Maine, organizația cu sediul la New York, numită Consiliul pentru Populație, Grupul de formare medicală și de sprijin tehnologic IntraHealth International, cu sediul la Chapel Hill (Carolina de Nord), și Population Reference Bureau, cu sediul în Washington, D.C.

Site-urile acestor grupuri atestă că ele sunt încă preocupate de planificarea familială în India și multe recunosc că sunt finanțate de USAID. Cel mai recent raport CEDPA menționează subvenții în valoare de 5,8 milioane de dolari din partea guvernului SUA, în 2010, de exemplu, precum și zeci de alți finanțatori privați și corporații, inclusiv Fundația „Ford”, Fundația „Conrad N. Hilton”, Fundația „William și Flora Hewlett”, Fundația „John D. și Catherine T. MacArthur” și Fundația „Exxon Mobil”. [14]  Note

[1] Indian doctors ‘use bicycle pump’ to inflate women’s abdomens during sterilisation surgery.” The Independent, Tuesday 02 December, 2014. http://www.independent.co.uk/news/world/asia/indian-doctors-use-bicycle-pump-to-inflate-womens-abdomens-during-sterilisation-surgery-9897277.html

[2] Fact-Finding Report on Sterilization, Access to Contraceptive Information and Services, and Women’s Health in Bilaspur District, Chhattisgarh 14-18 November 2014,” Human Rights Law Network.

[3] India probe uncovers shared needles, poor hygiene after sterilisation deaths,” Mail online, 2 decembrie, 2014.http://www.dailymail.co.uk/wires/afp/article-2857219/Probe-finds-shared-needles-India-sterilisation-deaths.html

[4] India sterilisations were ‘my moral responsibility’, says doctor,” The Guardian, 13 noiembrie, 2014. http://www.theguardian.com/world/2014/nov/13/india-sterilisations-doctor-moral-responsibility-rkgupta

[5] U.S.-U.K. Foreign Aid Tied to India’s Forced Sterilization Campaign” National Catholic Register,  9 mai 2012. http://www.ncregister.com/daily-news/u.s.-u.k.-foreign-aid-tied-to-indias-forced-sterilization-campaign/#ixzz3OKSecNKD

[6] 103 women sterilised in a day at West Bengal hospital; probe ordered,” NDTV, 6 februarie, 2013. https://www.youtube.com/watch?v=5fmnGeK2cBM

[7] 20 Years of the Innovations in Family Planning Services Project in Uttar Pradesh, India Experiences, Lessons Learned and Achievements The Power of Innovations and Partnership,” Futures Group International for USAID, aprilie  2012. http://futuresgroup.com/files/publications/20_Years_of_IFPS_in_Uttar_Pradesh.pdf

[8] State Innovations in Family Planning Services Project Agency website. http://www.sifpsa.org/ifps_project/objectives.htm

[9] EVALUATION: USAID/India Innovations in Family Planning Services Project Final Evaluation Report, May 2013. http://pdf.usaid.gov/pdf_docs/PA00JQ4B.pdf

[10]  Op. cit.

[11] USAID/INDIA STRATEGIC OBJECTIVE CLOSE OUT REPORThttp://www.oecd.org/derec/unitedstates/36133186.pdf

[12] The tense standoff between Catholic14 November, 2014.  bishops and the Kenyan government over tetanus vaccines, The Washington Post http://www.washingtonpost.com/blogs/worldviews/wp/2014/11/14/the-tense-standoff-between-catholic-bishops-and-the-kenyan-government-over-tetanus-vaccines/

[13] Wikipediahttp://en.wikipedia.org/wiki/EngenderHealth

[14]2010 Annual Report, The Centre for Development and Population Activities. http://www.cedpa.org/files/2533_file_2010_Annual_Report_sm1.pdf


Ajută la promovarea fundamentelor morale ale societății.


Provita Media promovează valorile pro-vita în România: protejarea și respectarea copilului nenăscut, respectarea demnității umane de la concepția naturală până la moartea naturală. Reprezentanții Asociației își propun să contribuie la formarea unei viziuni corecte asupra problemelor ce țin de familie, de educația morală creștină și, în special, asupra celor legate de protejarea copilului nenăscut.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here