Statele Unite: Votul pe legea privind interdicţia avortului după a 20-a săptămână de sarcină, simultan cu Marşul pentru Viaţă de la Washington

5039

US-Congress-AFPPCamera Reprezentanților (camera inferioară a Congresului SUA), cu majoritate Republicană, urmează să voteze pe 22 ianuarie o propunere legislativă care vizează scoaterea în afara legii a avortului dincolo de limita a 20 de săptămâni de sarcină. Despre acest proiect, care a mai fost votat o dată în legislatura trecută dar a fost oprit de Senat, am mai scris aici.

Preşedintele Obama a anunțat că se va opune prin veto dacă legea, numită „Actul de protecţie a copilului nenăscut care percepe durerea” va fi adoptată. Deocamdată însă proiectul legislativ urmează să intre în primăvară și în discuția Senatului, de asemenea aflat sub control Republican, după alegerile din noiembrie 2014.

Data votului, 22 ianuarie, coincide cu cel mai mare eveniment anual pro-viaţă din lume, Marșul pentru Viață de la Washington, 22 ianuarie fiind ziua în care, în 1973, a fost legalizat avortul pe toată perioada sarcinii, indiferent de motiv, prin infama decizie a Curții Supreme a SUA în procesul „Roe conta Wade”.

Sondajele de opinie arată că majoritatea americanilor susțin interzicerea avortului după a 20-a săptămână de sarcină – care include excepții precum pericol pentru viaţa mamei, viol și incest. De asemenea, cel puțin opt posibili prezidențiabili pentru 2016 susțin public interdicția.

Anual se fac în SUA circa 18.000 de avorturi după săptămâna 20 de sarcină.

Reamintim că în acest moment există doar 4 țări în care avortul este permis fără limite, pe toată durata sarcinii și pe orice motiv: SUA, Canada, China și Coreea de Nord. Numeroase state ale SUA au legislații proprii care limitează sau fac imposibil avortul în anumite condiții, dar legislația federală s-a dovedit deocamdată imposibil de răsturnat: pentru aceasta trebuie adoptată o lege (cu majoritate de 2/3 dacă este necesară o răsturnare a unui veto prezidențial) sau re-judecat cazul Roe sau unul similar.


Ajută la promovarea fundamentelor morale ale societății.


LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here