Deputatul Daniel Gheorghe, o nouă poziție în apărarea educației religioase. Atacul la ora de religie are ca finalitate „decreștinarea societății românești și secularizarea definitivă și totală a vieții publice”

5354

Foarte tânărul deputat Daniel Gheorghe (PNL, Ilfov) dovedește că este mai înțelept și că are mai mult caracter decât numeroși colegi ai săi mai vârstnici. Pentru a doua oară Daniel Gheorghe ia o poziție foarte bună intervenind în disputa privind ora de religie, printr-o declarație politică rostită în plenul Camerei Deputaților (prima o găsiți aici).

Punctele esențiale ale declarației:

 1. decizia Curţii Constituţionale a creat o situaţie ambiguă, din cauza faptului că ora rămâne „obligatorie pentru profesori, dar opţională pentru elevi”.
 2. religia este „o sursă fundamentală de morală, de înțelegere mutuală și de cultură universală”,
 3. miza atacării acestui orei de religie este „decreștinarea societății românești și secularizarea definitivă și totală a vieții publice”.
 4. preşedintele Klaus Iohannis este rugat să medieze, „în vederea realizării unei convergențe a dreptului fundamental la libertate religioasă a majorității covârșitoare a românilor cu prevederile legale în baza cărora a deliberat recent Curtea Constituțională”.
 5. „rolul Bisericii va redeveni esențial sub aspectul protejării drepturilor și libertăților civile și al apărării demnității umane în fața derapajelor etatiste”.
 6. materialismul și dogmatismul secularist nu pot fi „o alternativă la națiunea creștină întemeiată pe libertate de alegere și pe libertate de conștiință”.

 

Declarație politică a deputatului PNL Daniel Gheorghe: Religia în școală, prioritate națională

Decizia Curții Constituționale cu privire la studiul religiei în școli dă naștere unor noi semne de întrebare asupra a ceea ce înseamnă rolul educației religioase în sistemul public românesc, un sistem public ce nu trebuie uitat că este beneficiarul contribuțiilor bugetare ale celor minim 99% din cetățenii români care aparțin celor 16 culte recunoscute legal.

Conform motivației emise de Curtea Constituțională disciplina ”Religie” va rămâne în trunchiul de bază al programei școlare, însă sistemul de alegere devine invers față de acum, astfel că opțiunea urmând să fie făcută de acum înainte de părinții elevilor care doresc să urmeze cursul de religie și nu părinții celor care nu intenționează să meargă la ora de religie. Situația creată în acest mod are un caracter ambiguu, ora fiind obligatorie pentru profesori, dar opțională pentru elevi, și de aceea cred că unică soluție de deblocare o reprezintă găsirea unei șanse de mediere a acestei chestiuni complicate. Spun acest lucru deoarece consider că miza reală a inițiativei atacării studiului religiei pe calea instanțelor legale, în condițiile în care religia este o sursă fundamentală de morală, de înțelegere mutuală și de cultură universală, nu este doar respingerea valorilor spirituale ci este și dovada unei proiecții pe termen lung care vizează ca finalitate decreștinarea societății românești și secularizarea definitivă și totală a vieții publice. Nu cred că pe viitor pentru România soluția va putea fi vreodată aceea a unei societăți tensionate de litigii și încrâncenată într-o confruntare permanentă ci singura șansă reală va fi aceea a înțelegerii și acceptării aproapelui într-un climat de mediere socială, toleranță reală dar și de fermitate în fața răului. Religia, astăzi în școală, înseamnă mai puțină violență și mai multă înțelegere și seninătate în România de mâine.

D-nul președinte Klaus Johannis a dovedit până acum că înțelege ideea libertății religioase și este un om deschis dialogului cu reprezentanții cultelor religioase. De aceea, în calitate de creștin-ortodox și de parlamentar al României îl invit pe d-nul președinte Johannis ca alături de CCR, Parlamentul României, Patriarhia Română și reprezentanții celorlalte culte să ia inițiativa, legitimă prerogativelor sale constituționale de a media această situație în vederea realizării unei convergențe a dreptului fundamental la libertate religioasă a majorității covârșitoare a românilor cu prevederile legale în baza cărora a deliberat recent Curtea Constituțională. Trebuie recunoscut faptul că în ultima perioadă CCR-ul a demonstrat receptivitate cu privire la ceea ce înseamnă libertatea personală în România și cred că este timpul unui dialog susținut între CCR și Biserică, Biserica fiind pavăza tradițională și legitimă a libertății individuale în România. Cred că pe viitor rolul Bisericii va redeveni esențial sub aspectul protejării drepturilor și libertăților civile și al apărării demnității umane în fața derapajelor etatiste. Biserica a fost, este și va rămâne un factor ponderator și de stabilitate în lumea românească.

Nu cred că pentru noi, românii, alegerea materialismului și dogmatismului secularist poate fi vreodată o alternativă la națiunea creștină întemeiată pe libertate de alegere și pe libertate de conștiință iar nu în ultimul rând pe respectul demnității factorului personal, factor creator de valori concrete sub aspectul culturii și civilizației!

Daniel Gheorghe,
Deputat PNL

Vă recomandăm
[adrotate group="2"]

Ajută la promovarea fundamentelor morale ale societății.


14 COMENTARII

 1. Cinste lui!

  Parlamentul trebuie sa ia o decizie care sa tina cont de istoria si vocatia acestui popor si sa nu mai dea satisfactie unei maini de oameni care vor sa vina si sa faca legi in tara noastra. Pe acestia ii trimitem in Africa sa convietuiasca cu semenii lor.

 2. Multumim dar birocratia in aceasta situatie daja a creat ,,HAOS,,
  In conformitate cu legislația existentă și Decizia nr. 669/2014 a Curții Constituționale, disciplina Religie este parte a trunchiului comun și se predă confesional. Organizarea orei de Religie este obligatorie pentru Stat, iar Statului îi este interzis să adopte soluții legislative care pot fi interpretate ca fiind lipsite de respect față de convingerile religioase sau filosofice ale părinților.
  Secretarul de stat în MEN Liliana Preoteasa a declarat că Ministerul Educaţiei aşteaptă o decizie a Parlamentului şi că a trimis o adresă inspectoratelor şcolare prin care le-a cerut să informeze părinţii elevilor că pentru a participa la ora de religie trebuie să depună o cerere, „aşa cum spune CC”.
  Potrivit Lilianei Preoteasa, cererile se vor depune până pe 6 martie 2015.
  După centralizarea cererilor se va constata ca exista elevi care nu doreasc sa participe la ora de religie, mai ales după cât scandal a fost.
  VA RUGAM DOAMNA SECRETAR DE STAT LILIANA PREOTEASA SA DATI SOLUTII CONCRETE CUM SE VA REZOLVA ACEASTA SITUATIE, AVÂND IN VEDERE CA SEMESTRUL II A INCEPUT, ORARUL ESTE STABILIT IAR PROFESORII AU DEJA INCADRARILE PE DISCILINE. CUM SE VA ASIGURA SUPRAVEGHEREA ELEVILOR CARE NU VOR FRECVENTA ORELE DE RELIGIE?
  Majoritatea profesorilor care predau disciplina Religie sunt titulari cu contracte de munca,
  Cu familii de intretinut si contracte la banci, ei ce vor face? Timpul pană in data de 6 martie 2015 pentru rezolvarera tuturor problemelor este insuficient chiar daca toată lumea s-ar mobiliza și ar avea bunăvoință.

 3. PNL = Partidul National Liberal
  Liberal… nu conservator 🙂

  Imi e rusine cu unii membri din acest partid.

 4. Bravo! Felicitari D-lui Deputat! Este un plitician care cu adevarat a exprimat POZITIA majoritara a cetatenilor care -au ales, cu privire la LOCUL si ROLUL Crestinismului Ortodox in societatea romaneasca si in Scoala Romaneasca! Dl Deputat a fost cu adevarat O VOCE a romanilor celor multi! Ne bucuram ca in Parlament avem astfel de reprezentanti politici care TIN SEAMA de Mentalitatea de masa a Romanilor si de Vointa lor MAJORITARA in trebuirile si chestiunile majore care privesc BINELE si PACEA vietii sociale!

 5. Multumim domnului deputat Daniel Gheorghe pentru sustinerea religiei in scoala, apreciez faptul ca d-l deputat este un om tanar si ca a primit de la parintii sai cea mai mare bogatie CREDINTA SI BUNUL SIMT demonstrand ca este un OM bine educat, ma tot intreb cum se poate ca o tara intreaga majoritar crestina sa fie condusa de cei trei Emil Moise, Patrascu si Cernea, cum ?unde sunt toti oamenii luminati si inteligenti ai acestei tari?cum sa fim manipulati in acest fel? Cum li se permite una ca asta?pai cate lacune sunt in invatamantul romanesc sunt din cauza ca se preda religie in scoli?Acestui individ Emil Moise cum i se permite de la scoala sa lipseasca atat de des,cine îi face orele, acei copii au o programa scolara de parcurs iar profesorasul este tot timpul pe la tribunale si pe unde cum, in calitate de parinte va marturisesc faptul ca acei indivizi ar trebui sa lupte pentru ca sistemul nostru de invatamant sa mearga bine ,pentru ca sistemul nostru nicidecum nu merge prost din cauza predarii religiei in scoala si haideti sa nu le mai permitem celor trei indivizi ca pot face ce vreau cu o tara intreaga ,ar trebui sa iasa in evidenta acei oameni care au competenta necesara, deci oameni buni e STRIGATOR LA CER cum isi bat joc de noi parintii si de copiii nostri trei oameni care sunt exemple negative pentru tara asta si sa nu ne lasam condusi de acesti oameni atei si……………………….., este nevoie de oameni cum este d-l deputat Daniel Gheorghe si altii , sa nu mai fim jigniti si porecliti de acestia ca nu meritam asa ceva.

 6. @alex
  Liberalismul are la bază jus naturalismul, adică dreptul natural, și deci se trage din aceeași rădăcină cu conservatorismul.
  Dacă îți e rușine cu dep. Daniel Gheorghe, probabil te bucuri văzând cum grupul Liberal ALDE din Parlamentul European a ajuns o anexă a Socialiștilor…

  @Toma Cella
  Este o iluzie că cei trei numiți conduc țara. Momentul lor este acum pentru că au în spate puterea unei decizii a CCR, dar marja lor de joc este mică. Ei au cerut ca ora de religie să fie ELIMINATĂ din trunchiul comun, dar nu li s-a aprobat.
  Emil Moise este dezechilibrat mintal. Eu personal mă preocup cum de mai poate preda când se comportă într-un astfel de hal în fața Parlamentului.
  Pentru noi este un bun semnal de trezire la realitate. Foarte bun. APOR este un produs al acestei situații de criză.

 7. Sa ne traiesti, Daniel Gheorghe! Iti multumim din suflet! Sa-ti dea Dumnezeu putere sa duci toate luptele la bun sfarsit!

 8. Va multumesc Domnule Deputat Daniel Gheorghe! Sunt mandra de pozitia dumneavoastra pe care o aveti in parlament. In sfarsit ma simt reprezentata de cineva acolo atat eu, cat si parintii si elevii mei care doresc sa studieze religia in scoala netulburati de asemenea evenimente neplacute generate de ninte oameni fara frica de Dumnezeu. Avem nevoie de dumneavoastra!
  Va dorim putere si ne rugam pentru asta!

 9. decizia trebuie sa apartina parintilor exclusiv. Este un abuz sa se impuna de catre stat asa ceva. Libertatea omului de a opta pentru propria confesiune este incalcata grav.

 10. Să ne trăieşti creştine ! Prin tine strigă sufletele noastre ! parinţi, copii şi dragii noştri elevi .
  Să nu ne luaţi fărâma de iubire din astă lume , subjugaţi
  De vremurile astea, tulburi
  Suntem de Sfinţi înconjuraţi !

 11. Si cand vad ca este si tanar,imi cresc sperantele,deoarece cred ca nu-i totul pierdut!!Credinta este un mod de viata in Hristos!!!!

 12. ‘NIHIL SINE DEO ! ”
  Este deviza Casei Regale a Romaniei si ramane incontestabil expresia optiunii de credinta a intregului popor roman pe parcursul unei istorii milenare. Asadar indiferent de confesiunea religioasa il recunoastem cu totii pe Dumnezeu !
  Ar fi cu totul paradoxal ca cei unu, maximum doi % atei si asa zisi „liber cugetatori” sa ne subjuge astazi, in democratie, vointa tuturor speculand cu viclenie unele lacune legislative.
  Eminent cunoscator cu masterat in istoria neamului , monarhist convins, deputatul nostru Daniel Gheorghe este in acelasi timp nu numai vocea crestinilor din Otopeni si judetul Ilfov pe care cu onoare ne reprezinta ci in egala masura o autoritate in materie , exemplu de vasta cultura si frumoasa educatie .
  Desi atat de tanar ( sau poate tocmai de aceea !), el nu apara interesul limitat financiar si existentialist al miilor de profesori de religie aflati acum in pericol ( chiar daca ar avea tot dreptul s-o faca ) , ci in mod vizionar realizeaza riscul decaderii morale la care vor fi expusi astazi milioane de copii romani carora li s-ar limita accesul la educatia religioasa intorcandu-se maine ca viitori cetateni la etapa istorica fara repere morale pe care mii de tineri prin sacrificiul suprem au dorit-o depasita in 1989.
  Interpelarea parlamentara a lui Daniel Gheorghe ( interesanta coincidenta cu numele patriarhului Bisericii Ortodoxe !) nu este asadar nicidecum o interventie de conjunctura politica ci un sincer apel crestin , semnal de alarma din partea unui tanar istoric (pe care il asteptam cat mai des la tribuna !) constient de rolul sau mesianic in apararea credintei care a pastrat prin secole insasi fiinta neamului romanesc.
  As face prinsoare ca ascultand cu atentie un asemenea tanar coleg ,pana si cel mai vocal „liber cugetator ” din parlament isi va face la amurgul vietii sale un proces de constiinta si nu ne va pune in postura de a-l insoti pe ultimul drum la crematoriu ci va proceda crestineste….Amin !

 13. FELICITARI!Ne simtim frustrati, amenintati de dl.Moie.Eu nu am timp de umblat dupa cereri, k am serviciu.Cei care nu vor religie sa faca cereri, nu majoritatea.La noi in zona marea majoritate vrem.Homosexualii fac legea in tara asta

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here