Marea Britanie: Copilul cu 3 părinți și apusul demnității umane

2002

Marea Britanie a trădat unul din puținele principii etice fundamentale pe care lumea pare încă să-l mai păstreze la rang de intangibilitate: prohibiția manipulării identității genetice a persoanei.

În urma votului din cele două camere ale Parlamentului britanic, ultimul dat în februarie, clinicile de fertilizare vor putea să deruleze procedura numită „donație mitocondrială”.

Copiii creați prin fertilizare in vitro ar avea astfel material genetic provenit de la 3 părinți biologici – mama, tatăl și un donator femeie. Aceasta pentru a preveni ca mama să „dea” copilului o boală mitocondrială, care se transmite genetic pe linia feminină. Procedura presupune folosirea unui ovul donat în care se introduce nucleul ovulului prelevat de la mamă. Ovulul modificat va fi apoi fertilizat in vitro cu gameții masculini ai tatălui.

Am descris pe larg aici.

Procedura este invazivă și foarte riscantă – și nu este clar ce efecte va avea transferul mitocondrial asupra copilului astfel creat sau a generațiilor ulterioare. Este, așadar, o premieră absolută, cu consecințe imposibil de prevăzut.

Prin noua legislație, Marea Britanie trădează consensul mondial cu privire la intangibilitatea genomului uman. Faptul că se creează ființe umane prin utilizarea de material selectat de la diverse persoane este primul și cel mai important pas către crearea de „copii la comandă”.

Așa cum este mereu cazul în controversele etice care înconjoară avansul tehnologic, industria reproducătoare folosește exemple extreme și care produc empatie pentru a-și avansa agenda (întocmai cum legalizarea avortului a început cu exemplificarea cazurilor de sarcini provenite din viol sau incest).

Este foarte clar că, după ce va trece șocul public provocat de noutatea absolută și de brutalitatea acestei noi intervenții asupra opiniei publicului în ce privește rostul și natura actului concepției, utilizările manipulării genetice se vor extinde la alte boli pentru ca în cele din urmă să devină disponibile oricui va avea capacitatea financiară să le ceară.

Vă recomandăm
[adrotate group="2"]

Nimeni aflat în deplinătatea facultăților sale mintale nu va crede că industria FIV a investit ani de eforturi, fonduri imense și lobby asiduu doar pentru a ajuta câțiva oameni care suferă de o boală genetică rară. Este evident că situația bolilor mitocondriale este doar o breșă în zidul inviolabilității genomului uman. Odată ce aceasta este acceptată, toate restricțiile legale vor fi eliminate, una câte una.

O lume în care unii se pot juca cu patrimoniul genetic al altora este o lume în care respectul pentru demnitatea umană este complet anulat. Ideea noastră despre demnitatea umană riscă să fie spulberată de o lege care permite obținerea de copii după o anumită rețetă, la bunul plac al părinților (ceea ce ne aduce din nou la ideea că, în ciuda a ceea ce se crede, NU EXISTĂ un „drept al omului” la a avea copii, în înțelesul juridic al termenului de drept).

Accetarea noii tehnologii este similară sau chiar mai rea decât acceptarea sclaviei. Dacă un sclav se poate totuși elibera de opresorii săi, un „copil fabricat” nu va putea vreodată să scape de identitatea genetică impusă de alții.

Cu noua lege, Marea Britanie se pune în coada listei țărilor lumii în ce privește respectul pentru principii bioetice vechi de când lumea. Poate la același nivel cu Coreea de Nord. Va fi acum o sarcină urgentă pentru comunitatea internațională, în particular pentru Consiliul Europei și UE, să cheme la ordine și să ceară legiuitorilor britanici măcar un nivel minim de respect față de decență.


Ajută la promovarea fundamentelor morale ale societății.


LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here