„Să fii diferit este normal” – Mesaj de Ziua Mondială a Sindromului Down

2532

Fundația Internațională Jérôme Lejeune a lansat, în apropierea Zilei Mondiale a Sindromului Down, 21 martie, un material video intitulat „Să fii diferit este normal”.

Atrăgând atenția oamenilor asupra normei ca și asupra diferenței, acest clip este o rememorare a faptului că diversitatea este unica „normă” demnă de umanitate. Înțelegerea noțiunilor de „anormalitate” și „normalitate” depind de contextul în care se găsește cel care face aprecierea.

Fundația Jérôme Lejeune poartă numele savantului francez care a descoperit anomalia cromozomială care provoacă Sindromul Down. Jérôme Lejeune s-a născut la 13 iunie 1926 la Monrouge, într-o familie de intelectuali. De la începutul anilor ’50, a început să se ocupe de studierea influenţei radiaţiei ionizante asupra organismului uman. La sfârşitul anilor ’50, el a descoperit că sindromul Down este provocat de o aberaţie cromozomială – trisomia a 21 de cromozomi, fapt pentru care a fost decorat cu Premiul Kennedy, în 1962. A fost pionerul unor direcţii fundamentale în genetică, cum ar fi genetica matematică, influenţa radiaţiei ionizatoare asupra genelor, îmbătrânirea precoce, liniile cancerului, evoluţia clonală etc. Jérôme Lejeune a fost primul şef de catedră de genetică fundamentală în Franţa, membru al mai multor academii de ştiinţă, deţinătorul mai multor premii ştiinţifice. A murit la Paris, la 3 aprilie 1994, la 67 de ani.


Ajută la promovarea fundamentelor morale ale societății.


LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here