E timpul ca femeile sa știe: unul dintre riscurile mari ale avortului este cancerul mamar

1660

girl_breast_cancer_ribbon-425x282[box type=”shadow”]Sursa: American College of Pediatricians, 7 aprilie 2015[/box]

La inceputul lunii aprilie, Colegiul American de Pediatrie a repetat ferm poziția sa cu privire la legatura dintre avort și cancerul de mamar. Aceeași poziție a fost afirmata, intr-o declarație detaliata, din decembrie 2013 (Puteți citi declarația completa aici). Președintele Colegiului, Den Trumbull, a afirmat categoric: „Cand se ia in considerare anatomia normala și fiziologia sanului, devine clar ca aceasta legatura este de cauzalitate, și nu doar corelativa”.

Acest lucru e clar ca buna ziua: inainte de sarcina, lobulii sanului sunt imaturi și nediferențiați – inca nu au celule producatoare de lapte. La cateva zile dupa concepție, totuși, nivelul de estrogen incepe sa creasca, declanșand schimbari. Pana la sfarșitul primului trimestru de sarcina, estrogenul crește cu 2.000%. Pana la 20 de saptamani de sarcina, lobulii sanului cresc atat de mult incat volumul sanilor dubleaza. In ultimele 20 de saptamani, lobuli se maturizeaza pana cand pot produce lapte. La 40 saptamani, 85% din lobuli s-au diferențiat și maturizat, transformandu-se in celule de tip 4, cunoscute ca fiind celule rezistente la cancer.

Expunerea lobulilor imaturi la estrogen apare atunci cand aceștia sunt in creștere și schimbare rapida. In acest moment, ei sunt cei mai vulnerabili la cancerul de san. Daca o femeie are un avort inainte de 32 de saptamani, lobulii și canalele sanilor au crescut și au fost expuși unui bombardament cu estrogen, dar nu au avut șansa sa se maturizeze in lobuli protectori de tip 3 și 4. In acest caz, femeia ramane cu mai mulți lobuli de tip 1 și 2 – adica mai multe locuri vulnerabile unde se poate forma cancerul. Aceste informații sunt absolut necesare tuturor femeilor. Ele pot salva vieți.

In februarie 2013, dr. Rebecca Johnson și colegii sai au facut publice constatarile cercetarilor lor. Ei au relatat o incidența crescuta a cancerului mamar metastatic in SUA, in randul femeilor de 25-39 de ani.

In studiu se mai arata ca și in alte țari, ca India, Romania și China, in care avortul a crescut, exista o creștere a cancerului mamar. In special, cu privire la Romania, se mentioneaza: De la legalizarea avortului in Romania, in 1989, numarul de avorturi a crescut cu peste 400 la suta și incidența cancerului de san s-a dublat in 18 ani, de la 25 de cazuri la 100.000 de femei in 1988, la 51 cazuri la 100.000 de femei, in 2006”.

Riscul crește cu fiecare avort ulterior, deoarece lobulii sunt stimulați din nou și din nou cu estrogen, și nu li se permite sa se maturizeze.

In final, Colegiul Pediatrilor Americani ii indeamna pe toți furnizorii de asistența medicala sa instruiasca femeile cu privire la riscurile asociate cu avortul provocat, inclusiv riscul crescut de cancer mamar. A ascunde aceste date sau a le ignora inseamna a neglija un aspect important ce ține de sanatatea femeilor.

Mai multe informații despre legatura dintre cancerul mamar și avort le puteți afla la urmatoarele link-uri: Life Issues Institute, Breast Cancer Prevention Institute, American Association of Pro-Life Obstetricians and Gynecologists.

Vă recomandăm
[adrotate group="2"]

Potrivit unui studiu, publicat in revista medicala romaneasca Chirurgia, „in Romania se inregistreaza anual aproximativ 4700 cazuri noi de [cancer mamar], incidenta atingand nivelul de 46,2 la 100.000 de femei iar mortalitatea de 28,2 la 100.000 (2000)”.  De asemenea, in studiu se mai menționeaza faptul ca in Romania, „incidenta cancerului mamar a crescut de la 3,3 la 100.000 de femei in 1950 la 29,2 la 100.000, in 1990, ajungand, in 2000, la 46,2 la 100.000”. 


Ajută la promovarea fundamentelor morale ale societății.


Provita Media promovează valorile pro-vita în România: protejarea și respectarea copilului nenăscut, respectarea demnității umane de la concepția naturală până la moartea naturală. Reprezentanții Asociației își propun să contribuie la formarea unei viziuni corecte asupra problemelor ce țin de familie, de educația morală creștină și, în special, asupra celor legate de protejarea copilului nenăscut.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here