Primatul catolic al Irlandei, despre referendumul asupra căsătoriei

1326

Modificarea definiţiei tradiţionale a căsătoriei ca uniune între un bărbat şi o femeie „nu este o chestiune banală, ci ruptura de istoria umană şi de însăşi natura acestei instituţii” – a declarat Primatul Irlandei, arhiepiscopul Eamon Martin, care a intervenit din nou asupra referendumului la care pe 22 mai cetăţenii irlandezi sunt chemaţi să-şi exprime părerea asupra modificării constituţionale care propune legalizarea căsătoriilor homosexuale.

Căsătoria este mai mult decât o relaţie de iubire între două persoane

Primatul irlandez întăreşte poziţia Bisericii Catolice printr-un mesaj pastoral trimis tuturor episcopilor, pe 2 mai a.c. Luând în considerare Sinodul extraordinar asupra familiei, episcopul aduce argumentele care au de-a face cu natura intrinsecă a căsătoriei, şi nu pot fi dictate de o atitudine discriminatorie faţă de persoanele homosexuale, pe care, subliniază el, Biserica le respectă. Însă, „este natura omului cea care spune în mod evident că uniunile dintre persoanele de acelaşi sex sunt în mod fundamental şi obiectiv diferite de uniunea complementară dintre un bărbat şi o femeie, prin însăşi natura deschisă către viaţă”.

În acest sens, încheie Primatul, „căsătoria este mult mai mult decât o relaţie de iubire între doi adulţi care o consimt”.

În joc şi libertatea de conştiinţă

Cu referendumul din Irlanda, avertizează cardinalul, este ameninţată şi libertatea de conştiinţă şi, în consecinţă, libertatea de exprimare în public a propriilor valori ale familiei. Ceea ce îl preocupă pe arhiepiscop este situaţia în care se pot afla creştinii catolici în Irlanda dacă vorbesc de căsătoria dintre un bărbat şi o femeie sau de diferenţa dintre cele două genuri (teoria gender):

„Dacă societatea adoptă o nouă «ortodoxie», a căsătoriei genului «neutru», definind-o pur şi simplu ca uniune între două persoane – bărbat-bărbat sau femeie-femeie – în viitor va fi şi mai dificil să transmitem noilor generaţii căsătoria dintre un bărbat şi o femeie”.

Pentru propunerea constituţională pentru care este în pregătire în Irlanda referendumul, mons. Martine lasă câteva puncte interogative: „Vor exista acţiuni legale faţă de indivizii sau grupurile de indivizi care nu împărtăşesc această viziune? Ce va trebui să-i învăţăm pe copii la şcoală despre căsătorie şi actele homosexuale? Vor fi constrânşi să acţioneze împotriva credinţei şi conştiinţei lor – care le spune în mod sincer că prin căsătorie se înţelege uniunea dintre un bărbat şi o femeie?”.

Vă recomandăm
[adrotate group="2"]

La final, Primatul îi invită pe irlandezi la reflecţie şi rugăciune înainte de a merge la vot, pe 22 mai 2015:

„Nu vă fie frică – încheie el – nu vă fie teamă să vorbiţi cu mult curaj în apărarea uniunii matrimoniale între un bărbat şi o femeie”.

(Radio Vatican)


Ajută la promovarea fundamentelor morale ale societății.


LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here