Ratele avortului continuă să scadă impresionant aproape pe tot cuprinsul Statelor Unite

1292

femei-sua-prolifeDoar 10% din cetățenii SUA ar mai recomanda avortul ca primă opțiune în caz de sarcina nedorita – Înmulțirea centrelor de sprijin pentru femei și multiplicarea legislației pro-viață contribuie la reducerea generală a avorturilor – Crește însă numărul avorturilor medicamentoase în detrimentul celor chirurgicale

Associated Press a relatat recent despre un nou studiu al agențiilor americane de sanatate de stat care a aratat ca avortul  a scazut cu 12% din 2010, in 45 de state.

Cifrele – care sunt in contrast cu alți indicatori culturali, cum ar fi casatoria și ratele nașterilor in afara casatoriei – reflecta tendințele pe termen lung in ceea ce privește avortul. Așa cum este detaliat in prima ediție a anuarului Index of Culture and Opportunity al Fundației „Heritage”, ratele avortului (masurate ca numar de avorturi la 1.000 de femei de varsta fertila) au avut o scadere in Statele Unite din 1980, și chiar o scadere mai rapida din 1990.

Ca intotdeauna, exista și rezerve in legatura cu aceste informații.

Prima dintre ele e veșnica problema cu raportarea avortului din SUA, care e inca la baza un sistem aproape in intregime voluntar și de stat. Associated Press a exclus cateva jurisdicții din raport, California, New Jersey, Districtul Columbia și Maryland printre ele, pentru ca acestea nu colecteaza date actuale și complete despre avort in interiorul granițelor lor. In 2011, potrivit Institutului Guttmacher, aceste patru state au fost printre cele șapte jurisdicții cu cele mai mari rate de avort din țara. Omisiunea lor este semnificativa.

In al doilea rand, raportarea avortului nu este in mod necesar completa in statele care colecteaza datele. Illinois, in general, considerat un stat „albastru” (conservator), a avut una dintre cele mai mici scaderi din totalul  avort, dar cifrele de stat se refera doar la proceduri chirurgicale. Tendințele naționale arata o creștere rapida a numarului de avorturi medicamentoase (de obicei facute cu ajutorul a RU-486), și in Illinois de fapt ar putea sa existe un numar tot mai mare de avorturi, mai degraba decat o scadere modesta.

Astfel, este greu de susținut un singur motiv al scaderii fie pe termen lung sau scurt al avorturilor. Susținatorii implementarii pe termen mai lung a contraceptivelor reversibile (de exemplu, a dispozitivelor intrauterine și a implanturilor subdermice) și care insista ca Obama sa finanțeze aceste masuri spun ca asta ar fi cauza principala a scaderii ratelor avortului. Dar statele cu cele mai multe politici liberale in aceste domenii – nord-estul și vestul indepartat – au rate mult mai mari de avort și, astfel, mai mult loc pentru scaderi semnificative. Și avand in vedere ca rata sarcinilor nedorite a ramas stabila, este puțin probabil ca modificarile in utilizarea contraceptivelor sa fi jucat un rol atat de mare in acest declin.

Datele arata un declin ce are loc aproape peste tot, cu cele mai mari scaderi procentuale in state precum Indiana, Ohio, Missouri și Oklahoma, care au adoptat o legislație pro-viața și care au avut rate de avort mult mai mici, in primul rand.

Factori de asemenea, ce merita luați in considerare in scaderea ratelor avortului sunt: creșterea generala a abstinenței in randul adolescenților, o creștere semnificativa a procentului de femei care duc sarcinile neașteptate la termen și creșterea numarului de centre de ajutor pentru femeile insarcinate, ce ofera servicii gratuite sau la un preț foarte mic femeilor vulnerabile la avort.

Vă recomandăm
[adrotate group="2"]

Un sondaj inedit realizat in mai 2014 de catre Institutul de Lozier Charlotte a subliniat nivelul ridicat de apreciere a centrelor de ajutor in sarcina in randul femeilor de varsta fertila cu atitudini atat pro-alegere, cat și pro-viața (procentele sunt similare pentru barbați de aceeași varsta).

De fapt, atunci cand li se prezinta patru opțiuni de sfaturi ce le-ar oferi unei femei care se confrunta o sarcina neașteptate, barbații și femeile de varsta fertila pun avortul in mod clar pe ultimul loc. Studiul a constatat ca 32% din femei și 21% dintre barbați ar recomanda ca femeia sa nasca copilul și sa-l creasca singura; 25% din femei și barbați ar recomanda adopția; 9% dintre femei și 18% dintre barbați ar recomanda ca mama sa se casatoreasca cu tatal copilului și sa creasca copilul impreuna; și doar 6% din barbați și 4% din femei ar recomanda avortul.

Aproape o treime din barbați și femei a refuzat sa raspunda la intrebare (probabil pentru ca ar fi favorizat opțiunea avortului, dar nu erau dispuși sa raspunda astfel), deși sondajul nu a inclus nici un  tip de limbaj ce ar fi descurajat un respondent sa-și afirme dorința de a recomanda un furnizor de avort. In plus, un numar similar de respondenți care s-au declarat pro-alegere și pro-viața au aratat ca experiența lor la un centru de ajutor in criza de sarcina a fost una pozitiva.

Raportul continua o serie de indicatori, de decenii, care sugereaza o mișcare constanta spre o cultura a vieții. Opiniile Mileniului despre avort urmeaza aceeași cale, un indicator poate, așa cum a aratat Jeff Jacoby de la „Boston Globe” saptamana trecuta, o reacție de empatie impotriva avortului in randul generației de americani care a crescut intr-o lume cu imagini ecografice”.

In pofida unui peisaj permanent sumbru de rasturnare culturala, traiectoria Americii in ceea ce privește tragedia avortului este ca un arc de contrast luminos.

Cercetarea pentru acest articol a fost furnizata de stagiara Rebecca Gonzales de la Institutul „Charlotte Lozier”.


Ajută la promovarea fundamentelor morale ale societății.


Provita Media promovează valorile pro-vita în România: protejarea și respectarea copilului nenăscut, respectarea demnității umane de la concepția naturală până la moartea naturală. Reprezentanții Asociației își propun să contribuie la formarea unei viziuni corecte asupra problemelor ce țin de familie, de educația morală creștină și, în special, asupra celor legate de protejarea copilului nenăscut.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here