Lui Peter Singer i s-a retras invitația de la un festival de filozofie de la Köln

1772

Peter Singer este din nou in dizgrație in Germania, din cauza punctelor sale de vedere controversate.

Filosoful australian utilitarist iși incepuse foarte bine marșul sau regal prin Europa. La sfarșitul lunii mai, și-a adaugat alte doua doctorate onorifice – de la Universitațile din Atena și din București – la colecția sa vasta de premii și distincții. De acolo, a plecat la Berlin pentru a primi Premiul inaugural „Premiul Peter Singer pentru strategii de reducere a suferinței animalelor”. Maneka Gandhi, ministrul indian al Femeilor și Dezvoltarea Copilului, care este și președintele Oamenilor pentru animale in propria sa țara, i-a facut o prezentare stralucitoare. Un politician german a explicat de ce se bucura Singer de atata popularitate: „Ideile lui Peter Singer sunt logice, fara religie și ușor de ințeles”.

Cu toate acestea, encomioanele au fost spulberate de o adunare de aproximativ 250 de oameni, veniți sa protesteze impotriva invitației. Mesajul lor a fost ca Singer crede in uciderea de copii.

Protestul poate i-a iritat pe organizatorii Festivalului de filozofie de opt zile din Köln, numit phil.Cologne. Invitația lui Singer de a vorbi pe data de 31 mai a fost anulata – cam ciudat, avand in vedere ca filozoful a fost descris in programul conferinței ca fiind „unul dintre filosofii cei mai influenți din lume”. „Cum poți sa spui ca e un festival de filozofie, daca va e prea frica pentru a discuta problemele care deranjeaza pe unii oameni?” a declarat Singer exasperat  pentru  Kölner Stadt-Anzeiger dupa aceea. „Nu acesta a fost rolul dintotdeauna al filosofilor, din zilele lui Socrate?”

Ce s-a intamplat? In timp ce organizatorii cunoșteau opiniile violente ale lui Singer privind infanticidul și eutanasia, e posibil ca ei sa fi sperat ca publicul se va concentra asupra rolului sau de teoretician pentru eliberarea animalelor. Titlul sesiunii sale trebuia sa se fie „Veganii vor salva lumea?”

Pe 26 mai, un ziar elvețian a publicat un interviu cu Singer in care, urmare a intrebarilor  dure, el și-a exprimat punctul de vedere cu toata sinceritatea sa. Orice altceva poate fi spus despre Peter Singer, insa nu și faptul ca ar putea face apel la echivoc. Iata cateva selecții. (Mulțumiri pentru traducere unui cititor de pe blogul Leiter Reports).

Neue Züricher Zeitung: Considerați ca un copil nu e mai demn de protecție decat un embrion. Pe de alta parte, nu atribuiți neaparat un statut mai inalt oamenilor fața de animale.

Peter Singer: Apartenența la specia umana nu este criteriul ce face greșit din punct de vedere moral sa omori o ființa vie. De ce toți membrii speciei homo sapiens ar trebui sa aiba dreptul la viața, in timp ce alte specii, nu? Aceasta idee este doar o ramașița a moștenirii noastre religioase. De secole, ni s-a spus ca omul a fost creat dupa chipul lui Dumnezeu, ca Dumnezeu ne-a acordat stapanire asupra animalelor și ca avem un suflet nemuritor.

NZZ: Daca ați sta in fața unei case care arde cu 200 de porci și un copil inauntru, și ați putea alege sa salvați fie animalele, fie copilul, ce ați face?

PS: La un moment dat, suferința animalelor devine atat de mare incat trebuie sa alegi sa salvezi animalele in locul copilului. Daca asta se intampla in momentul in care sunt 200 sau doua milioane de animale, nu știu. Dar nu poți lasa un numar infinit de animale sa arda și sa salvezi viața unui copil…

NZZ: Dar dvs. sunteți suficient de util?

PS: Avand in vedere influența pe care am avut-o, alegerea profesiei mele imi e justificata. Am motivat oamenii sa se gandeasca la reducerea suferinței animalelor și am ajutat oamenii care traiesc in saracie extrema…

NZZ: Veți merge atat de departe incat sa torturați un copil daca aceasta ar aduce fericire permanenta pentru intreaga omenire?

PS: Aceasta intrebare este din „Frații Karamazov” de Dostoievski; Ivan pune aceasta intrebare fratelui sau Alioșa. Aș putea sa nu fiu capabil de a face asta, așa cum e dezvoltat in natura mea evolutiva sa nu fac rau copiilor. Dar ar fi un lucru bun de facut. Pentru ca daca nu aș face-o, mii de copii vor fi torturați in viitor.

Nu este pentru prima data cand lui Singer ii este retrasa invitația in Germania. In 1989, 1990 și 1991 invitațiile sale in Germania, Elveția și Austria au fost anulate in urma protestelor vehemente din partea grupurilor oamenilor cu handicap.

Sursa: Bioedge, 20 iunie 2015


Ajută la promovarea fundamentelor morale ale societății.


Provita Media promovează valorile pro-vita în România: protejarea și respectarea copilului nenăscut, respectarea demnității umane de la concepția naturală până la moartea naturală. Reprezentanții Asociației își propun să contribuie la formarea unei viziuni corecte asupra problemelor ce țin de familie, de educația morală creștină și, în special, asupra celor legate de protejarea copilului nenăscut.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here